Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchcik32

Przepisy Siostry Leonilli z Radia Maryja ......

Polecane posty

Gość niedoinformowana 123
Może mi ktoś powiedziec w jakich godzinach i w jakie dni jest program z przepisami siostry Pelagii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość awiesia
Pączki ziemniaczane 1kg ziemniaków 1 kg mąki 10 dkg drożdży 3\4 szk cukru sól 3 jajka 3 żółtka 25 margaryny 2 łyżki spirytusu twarda marmolada cukier puder do posypania olej do smażenia Ziemniaki ugotować zemleć na gorące ziemniaki rozkruszyć drożdże wymieszać dodać starte masło dodać do ziemniaków ubić jajka i żółtka wymieszać dodać spirytus nabieramy łyżką nadziać marmoladą i od razu smażymy posypujemy pudrem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo proszę o pomoc
moze ktos zanotowal przepis na czekoladę do pączkow ktora podawała siostra. bardzo bardzo proszę wiem że było tam jajko, domyslam sie ze zółtko , mleko w proszku i co jeszcze w jakich proporcjach????? siostra Leonilla podaje przepisy w srody, chyba po 10, dokladnie nie pamietam poprostu słucham radia w środę rano dokladniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo proszę o pomoc
może ktos jednak ma ten przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość garnuszek
kto ma przepis na DZIADA z dzisiejszego dnia. prosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jaki śliczny topik! I jak miła tutaj panuje atmosfera, jestem zachwycona ;-) Radia niestety nie słucham, ale chyba skuszę się na te przepisy, mam zufanie do kuchni sióstr zakonnych :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wieciw może jak nabyć te książki przez internet? Kiedyś była strona Gloria, ale teraz jest w przebudowie. Mieszkam w niewielkim mieście, a w moich księgarniach nie ma. Sprowadzić też nie chcą. JSli ktoś wie proszę o informacje. Przepisy tych sióstr są na prawdę dobre. Mam wszystkie książki siostry Anastazji i chwalę sobie. Nie wiem jak zdobyć te książeczki. Pomimo, że potrawy są kaloryczne to warte zrobienia .Żyje się tylko raz i nie warto odmawiać sobie przyjemności dobrego jedzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aisia
podaję przepis na sos czekoladowy:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aisia
Sos czekoladowy do pączków ptysiowych,który podawała siostra Leonilla. 1,5 szkl.mleka 2 jajka pół szkl.cukru 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka maki ziemniaczanej i do dzieła: jaja.cukier masło,makę i kakao wymieszać z pół szkl.mleka,pozostałą 1 szklmleka zagotować, wlać do mleka z maką zagotować i polać pączki Smacznegpo! Wieczorem podam przepis na ciasto "Dziad".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo proszę o pomoc
aisia jestes wielka, dzięki wielkie👄 i 🌻 w dniu dzisiejszym! jeszcze raz dziękuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aisia
cieszę sie,że mogłam Ci pomóc-a teraz obiecany przepis na ciasto -DZIAD- 4 jajka 1i1/4 szkl.cukru 3 plaskie łyżeczki amoniaku 1,5 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jaja ubić z cukrem,wsypać mąke z pr.do piecz.i amoniakiem-wymieszac i zostawić do nast.dnia (nie wkladać do lodówki)następnego dnia wsypać jeszcze 1,5 szklmaki pszennej.Wymieszać i upiec 4 placki.Ciasto ponakluwać widelecem.Przełożyć masą z ubitej smietany kremówki z 2lyżkami cukru pudru lub kremem budyniowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosia34
CZYM WY SIĘ ZACHWYCACIE, WYPRÓBOWAŁAM GULASZ PO CZESKU I TO BYŁO COŚ OKROPNEGO .NIGDY WIĘCEJ TEGO NIE ZROBIĘ I RADZĘ WSZYSTKIM- SZKODA CZASU NA TO DZIWNE DANIE!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tez gosia 34
naprawdę? a ja zamierzalam wlasnie zrobic ten gulasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość balbi
czeski gulasz - to jest to !!!PYCHOTERIA !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monika92
jesli chcecie jakis przepis z ostatnich ktore siostra podawala to piszcie [na e-mail]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gagapa
mam prośbę do monika92 - proszę o podanie maila, chciałabym abyś mi przesłała przepisy Siostry, które udostępniasz na forum. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gagapa
o o Mała wpadka Właśnie zauważyłam, że adres jest podany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monika92
nr 55 i 52 z moich przepisów Drożdżówka 2 szkl mleka 1 kg mąki 5 żółtek 5 dkg drożdży 1/2 szkl cukru 10 dkg tłuszczu roztopionego przestudzonego rodzynki, skórka pomarańczowa 1 łyżeczka soli cukier waniliowy Żołtka ubić z cukrem, drożdże rozpuścić w mleku, zrobić rozczyn, gdy podrośnie połączyć z żółtkami, dodać sól i resztę składników. Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto włożyć do połowy blaszki i niech znów wyrośnie. Posypać kruszonką. Piec 40 min w 180 stopni C. [blaszka prostakątna] Zalewa do śledzi solone matiasy [marynowane matiasy] 2 szkl wody 1/2 szkl octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu trochę kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny liść laurowy, 3 ziela angielskie, pieprz Wszystko zagotować 5 minut, wystudzić, zalać śledzie, jeśli są słone to do zalewy nie dodawać soli [można estragon]. Zagotować osobno i wystudzić. Przecedzić oddzielone w trochę wody. podbijajcie temat pzdr :) ;Pp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monika92
PAPRYKA FASZEROWANA papryka czerwona kapusta biała marchcew sól Paprykę umyć, ściąć górę i wydrążyć nasiona. Kapustę poszatkować i posolić, marchcew zetrzeć. Zostawić wszystko do jutra. Zabrać sok od kapusty i nakładać z marchwią do papryki. Układać w słoikach i zalać zalewą do ogórków konserwowych i pasteryzować. SURÓWKA Z MARCHEWKI I ORZECHÓW Z MIODEM 3 średnie marchwie 3-4 łyżli orzechów włoskich 2-3 łyżki śmietany 1 łyżka miodu Umytą i braną marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy posiekać, dodać do marchwii. Wymieszać z miodem i ze śmietaną. KRUCHA SZARLOTKA 1/2 kg mąki 1 kosta margaryny/ masła 2 jajka 1 żółtko 20 dkg cukru 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek [winnych, np. papierówki] bułka tarta Ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blachę. Nałożyć masę jabłkową [usmażone jabłka] i pokryć 2 połową ciasta. Nakłóć je widelcem i piec ok. 30 min. KRUCHY PLACEK Z JABŁKAMI 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny/ masła 2 jajka 1 żółtko 20 dkg cukru 2 łyżki śmietany 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kg jabłek 2 banany Z margaryny, jajek, mąki, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zrobić ciasto i podzielić na 2 części. Jabłka obrać pokroić na plasterki, posypać cukrem, zostawić na chwilę i odsączyć sok. Połowę ciasta rozłożyć na blaszke i wyłożyć na nie połowę jabłek. Banany pokroić w plasterki i układać na jabłka, skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć drugą połowę jabłek i posypać 1 łyżką mąki. Przykryć 2 połową ciasta i piec 40 min. PLACEK BUDYNIOWY 6 budyni śmietankowych 6 całych jaj 18 dkg masła 36 dkg cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Budynie, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić. Wszystko razem wymieszać i rozłożyć na blaszkę. Piec. CIASTECZKA BUDYNIWE 4 szkl mąki 1 szkl cukru pudru 3 jajka 3 budynie śmietankowe 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy Z tego zagnieść ciasto i formować ciastka. Piec na złoty kolor. CIASTO-SMACZEK 40 dkg mąki 25 dkg cukru pudru 8 jajek 1 margaryna 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg wiórek kokosowych 2 łyżki kakao 10 dkg mielonych orzechów 10 dkg maku 4 łyżki kwaśnej śmietany Margaryna, cukry, żółtka utrzeć i dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać i podzielić na 4 części. Do jednej dodać orzechy, do 2 kakao, do 3-mak, 4-wiórka kokosowe. Każdy placek piec oddzielnie. masa budyniowa 2 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dkg masła 15 dkg cukru pudru 2 żółtka Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Masło, cukier i żółtka utrzeć i dodać budyń, podzielić na 2 części. masa jabłkowa 1 kg kwaśnych jabłek 10 łyżek cukru 6 łyżek wody 2 galaretki żółte wszystko ugotować. placek -> masa budyniowa -> placek -> masa jabłkowa -> placek -> masa budyniowa -> placek RACUSZKI DROŻDŻOWE 1/2 kg mąki pszennej 2 szkl mleka 2 dkg drożdży 2-3 łyżki cukru 2 jajka 5 dkg [1/4 kostki] masła/oleju/margaryny 1/2 łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru. Dodać do mąki, dodać rozmącone jajka, stopiony tłuszcz, resztę mleka, sól. Wszysko dobrze wyrobić. Zostawić na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżka owalne placuszki, piec na złoty kolr [łyżka moczoną w oleju!] Podawać posypane cukrem pudren, sokiem lub polewą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość natka1233
macie przepis na 'kabaczek po szwedzku' siostra leonilla podawała go dzisiaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sddssssds
a wiecie może jak się robi nalesniki z nadzieniem serowo budyniowym? dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość natka1233
nie ja niestety nie wiem ale zjadłabym sobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość natka1233
czy ten przepis podawała także siostra leonilla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monika92
KABACZEK PO SZWEDZKU 1 kabaczek[OK. 2KG} [albo 4 bakłażany pokrojone wzdłuż niewydrążane] 2 cebule pokrojone w pół księżyce 2 papryki czerwone pokrajać w cienkie paski o długości 2cm 50 dkg pieczarek lub innych świeżych grzybów 25 dkg piersi z kurczaka ugotowanego, pokrajać w kostkę po ugotowaniu jako przyprawy: 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki vegety trochę ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy starty żółty ser Kabaczek pokrajać w krążki o grubości 1 cm, wydrążyć miąsz z pestkami, posolić lekko, dać na papierowy ręcznik lub ściereczkę i wytrzeć do sucha. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Ułożyć na naczynie do zapiekania jeden obok drygiego wysmarowane tłuszczem. Cebulę pokrajaną podsmażyć z papryką ok. 15 min. posolić, dodać pokrajane grzyby i poddusić do wyparowania wody. Przyprawić przyprawami. To wszystko dodająć pierś z kurczaka wymieszać. Nałożyć w środki kabaczka i posypać serem. Wstawić do piekarnika na 20 min w temp. 180st.C. Podawać z ryżem i startą ugotowaną marchewką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość losia
przepisy siostry są do bani

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyszne ciasteczka
:-) pyszne te przepisy ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
monika92 prosze o przepis na szarlotke z budyniem,kiedys jadłam i jest suoer ale nie mam przepisu.Z gory dziekuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monika92
sory ze nie odpisuje na maile i tu no ale nie mam czasu... SZARLOTKA Z BUDYNIEM 1/2 kg mąki 1 kosta marmaryny [25 dkg] 1 szkl. cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 op. budyniu 1 i 1/2 kg jabłek kwaśnych 1 litr mleka Mąka + cukier + proszek do pieczenie + margaryna + jajka wymieszać i zagnieść. Podzielić na 2 części. 1 część rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie. Obrane i pokrojone w 8 jabłka ułożyć na cieście jedno obok drugiego. Ogotować budyń. Wlać na jabłka i przykryć 2 częścią ciasta . Piec ok.60 min w 170-180 stopnic C. Smaczego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monika92
ja do ciasta dodaje jeszcze cukier waniliowy. A zamiast jabłek krojonych w 8 można dać 1 słoik lub 1 kg jabłek starkowanych ;]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×