Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmeczona jestem

Czy ktos tu cierpi na endometrioze

Polecane posty

Gość Zmeczona jestem

?? Moze ktoras z Was ma ten sam problem, co ja i chcaialaby cos napisac na ten temat. Bylabym wdzieczna za wszelkie informacje, jak to u Was bylo.

Gość endometrioza
z netu... Endometrioza jest chorobą o przebiegu łagodnym występującą głównie u kobiet w wieku rozrodczym. Błona śluzowa endometrium, która normalnie znajduje się w jamie macicy i podlega tam normalnym zmianom w czasie cyklu miesięcznego u chorych kobiet znajduje się poza macicą. Najczęściej fragmenty błony śluzowej endometrium wszczepiają się w obrębie miednicy w okolicy przydatków, jelit czy pęcherza moczowego. Endometriozie towarzyszy najczęściej ból w miednicy mniejszej, krwawienie miesięczne są bolesne często także cykle miesięczne są nieregularne. Wiele pacjentek skarży się na bolesne stosunki. Często zdarza się, że pacjentka nie ma żadnych dolegliwości a choroba u niej jest rozpoznawana podczas diagnostyki niepłodności, gdyż u 30-50% kobiet może powodować zaburzenia rozrodu. W leczeniu bierze się pod uwagę wiek pacjentki, rozległość zmian, plany co do potomstwa oraz nasilenie dolegliwości. U kobiet z minimalnym nasileniem dolegliwości szansa na zajście w ciąże jest duża a leczenie nie jest konieczne.

Gość endometrioza
i jeszcze... Endometrioza jest to rozrost struktur błony śluzowej macicy poza jej jamą. Najogólniej rzecz biorąc, kierując się umiejscowieniem ognisk ektopowych, można dokonać podziału na endometriosis genitalis interna oraz endometriosis genitalis externa. Endometriosis genitalis externa jest chorobą kobiet w wieku rozrodczym. Ogniska są usytuowane wewnątrz jamy otrzewnej (94-97%) lub rozmieszczone poza nią (na szyjce, sklepieniu pochwy, sromie i w okolicy pachwinowo-udowej). Endometrioza wewnątrz jamy otrzewnej dotyczy przydatków, powierzchni macicy, otrzewnej miednicy, dolnych części narządu moczowego i tych odcinków przewodu pokarmowego, które przechodzą do miednicy lub są w niej umieszczone. Na powierzchni wewnętrznych narządów płciowych, w otrzewnej ściennej miednicy tworzą się endometrialne guzki lub torbiele czekoladowe w jajnikach. Powstają zrosty o różnym stopniu zaawansowania, rozproszone w całym układzie rozrodczym. Częstość występowania endometriozy jest oceniana na 7-10% populacji kobiecej. Choroba rozwija się powoli, przebiega skrycie, podstępnie, a u wielu kobiet bezobjawowo. Czasem pojawiają się bóle w okolicy miednicy małej lub w podbrzuszu, ale nie zawsze są one kojarzone z endometriozą. Choroba może być przyczyną ciągnącego się latami złego samopoczucia kobiety. Wspomniane ciągłe dolegliwości bólowe przeszkadzają jej normalnie funkcjonować, a więc pracować, prowadzić dom, wypoczywać czy współżyć seksualnie. Endometrioza jest również przyczyną braku potomstwa w wielu rodzinach. Stanowi więc poważny problem w ginekologii i położnictwie, a także istotny problem społeczny. Niestety, choroba może pojawić się już w okresie pokwitania, a więc u dorastających dziewcząt. Sygnałem, że się zaczyna, są bolesne miesiączki, bóle podbrzusza i ogólne złe samopoczucie. Bóle w okolicy miednicy małej i podbrzusza najczęściej sugerują lekarzowi występowanie stanu zapalnego. Jeśli jednak po leczeniu antybiotykami czy innymi środkami przeciwzapalnymi ból nie mija lub uparcie powraca po kilku tygodniach, zawsze trzeba brać pod uwagę endometriozę straszne, wspolczuje

Gość Barbinchen
Niestety tez borykam sie z tym problemem -endometrioza. niestety wielu lekarzy nierozpoznaje tej choroby. Przed rokiem bylam operowana , mialam Laparoskopie i wycinano mi endometrioze a po operacji bralam 2 miesiace tabletki. Mialam najwyzej pol roku spokoju i zaczely sie bole brzucha , coraz czestrze i coraz bolesniejsze az w Grudniu zwalilo mnie z nog. Lekarz myslal ze to zapalenie jajnikow i dal mi antybiotyki. Bole w prawdzie zmniejszyly sie ale niezniknely i powoli zaczely sie znowu nasilac az poszlam do innego lekarza ktory wyslal mnie znowu na Laparoskopie. Okazalo sie ze znowu sie ta Endometrioza rozrosla. Czekam az w koncu lekarze znajda mozliwosc zeby moc ta endometrioze kontrolowac i zebym niemusiala co roku poddawac sie operacji.

Gość kiwilla
u mnie dopiero rozpoznano. nie wiem co dalej:( jestem zalamana:(