Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maja 30

Chciałabym sama urodzić

Polecane posty

Gość Maja 30

Wiem , że jestem niepoważna może też trochę lekkomyślna ale to od dawna chodzi mi po głowie , niedaleko domu mamy działkę tam zawsze czułam się bezpiecznie i jest tam tak przytulnie , odkąd pamiętam podczas silnych bóli lubiłam zamykać się sama w domu i cierpieć w samotności czy uważacie , że urodzenie dziecka samemu może grozić powikłaniami??? Naprawdę nie wyobrażam sobie porodu w szpitalu czy w domu z położną. Jestem w 3 miesiącu ciąży i zaczynam coraz częściej myśleć o samotnym porodzie , w razie czego miałabym telefon i mąż miałby raptem kilka metrów do mnie a szpital jest niedaleko. Co o tym sądziecie??

Gość lekko przesadzilas
czy warto ryzykowac zdrowiem swoim i dziecka, a moze nawet zyciem? skad wiesz ze zdolasz zadzwonic w jakiejs krytycznej chwili?

Poród w domu fajna sprawa, podobno zdrowsze i dla mamy i dla dziecka. Ale kobiety zawsze rodziły w towarzystwie innych, bardziej doświadczonych kobiet. Jeżeli to twój pierwszy poród możesz nawet nie zauważyć w porę, że coś jest nie tak, a na karetkę zwykle trzeba trochę poczekać. Dlatego z towarzystwa położnej nie rezygnuj.

Maja jestes w 3-cim miesiacu, wiec porod najprawdopodobniej nastapi gdzies w grudniu. Nie wiem czy to bedzie takie komfortowe na dzialce rodzic, w zaspach sniegu i przy 20 stopniowymmrozie ;) A co do położnej, one, przy porodach domowych sa takimi aniołami stróżami, nic a nic nie przeszkadzaja, sa niewidoczne praktycznie dopoki nie zajdzie potrzeba udzielenia pomocy albo do wystapienia problemu, tak wiec polecam jednak z polazna i odradzam dzialke w grudniu pozdrawiam ;)

Gość misia bella
dlaczego? fajnie urodzic w grudniu na działce! dziecko sie zahartuje.

Oszalałaś kobieto? Gdybyś chciała ryzykować tylko swoim życiem, to twoja sprawa. A tu chcesz ryzykować życiem twojego dziecka. Możliwych komplikacji przy porodzie jest masa, i to takich, o których nie będziesz miała bladego pojęcia. Jak rozpoznasz, czy dziecko jest np owinięte pępowiną? Potrafisz zmierzyć mu tętno w czasie porodu? Będziesz umiała stwierdzić, czy to np poród pośladkowy? Jak ocenisz stan dzieciaczka? A wiesz, ile razy się zdarza, że tuż po porodzie personel galopem pędzi z dzieckiem na oddział intensywnej opieki noworodków? Co zrobisz, jeśli się okaże, że dziecko nie oddycha? Szpital może i blisko, ale może być za późno. Obrzydliwy egoizm z ciebie promieniuje! I jeszcze jedno: karetek jest przeważnie mało, a już zwłaszcza N (noworodek). Może się zdarzyć, że kiedy będzie potrzebna twojemu dziecku, będzie gdzie indziej. Czynnik czasu przy maleńkich dzieciach ma ogromne znaczenie. Przemyśl to sobie.