Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kina

gastroskopia-robiłyscie?

Polecane posty

Gość corry
ja mam jeszcze ciekawiej.zoladek boli mnie caly czas,a wlasciwie pobolewa.rano budze sie z pieczeniem w gardle,i w ustach czuje niesmak i gorycz .i tak od 2,3 tygodni.lekarz dal mi leki oslonowe,ale radzil isc na gastro. ja mam i bez tego odruchy wymiotne,wiec chyba dam sie uspic?macie podobne objawy?odpiszcie,bo plakac mi sie chce,co mi jest?????????????

Gość malygda
mialem to samo co ty kory tylko że żołądek mnie nie bolał poprostu wstawałem rano i mnie zbieralo na wymioty pocczym rzucalem niewielkiego pawelka slina po miesiacu zaczelo byc gorzej nie moglem spac w nocy bo malem bol glodowy myslalem ze to wrody poszedlem na prywatna gastroskopie(naprawde warto bo postawiona diagnoza jes konkretna) okoazalo sie ze wrzodow nie mam dylko nazdzerki poczekal bym jescz 2 ygodnie i dszloby do owrzodzenia. Po zbadaniu przyczyny lekarz swierdzil zakarzenie helicobakter pyroli dostale antybiotyki ktore lykam od 2 dni pwiedzano mi zebym zrobil po kuracji jeszcze jedna gastro ale lekarz rodzinny powiedzial ze jak samopoczucie bedzie okej to da mi testy na obecnosc bakterii we krwii wiec mam nadzieje ze nei bede musial tego przechodzic jeszcze raz . Zaczalem zdrowo sie zywic koniec z McDonaldem i KFC zdrowe warzywa i owoce to podstawa i gotowane ryby i miesa po pozbyciu sie pyroli zrobie sobie szaszlyka :)

Gość ONA123
ja dzisiaj miałam gastroskopie. trwało 2 minuty mniej więcej. wyluzować się przy tym nie da i nie mysleć że coś wkładają do gardła. odruch wymiotny jest cały czas bo ta rurka dotyka górnej częsci przewodu pokarmowego i to tak odrzuca. a jak mi wyciągał ją to nawet nie wiedziałam że to już. miałam nie połykac śliny i głęboko oddychac a że jestem panikara nie umiałam oddychac głęboko i chciałam połykac śline a ten kabel mi przeszkadzał:( to było niefajne. teraz boli troche krtań i czuje gorzki smak w ustach ale pani mi powiedziała że myślała ze z taką panikarą bedzie gorzej a ja zniosłam to super:) i dostałam lizaka nawet..mam 22 lata

Gość motylkowata
ja mam helikobakterie i zazywam antyiobtyki nie mialam zadnej gastroskopii z krwii mi to wykryli tlyko po atybiotykach mam okroppne mdlosci ale musze przetrwac jeszcze 5 dni i bedzie git juz jest lepiej niz bylo :) przynamniej moge jesc!! wczesniej to tylko zupki jakies ale i tak po tym mialam wzdety brzuch i siedzialam w lazeince 2 h:) na poczatku balam sie ze jestme w ciazy ale. :P teraz juz wiem ze niee dlatego tez trzeba zabic tą bakterieee;/

Gość na100latka
Mam 13 lat i mam za sobą wiele gastroskopii.Kiedyś miałam ją co pół roku,a nawet co kwartał.Teraz mam co rok.Niestety mam takiego pecha,że za tydzień będę znów ją miała... :( Miałam ją już tyle razy,ale za każdym razem boję się tak samo.Dzień przed badaniem potrafię się nawet wyluzować i pomyśleć,że to nic takiego że wytrzymam te 5 minut...Do czasu.Kiedy w dzień badania pielęgniarka zaprowadza mnie na salę zabiegową.Jest ok.Ale gdy wchodzą tam i wpryskują mi to coś ohydnie gorzkie do gardła czar pryska.Zaczynam panikować.Łzy same ciekną mi do oczu.A kiedy kładę się na lewym boku i czuję ten dziwny szpitalny zapach,oraz widzę ten nieszczęsny aparat(endoskop??)To wtedy już jest bardzo źle z nerwów boli mnie żołądek.Najgorzej jest z połknięciem.Gdy to przejdę nerwy narastają.Rzucam się od tego bekania i nudności.Czasami mocniej,czasami lżej.Sekundy tak wolno upływają,że myślę,że chyba tego nie przeżyję!!!Strach mija gdy mi to wyjmują.Najbardziej nie mogę się pogodzić z tym,że do 7 roku życia miałam podawany Dormicum(to taki lek nasenny)wtedy nic nie czulam.Tylko że gdy się obudziłam widzialam wszystko podwójnie(z tego powodu ten lek się nazywa "głupi Jaś")Prawie zawsze wybuchałam śmiechem :D Tylko,że teraz nie chcą się zgodzić na "głupiego jasia" bo twierdzą że muszę być świadoma żeby badanie łatwiej poszlo.Ale mi to się nie podoba!!!!!!!!! :/ Zawsze twierdziłam że to są tortury a lekarze nie wiedzą czasami co to znaczy robić to badanie(chyba że sami je kiedyś mieli)im to tak łatwo powiedzieć"oddychaj głęboko"."spokojnie";"wyluzuj się"To nie jest takie proste.Mam taki problemże jak mam tą rurę w środku to nie potrafię oddychać nosem a ustami jest jeszcze trudniej i zawsze prawie się duszę.Co mam z tym zrobić????Czy ktoś potrafi mi pomóc??Wolę 100 zastrzyków,wenflonów i gorzkich lekarstw(nawet 2litry tranu bym wypila)byle bym nie miała gastroskopii!!!!!!!!!!!!Co mam zrobić z tym oddychaniem??

Gość uf-men
tak czytam, co wy tu wypisujecie. Gastroskopia to powiem szczerze mały pikuś przy np.kolonoskopii czy innych podobnych badaniach od dołu. Mam "przyjemność" porównania niestety. Powiem jednak, że wolę 100 gastroskopii niż jedną kolonoskopię.

Gość ewka7
Witam. Redakcja programu "Grunt to zdrowie" emitowanego na antenie TVN Style poszukuje osób chętnych do pojawienia się w programie o bólach brzucha i podzielenia sie swoimi doświadczeniami odnośnie dolegliwości z tym związanych. Wszystkich zainteresowanych bardzo proszę o kontakt na adres: ewalukasiewicz@formacjatv.pl lub telefonicznie na numer 971 024 691/ 512 076 251 Pozdrawiam Ewa Łukasiewicz "Grunt to zdrowie"

Gość Asia21
A mi wrescie pan zaproponował badanie gastroskopie i musze przyznac ze bardzo sie ciesze szkoda ze wczesniej mi ten pomysł do głowy nie przyszedł i moge smiało stwierdzic mogłambym wszystkie najbolesniejsze badania zrobic dla zddrowia

Gość cari25
tak jakis czas temu miałam robiona gastrskopie,okropne.....co najgorsze bole zoladka wrociły,helicobacter małam dwa razy,z tego co wiem bakteria wraca co jakis czas,boli mnie w oklicach mostka taki jeden punkt,niewiem co to moze byc,cokolwiek zjem puchne jak balon,zbiera mnie na wymiotyi po chwili przechodzi. niewiem czy robic gastro czy moze test na obecnosc bakteri?

Gość pchlasachrajka
podczas gastroskopii stwierdzili refluks albo przepukline, podrazniona sluzowke zoladka ?

Gość like men
dzis miałem druga gastro i uwieżcie, że jako facet bojacy sie bolu można to przeżyc. czas badania 5 min i po wszystkim,; odruch wymiotny jak przy chorbie jednodniowej "wirus brzuszny" - chcesz wymiotowac a nie masz czym. Odczuwasz dwa razy przewod: jak wchodzi przez gardlo (tchawica) i jak pokonuje przepone (refluks). to naprawde pikus - teraz czeka mnie kolonoskopia i jak czytam to jestem sam na siebie zły - wprowadzam sie w złe nastawienie, a moze sie okazac ze albo badanie albo .... odraczanie i walka z czyms moze najgorszym. powodzenia i odwagi ;)

Gość agataaaaaa
Dziewczyny bardzo prosze o wasza rade!!! Od lutego brałam antybiotyk ( unidox) na tradzik. Cala kuracja trwala 3 miesiace, niedawno skonczylam , tradzik troche zszedl ale co z tego jak teraz moj żołądek fiksuje :(( Praktycznie przez cala kuracje miewalam mdłości i ogólnie mialam ten zoladek jakis taki cięzki, zamulony. no ale kuracje juz skonczyłam i cos czuje ze mój żoładek bardzo to odchorowal, poniewaz wdciaz mnie mdli, boli jest taki ciezki co prawda nie trwa to caly dzien ale raz zdarza sie ze mam takie bole i mdlosci rano, potem pod wieczor na nastepny dzien boli tylko wieczorem, raz w poludnie ale nie ma dnia zeby nie mdliło mnie wogole!! Zdaje sobie sprawe z tego ze mam wrazliwy zoladek i te antybiotyki mi go bardzo bardzo podrazniły, ale jak powinnam sie odzywiac zeby jakos go zregenerowac?? Moze jakis lek? jakies witaminy, cos na wzmocnienie, Prosze Was bardzo o rade bo choc nie mam bólu przez caly dzien to czuje dyskomfort, bardzo dziekuje za rade, pozdrawiam!!

Gość grz
Hej. Ja od jakiegoś czasu cierpie na ból który wstępuje tylko wtedy kiedy jestem głodny, byłem u lekarza i przepisano mi lek który zmiejsz wydzielanie się kwasu solnego-ból minął na jakieś 2 miesiące, ale niestety niedawno powrócił ,mam nadwasote,ogólnie cały czas czuję się zmęczony jak mysłicie to mogą być wrzody? :/

Gość Kaienowaty
Wczoraj miałem gastroskopie, oświadczam, że niczego nie trzeba się bać, nic nie boli :]

Gość dwunastka
Witam! Mam 12 lat.Straaaaasznie sie boje gastro.Wiem ze to nie boli ale boje sie tej rury i tych odruchów :( .I boje sie ze bendzie trwalo dluzej niz 15 min.:( prosze odpiszcie czy mam sie na to zdecydowac...

Gość ojejejej...
Dwunastka, to tylko wydaje się straszne. Znieczulają, po to, zeby nie bolało i zeby nie było odruchu wymiotnego, wkładają do buzi "ustnik", żeby nie zamykać paszczy. Lezysz na boczku, zatkaj wejście powietrza przez usta, rozluźnij mięśnie przewodu pokarmowego , oddychaj spokojnie przez nos. Potrenuj "na sucho"i nie panikuj. To trwa chwilę, niedługo, żadne 15 minut!!!! Spokojnie, ja nawet nie poczułam, kiedy mitę rurkę włożyli.

Gość dwunastka
a sama nie wiem :( napewno panstwo mają po 20 lat

A gastroskopie miałam 4 lata temu. Jak poród sie przezywa to i to też:)))Ja też miałam tą bakterię i brałam antybiotyk. Było mi niedobrze potem od antybiotyku zrobiło mi sie zapalenie jamy ustnej:((( buuu i ta zgaga... Ale najgorsze ze okres mi sie teraz opóźnia 3 tygodnie już ( w ciązy nie jestem) czy któras tez tak miała?

Gość asiakol1233
Potrzebuje rady co moze spowodowac ze pojwi sie woda kolo watroby co to moze byc i czy da sie leczyc

Gość dwunastka
to moze byc rak ta woda wokol zołądka :(

Gość fffffffffffffffffffff
Jak to: woda??? Skąd wiesz, że ją masz?

Gość lampaaaa
Hej dziewczyny, ja mialam robiona gastroskopie, badanie mozna przezyc bo jest calkiem krotkie- na szczescie. Czy wy tez mialyscie takie oczy czerwone po tym badaniu? Bo ja przez 15 minut po tym badaniu mialam cale oczy czerwone .

Gość iliwiata
u mnie gastroskopia trwała 3 minuty i uważam, że to jest większy koszmar niż 20-minutowa kolonoskopia, bo przy tej drugiej miałam znieczulenie ogólne - tyle że przygotowanie do kolono też jest koszmarem... nie ma co porównywać, najprzyjemniejsze to to nie jest, do tego człowiek się czuje jak zwierzę w laboratorium... generalnie te badania trochę na swój sposób odczłowieczają, odzierają z ludzkości badanego...

Gość eska1201
witam ja mam problem z burczeniem w brzuchu czesto po jedzeniu i jak sie zdenerwuje i o tym pomysle temu wszystkiemu towarzyszy wzdety brzuch.Podobnie jak marzycielka zaczynam bac sie ciszy czy mam zrobic sobie gastroskopie?

Gość JaAnonim
Mam ten sam problem co "eska1201". Robiłem gastroskopie i okazało się że mam wrzody dwunastnicy ale za cholere niemoge się ich pozbyć.Biore od miesiąca Lanzul i Venter ale nic nie pomaga.Ide za pare dni na kontrole.Nikomu nie życze tej choroby.Nawet browarka w weekend nie moge wypić.Cały czas wzdęcia,nudności i wymioty.Szlag by to trafił!

Gość lampaaaa
A mialyscie takie oczy czerwone po tym badaniu?

Gość mag-do
Witam, prowadzę badania i szukam osoby chętnej do rozmowy (na forum, jakimś komunikatorze lub mailowo) na temat chorób przewodu pokarmowego i leków. Szukam osób które mają/miały takie problemy, ktoś w rodzinie choruje, albo po prostu posiadają na ten temat wiedzę. Ktoś chętny? :)

Gość agaga
Ja mam gastroskopie za pare dni. Lekarka przepisała mi ją z powodu nieprzyjemnego oddechu, to praktycznie jedyny powód, bo nic mnie nie boli. Wydaje mi sie, ze to nadkwasnosc, bo jak miala miesiac temu kuracje na helicobacter pylori, to jeden z lekow zmniejsza wydzielanie kwasu zoladkowego. I wtedy czulam sie jak nowo narodzona...bez tego paskudnego oddechu, wreszcie moglam noramlnie z ludzmi rozmawiac! Ale wraz z koncem kuracji, ten okropny problem powrocil... Czy ktos jeszcze ma taki problem?

Gość rzygusssssssss
Ja mialam robiona gastroskopie raz. Wiadomo nic przyjemnego ale da sie zniesc. Jak wyszlam od lekarza jakas kobieta w poczekalni byla zdumiona ze ze mna tak gladko poszlo bo ona juz miala 3 probe podejscia ;) Nie takie straszne tylko zbiera sie na rzygi ;)

Gość Jezzabella
STRASZNE UCZUCIE NIGDY WIECEJJJJJJJJJ