Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurka domowa

Jakiej pralki i lodówki nie polecacie?

Polecane posty

Ludzie, jak nie wiecie co kupić to zaglądajcie na stronę do Pana Janka!(Mechaniczna Pomarańcza) Drogi panie Janku, zajrzałam na pana stronę: www.naprawaprogramatorow.pl – bardzo pomocna, zwłaszcza dział Aktualności – porównanie niezawodności pralek – marzec 2009. dzięki Panu nareszcie wybrałam - Electrolux EWS12610W jest podobny parametrami do tego opisanego przez Pana w dziale Katalog pralek – Electrolux EWF10040W, poza tym Electrolux ma podobno niska awaryjność. ;) Dziękuję za pomoc, jak się nie daj Boże zepsuje, to tylko do Pana. Panie Janku niech pan żyje sto lat :) A co do tego jakiej pralki nie polecam- to Amica. U nas w rodzinie 3 takie felerne się trafiły, chociaż ostatnio podobno łatwo do niej części dostać, tylko po co, niech lepiej się nie psuje. Pozdrawiam Maja

Praczka Cyt" czy to wina programatora? ", uważam że nie. Cyt" A może już czas na nią...." tez uważam że nie. Proponuje, bardziej dokładnie przyjrzeć się "pomce" bo z opisu wynika ze to właśnie ona jest za to odpowiedzialna. Po 6-ciu latach mogło ośkę "wybić" z silnika.

Gość do praczki
według mnie juz nadchodzi jej koniec.... mowie tak dlatego,ze sama miałam pralke whirlpool'a modelu nie pamietam ale była to pralka otwierana od góry (skusiło mnie ze jest wąska a jednoczesnie pojemna tak jak taka "tradycyjnej wielkości"-ach jaki to był błąd) teraz miałaby 6 lat...miałaby bo rok temu niespodziewanie wyzioneła ducha....najpierw przez jakis czas działo sie tak jak u Ciebie ze programator w połowie cyklu prania sie zatrzymywał i po wylaczeniu i wlaczeniu pralka prała dalej....czasami trzeba bylo wylaczyc pralke przesunać programtor np. na płukanie właczyc i działała i nagle jednego dnia robie pranie i bum nie zadziała wiecej...podejrzewam ze poszedł w niej silnik...podejrzewam bo programator dalej działał ale beben sie nie krecił a ja stwierdziłam ze zamiast wydawac kilka stów na naprawe tego chodzacego jak traktor złomu kupie na raty nowa pralke.... wybor padł na samsunga (praleczka za 900zł gabaraty tradycyjne ale za to bardzo cicha jest chociaz w porownaniu do whirlpoola to odglos z mlota pneumatycznego pewnie tez byłby cichy i dokładniej dopiera rzeczy i mimo ze niby ma gorsza klase wirowania od tamtego złomu to rzeczy są lepiej odwirowane) whirlpool sie zepsuł po 5 latach mało tego obudowa pralki zaczeła rdzewiec....... tak wiec pralke whirlpoola polece tylko komuś kogo bardzo bardzo bardzo nie bede lubila i komus komu bede bardzo bardzo bardzo zle zyczyc....

Do Praczka Meen ma racje-to wygalda na pompe. Jelsi pompa na samym spuscie wody "terkocze" to wypadaloby ja zmienic. Jednak racze wezwac serwisanta zeby to wszystko sprawdzil. Czasem jest drobiazg... Pozdrawiam! J.

Do /do praczki/ To "bum" o ktorym pisalas moglo byc spowodowane zuzyciem pompy-poszedl triak na programatorze bo pompa sie spalila.Wystarczylo wymienic wczesniej pompe. Nie ma co czekac na cudowne ozdrowienie gdy dzieje sie cos zlego. Zdecydowanie zalecam wzywac serwis-na domyslach i gdybaniach nie zawsze da sie gdzies dojechac. Moze nie odrazu serwis fabryczny bo kasuja jak za woly ale kogos kto ma wlasna dzielalnosc - w zadnym wypadku tzw "pana Staska". Pozdrawiam! J

Gość SamiSamaRazem
Co powiecie o lodówce Franke z szufladami? Ma ktoś jakieś doświadczenie z produktami tej firmy? Planuje zakup, nigdzie nie mogę znaleźć opinii. No w markecie znalazłam. Sprzedawca podszedł, powiedział, że świetny wybór. Potem przeszliśmy do innej lodówki i ten sam koleś mówi to samo o całkowicie innej lodówce. Dla sprawdzenia później poprosiłam innego sprzedawcę, podeszliśmy jeszcze do innej lodówki i też ją tak zachwalał.... I bądź tu mądra.

Gość pablo777
Chodzi ci o coś takiego: http://www.ceneo.pl/2329179 Fajnie wygląda, ale nei mam takiej. Mam innej firmy. Ciekawe jak spisują się te szuflady, ajk rozwiązali uszczelnienie. No i czy nie przymarzają. W mojej mam standardowo drzwi i w środku szuflady, to zdaży się, że nei mogę otworzyć bo zamarzło...

Gość Praczka
Meen i Mechaniczna Pomarańcza. Zanim Meen i Pan Janek odpisali na mój post w pralkę zaglądał pan mechanik polecony przez sklep ze sprzętem AGD. Po oględzinach stwierdził, że pralka zawiesza się z winy programatora i nie warto wymieniać go, tylko kupić nową pralkę. Dzięki Meen i Mechanicznej Pomarańczy uparłam się, aby moje chłopaki wymieniły pompkę spustową. Ośka silnika pompki była " wybita" ( zgodnie z diagnozą Meen). Dziś pralka wyprała 2 razy nie zawieszając się. Dzięki Wam moja pralka (mam nadzieję) posłuży mi jeszcze kilka lat. Dziękuję!!!

Gość Praczka
Południowa Wielkopolska.

Gość Cinas
Witam Panie Janku, kupiłem whirlpool model awo/d1159. Powiedzieli mi w sklepie, że to niezły wybór. Skusiła mnie cena ok. 1200 zł w promocji i system "szósty zmysł", który pamiętam miała pralka u mnie w domu i wytrzymuje już 7 czy 8 rok bez żadnej większej naprawy z tego co pamiętam i żadnego calgonu pomimo twardej wody (jednakże ewidentnie od paru miesięcy się kończy...). Mam pytanie, mianowicie czego mogę się spodziewać po kupionej pralce?

Do Cinas: Trudno mi jednoznacznie na to pytanie odpowiedziec. Obecnie spotykam sie z AWO ktore pracuja zazwyczaj 3 lata potem siada modul. Zycze jednak zeby Twoja miala 7 lat tlustych :) Pozdrawiam! Janek

Do Mechaniczna Pomarańcza Kiedyś polecał Pan pralki Bosch WAA 20260, WLF 20260 PL Próbowałem kupić model WLF 20260 PL ponieważ potrzebuję pralkę slim ale te pralki są już niedostępne w sklepach. Może poleci Pan jakieś modele, które również są dobrej jakości ale nie będzie kłopotu z ich zakupem. pozdrawiam

Gość Siokszar
Do Mechaniczna Pomarańcza Mam pralkę Whirlpool AWG 670 wkładaną z góry i działa u mnie bez zarzutu juz 12 lat. 2 lata temu zmieniłem łozysko, to wszystko co było robione. Moze taki egzemplarz mi sie udał :-) Dzisiaj natomiast mam pewien problem ze spustem wody. Pralka nie do konca spuszcza wodę, pozostaje troche w bebnie na dole. We wcześniejszych wiadomościach tego tematu wyczytałem panską podpowiedz odnośnie podobnego problemu, aby podmuchać w wąż spustowy aby stwierfdzić czy nie jest zapchany. Zrobiłem to samo u siebie, powietrze idzie bez problemu, ale jakimś cudem woda wydostaje się na podłogę jak dmucham w wąż, pomimo tego ze podczas prania nic nie leci :-(. Teraz to już w ogóle zgłupiałem. Nie rozumiem skąd ta woda wycieka jak dmucham w wąż skoro wszystko jest niby szczelne podczas prania. Myślałem o wymianie pompy na nową (nawet we własnym zakresie, to nie problem) tylko trudno mi zdiagnozować tę przyczynę pozostawania wody w bębnie. Może pan cos z doświadczenia podpowie. Byłbym dźwięczny :-D Pozdrawiam Siokszar

Gość Siokszar
Do Mechaniczna Pomarańcza Przed chwilą otrzymałem taką wiadomość od serwisu odnośnie mojego problemu opisanego powyżej: Co to przyczyny pozostawiania wody - może byc ich wiele, np: 1, Przytkana rura odpływowa fumowa ze zbiornika - jeszcze przed filtrem 2. Przytkana rura sztywna z syfonem 3. Zapchany czujnik hydrostatu 4. Uszkodzona rurka hydrostatu 5.Uszkodzony hydrostat Pompa jest najmniej prawdopodobna bo uszkodzona pompa nie pompuje w ogole Co pan myśli na ten temat? Słusznie podpowiadają? Z powazaniem Siokszar

Siokszar ... jeżeli pozwolisz. Do sprawdzania przewód ....relacja ..... zbiornik - pompa, może być częściowo zapchany, po 12 latach:), najlepiej go wymienić.

Heh, tak naprawdę to do każdej marki pralki czy lodówki można się przyczepić, bo zawsze znajdzie się jakiś wadliwy model albo pojedynczy defekt, który sprawi, że sprzęt nam siądzie. Pralka Indesit, a lodówka Beko i nie ma mowy o żadnym narzekaniu.

Cyt"Pralka Indesit, a lodówka Beko i nie ma mowy o żadnym narzekaniu" ale wystarczy "jeden moment " i..... :).

Do Siokszar: cyt : 1, Przytkana rura odpływowa fumowa ze zbiornika - jeszcze przed filtrem 2. Przytkana rura sztywna z syfonem 3. Zapchany czujnik hydrostatu 4. Uszkodzona rurka hydrostatu 5.Uszkodzony hydrostat 6.pompa odp: Przewodu faktycznie moga byc pozatykane. DO tego jesli woda wyplywa to warto sprawdzic czy nie sa gdzies poprzecierane weze oraz uszczelna odpowietrznika sie nie wysunela. Osobiscie stawiam na pompe-konczy sie jej zywot. postaraj sie poscickac reka waz zbiornik-filtr i sprawdz czy nie czuc zadnej szmatki itp (czasem przy wkladaniu jakas sparpetka wleci obok drzwiczek na dno zbiornika). jesli chodzi o czyszczenie zbuorniczka hudrostatu to wspolczuje-trzeba bedzie wykrecac przewiwwage dolna.Na poczatek zobacz czy pompa prawcuje rozno i nie slychac z niej "gruchotania". Pozdrawiam! J.

Do WSZYSTKICH ! Zachowajcie ostroznosc przy wyjmowaniu szklanek ze zmywarki zwlaszcza rano po nocnym myciu gdy jestescie zaspani i malo czujni. Bardzo latwo przeciac sie o stluczona szkalnke. Dzisiaj rano moja zona przeciela tetnice lewej reki o stluczona szklanke... Widok karetki przed wlasnym domem to cos czego nikomu nie zycze...

Do "J " Cyt" Dzisiaj rano moja zona przeciela tetnice lewej reki " .... oooo..... to nie dobrze :( ..... daj jeszcze znać , co i jak. Pozdrowienia dla żony.

Gość Siokszar
Do Mechaniczna Pomarańcza Z powodu zapracowanego tygodnia dopiero dzisiaj w sobote wziolem sie za moją pralke. Rozebralem w czesci aby nadal mogla dzialac, następnie sprawdziłem przewody pomiedzy pompo - beben i tam nic nie ma, sprawdziłem co prawda sciskając przewody reką i są miekkie, zdjac nie dam rady poniewaz to całe ustrojstwo z pompą jest po drugiej stronie pralki gdzie nie moge zdjąc boku pralki, wiec musialbym wszystko rozpinac (kable) i wywalic na zewnątrz :-( Jedyne miejsce jakie jest jeszcze podejrzane to: samo wyjscie z bebna do przewodu. Tam reką nie siegam poniewaz wąz jest fabrycznie zagiety na 90 stopni i idzie pod przeciw wagą z silnikiem, wiec samego wylotu z bebna nie mam dostepu obecnie. Dla sprawdzenie postawilem na podwyzszeniu (małym stoliku) postawic pralkę i podłączyłem aby pobrała wody do plukania i oddała. Zrobila to w pare minut ale woda znowu spuszcza lekkim ciurkiem. Potem zakonczyla i woda stoi w bebnie :-( Pompke jakos nie zaspecjalnie słychac aby gruchotała. Dla sprawnosci postanowilem skoro pralka stoi wyzej niz odpływ spuscic wode wezem odplywowym do miski ponizej stolika ze stojącaco pralką, ale woda sama tez leci ciurkiem bardzo słabo. Mysle, ze powinna spuszczac sie pelnym upustem, przeciez chyba nie ma tam zadnych zaworow zamykajacych odplyw po odlaczeniu pralki. Powinna wiec woda pelną parą zleciec do miski, skoro tak nie zrobila to czy moze byc prztkana jednak na wylocie bebna (jaks skarpetka dzieci) ktora nie zeszła do rurki tylko zapchała wylot bebna? Dobrze rozumuje? Prosze o podpowiedz i ewentualnie jak tam sie dostac aby ten wylot bebna sprawdzic, czy rozbierac wszystko (albo co rozebrac) czy da sie to zrobic jakos rozbierajac beben (i jak ) Pozdrawiam

Gość Siokszar
Do Mechaniczna Pomarańcza Dodam jeszcze ze do bebna chyba mam bardzo dobry dostep poniewaz po zdjeciu bocznej pokrywy mam beben z kolem zamachowym i paskiem od silnika oraz ten beben (bok bebna) jest zamiety do reszty takimi zapinkami jak pokrywa filtra powietrza w wiekszosci samochodów. Czy jak te zapinki zdejme to zapewne bedzie tam uszczelka oraz dostep do wnetrza bebna Pozdrawiam

Do Siokszar Sprawdz czy nie ma monety w wezu spostowym-czasem ustawia sie tak ze smuchajac w kierunku zbiornika w koniec weza powietrze leci normalnie a gdy pompa rusza to moneta ustawia sie w poprzek. Sprawdz czy pompa pracuje na "sucho" czy jest zatopiona i nie moze wypchac wody dalej.

Gość Siokszar
Do Mechaniczna Pomarańcza Nie bardzo rozumiem swierdzenia: na "sucho" . Czy chodzi o to aby podłączyc pompe przy wyłączonej pralce samą do 220V? Mam dosc dobry dostep do kabli pompy poniewaz na przedzie jest kostka gdzie są jej przewody wpiete, moge wypiac i podlączyc pod 220V (jesli na takie napiecie pracuje) i bedzie słychac ją samą. W wezu nic nie ma, przepychalem drutem zagietym na koncu (haczyk) az do filtra i chodzi luznie. A pompy zalanej nie bardzo jak mam sprawdzic, filtr przeciez musi byc zamkniety. Wczesniej jak spuszczała wode to mialem wrazenie ze nie bardzo slychac pompe tylko woda bulgocze w niej, jakby za slabo do niej doplywala. Gdyby byla pompa calkowicie zalana wodą to raczej byloby cicho jesli chodzi o wode. Normalnie kołomyja z tym :-) Jak sie wkurze to wywale z niej wszysto, rozbiore na czynniki pierwsze!!! Poprzepycham drutami, zdejme rury itp. Juz mam jej dosc. Nie wiem czego szukac.

Do Siokszar 1.pompa pracujaca na sucho czyli woda nie doplywa do pompy wystarczajaco szybko i czesciowo w wiltrze jest powietrze. 2. wyjmij silnik pompy i otworz go - zdejmij turbine i zobacz czy nie ma w srodku burdu.jak jest brud to silnik pompy jest i tak do wymiany.

Gość Siokszar
Do Mechaniczna Pomarańcza Udało mi się naprawić, wszystko ok :-) Wiec było to tak: jak wspominałem wcześniej, ze sprawdzilem wszystkie weze odpływowe poniewaz woda słabo leciala, nawet na płask do miski. Nie sprawdzilem tylko kawalka weza od bebna do pompy który byl nad silnikiem a pod wielką "cegłą" przeciwwagą. Wkurzyłem sie na te pralke i postanowiłem ją rozebrac, Obaliłem ją na glebę i od spodu dostałem sie do cegły, którą odkreciłem i miałem swobodny dostep do weża odpływowego. Był bardzo twardy, jak go zdjąłem to okazało sie ze był zabity kamieniem. Musiałem młotkiem skruszyc i srubokretem wydłubac ten piasek, kamyczki na długosci 10cm przewodu. Przemyłem i wąż był juz ok. Teraz została sprawa bębna bo wylot tez był zabity na amen. Srubokretem musialem walic jak przecinakiem aby poszło. Rozkruszyło sie i oczywiscie wpadło do srodka bebna. Co mi sie udało wydłubac palcem to wyczyscilem ale wewnątrz było słychac piaskownice jak ruszylem bebnem. Poskladałem wszystko do kupy, podłączyłem wode i odpalilem pralkę. Woda zaczela leciec wreszcie pełnym wezem i bardzo szybko, czyli normalnie. Oczywiscie kamieni i piachu wywaliła 2 miski i jeszcze ok 10ciu razy plukałem az juz nic nie wywalała tylko wode. Nic juz nie chrobotało w bebnie i pompce. Wyczyscilem filt na koniec z duzych odłamków kamieni i chodzi pralka nadal jak talala :-) I to mi sie własnie podoba :-) Pozdrawiam wszystkich, moze ten opis komus sie przyda. Pa

Siokszar Cyt"ktora nie zeszła do rurki tylko zapchała wylot bebna? Dobrze rozumuje? " dobrze ... mój cyt" do sprawdzenia przewód, zbiornik , pompa" to dotyczy czasami z wyjęciem tego przewodu z rantu zbiornika, a więc odklejeniu. Jak tam sie dostać? ..... a od spodu pralki nie można? Możesz najpierw spróbować poprzez bęben a dokładnie jego perforację, podświetlając latarką, może zauważysz ten spływ jak on wygląda i ocenić .... przynajmniej to, powinieneś wyłączyć w pierwszej kolejności aby przejść dalej. Ps. nie ma już napięcia 220V, jesteśmy w UE, napięcie znamionowe 1-fazowe 230V a 3-fazowe 400V ;).