Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_23

ustalanie dnia zapłodnienia wg wielkości maluszka

Polecane posty

Gość mama_23

Jestem w 8 tygodniu ciąży, 13 czerwca byłam po raz pierwszy u ginekologa i na usg widziałam moje maleństwo. Ostatnia miesiączka miala miejsce 15 kwietnia i niby od tego dnia należy liczyć moją ciążę, wg standardowych obliczeń dwa tyg. po miesiączce, czyli ok. 29 kwietnia powinno nastąpić zapłodnienie. Ja jednak zawsze mialam nieregularne, ok. 35 dniowe cykle i w związku z tym uważam, że zapłodnienie nastąpiło później. Chciałabym tak z ciekawości uściślić kiedy dokładnie zaszlam.. Na USG dzidzia miała 12 mm długości, wyczytałam, że w pierwszym miesiącu od zapłodnienia embrion rośnie 6 mm a przez okres drugiego miesiąca codziennie rośnie o 1 milimetr. Czyli jeśli 13 czerwca miał 12 mm, wychodzi, że 6 mm to pierwszy miesiąc, a drugie 6 to już przyrost w drugim. 13 minus 6 dni daje 7 czerwca, odjąć jeden miesiąc - 7 maja. I tak można przypuszczać, że zaszłam 5-9 maja...? Czy wg takiej metody można ustalić datę poczęcia? Oczywiście, zapytam lekarza ale wizyta dopiero pod koniec czerwca a ja już chcialabym mieć pewność..

ewiska, serdecznie CI dziękuję za link, to bardzo przydatna sprawa.. ale nie jestem do końca pewna, jedyny wynik jaki mam to mierzony \"od początku do końca\" embrionu i na wydruku CRL mam puste, jedynie wynik 1.24 który nie posiada nazwy - to długość maluszka.