Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pełnoletnia_ale_mała

Będe miała guza? będe chora...?

Polecane posty

czy któraś z Was obserwując choroby członków swojej rodziny myśli o tym że jej to nie ominie? że statystycznie biorąc i ona będzie kiedyś walczyć z chorobą? mój dziadek miał guza, moja mama miała guza, moja siostra miała guza. Mama i siostra żyją, dziadek zmarł ale z innego powodu. Mam się cieszyć że te guzy są nie złośliwe i o tym nie myśleć? ja ostatnio myśle o tym prawie codziennie, jestem młodą szczęśliwą osobą, ale to ja jako dziecko patrzyłam jak oni walczą, idą na operacje itd. i teraz nie moge sobie z tym poradzić. siostra była na studiach jak to znaleźli....boje się

Gość SIR
Akurat takiego problemu nie mam. Jednakze cos ci doradzę. Być moze o tej sytuacji powinnaś porozmawiać z lekarzem. Twój niepokój jest troche uzasadniony więc wymagałby przezorności. Są mozliwe testy na skłonnośc do tej choroby. Prawdopodobnie częściej niz kto inny powinnas sie badać. Przeciez to oczywiste.

Ja też miałam guzy. Nie mogłam w to uwierzyć. Miałam 21 lat jak je znaleźli. Trfiłam do dobrego onkologa i szybko się z nimi uporaliśmy. Jakoś to przeżyłam, ale uraz zostal do tej pory. Nie potrafię zaakceptować zmian jakie pozostawił we mnie rak...

Gość gaska___
chciałam ci powiedzieć że ja miałam guzka piersi to był dla mnie szok ponieważ w mojej rodzinie nie było żadnego takiego przypadku. a lekarze znaleźli go dwa tygodnie po moim ślubie. strasznie to przezyła i mój mąż róznież, dzięki jego wsparcu przeszłam to jakoś. powinnaś zgłosić się do lekarza i poprosić o badania, które wykazują stopień zachorowania(czy coś takiego) mi o tym powiedział lekarz. jeśli w tych badaniach wyjdzie że są szanse na zachorowanie to bedziesz pod opieką specjalistów. pamiętaj najważniejsze to dobre nastawienie psychiczne. pozdrawiam.

czy wiecie do jakiego lekarza należy się zwrócić żeby zrobić sobie badania krwi na tą skłonność do nowotworów?....i czy dotyczy ono wszystkich guzów? gruczolaków, włókniaków itp...?? coraz częściej o tym myśle... tylko co? dowiem się że mam skłonność i co dalej :(

Gość ANIA 25
Jesli jestes z duzego miasta to nie ma problemu bo takie badania czyli badania genetyczne robia w kazdym duzym szpitalu lub najlepiej w szpitalu klinicznym.Bylam na studiach medycznych i na 3 roku kiedy mialam interne wymyslaklam sobie wszystkie choroby ale doszlam do wniosku ze nie wolno tak trzeba myslec pozytywnie bo mozna wyladowac wu psychiatry. powodzenia.

Idź do onkologa, bez skierowania, a on już Ci powie co dalej. Radzę z własnego doświadczenia, postaraj się znaleźć dobrego. Pewnie traficz do jakiegoś genetyka. On określi jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania.

Głowa do góry! :) :) :) Ciesz się tym co masz! Jeszcze nie jesteś chora i wcale nie musisz być! Idź do lekarza, on najlepiej wyjaśni co Ci grozi. Zresztą pisałaś, że to nie były guzy złośliwe u mamy i siostry. A to już dużo :). Trzymaj się :)! Jak chcesz pogadać możesz pisać na maila podanego w stopce.

Gość freja
Witam. Nie martw sie......z racji tego, ze jestes obciazona genetycznie, masz wszytskie badania za darmo, wiec zrób testy! Niekoniecznie musisz byc chora jak Twoi bliscy....jesli bedziesz sie badac i o siebie dbac, nie dojdzie do tego, bys musiala walczyc z choroba. Wszystko, co wczesnie wykryte jest od razu uleczalne, wiec mysl w ten sposób! Ciesz sie ,z e Twoi najblizsi pokonali chorobe, bo wielu ejst takich co za późno sie zglaszaja do lekarza:( Wiec jedno Co Ci radze, to jak najszybciej zrobic testy i chodzic do lekarza, a wszystko bedzie dobrze. POZdrawiam