Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedronka-aaaaaaa

DO TYCH CO BIORĄ TABLETECZKI!!!!!!

Polecane posty

Gość biedronka-aaaaaaa

Mam ptanie no wiec.......z 21 tabletek 1 tabletka mi zginela i mam tylko 20 tabletek i nie wiem co robic....gdyz w czwartek koncze opakowanie po wlasnie 20 tabletce i nie wiem kiedy mam zaczac nastepne opakowanie normalnie po 7 dniach od czwartku czy po 8 dniach????????????????????????????? pozmocie............

Gość po 7 dniach

Nie wolno skracać ani wydłużać przerwy. Musisz zrobić 7 dni przerwy i osmego dnia rozpocząc nowe opakowanie. Radziłabym jednak uważac ponieważ mozesz mieć małe zachwiania przez to ze pominiesz jedną tabletke. Ginekolog mowił mi, ze nie wolno zmniejszac ilości tabletek poniewaz moze sie cos rozregulowac i moze nawet dojsc do wpadki. Mozesz kupic sobie zapasowe opakowanie tabletek i z niego wybrac tą jedną tabletke (i miec to zapasowe opakowanie w razie podobnych sytuacji w przyszłosci)

Gość JULIES
Nie zgadzam sie z Ameelie. Przerw nie mozna wydluzac ale skracanie o 1-2 dni jest bezpieczne.w taki sposob np. mozna sobie zmienic termin okresu.W mojej ulotce tak pisze,ginekolog potwierdzil a i na wlasnej skorze przetestowalam.Zadnych zmian nie bedzie no oprocz tego ze dostaniesz o 1 dzien wczesniej okres.Takze nic sie nie przejmuj,Zrob normalna 7 dniowa przerwe i zacznij nowe opakowanie.pozdrawiam!

Gość biedronka-aaaaaaa
ale po co bede wykupywac na darmo bo zmeniam tabletki cilest na yasmin i juz zaczne przyjmowac te inne to co mam 2 opakowania kupic????

Gość poiuytrewq
ja tak zrobilam, nie wzielam ostatniej tabletki, bo jednej mi zabraklo. Okres wystapil dwa dni wczesniej niz zwykle (a nie jeden), a krwawienie trwalo 5 dni (zwykle przy pigulkach bylo 2-3 dni). Mam tylko nadzieje, ze jestem zabezpieczona i nic sie nie stanie. Moze ktos jeszcze potwierdzi, ze mozna wziac 19-20 tabletek, a zabezpieczenie nie zostanie zachwiane?

Zostanie zachwiane... przeciez napisałam wyzej ze jak sie skraca branie tabletek to istnieje ryzyko wpadki.. tak mi ginekolog powiedział

efekt antykoncepcyjny utrzymuje się już po 17. tabletce. można spokojnie wziąść 20 tabletek i następne opakownie zacząć dzień wcześniej. przerwy nie można tylko wydłużać, skracać można, jak najbardziej, tak samo jak można brać dwa opakowania pod rząd i efekt antykoncepcyjny nie zostaje zachwiany. a wiem, że tak jest, bo już nie raz robiłam takie machlojki z tabletkami i jakos mamuśką na razie nie jestem. a skracanie przerwy czy branie dwóch opakowań konsultowałam z ginem, więc nie jest mój wymysł, że tak można ( zresztą w ulotkach też piszą, że można, więc dlaczego nie wierzyc producentowi?)

Gość Ulala1976
jesli chodzi o skracanie to nie jestem pewna, ale sadze, ze zostaje wowczas zachwiana równowaga, tzn. jestes wtedy bardziej narazona na ciaze. jesli chodzi o branie dwoch opakowan pod rzad, to nie ma przeciwskazan- byle nie za czesto. wlasnie teraz tak robie, bo nie chce miec okresu podczas wakacji. biore CILEST od 3 lat i nie widze skutkow ubocznych. a ty dlaczego zmieniasz go na inne tabletki?

nie wiem jak jest przy innych tabletkach, ale przy jeanine jest napisane, że można skracać przerwę, i nie ma znaczenia o ile dni, zaznaczają tylko,że jak przerwa będzie krótsza niż 3 dni, to krwawienie może nie wystąpić. niewielkie krwawienie lub plamienie może pojawić się na początku stosowania następnego opakowania. ani słowa, żeby stosować dodatkowe zabezpieczenia, czyli działanie anty nie zostaje zachwiane. bo jakby tak było, to by napisali, tak jak piszą przy postępowaniu przy pominięciu tabletki, żeby zabezpieczac się dodatkowo. przecież oni nie mają żadnego interesu w tym, żeby ich klientki zachodziły w ciążę.

Gość JULIES
Widze ze opinie sa rozne!Ja na swoim przykladzie moge potweirdzic ze nic sie nie dzieje.Wiele razy skracalam przerwy o 1-2 dni,albo nie bralam 1-2 ostatnich tabletek i NIC sie nei dzialo!Raz gdy zapomnialam tabletki chyba 18 to dzwonilam do ginekologa zeby poradzil co robic i tez stwierdzil zebym juz zrobila 7dniowa przerwe bo nic sie nie stanie.A jak nie wierzycie to poczytajcie ulotke.W mojej przynajmniej o tym pisalo...pozdrawiam!