Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 tygrysiea

sos do spagetti

Polecane posty

Go艣膰 tygrysiea

Macie jakie艣 fajne przepisy na sos z pomidor贸w itp do spagetti?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Matti K
Ja to robie tak: rozgrzewam w rondelku oliwe z oliwek pomidory sparzone , obrane ze sk贸rki kroje w kostke wrzucam do rondelka s贸l , cukier, z膮bek czosnku rozgnieciony I posiekana swieza bazylia Wersja z miesem mielonym mi臋so podsma偶y膰 na oliwie i doda膰 ten w艂asnie sos jak wyzej. Bazylia koniecznie!! trzeba to troche poddusi膰 ,az zg臋stnieje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 diodda
ja tak samo robi臋 sos, ale zamiast na oliwie to na mase艂ku chwilk臋 dusz臋 pomidory a potem dolewam pol szklanki roso艂u. I to dopiero sie gotuje z 15 minut, az wyparuje nadmiar wody (ze wszystkimi przyprawami oczywiscie tj czosnek, bazylia, oba rodzaje papryki, oregano, cukier, sol)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Asega
Ja podam sos do spagetti ale nie pomidorowy:) spagetti ze szpinakiem(pyycha!!) Opakowanie szpinaku mrozonego 3 lub 4 z膮bki czosnku ma艂a 艣mietana oko艂o 30 dkg pieczarek 2 roso艂ki warzywne oliwa z oliwek oregano Szpinak wrzucic na rozgrzan膮 oliw臋,doda膰 艣mietan臋 i dusic az nadmiar wody wyparuje.Doda膰 czosnek,roso艂ki i oregano.w mi臋dzyczasie podsma偶yc na patelni pieczarki po czym wrzucic je do szpinaku.Razem dusic,az smaki sie "prze偶r膮". doda膰 do makaronu ,posypa膰 serem(parmezan bardzo wskazany). Mo偶na tez zapiec szpinak z makaronem w piekarniku a na wierzch opr贸膰z sera pola膰 beszamelem.Naprawde z ca艂ego serca polecam!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 diodda
o, bardzo sie ciesze z tego przepisu powyzszego, bo mi sie wersja pomidorowa czasem nudzi

Udost臋pnij ten post

Ja, gdy mi sie nudzi z pomidorowym sosem, robie te偶 z innym, a mianowicie: mi臋so, (np. 艂opatka, lub szynka) pokrojone w kosteczki, sma偶臋 na patelni razem z poszatkowan膮 cebul膮, (proporcje 1:1). Jak si臋 usma偶膮 dobrze, zalewam wod膮 i sie dusz膮. Robi sie sosik. Kroje w kostk臋 kilka kiszonych og贸rk贸w, (zalezy ile jest tego miesa, ale w stosunku do tego mi臋sa w sosie, og贸rk贸w jest 1:3) Dodaje r贸zne przyprawy, mo偶na da膰 usmazone wczesniej pieczarki. I ju偶 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja najbardziej lubie
spaghetti z pesto :-)

Udost臋pnij ten post

mi szczerze powiedziawszy spaghetti bolognese ju偶 si臋 troszk臋 przejad艂o, zreszt膮 przygotowuj臋 je jak mam niewiele czasu i chc臋 co艣 zrobi膰 co艣 dobrego i na szybko ;) bo to zajmuje jakie艣 15 minut lubi臋 eksperymentowa膰, wi臋c robi臋 spaghetti serowe z oryginalnym w艂oskim parmezanem, z broku艂ami i jogurtowym serkiem, z sosem 艂ososiowo-koperkowym, ale najbardziej uwielbiam spaghetti 艣mietanowo - krewetkowe :) (chocia偶 tu cz臋sto wykorzystuj臋 nie makaron spaghetti, a fettuccine)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a co to dla ciebie jest
oryginalny w艂oski prmezan?? bo jesli ten starty syf kt贸ry sprzedawany jest w Polsce to chyba nigdy parmezanu nie jad艂a艣...

Udost臋pnij ten post

wyobra藕 sobie, 偶e jad艂am, albo prosz臋 znajomych, albo sama przywo偶臋 sobie Parmezan z W艂och :P i nie oceniaj z g贸ry czyjego艣 post臋powania, jak nie masz o tym zielonego poj臋cia :P (zaoszcz臋dzi ci to wiele obciachu w przysz艂o艣ci :D )

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak taka m膮dra jeste艣
i obyta w swiecie to powinna艣 wiedzie膰, 偶e we W艂oszech cos takiego jak spaghetti bolognese nie istnieje...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ...............
spaghetti al ragu madralo :-P

Udost臋pnij ten post

do osoby kt贸ra napisa艂a ,偶e we W艂oszech spagetti bolognese nie istnieje-okrutnie sie mylisz istoto.Tak okrutnie,偶e przera偶aj膮ca jest towja pewno艣膰 tego,偶e wiesz co piszesz.pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mo偶esz mi wierzyc 偶e
wiem co pisz臋 bo mam m臋偶a w艂ocha i taka nazwa jak spaghetti bolognese nie istnieje we W艂oszech, a zosta艂a wymyslona w Ameryce... :-P

Udost臋pnij ten post

Ogolnie polowa dan z wloch to wymyslona zostala w Ameryce:) Spagetti wloskie: malutkie pomidorki, dostepne u nas w sklepcha, nie wiem jak sie nazywaja takie maciupkie, umyte, nie obierane ze skorki bazylia oliwa z oliwek sol makaron Podgrzac oliwe, wrzucic pomidorki przekrojone na pol dodac sol poczekac, az sos zgesnieje dodac bazylie, najlepiej swieza aby sie pogotowala i puscila smak, polac makaron ugotowany aldente i posypac parmezanem, najlepiej tym wloskim, swiezo startym. To spagetti nie bardzi mi smakuje bo nie ma cebuli ani czosnku, ale coz. Da sie przezyc. Spagetti mojej mamy, zmodyfikowana wersja wloska Pomidory zwykle, nasze zaparzyc i obrac ze skorki oliwa z oliwek cebula makaron bazylia Cebyle pokroic w cieniutkie piorka, wrzucic na oliwe.Pomidory pokroic w kosteczke wrzucic, posolic, popieprzyc dodac wycicniety czosnek + bazylia. Gotowac az bedzie sos gesty, polac makaron + parmezan Wersja z pomidorami z puszki Pomidory w puszkach wloskie wrzucic na rozgrzana oliwe z oliwek + cebulka piorka podsmazona, sol, pieprz + bazylia i czosnek, polac makaron + parmezan Wersja spagetti nie pomidorowa Z TUNCZYKIEM: ugotowac makaron spagetti, wlozyc do garnka z podsmazona cebulka na oliwie i wrzucic do niego puszke tunczyka w oleju, ale nie caly olej wlac, bo bedzie za tluste. Smak ma dobry, tylko moze troche mdly bo makaron i tunczyk tylko dla wrafinowanych smakoszy hehe Wersja z WEDLINA i GROSZKIEM Cebulke na oliwie z oliwek podsmazyc z drobno pokrojona cienka kielbaska i jakas wedlinka na patelni. Do tego wlac cala puszke zielonego groszku wraz z ta woda z groszku, gotowac to az sie troche wyparuje wody z tej patelni, wrzucic UGOTOWANY makaron dodac bazylie, sol, pieprz. Smacznego

Udost臋pnij ten post

limonka podaj prosze te pozosta艂e przepisy- mi te偶 wersja pomidorowa wychodzi juz uszami, chcia艂abym poeksperymentowa膰 :) A niewa偶ne sk膮d danie pochodzi-wa偶ne, ze pyszne :) A oto danie (bo ze spaghetti to niewiele chyba ma wspolnego) z ostatniego kombinowania potrzebne b臋da do porcji dla 2 os贸b: makaron (w sumie to...dowolny) oliwa z oliwek 2 papryczki chili (ale to kwestia gustu i ostrosci) czosnek p贸艂 broku艂a pojedyncza pier艣 z kurczka starty ser (eeee .....te偶 dowolny) zi贸艂ka (prowansalskie lub bazylia), sos sojowy, pieprz opcjonalnie 15 dag pieczarek Kurczaka przyprawiamy zio艂ami, pieprzem i sosem sojowym, kroimy w ma艂e kawa艂eczki posypujemy m膮k膮 (najlepsza kukurydziana bo si臋 nie robi klej, nawet je艣li jest jej ciut za du偶o). Sma偶ymy na oliwie, w tym czasie makaron dochodzi. Rozgrzewamy oliwe, szklimy pokrojone drobno papryczki i zmia偶dzony czosnek, wrzucamy makaron- nie powinien p艂ywa膰 w t艂uszczu, ale te偶 nie moze by膰 suchy. Solimy, pieprzymy, dodajemy ugotowane broku艂y, kurczkaka, na ko艅cu ser. Bardzo aromatyczne :)

Udost臋pnij ten post

Aaaa jest jeszcze wersja obrazoburcza- w charaktezrze sosu dobra jest rama creme bonjour- wystarczy stopi膰 na patelni, doda膰 warzywa, makaron (艣widerki, penne...) przyprawi膰. Gotowe

Udost臋pnij ten post