Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domowa zupka

zupki domowe -

Polecane posty

Ja przyprawiam kwaskiem cytrynowym albo sokiem z cytryny. O occie nigdy nie słyszałam ale pewnie może zastąpić kwasek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zunia
A ja wam coś powiem dziewczyny!strasznie dużo u was zachodu przy tych zupach,chociaż nie wątpię w ich wysmienity smak.Ja też codziennie gotuję inną zupę,z tą różnica ,że robię to błyskawicznie tzn góra 5-7 minut.A to dlatego,że już 16 lat temu odkryłam takie urządzenie jak szybkowar,od10 lat mam taki z Zeptera,który zresztą z powodu bezustannej pracy powoli dożywa swych dni.Te wszystkie składniki o których piszecie wkładam do środka(oczywiście w zależności od tego jaka to ma byc zupa) i gotuję średnio 3-4 minuty.po czym zagęszczam śmietaną lub rzadziej zasmażką.I po sprawie. A na cześć szybkowara mogłabym pisać pieśni pochwalne,ale to byłoby nie na temat.W każdym razie polecam wszystkim bo to już 21 wiek i szkoda czasy na wieczne sterczenie przy garach,taka jak to robiły nasze babcie i mamy.Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kapusniak mozna robic na rozne sposoby. Ja kiedys dostalam przepis od kolezanki i do dzisiaj robie go bo jest poprostu wspanialy. Kapuste kiszona jesli jest za kwasna troche wyplukac, dac do garka dodac lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz i troche czerwonej papryki i ziemniaki pokrojone w kostke to wszysko gotowac razem. To po 20 min. kroje jakas dowolna kielbase w kostke i na patalni lekko podsmazam ale nie za bardzo pod koniec dodaje 1 cebule pokrojona w kostke i czekam az sie zaszkli. Potem wszysko dodaje do zupy i dalej wszystko razem gotuje tak dlugo az kapusta no i ziemniaki beda miekkie. Na sam koniec dodaje smietane. Ja ta zupe uwielbiam warto sprobowac no i zycze smacznego. Moge rowniez podac przepis na zupe cebulawa z ryzem jest rowniez bardzo dobra i latwa w zrobieniu ale przepis w domu a ja jestem teraz w pracy. Aha a moze przepis na zupe z pory, miesa mielonego i serka topionego albo zupa z koperku swiezego, no i zupa chinska z piersi kurczaka i mlekem kokosowym poprostu pycha. Kto chce to niech napisze to po powrocie do domu napisze zaraz. Pa Musia23

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię przepyszną zupkę brokułową i to bez wywaru z mięsa. Przepis chyba wygrzebany na o2 :) niewielkie cebulki, 2 (a jak ktoś lubi to więcej) ząbki czosnku i ze 2-3 ziemniaczki podsmażam w garnku, potem zalewam wodą wrzucam pokrojonego brokuła (najpierw łodygę a po chwili kwiaty) przyprawiam vegetą i oliwką z oliwek albo kosteczką rosołową. jak wszystko zmięknie miksuje. W wersji light zabielam mlekiem ale oryginalnie powinna być chyba słodką śmietanka i żółtkiem ,żeby dodać \"gładkości\". i to podaje z małymi pszennymi grzaneczkami smażonymi na masełku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A oto przepis na Egipska zupe cebulowa - 4 srednie cebule - szklanka ugotowanego na sypko ryzu - 1 l rosolu lub wywaru z jarzyn - 100 ml kwasnej smietany - 4 lyzki oliwy - 2 lyzki maki - sok z cytryny - posiekana natka - mielona galka muszkatolowa - sol, pieprz Cebule obrac, oplukac, posiekac. Oliwe rozgrzac w garku, wlozyc cebule i smazyc, mieszajac na wolnym ogniu, az stanie sie szklista. Oproszyc maka i mieszajac, zasmazyc na zloty kolor. Stopniowo, caly czas mieszajac, wlewac rosol i gotowac na malym ogniu jeszcze tak 15 min. Nastepnie dodac ugotowany ryz i mocno razem podgrzac. Zdjac zupe z ognia, doprawic do smaku sokiem z cytryny, swiezo zmielona galke, sola i pieprzem. Zupe polaczyc ze smietana a przed podaniem posypac natka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem czy tu juz była zupa serowa? Bo nie chce się powtarzać. Chcecie przepis, dajcie znak. Pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorowa z ryżem
właśnie zrobiłam pomidorową z ryżem i kwaśną smietanką, świeżą natką pietruchy i majerankiem-ide jeść, mniam, mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Flaczki z kaczki rosół z kaczki chyba wiecie, z dużą ilością warzyw marchewka,seler, pietruszka gdy mięso jest już miękkie ale nie rozwalające się wyjmujemy je i studzimy kroimy w małe kawałki (podłużne paseczki) podobnie warzywa, wszystko to wrzucamy do garnka (oczywiście po zebraniu nadmiernej ilości tłuszczu) dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz,gałkę muszkatałową(nie wiem nawet jak to się pisze)doprawiamy na ostro do smaku i jest super smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprawdzony przepis na ZUPE SEROWA Skladniki: 20 dag topionego sera (2 tzw. kiełbaski), 1 l bulionu (może być z kostki), 1 spora cebula, 4 łyżki śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz. Grzanki: 4 kromki chleba, masło, 1 ząbek czosnku. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Zalać wrzącym bulionem i gotować 10 minut. Serki włożyć do bulionu i wymieszać trzepaczką. Zupę zagotować i zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba pokroić w ok. 1 cm kostkę, obrumieć na rozgrzanym na patelni maśle na złoty kolor. Na końcu dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać. Zupę podawać posypaną natką pietruszki z grzankami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asienka - Mi chodziło raczej o zupę z żółtym serem bo ten przepis co podałaś to znam, ale dziękuję za fatygę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jusztyska
hej:):) swietne przepisy :):) ja jetsem zupelnie poczatkujaca kuchrka :) czyt. nie umiem ugotowac zadnej zupy:P... ani rosolu, ani pomidorowej ani nic :P wiec podawajcie jakies przystepne proste przepisy :):) moze sie zmobilizuje i naucze :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kapusta
najlepsza zupa to kapusniak hehe :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmmm zupy takie jak krupnik kapusniak z kiszonej kapusty barszcz ukrainski zawsze tylko i wylacznie na zeberkach badz kosci tej co od schabu sie odkraja.. no i wiadomo gotuje sie te zebarka z warzywami (w tym ziemniaki) pokrojonymi w kostke i kiedy sa miekkie dodaje "skladnik glowny" czasami ogorkowa gotuje tez na takiej kosci choc wole na jakims skrzydelku udku tyle ze nie robie jak jedna z pan ze ziemniaki gotuje osobno.podstawe robie tak jak w tych ciezszych zupach czyli bulion na warzywach ziemniakach i miesie.do kapusniaka ogorkowej dodaje lisc laurowy i ziele ang. mam jeszcze mala uwage co do kapusniaka.w moim domu robilo sie tak ze gotowalismy bulion na miesie i warzywach ale bez ziemniakow dodawalo sie kapuste kasze a ziemniaczki na osobnym talerzu ze skwareczkami sie jadlo...mmmmmm pycha grochowka?bulion na kosi wedzonej i warzywkach a pozniej wymoczony groch zurek?gotuje biala kielbase.wyciagam ja gotuje w tej wodzie warzywka pozniej kroje kielbase w krazki no i zur bialy z butelki. koniecznie z takiej szkl nie plastikowej a moja chyba ulubiona to chrzanowa.ehhh pyszota.ale tylko na wielkanoc robiona.wywar z samego miesa tj. kielbasa biala i powiedzmy cwiartki z kurczaka lisc laurowy i ziele ang.to ma byc gesta zypa wiec nie robi sie z reguly jej duzo bo nie wyszlaby taka tania.kiedy sie miesko ugotuje to wyciagamy kroimy dodajemy pokrojone w kostke jaja na twardo.wszystko wrzucamy i dodajemy duuuuuuuuuzo chrzanu ze sloiczka.doprawiamy u mnie w domu zawsze zupy to bylo cos prostego ale i pysznego i pozywnego dklatego najlepiej mi jest uzywac szablonu BULION (MIESNO WARZYWNY) + SKLADNIK GLOWNY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do teraz czas na mnie
ta zupa o ktorej piszesz-ze osobno podaje sie ziemniaki to prawdziwy kapusniak. zupa z kapusta kiszona i ziemniakami razem to zarzucajka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale smaka mi na zupę zrobiłyśc
zaraz chyba zacznę robić... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam gorącą prośbę
do osób podających przepis ,,jednym tchem,, - dodawajcie znaki interpunkcyjne, bo ciężko dojść o co chodzi w przepisie pisanym ciągiem :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostatnio jade na zupie z pora
i ziemniakow, prosta i pyszna. Pora w plasterkac dusic w rondlu na masle, dodac ziemnaki pokrojone drobno, posolic, zalac woda, gotowac az zmiekna. ochlodzic, zmiksowac, dodac sol piepprz do smaku. Mozna tez nei miksowac, jest rownie dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wg mnie zupy na miesie
wcale nie sa smaczniejsze, wlasnie mieso wszystko psuje, bo nie czuje sie skladnikow tylko wszystko wali miechem. To juz lepiej zapodac sobie parowke. Jak ktos lubi mocny smak zupy, mozna uzyc smazonej cebulki lub czosnku, grzybow lub wedzonego sera. Przyprawy tez wystarcza, takie jak majeranek, tymianek, kminek, pieprz, chilli, swiezanatka pietruszki lub kolendry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zunia czy ten szybkowar
to jest to samo co garnek cisnieniowy? po angielsku pressure-cooker? bo jezeli tak, to super sprawa. Bylam za granica i gotowalam w czyms takim i bardzo szybko sie gotowalo, duza oszczednosc czasu i pradu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
***Zmodyfikowana wersja zupy mediolańskiej*** Składniki: 2 cebule posiekane 200 g boczku pokrojonego w kostkę, podsmażonego 3 obrane marchewki w plasterkach lub kostce kawałek selera w kostke pokrojony 3 obrane średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju garśćfasolki szparagowej oczyszczonej z nitek, pokrojonej 500 g pomidorów w kawałkach puszka białej fasolki 150 g sera żółtego tartego sól, pieprz Boczek podzmażyć, zdjąć z patelni. Dodać na patelnię cebule, olej, przesmażyć. Przełożyć razem z boczkiem do garnka, dodać pozostałę warzywa, zalać 1.5 l wody, gotować do miękkości, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zupkę w miseczce żółtym serkiem. Jest to taka wzbogacona fasolka po bretońsku:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja ulubiona to jarzynowa
Podaje jak ja robię i wychodzi pyszna! Każdy chwali, nawet dzieci którymi się opiekowałam zjadali ze smakiem i nieraz prosili o dokładkę ;) Więc tak, idę na łatwiznę i kupuję mrożone warzywa, zawsze kupuję 2 paczki różnych żeby było wszystko co się da wrzucić do jarzynowej i po połowie warzyw z każdej paczki wrzucam do letniej wody, dodaje sól, pieprz, kostkę rosołową (wiem, niezdrowa ale dodaje zupie lepszego smaku), ziele angielskie i lisc laurowy i jeszcze suszoną włoszczyznę z paczki (niekoniecznie ale zawsze mam ją w domu więc dodaje). Gotuje zupę dotąd aż warzywa będą miękkie. Odstawiam na 10 minut z ognia a pozniej dodaje śmietane (zazwyczaj 18%) wymieszaną z łyżką mąki zwyklej i jeszcze raz zagotowuje. Smacznego ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zupa kartoflanka - ziemniaki pokroić w kostkę (sporo) - włoszczyzna (ja używam mrożonej krojonej w paski) ok. 1/3 op. Dodać listek laurowy, ze 3 zioarnka ziea angielskiego, kilka ziarenek pieprzu czarnego, sól. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wędzony boczek zesmażyć na patelni razem z cebulą, dodac mąkę (1 lub 2 łyżki) chwilę podsmażyć. Wrzucić do garnka z gotującymi się warzywami. Zabielić kwaśną śmietaną. Doprawić do smaku majerankiem (sporo) Zagotować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zupa burakowa Ugotować wywar na kości . Buraki starte na grubych oczkach, włoszczyzna (mrożona krojona w paski ;) oraz ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucam do wywaru. Dodaję sól, kawałek listka laurowego, 2 - 3 zziarnka ziela anglelskiego, kilka ziarenek pieprzu czarnego.Gotuję aż warzywa będą miękkie. Zabielam śmietaną, dodaję łyżkę octu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kapuśniak ze śmietana
jezuuu, jak mozna to zjesć? Mam marskość wątroby od samego czytania brrrr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ryżową , grysikową, zupę z lanymi kluskami można gotować na rosołku, warzywach , na skrzydełkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xxxxxxxyyyyyy...
krupnik-do garnja wrzuć pietruszkę,selera,zetrzyj marchewkę,możesz dodać nogę z kurczaka.gotuj do miękkości,potem sół,pieprz,kostka drobiowa,ewentualnie vegeta(zależy kto czym przeyprawia) wrzuć skrojone w kostkę 2 ziemniaki i torebkę kaszy białej i gotuj do miękkości. tak smao jak ogorkowa-podstawa to wywar z nóżki i warzyw,potem wystarczy zetrzeć tylko kiszone ogórki bądź dodać słoiczek już startych podgotować razem(ew.doprawić do smaku) i zabielić śmietaną.jesz z ziemniakami albu ryżem jak wolisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×