Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowana

Czy bezpiecznie jest NIE ROBIĆ 7-dnowej przerwy?

Polecane posty

Gość zdezorientowana

Mam zamiar nie robić sobie 7-dniowej przerwy (aby nie dostac okresu) i bardzo sie waham poniewaz boje sie ewentualnych kosekwencji. Czy to bezpieczne?Obawiam sie tez sytuacji, ze okres pomimo to dostane i wtedy nie bede wiedziec co dalej robic....

Kiedyś przez prawie rok, za wiedzą i zgodą ginekologa nie robiłam przerwy i było wszystko O.K. Nie sądzę więc, żeby po wzięciu dwóch opakowań pod rząd coś Ci się stało. A krwawienia nie masz prawa dostać, to krwawienie podczas 7 dniowej przerwy to nie jest okres, tylko tzw. krwawienie z odstawienia. Czyli z braku hormonów z tabletki. Jak nie zrobisz przerwy, to go nie będzie. Spotkałam się nawet z opinią w jakimś medycznym czasopiśmie, że robienie przerw w braniu pigułki, nie jest konieczne... No, ale myslę, że lepiej skonsultować to z mądrym lekarzem.

hm...rok? moja lekarka powiedziala, ze maksymalnie 3 miesiace... tez kiedys wzielam 2 opakowania pod rzad, ale w moim przypadku nie bylo to najszczesliwsze, bo przez 2 tygodnie mialam plamienia :o ale przeciez na kazdego tabletki dzialaja troche inaczej, wiec sprobuj :) na pewno nie zaszkodzi.

Gość druuga
Dziewczyny mam do Was jeszcze takie pytanko... czy w tym czasie co nie robiłyście tej przerwy odczuwałyście jakieś dolegliwości typu .. wzdęcia, napuchnięty brzuch.. . Wiecie jak ma sie okres to w tym czasie czasem czujemy sie troche grubsze, brzuch troszke boli (takie uczucie ze wciągnąć nie mozna). Czy odczuwa sie cos takiego?

Gość zdezorientowana
Plamienia?? A jak duze? Kilka kropel czy troche bardziej obfite???

nie, nie mialam takich dolegliwosci. a plamienia... no nie byl to normalny okres, ale bylo to dokuczliwe. zwlaszcza, ze bylam wtedy w goracej Chorwacji (wlasnie dlatego nie chcialam okresu) i musialam sie \"meczyc\"...

Gość zdezorientowana
moze jeszcze jakas sie wypowie???

ja wlasnie robie sobie tak bez przerwy, bo czeka mnie 15 godzinna podroz autokarem (akurat jak mialabym dostac okres). moj ginekolog sam to zaproponowal, ale powiedzial, ze nie gwarantuje, ze nie wystapia plamienia. na razie jest wszystko ok! mysle ze bez obawy mozesz tak zrobic, ale przygotuj sie na ewentualne plamienia/lekkie krwawienie - najlepiej uzywac wkladek co dzien i po sprawie:-)

Gość zdezorientowana
No tak ale jak te plamienia będą to i tak ani isc na plaze ani w jasnych spodniach nie bede chodzic... A czy te plamienia to moga wystapić w czasie kiedy powinnam miec normalny okres czy moze sie stac ze wystapią po tygodniu od planowanego okresu?

oj nie wiem niestety kiedy wystapia bo robie to pierwszy raz. ale z tego co sie zorientowalam to na pewno nie wystapi Ci krwawienie tak silne jak podczas okresu, raczej MOZE ale nie musi wystapic lekkie krwawienie. ja zabieram ze soba paczke ob mini i mysle ze to wystarczy. z jasnych spodni i kapieli nie ma powodu by rezygnowac:-)

Gość Dziewczyny ....
moze troche pomyslcie, czy warto tak szfować swoim zdrowiem? Kochanowski juz pisał.... Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie jako smakujesz, aż się zepsujesz .... ile w tym jest prawdy, przekonacie się i życzę wam oby to nie było za późno, pozdrawiam :-D

Gość szafować miało być
:-D

Gość zdezorientowana
Hmmm.... tak, ale ja tamponów nie uzywam. Na codzien chodze tylko w stringach (no chyba ze mam okres to wtedy nie) i jesli bede musiała nosic wkładki to z nich tez bede musiała zrezygnowac. Kurcze nawet jak tych plamien miec nie bede to bede sie bała ze nagle je dostane. Mam dylemat a na jego rozwiązanie tylko jeden dzien bo jutro koncze opakowanie i musze sie zdecydowac czy w srode brac kolejne czy robic przerwe:(

a jaki masz powod by nie robic przerwy?? domyslam sie ze wyjazd..no to jesli nie uzywasz tamponow to bedzie ciezko, bo rzeczywiscie to jest stres myslec ciagle czy cos sie nie dzieje. moze zaryzykuj, bo mozliwe ze w ogole nie bedzie zadnego plamienia ani krwawienia, a wkladki sa tez i do stringow. w najgorszym wypadku lepsze male krwawienie niz regularny, obfity okres - przynajmniej ja wychodze z takiego zalozenia. pozdrawiam:)

Gość przerwa
Ja brałam Cilest bez przerwy 2 opakowania. Plamienia zero, ale czułam się bardzo opuchnięta, jakby woda się w organizmie zatrzymała. Wydaje mi się że nawet przytyłam nieco, ale tego nie jestem pewna, bo się nie ważyłam. Lecz myślę, że gdyby była potrzeba, to bym powtórzyła. Mój ginekolog powiedział, że raz, dwa razy w roku coś takiego mozna zrobić , bez szkody dla organizmu.

Gość peppa
do 'Dziewczyny.....' chyba nie masz sie co wysilac z tym pouczaniem....do nich nic nie dotrze teraz, ale za kilka lub kilkanascie lat bedzie placz i zgrzytanie zebów. Opinie wsrod ginekologow na temat tabletek sa podzielone- dochodzi nawet do skrajnych pogladow. Chyba to o czyms swiadczy???? Nie sadzicie?? Taki podzial zdan swiadczy o tym, ze lekarze sami NIE WIEDZA do konca jaki skutek w przyszlosci moga ale nie musza( w nielicznych szczesliwych przypadkach) przynieść sztuczne hormony. Uwierzcie, wiem co mowie, bo jestem w temacie.

Gość avanta
te podzielone opinie to wynikaja raczej ze światopoglądu, jak ktoś jest anty wobec antykocepcji, to zawsze znajdzie jakieś ale. niestety w naszym kraju ( pewnie tez i na świecie, ale ppiszę to na przykładzie PL) ideologia zaślepia ludzi na tyle, że odrzucają racjonalne dowody i prowadzą swoje osobiste "krucjaty" a akurat antykoncepcja jest bardzo drazliwym tematem w katolickim kraju i jest to bardzo duże pole do popisu dla przeróżnych oszołomów. co do nie robienia przerwy, to spokojnie, nic nie zaszodzi, jak weźmie się dwa opakowania pod rząd. a plamienia nawet jak wystąpią, to są tylko PLAMIENIA, wystarcza małe wkładki, takie codzienne. żadne "potoki" nie będą się z Ciebie lały ;)

Gość .....................
sama mialam taki temat zalozyc nie chce cholera zadnych plamien :/

Gość do PRZERWA
A czułaś sie opuchnieta tylko przez ten czas co miałas mic okres czy przez cały czas jak brałas tabletki z drugiego opakowania?

Gość zdezorientowana
Hmmmm..... a jednak zrobiłam normalna przerwe. Jakos bałam sie nie robic jej. Teraz czekam na okres Papa

Gość ania....
Ja raz wzielam z powodu wyjazdu 2 opakowania pod rzad, ale niestety pozniej tego zalowalam. Plamienia zadne nie wystapily ale mialam straszne bole w czasie krwawienia, a musze zaznaczyc ze pigulki znacznie zmniejszyly bole miesiaczkowe. No i dodatkowo krwawienie nie bylo normalne, ale z bardzo duzymi skrzepami (przepraszam za malo estetyczny opis), wystraszylam sie nawet i dzwonilam w tej sprawie do mojego gina :0 W kazdym razie proby takiej juz nie powtorzylam, a teraz odstawilam pigulki na stale bo nie sluzyly mojemu organizmowi.

Gość zdezorientowana
do feree.... Nie wolno skarac pigułek z opakowania. Ginekolog mi odradzł. Powiedział ze moze dojsc do zakłócen i przez to nawet do wpadki