Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala.c.p

co ze zwolnieniem? pomocy!

Polecane posty

Gość ala.c.p

jestem w 4 tygodniu ciazy mialam umowe o prace do 30 czerwca. Od ginekologa dostalam zwolnienie od 24 czerwca do 7 lipca ( 7 mam nastepna wizyte). Kto płaci mi na zwolnieniu zakład pracy czy ZUS? Gdzie po 7 lipca powinnam nosic zwolnienie? I czy w ogóle może być taka sytuacja?

jeżeli chorujesz przed zakończeniem umowy i bedziesz chorowac az do końca, to umowa jest automatycznie przedłużana do tego dnia. pierwsze 35 dni płaci pracodawca, później ZUS - 100 % wynagrodzenia bo tak jest w ciąży- później idzxiesz na macierzyński - płaci ZUS. nie pamiętam dokładnie jak to jest z wychowawczym, ale masz jeszcze czas to sie dowiesz. pozdrawiam

jeśli masz zaświadczenie od lekarza o ciąży ( powyżej 12 tygodnia) to umowa o prace jest przedłuzana do dnia porodu. Jeśli chorujesz - 33 dni płaci pracodawca, potem płaci też pracodawca ale potraca sobie wypłacony Ci zasiłek ze składek ZUS.

Gość foxylady
Jeżeli jesteś w 4 tygodniu to twoja umowa się skończy, gdybyś była powyżej 12 tygodnia to przysługiwałby ci urlop macierzyński. Ale jak bedziesz mogła, to w ciąży możesz podjąć pracę i wtedy przysługują ci świadczenia - ewentualne chorobowe a potem urlop macierzyński. Dotyczy to umowy o pracę (czas określony i nieokreśl). Pracodawca nie ma prawa pytać czy jesteś w ciąży i druga strona medalu: może cię zatrudnić nawet jak jesteś w zaawansowanej ciąży. Powodzenia !