Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Metoda naturalna

metoda Bilingsa...??

Polecane posty

Gość Metoda naturalna

Na czym ona dokładnie polega? co trzeba robic? i takie tam... właśnie myślę nad jej zastosowaniem... no nie zupełnie... nie współzyję jeszcze z moim chłopakiem ale chciałabym wiedzieć kiedy mam dni płodne a kiedy nie... tak więc proszę o wskazówki na temat stosowania tej metody... 🌻

Gość Metoda naturalna
Jeśli zrobiłam błąd w nazwie to przepraszam... 🌻

Gość halooooooooooo............

Metoda Billingsa Wymaga codziennego (przynajmniej przez 6 kolejnych cykli) obserwowania zmian w wyglądzie i konsystencji śluzu wydzielanego przez szyjkę macicy i unikaniu współżycia w dni płodne. Śluz jest niezbędny do zapłodnienia. Umożliwia przeżycie plemnikom, zapewniając im właściwe ph środowiska. Obserwacje śluzu przeprowadzamy w okolicach przedsionka pochwy, o dowolnej porze dnia, jednak zawsze w taki sam sposób. Wyniki zapisujemy. W pierwszym miesiącu stosowania metody Billingsa nie wolno przyjmować żadnych środków antykoncepcyjnych oraz należy powstrzymać się od współżycia. Zaraz po zakończeniu miesiączki zauważymy niewielką ilość matowego, nieprzezroczystego śluzu (to okres nazywany suchym), który wskazuje na dni niepłodne. Gdy w obrębie pochwy kobieta zaczyna odczuwać narastającą wilgoć, to znak, że zaczynają się dni płodne. Śluz staje się wtedy bardziej przejrzysty, śliski i rozciągliwy (z wyglądu przypomina surowe białko jajka). Metoda Billingsa jest zawodna w przypadku kobiet, które często cierpią na infekcje układu moczowo-płciowego (upławy utrudniają obserwacje śluzu). Wystarczy troche poszperać...