Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lulka790

Wplyw lekow na.......

Polecane posty

Gość lulka790

Czy stosowanieleku ibuprom zatoki przyczynia sie do poronienia? Zasze? Wzielam juz tak razem z 10tabl. i sie boje....Ale bylam glupia:/ Czy zawsze jak sie taki lek zastosuje to wystepuje plamienie?

Gość heyahhh
No wlasnie tez bym sie chciala dowiedziec.......piszcie

Gość w kwestii formalnej
tzn. dzis wzielas 10 tabletek?? Nie wolno stosowac wiecej niz 6 tabletek na dobe :/ Poza tym na 100% w ulotce jest napisane, ze lek ten jest przeciwwskazany w ciazy, a to oznacza, ze NIE WOLNO GO STOSOWAC W CIAZY, moze wywolac poronienie lub wady rozwojowe. Nie, to nie jest normalne, ze wystepuje plamienie. Proponuje udac sie do lekarza. Jak najszybciej. NIE WOLNO SAMOWOLNIE STOSOWAC W CIAZY LEKOW. ZADNYCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja wzielam tlyko raz saridon,mialam starszny bol glowy a jedynie to mialam pod reka,tez sie balam,ale wiecej lekow bez porozumienia z lekarzem nie wezme,nie mialam zadnych plamien

a wiedziałaś że jesteś w ciąży jak brałaś takie leki? jeśli tak to w sumie gratuluję beztroski... to są silne leki i nie można ich brac w ciąży, nawet w ulotce jest zawarta taka informacja... mam nadzieję że nic się złego nie wydarzy z tego

a plamień radzę nie lekceważyć na miłość boską

Gość IWKA26
radze skontaktowac sie z lekarzem ibuprom jest silnym lekiem.........ZADNYCH PRZECIW BOLOWYCH NIE MOZNA STOSOWAC W CIAZY

Gość lulka790
nie bralam tak jedna dziennie i nie wiedzialam o ciazy wtedy. i wtedy mialam takie plamienia.

Gość ewelina 17
WITAM ! LEKI DO O DO 18 DNIA OD POCZECI DZIEŁJA NA ZASADZIE ZE MOZE NASAPIC TYLKO I WYŁACZNIE PORONIENIE NIE WPŁYWAJ NA PŁOD POZNIEWAZ DZIDZIA JESZCZE NIE PRZETACZA KRWI MATKI DOPIERO JAK SERDZUSZKO JEST WYKSZTAŁCONE JEST BARDZO RYZYKOWNE PRZYJMOWNIE WSZELKICH LEKOW!!!!!!!!!!!

Ktos tu napisal glupote, ze w ciazy nie mozna brac zadnych lekow przeciwbolowych. Nieprawda! Konsultowalam to z lekarzem. Leki przeciwbolowe mozna brac, ale tylko te, ktore sa z paracetamolu - np. apap, codipar, panadol. Innym dopuszczalnym lekiem jest no-spa, ktora dziala rozkurczowo przy skurczach i nadmiernym bolu brzucha. Jednak zazycie leku to ostatecznosc, nie wolno ich brac od niechcenia, najlepiej indywidualnie uzgodnic to z lekarzem. W I trymestrze, na bole glowy lepiej stosowac zimne oklady, polozyc sie, nie przemeczac... Tu masz wykaz antybiotykow, ktore okazuje sie - w ciazy tez mozna brac, ale nie wszystkie i TYLKO pod kontrola lekarza: Podział antybiotyków na grupy w zależności od stopnia bezpieczeństwa - podział australijski z uzupełnieniami FDA Grupa A Leki nie wpływają na występowanie wad rozwojowych, nie działają bezpośrednio i pośrednio toksycznie na płód: Fusafungina (Bioparox) - miejscowo działający antybiotyk i lek przeciwzapalny nystatyna (miejscowo) cefaleksyna erytromycyna penicylina benzylowa G penicylina fenoksymetylowa kloksacylina ampicylina amoksycylina Grupa B: B1 - badania na zwierzętach nie wykazały, aby leki zwiększały częstość uszkodzeń płodu mikonazol pozostałe cefalosporyny spiramycyna roksytromycyna amoksycylina/klawulanian tikarcylina piperacylina aztreonam penicylina prokainowa nitrofurantoina B2 - brak badań na zwierzętach, dostępne dane nie wskazują, aby lek zwiększał częstość występowania uszkodzeń płodu amfoterycyna B pyrazynamid acyklowir B3 - badania na zwierzętach wykazały, że lek zwiększa częstość uszkodzeń płodu, znaczenie tych obserwacji u ludzi nie zostało ostatecznie wyjaśnione ketokonazol flukonazol flucytozyna azytromycyna ciprofloksacyna norfioksacyna trimetoprim tynidazol zydowudyna Grupa C: Leki poprzez swoje działanie farmakologiczne powodują szkodliwe skutki (z wyjątkiem wad rozwojowych) u ludzkiego płodu lub noworodka, które mogą być odwracalne rifampicyna kotrimoksazol klarytromycyna sulfonamidy chloramfenikol kwas fusydowy wankomycyna karbapenemy (FDA) Grupa D: Leki powodują lub podejrzewa się, że powodują wady rozwojowe lub nieodwracalne uszkodzenie płodu ludzkiego; mogą mieć również niepożądane działanie farmakologiczne o aminoglikozydy chinina chlorochina doksycyklina metronidazol (FDA)

A tu wszystko o lekach w ciazy: Leki z kategorii A Leki uznawane za bezpieczne: preparaty uspokajające: melisa, Neospasmina; preparaty ziołowe o działaniu przeciwgorączkowym: Pyrosal, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego; preparaty odkażające drogi moczowe: Fitolizyna, Urosept; preparaty magnezowe; preparaty wapniowe; witaminy: większość witamin z grupy B, witamina C (należy unikać wysokich dawek), kwas foliowy; preparaty czosnku: Tabletki z czosnku, Alitol, preparaty zobojętniające kwasy żołądkowe: wapniowo-magnezowe (np. Rennie); leki homeopatyczne; Preparation H (czopki i maść) stosowany przeciw hemoroidom; niektóre ziołowe syropy, stosowane w leczeniu kaszlu, np. Syrop Prawoślazowy, Hedelix, syrop z babki lancetowatej. Dopuszczalne jest doraźne stosowanie paracetamolu, działającego przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Należy go unikać w I trymestrze ciąży. Nie ma przeciwskazań do stosowania w czasie ciąży simetykonu (Espumisan, Esputikon, Ceolat). to leki przeciw wzdęciom (przeciw kolce jelitowej) Leki z kategorii B leki przeciwbólowe i przeciwzapalne: ibuprofen (Nurofen, Advil), naproksen (Aleve), diklofenak (Majamil, Voltaren, Rewodina, Diclac, Olfen) i piroksykam - w okresie okołoporodowym – kategoria D, ketoprofen (Profenid, Ketonal); leki stosowane w zakażeniach: amoksycylina (Amotaks, Duomox, Hiconcil, Apo-Amoxi, Ospamox), amoksycylina + kwas klawulanowy (Augmentin, Amoksiclav, Curam) - nie należy stosować w okresie okołoporodowym, ampicylina, azytromycyna (Sumamed), cefaklor (Ceclor, Panclor, Vercef), cefaleksyna (Keflex), cefradyna (Sefril) - nie należy stosować u kobiet w ciąży z niewydolnością wątroby i nerek, cefadroksyl (Duracef), azlocylina - nie stosować w I trymestrze ciąży, erytromycyna, karbenicylina, klindamycyna (Dalacin, Klimicin), penicylina, piperacylina, spiramycyna (Rovamycine), metronidazol - nie stosować w I trymestrze ciąży, klotrimazol, cefuroksym (Bioracef, Zinnat, Biofuroksym, Zinacef), furazydyna (Furaginum). leki stosowane w schorzeniach układu oddechowego: ambroksol (Mucosolvan, Bronchopront, Deflegmin), bromheksyna (Flegamina), acetylocysteina (ACC, Fluimucil, Tussicom); leki przeciwalergiczne: cetyryzyna (Zyrtec, Amertil, Allertec, Virlix) - nie zalecana, szczególnie w I trymestrze ciąży, klemastyna, loratadyna (Claritine, Flonidan, Loratine, Rotadin), nedokromil (Tilade, Tilarin), kromoglikan (Cromogen, Cropoz, Intal) - nie stosować w I trymestrze ciąży; leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwzakrzepowe: metyldopa (Dopanol, Dopegyt), acebutolol (Sectral), sotalol (Gilucor, Biosotal) - nie zalecany w I trymestrze ciąży; leki stosowane w schorzeniach przewodu pokarmowego: cymetydyna (Altramet), famotydyna (Famogast, Quamatel, Ulfamid), metoklopramid, ondansetron (Atossa, Zofran), ranitydyna (Ranigast, Zantac), mesalazyna (Pentasa, Salofalk) i sulfasalazyna - w okresie okołoporodowym kategoria D), sukralfat (Ulgastran, Venter), loperamid (Imodium).

Gość april50
Ja brałąm klindamycynę na początku ciąży. Ostatnią miesiączkę miałąm 27-09 a lek brałam około około 20-09. Mój gin mi powiedział że to bezpieczny lek ale ja cały czas się boję.... Byłam na usg-serdusio bije!!!! Ale lęk cały czas jest... Może ktoś też brał klindamycynę i mi coś powie??? Help

Gość april50
to jeszcze raz ja... lek brałąm oczywiście około 20-10, pomyliłam się..

A ja zażywałam ibuprom w ciąży. Mam straszne migreny i paracetamol mi nie pomaga, nie wspominając o zimnych okładach. Oczywiście nie było to zbyt często, ale nie siejmy paniki. Firmy często tak piszą na ulotkach, aby się zabezpieczyć.

Gość mke
czy mozna zazywac iburpom zatoki jak sie karmi dziecko piersia

Gość irma76
a czy stosowanie bioracefu w 1tygodniach ciazy jest bezpieczne bo lekarz powiedział ze tak

Dziewczyny czy któraś z was bierze PROPRANONOL jest to lek na zwolnienie pulsu.Ciśnienie mam super a puls cały czas powyżej 100.Kardiolog powiedziała,ze taka dawka jaką biorę to nie zaszkodzi dziecku a mój gin.powiedzial ze po tych tabletkach twardnieje mi macica.Jak ja miałam puls 100 to moje maleństwo 150 a jak się ruszało tp 160.

Gość Axaa
Puls u malucha jest zawsze taki wysoki, to objaw zdrowia, a nie choroby.

jestem w ciąży, mam kamicę nerkową i lekarz zalecił mi branie 3 razy dziennie Furaginum,bo nic innego nie mogę-podobno bezpieczny,ale w ulotce oczywiście napisano,że w I trymestrze nie wolno.I jestem w tzw. kropce, brać nie brać? Może ktoś miał podobny przypadek?

aniak dziecko ma tętno około 140 do 160 kwestia czy chopiec czy dziewczynka chłopcy mają wolniejsze

niby ma to by córka...Lekarz mi powiedział,zebym brała ten propranonol bo to nie szkodz dziecku bo zaczełam brac dopiero po 12 TC.a jak mi spada pusl to dziecko czuje się też lepiej.Czy my takie młode jesteśmy skazane na trucie siebie i jeszcze naszych kruszynek?

Gość gosieńka26
Witam. Jestem w 19 tygodniu ciązy. Dziesia=aj byłam u lekarza rodzinnego, od jakiegoś czasu mam problem z nosem i gardłem, mam obrzęknięte śluzówki. Pani doktor przepisałam mi Amertil 1 tabletkę dzienni, Biosyminę i witaminę C. Czy ktos może brał Amertil w ciąży? Mam wątpiliowści co do tych leków.

Gość beda
Mam pytanie troche nie na temat... ale mam prawie 19lat zaraz matura a jaboje sie ze jestem w ciąży... od kąd matka mi powiedziała ze przytyłam i zapytała czy ma sie czegoś po mnie spodziewać... po nocach nie śpie, strasznie sie denerwuje... chce tej miesiączki jak nigdy wecześniej. i tu moje pytanie, jakie są objawy... i jeśli to ciąża to czy są jakieś domowe środki zeby ją usunąć?? Wiem że sobie pomyślicie Bóg wie co, że jaka ja nie jestem... ale ja jeszcze na to nie jestem gotowa, nie potrafiłabym sie zająć tym dzieckiem teraz... może w przyszłości ale nie teraz...:(:(:( doradzcie coś

Gość tita24
witam !!! jestem w 5tyg. ciąży i biore czasami ranigast bo męczy mnie zgzga nie wiem czy to może zaszkodzic dziecku proszę czy ktoś coś może wie na ten temat?

Gość xiza2
witam mam pytanie lekarz zalecił branie przez 10 dni NYSTATYNE VP DO POCHWOWO PONIEWAŻ POWRÓCIŁA W DRUGIEJ CIĄŻY NADŻERKA CZY KTÓRAŚ Z WAS TEŻ TO BRAŁA I CZY NA PEWNO JEST TO NIE SZKODLIWY LEK JESTEM W 5 TYGODNIU CIĄŻY

Gość ksanta
Proszę o rade bo oszaleje ;-) 2 tygodnie temu brałam na przeziębienie theraflu hum a teraz spóźnia mi się okres(mogę być w ciąży ) . Strasznie sie boje ,ze jak jestem w ciąży i przyjmowałam theraflu to mogłam zaszkodzić dziecku . Proszę o rade

Gość AlteVit C z lipą-korzystaliscie?
Używaliście preparatu co się nazywa AlteVit C z lipą? Bo wyszukiwałam opinii dotyczących tego preparatu i chciałam Was zapytać. Może możecie cokolwiek opowiedzieć mi o tym produkcie? Warto go kupować, słyszeliście o zamiennikach? Tutaj zanalazłam trochę komentarzy o AlteVit C z lipą: http://www.listalekow.pl/altevit-c-z-lipa/ - myślicie, że to sprawdzone informacje? Wolałabym się nie i wydać bezsensownie sianko, dlatego pytam Was o radę. Dziękuje z góry za ewentualną pomoc.