Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Roczniaka

dieta roczniaka

Polecane posty

Gość Mama Roczniaka

Witajcie Mamy🖐️ proszę powiedzcie czym i w jakich ilościach karmicie swoje roczne dzieci, wiem,że w tym okresie dieta powinna być już zróznicowana i urozmaicona, u mnie jest róznie, a Dzidziuś niechętnie reaguje na rózne nowości:( jak sobie radzicie?

Gość Mama Roczniaka
czy nikt tu nie karmi dzidzi??????

JA NIE MAM TEGO PROBLEMU , MOJA CÓRECZKA JE WSZYSTKO TO CO POWINNA I CZEGO NIE (WG. RÓŻNYCH MĄDRYCH, ALE LEKARZ POWIEDZIAŁ MI ZE JEZELI NIC SIE NIE DZIEJE TO NIE MA PROBLEMU). MUSISZ PRÓBOWAĆ PODAWAĆ RÓŻNE RZECZY OSOBNO, MIESZAĆ I POD RÓŻNAĄ POSTACIĄ. POZDRAWIAM

podchwytuje temat po dluzszym czasie,czekalam,az moja corcia podrosnie:-) teraz ma akurat prawie rok:-) oto jej jadlospis: po przebudzeniu-okolo 150 ml mleka godz.12-kaszka na mleku z polowka banana i polowka startego jablka godz.15-100-150 ml mleka godz.18-gotowane i zmiksowane warzywa z kawalkiem miesa,zmieszane z kaszka i mlekiem przed snem jeszcze raz mleko(z witaminami dla dzieci) czy taka dieta jest wystarczajaca,czy czas juz na wieksze zmiany? dodam,ze odkad probowalam podac jej nie zmiksowane kawalki jedzenia i kilka razy sie zakrztusila dosc mocno(musialam ja do gory nogami klepac po plecach) to robie juz same papki,bo za bardzo sie obawiam wypadku. jak Wy sobie poradzilyscie z tym krztuszeniem?

Witam Moje dziecko niedługo skończy 2 latka, ale rok temu jadło mniej więcej tak: rano - butla mleka śniadanie - chlebek, gotowana kiełbaska lub parówka, ew. kawałek szynki, zółtego sera lub twarożek ze śmietaną II śniadanie - owoc, np. banan, potem butla kaszki obiad (około 14-15) - zupa - puree warzywne na mięsie lub normalne drugie danie, np. makaron z miesem, do tego gotowane warzywa podwieczorek - jogurt, owoce kolacja - albo tak jak śniadanie albo zupka warzywna ze słoika lub np. makaron z masełkiem, ryż, itp. przed snem - mleko. W tym wieku już gryzł nieźle, ale to zależy od dziecka, głównie od ilości zębów, mój miał 8 zębów w tym wieku. Ale - za długo nie warto miksować na papkę, bo dziecko sie przyzwyczaja i potem nie chce gryźć. Może rozpocznij naukę od chrupek kukurydzianych i miękkich biszkoptów. powodzenia :)

Gość 696969
moja ma juz 9 zebow i sprawnie gryzie, choc czasem sie krztusi, na sniadanie platki na cieplym mleku, lub biszkopty, lub bulka z dzemem, albo banan, na popitke cycus, bo nic innego nie chce. obiad to glownie kluski i warzywa, za zupami nie przepada,uwielbia spagetti, czasem ziemniaki, ale szybko sie zapycha, brokuly, kalafior marchewka to podstawa... ewentualnie jeszcze pierogi kolacja to glownie owoc, biszkopty i co sie da w nia wepchnac. nie znosi ryb, grzybow, fasoli szparagowej. w miedzyczasie ciagle cos jej probuje dawac, za arbuza to by mnie sprzedala, kiwi kiedys cale pochlonela w ciagu minuty, lubi pomarancze, banany jej sie troche przejadly, czasem zje kilka lyzeczek serka i jogurt z truskawkami, ktory sama jej robie i podje cos z miesa jak tata da, ale ogolnie to ciagle ciagnie dydka, a rok juz minal:)

Gość bleeeeeeeee
up

Gość nateczek 1
nasz skarb 1 lipca ma roczek karmie go piersią i nie moge sobie poradzić aby za dni mu jej nie podawać podjada wszystko ale nie chętnie a wnocy wstaje co dwie godziny

Gość Miffy
do Nateczek1! Moj synek jest z 12 ego lipca.Mialam taki sam problem jak Ty. chyba najwyzsza pora na odstawienie piersi. Ja tez sie tak meczylam w nocy co godz.sie budzil do cycusia.Karmilam 10 m-cy.Teraz rano dostaje mleczko w butelce. Pozniej kaszke,banana albo kiwi Obiadek. Na podwieczorek owoce albo jogurcik ze sloiczka Kolacja butelka mleczka. Oczywiscie w ciagu dnia zje jeszcze biszkopcika albo ciacho dla dzieci Najwazniejsze jest to,ze jak karmilam to maly spal z nami.To bylo bardzo meczace.Teraz spi w swoim lozeczku.

Gość OLIWKA JUŻ MA ROCZEK
witam mamy. moja córeczka 02.10 obchodzi roczek je już tzw. jedzenie dorosłych. po przebudzeniu wypija 150ml mleka ok 9-10 zjada kaszkę mleczno ryżowom z bananem ok11 90mleka przed drzemką przed 14 zjada obiadek uwielbia rosołek z makaronem,warzywamii mięsko drobiowe lub ziemniaki z sosikiem mięsko drobiowe i buraczki. po obiadku czas zabawy i w tym czasie podjada chrupki kukurydziane, ciasteczka,biszkopty dużo pije po 16 zjada deserek jabłko, banani brzoskwinia lub inny owoc wszystko potarte na tarce po 19 kolacyjka chlebek ze serkiem białym odrobina pomidorka i cherbatka lub kaszka mleczno ryżowa zależy na co ma ochote. o 20 idzie spać wypija 150ml mleka. oliwka po za tym uwielbia ryky, parówki z żółtym serem

Gość Ewuuullla
Witam mamcie :) Ja podaje mojemu 11 m-cz synkowi na śniadanie mleczna owsianke z wieloma zbożami, ktora mozna kupic tak samo jak inne kaszki mleczno-ryżowe i o dziwo bardzo to lubi choć nie posiada smaku owocowego tak jak te inne kaszki. Z resztą żywienia to nie chce sie powtarzać bo dużo rzeczy było juz wymienionych. Ale mozna podawać dzieciom kisiel, galaretka pokrojona w kolorowe kostki dać sie pobawic samodzielnie, jakieś jajko typu: jajecznica, lub ziemniaczki gniecione z jajkiem albo po prostu gotowane. Hihi miałam nie pisac, bo mialobyc juz wymienione dania, ale propzycji nigdy za dużo: naleśniki, kakao z kromeczką posmarowaną dżemem :))) pobawic sie czasem w kuchareczki i małą restauracyjke dzidzi zamamwia- mama przyrzadza świetnej zabawy życze !!! a maluchom smacznego . Pozdrawiam

Gość mangusia83
W nawiązaniu do urozmaicania posiłków i karmienia nocnego. Karmiłam synka 13 miesięcy, oduczyłam go podjadania w nocy ok. 9-10 miesiąca. Nie było łatwo, ale sie udało. Podawałam mu wodę w niekapku a jak mu to nie wystarczało brałam go do siebie do łóżka i zasypiał. Po paru dniach nie musiałam go brać. Nauczył się zasypiać bez cycusia, a po niekapek sięgał sam - z parapetu:). Jeśli chodzi o menu, to niestety nie toleruje nabiału, ale staram się pomału go przemycać np. w ryżu na mleku, lub herbatnikach mlecznych. Podaje mu: ok. 8:30 kaszkę zbożową, 12:00 mleko modyfikowane 150-180ml i kawałek jabłka lub banana, 16:00 zupka na mięsku z kurczaka (może być pierś), czasem na cielęcinie lub indyku, warzywa: marchew , ziemniak, groszek, kalarepa, brokuły, brukselka, czasami posiekaną cebulke dorzucam (oczywiście nie zawsze wszystko na raz), 18:00 kanpeczki z masłem i szynką z indyka, pomidorem i czasami ogórkiem zielonym, ale nie przepada za nim. 20:00 kaszka na mleku modyfikowanym. Nie doprawiam zup i innych posiłów. Dodaję ewentualnie koperek lub posiekana natkę pietruszki, nie podaję mu słodyczy, jedynie LU petitki :) Pozdrawiam wszytkie mamy.

Gość baila
6,00-budzi sie 7,00- kaszka na mleku modyfikowamym (rózne na zmiane) 8,00-9,00 picie: cherbatka granulowana/soczek przecierowy lub inny/b.lekka herbata/kompot 10,00-11,00 kasza gryczana z masełkiem/pierogi/ziemniaczki gniecione widelcem z warzywami i jajkiem lub mieskiem/zupka domowa warzywna(warzywa kroje w drobna kostke) gotowana na piersi z kurczaka lub na miesku z królika +chlebek z masełkiem lub do zupki dodaje troche makaronu np gwiazdki/zupka ze słoiczka /2 kanapki z masełkiem i serem żółtym hohland w plasterkach/ kluseczki z białym serem i odrobina masła /kluseczki z mieskiem/jajecznica z chlebkiem lub bułka/barszcz czerwony domowy(do zupki warzywnej tarkuje drobno kawałek czerwonego buraczka +chlebek lub ziemniaczki)/..... do tego 50 ml lekka herbatka do popicia okolo 10-11 pora na sen (czasem przed zasnieciem ma jeszcze ochote na piers ) spi okolo 2 godziny 14.00 banan/gruszka/jabłko/maliny/ morela/brzoskwinia/rozne owoce... kanapka z szynka + picie/ słoiczek z owocami/biszkopty/jogurt/ jajko około 15,00 picie-roznie moze byc herbatka/soczek 16,00 spi okolo 1.5 godziny przed spaniem ssie piers 18,00-19,00 kasza na mleku modyfikowanym 20,00-21,00 ssie piers i zasypia czesto spi cala noc ale kiedy ma pojawic sie nowy zabek budzi sie 2-3 razy

Gość ajania
Patrycja skonczyła roczek.Nasze menu wygląda następująco: 7.00-mleko ok.180 ml. 9.00-10.00-kanapka z wędliną lub serkiem,ponidorek innym razem jogurcik czy płatki z owocami i jogurtem(słoiczek hipp) 13.00-kaszka ryżowa na mleku modyfikowanym ok.180 ml. 16.00-16.30-przecier jarzynowy z mięskiem lub ziemniaczki z jarzynką i mięskiem albo ryż czy kasza z jarzynką i mięskiem ok.19.00-owoce(słoiczek lu rozgniecione świeże) ok.21.00-kaszka 5 zbóż z lipą bifidus ok.230 ml.z butli

Gość ajania
Oprócz tego co napisałam,dwa razy w tygodniu daję Małej całe jajko(jajecznica na masełku) a mięsko raz w tygodniu zastępuję rybą.

Gość ryba raz w tygodniu
to za malo. Powinno sie dawac 3 razy w tyg

Gość ajania
Kiedyś próbowałam dawać rybę 2 razy w tyg.Niestety nie chciała jeść wcale bo nie lubi jak coś(prócz mleka)powtarza się zbyt często w menu.Dostaje raz w tygodniu i zjada ze smakiem.Ogólnie zgodzę się z tym ,że ryba jest zdrowa i lepiej jak często gości na talerzu ,ale każde dziecko jest inne i inne są jego potrzeby.Pozdrawiam

ale macie fajnie mój ma 1,5 roku i nawe połowy nie je tego co wase dzieci.....u mnie karmienie to koszmar u niego wszystko fuj

Gość -Okurcze...
Aż co niektórym mamusią współczuję. Moja córka od trzeciego miesiąca przesypia całe noce. To znaczy od 19 do 5 rano. No chyba że była chora lub kiedy ząbki jej wychodziły.

Gość ajania
Nie martw się Abraja, że twoje dziecko nie lubi wielu rzeczy.oja starsza córka ma w tej chwili 11 lat.Kiedy była w wieku Twojego synka też nic nie lubiła i kiedy jej rówieśnicy wcinali wszystko, moja piła głównie mleko.Wtedy bardzo mnie to martwiło.Dzisiaj córka jest strasznym żarłokiem i niektórych potraw (np.tuczących)muszę jej wręcz odmawiać.Nie twierdzę, że Twój synek nagle zacznie "pochłaniać jedzenie" ale próbuj do skutku urozmaicać jego menu a jeśli coś nie smakuje mu dzisiaj to odpuść i próbuj znów za jakiś czas może poprostu nie jest gotów na niektóre nowośći.Na apetyt polecam syropek BIOARON.Pozdrawiam i powodzenia

Gość korona1704
odświeżam temat:) co prawda moja Jula ma tylko 9 miesięcy, ale już staram się jej regulować posiłki (choć nie zawsze to wychodzi - córka ssie cyca jeszcze) 7.00 pobudka 8.00 kasza ok. 9.30 cyc i drzemka (spi ok 30-50 min) 12.00 zupka na miesku z warzywami 14.00 cyc i kolejna drzemka 17.00 jogurt, jabłko lub banan - drzemka 20.00 cyc i spac w między czasie jeszcze cos do picia albo jakies nowe danie w malych ilosciach