Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdeczka

Imie Taras - co o nim sądzicie?

Polecane posty

Gość magdeczka

Mój mąż, z pochodzenia Ukrainiec bardzo chce nazwać naszego synka (urodzi sie za 2 miesiące) Taras. To takie męskie ukraińskie imię. Jak wam sie podoba to imię, bo ja jakoś nie moge się przekonac. Miszkamy w Polsce.

Gość no to krakowskim targiem
dajcie mu Balkon :D

Gość nie podoba mi sie
jak dziecko pojdzie do szkoly to rowiesnicy beda go wysmiewac . daj mu jakies uniwersalne imie

Gość dead angel
W Polsce sie trochę dziwnie kojarzy... Jednym z balkonami właśnie, boję się, że w przedszkolu i szkole dzieciaki będą mieć z niego ubaw.

Gość O tak... Balkon lepiej brzmi

Gość magdeczka
to może chociaż na drugie??

Gość No nie...
... nie bardzo.

Gość w nietolerancyjnej Polsce
dajcie mu Iwan, lub Robert, Sergiusz, Bogdan, Roman... no nie wiem, patrzyłam w googlach za jakimiś normalnymi ukraińskimi, żeby nie było dziwne dla jego zagranicznej rodziny. Przecież to dla dobra dziecka, ja znam rocha, gniewosza, rolanda, anatola:) fajne imionka:) dogadajcie się jakoś, jak się uprze to się nie kłućcie, zawsze można imię zmienić.

Gość mam lepsze
Ganek, Wychodek, Schodek albo Strych;)

Gość nie róbcie krzywdy dziecku
moi znajomi Polka i Francuz mają piecioletniego synka Tristana, tez mieszkają w Polsce, dziecko od kilku miesięcy chodzi do przedszkola i mowi ze sie smieją dzieci z jego imienia i pyta dlaczego ma inne imie niz jego koledzy i co takiemu dziecku powiedziec? ze tata lub mama chcieli zaspokoic swoją próżnosc? bo inaczej jak to nazwac?

Gość synek TARAS coreczka WERANDA
albo syn Chodnik corka Balustrada a Poręcz to imię dla chlopaka czy dla dziewczynki?

Gość dziewczynki

Gość magdeczka
prosze, aby wszyscy nabijajacy sie z imienia Taras nie wpisywali sie na tym topiku. Same moze cie nazwac swoje dzici porecz lub alistrada. proponuje zapoznac sie najpierw, kto to byl np, Taras Szewczenko

Gość bleeeeeeee
tu nie chodzi o to kim byl jakis tam Taras, a o to, że to imie brzmi jak brzmi i kojarzy sie dziwnie. sama widzisz jaka jest reakcja ludzi. jak chcecie dawac ukrainskie imie, to moze lepiej przeniescie sie z dzieckiem tam, bo nie spotka sie ono ze zrozumieniem i pelna spoleczna akceptacja. wybor nalezy tylko do was, ale to z waszej winy beda sie dzieci smialy z waszego synka, zamknie sie w sobie i bedzie wstydzil.

Gość taka prawda
Na pierwsze dajcie mu tak żeby pasowalo do kraju w ktorym mieszkacie, a na drugie dajcie jak chcecie bo to i tak nikogo nie obchodzi.

Gość lalala
normalne imie dobrze na tym wyjdzie bo w szkole będą sie wysimiewac lapiej polskiei ukrajiniskie morze kacper,ksawery uzgodnij to z mężem!

Gość mała mała
Taras?...no nie bardzo :0

magdeczko widzisz jak zabolało Cię gdy ktoś tu zaczyna się nabijać z imienia Taras? Pomyśl, dzieci są jeszcze bardziej okrutne niż dorośli co bedzie gdy zaczną na Twego syna wołac balkon , jak on bedzie się czuł ? Nie krzywdź swego syna by zadowolić próżność swego męża, nie takim kosztem.

Gość jjjjjj
Nie bójcie się dawać dziecku takiego oryginalnego imienia (z drugiej strony bardzo fajnego i męskiego) ze względu na dzieci w przedszkolu. Pamiętajcie że jak będzie dorosły to takie imie wyróżni go z tłumu i na pewno sprawi iż będzie bardziej zapamiętywany ( a to ważne i w życiu zawodowym jak i prywatnym).

Gość magdeczka
jjjj==>dzieki za slowa otuchy

Gość zastanawiajaca sie
Magdeczko, a moze prawda lezy posrodku 2 ostatnich wypowiedzi? Pomysl. Ja mam imie polskie, jak najbardziej, ale nie pasujace do mojego pokolenia, ot co. Wyroznialo sie wsrod An, Agnieszek i Kas, w przedszkolu dzieci troche dziwnie reagowaly, za to wyroznialam sie i panie mnie zapamietywaly (i mowily, ze taka powazna itd) Jakkolwiek pozniej... Hm. Z tym zyciem zawodowym to nie do konca tak jest, ale byc moze w pewnych sytuacjach... W kazdym razie, Taras to nie jest polskie imie, a Ty jestes Polka, masz swoje wartosci itd. Uszanuj to tak samo jak wole meza. Sprobujcie nadac mu polskie imie, pasujace takze do realiow ukrainskich (Piotr, Wladyslaw, Stanislaw) a przede wszystkim takie, ktore wam obojgu sie spodoba (nie piszesz nic na temat tego, czy Tobie samej sie ono podoba) a na drugie dajcie mu Taras. Syn bedzie w polowie Polakiem, ale bedzie mieszkal w Polsce, wiec to jakby przewazy. W domu mozecie wolac na niego Taras, a kiedy dorosnie, bedzie mogl wybrac. Znam przypadki (takze w rodzinie) gdzie osoby z oryginalnymi imionami zmienialy je na mniej oryginalne drugie imiona albo odwrotnie, Magdy stawaly sie Apoloniami na przyklad. (przy wyrabianiu dowodu osobistego albo pozniej)

Gość mysle sobie
myslisz ze uznaja ci w urzedzie a tym bardziej w kosciele?

Idę na Taras wracam zaraz Przepraszam ale to jako pierwsze nasunęło mi się po przeczytaniu tego co napiałaś Pozdrawiam

Gość Dlaczego piszecie o nietoleran
cyjnej Polsce??? Lepsze sa Stany, gdzie dla odmiany panuje tolerancja rowna obojetnosci? Nie jest istotne, czy ktos ma na imie kibel, czy sraka... Nadaj mu polskie imie lub jakies uniwersalne, Igor na przykład, Sasza. Maluchy nie zostawia suchej nitki na koledze Tarasie, Balkonie czy Loggi

Gość anya2
Magdeczko jesteś tu jeszcze? Nie wiem, jak przy chcrzcie i w jakiem obrządku maly będzie chrzczony, jak chcesz pogadac na priv to pisz anya2@o2.pl bo chcę ci jeszcze kilka rzeczy podpowiedziec, ale nie tutaj. pozdrowienia:)

Gość tares
tares juz lepiej brzmi

Gość ehh........
ja uważam, że nie ma nic złego w nadawaniu dzieciom orginalnych imion...tylko to akurat jest nietrafione bo ma znaczenie w jezyku polskim...sorry ale jak dla mnie jest okropne...pewnie niepowstrzymałabym się od głupkowatego uśmiechu jakby mi się ktoś przedstawił Taras...mimo że nie smiałam się z kolegi Hasana, koleżanki Modesty...to przy Tarasie mogło by mi się buchnąć smiechem...namów męza na inne ukrainskie imię które po polsku nic nie znaczy.

Gość zastanawiajaca sie
do ehh...... : slyszalas juz kiedys o slowach 'takt' albo 'klasa'?

Gość ubu król
Lepiej dajcie mu "Borys". Też imię wschodnie, ale jakoś bardziej u nas tolerowane.

Gość zastanawiajaca sie
Nota bene: we Francji coraz popularniejsze robi sie imie Dimitri, nie tylko wsrod potomkow imigrantow zza Buga :)