Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slonko20

Mały płód??

Polecane posty

Gość slonko20

Jestem w 21 tygodniu ciąży.Niedawno miałam usg i dowiedziałam sie ze mój synek mierzy 9 cm.Boje sie ze coś jest nie tak poniewaz według poradników dziecko powinno mierzyc ponad 2 razy więcej!!!!Pomocy!!

Gość Ona 23
moje w tym czasie mierzylo juz ok. 20 cm

Gość opis
Według Kalendarza Ciąży (\"Ciąża tydzień po tygodniu\") i częściowo z gazety \"Ciąża bez lęku\" : tydzień 5 - zarodek ma długość 2 mm (jak pestka jabłka) tydzień 6 - długość od czubka głowy do krzyża około 2-4 mm (połowa paznokcia małego palca). Worek owodniowy ma pojemność ok. 2-3 ml tydzień 7 - długość 5-13 mm (wielkość pastylki). Waga 0,8 g tydzień 8 - długość 14-20 mm (ziarnko fasoli). Waga 3g tydzień 9 - długość 22-30 mm (truskawka). Waga 4g tydzień 10 - długość 31-42 mm (śliwka węgierka). Waga 5g (tyle co ząbek czosnku) tydzień 11 - długość 44-60 mm (jak kurze jajo). Waga 8g (płaska łyżeczka cukru) tydzień 12 - długość ok. 61 mm. Waga 9-13g (tyle, ile cukierek) tydzień 13 - długość 65-78 mm (jak brzoskwinia) . Waga 14-20g ( tyle co dorodna rzodkiewka) tydzień 14 - długość 80-103 mm (pomarańcza). Waga 25g (to waga moreli) tydzień 15 - długość 93-113 mm. Waga 50g (tyle co kromka chleba) tydzień 16 - długość 108-116mm. Waga 80g (tyle, co poł kubeczka jogurtu) tydzień 17 - długość 11-12 cm (tyle co nasza dłoń). Waga 100g tydzień 18 - długość 12,5-14 cm (a wyprostowane 25 cm). Waga 150g (to waga kolby kukurydzy) tydzień 19 - długość 13-15 cm. Waga 200g tydzień 20 - długość 14-15 cm. Waga 260g (jak dojrzałe awokado) tydzień 21 - długość ok. 18 cm (jak duży banan). Waga 300g (jak 2 nektarynki) tydzień 22 - długość ok. 19 cm. Waga 350g (trzy gruszki) tydzień 23 - długość ok. 20 cm. Waga 450g tydzień 24 - długość ok. 21 cm. Waga 530g tydzień 25 - długość ok. 22 cm. Waga 700g tydzień 26 - długość ok. 23 cm. Waga 850g tydzień 27 - długość ok. 24 cm. Waga 1000g tydzień 28 - długość ok. 25 cm. Waga 1100g tydzień 29 - długość ok. 26 cm (z wyprostowanymi nóżkami, ok. 37 cm). Waga 1250g tydzień 30 - długość ok. 27 cm. Waga 1400g tydzień 31 - długość ok. 28 cm Waga 1600g tydzień 32 - długość ok. 29 cm(z wyprostowanymi nóżkami 41 cm). . Waga 1800g tydzień 33 - długość ok. 30 cm. Waga 2000g tydzień 34 - długość ok. 32 cm. Waga 2250g tydzień 35 - długość ok. 33 cm (z wyprostowanymi nóżkami - 45 cm). Waga 2550g tydzień 36 - długość ok. 33 cm. Waga 2750g tydzień 37 - długość ok. 35 cm (z wyprostowanymi nózkami - 47 cm). Waga 2950g tydzień 38 - długość ok. 35 cm. Waga 3100g tydzień 39 - długość ok. 36 cm. Waga 3250g tydzień 40 - długość z wyprostowanymi nóżkami ok. 48-51 cm. Waga 3500 -.... Lepiej idź do lekarza jakiegoś dobrego, co ma doplera najlepiej.

Gość Hana
Mam podobny problem co ty tylko mój polega na wdze płodu. Już założyłam topic na ten temat. Jestem w 21 tyg. tak jak ty i dziecko waży 110 gr a powinno ok 400 gr ale doktor powiedział że wszystko jest ok i na dniach zacznie rosnąć. Nie przejmuj się twoje też na dniach będzie rosnąć. A podobno wzrost i waga nie są ważne tylko ważne jest jak rozwijają się wszystkie narządy. Jak lekarz ci nic niepokojącego nie powiedział to się nie martw. Ja niewiem ile moje całe mierzy bo nie mam podane na usg. Mam tylko takie wymiaryBPD 59 mm, FL 37mm, TBD 47mm. Jakie są twoje ? Porównajmy. Na pewno wszystko jest ok.

Gość oczekująca
jestem w czwartym tygodniu licząc od zapłaodnienia i mój dzidziuś ma 8 mm, lekarz twierdzi, że to za mało. Dostałam leki - duphaston.Martwię się strasznie, bo juz raz poroniłam,a bardzo długo czekamy na maleństwo...

Gość danielmxp
OCZEKUJąCA!!!!! MOZESZ NAPISAC JAK SIE ROZIWJA PłóD?? MAMY Z żONą IDENTYCZNY PROBLEM I TEZ PO PORONIENIU

Gość do danielmxp
raczej nei licz na odpowiedź:O to topik sprzed 3 lat...

Gość danielmxp
nie zauwazyłem:( dzieki za info i pozdrawiam

danielmxp W 4tyg. ciazy liczac od zapłodnienia 8mm to wcale nie jest mało!!!!!!!!!!!moje w 7tyg. miało 1,5 cm.Nie martwcie się,bo jest i napewno będzie dobrze.Gdybyscie potrzebowali dorady,informacji to pisz na topiku -Po stracie staranka i ciąża.Są tam naprawde dobre dziewczyny na ktore można liczyc

Gość punia59
czesc dziewczyny mam duzy problem moze wy mnie pocieszyciew ale jestem w 34 tyg ciazy a moje dziedzko wazy tylko 1,5kg co powinno wazyc 2,2kg mój lekarz mówi ze jest wszystko wporzadku ale ja sie cały czas martwie.pomózcie.

Gość takajedna27
punia59 ja jestem w 36 tyg. i moja mala wazy 3300kg. Moze po prostu urodzisz male dziecko i tyle. A jesz duzo miesa i warzyw? Ja jak sie urodzilam to wazylam 2200kg i wszystko bylo ok. Nie kazdy musi miec duze dziecko. A nie palilas czasem papierosow bo to czesty powod jak dziecko jest male.

Gość do punia
Moja droga wiele zależy od tego na jakim sprzęcie lekarz robi usg i pomiary. Sama byłam w takiej sytuacji kiedy w 38 tc zastraszono mnie że dziecko nic się nie rozwinęło od 4 tygodni. Jeszcze tego samego dnia pełna obaw poszłam prywatnie zrobić usg i okazało się że dziecko jest o ponad 0,5 kg większe niż podano mi w szpitalu, a tam był bardzo stary sprzęt i do tego być może p. doktor źle oznaczyła punkty z których robi pomiary. A z oddziału poporodowego nie raz słyszałam od dziewczyn, że dziecko w dniu porodu na usg było niby o pół kilo mniejsze niż się w rzeczywistości urodziło.

Moja znajoma urodziła dziecko z wagą 4600, a inna z wagą 2400. Jedno i drugie urodzone w terminie.

Gość ola_kasia86
Witajcie!!! jestem w 30 tygodniu cieży wczoraj byłam u ginekologa nastraszył mnie bardzo ponieważ powiedział że wszystkie pomiary wskazują że malenstwo ma takie wymiary jak 28 tygodniowe. Wyniki mam świetne, czuje się dobrze czy myślicie że powinnam się martwić?

Gość podaj dokładne pomiary
z usg

Gość ola_kasia86
tak z usg.

Gość ola_kasia86
BPD 27 HC 28/2 AE 28/1 FLSY 28 HBD AFL 15

Gość xlookatmebaby
Witajcie, jestem w 7 tygodniu ciąży, poszłam do ginekologa i powiedział ze ciąża jest najprawdopodobniej martwa bo widzi jakieś rysy na płodzie...;( zmartwiłam się i poszłam do innego ginekolog ponieważ 3 dni temu leżałam w szpitalu i mówili ze wszystko jest dobrze, u tego innego ginekologa powiedzieli mi ze płód mierzy 5,6 chyba i ze jest za malutki ale ze mam się nie martwic bo może być wszystko oke i za tydzień mam przyjść sprawdzić czy płód się rozwija..;( i nic nie powiedziała ze widzi jakieś rysy a jak spojrzałam na ekranik to płód był gładziutki i nic na nim nie było boje się ;( co o tym myślicie..?? pomóżcie !!

Gość ola_kasia86
Nie martw się pierwszy trymestr ciaży jest trudny i tak naprawde to jest dla dziecka być albo nie być musisz dużo odpoczywać i uwarzać na siebie ale jesli w szpitalu mówia że wszystko jest ok to uwież w to bo nie potrzebny stres dzidzi niesprzyja. pozdrawiam i trzymam kciuki!!!

Gość do słonko20
Na kiedy masz termin ?

Gość ola_kasia86
mi do końca zostało jeszcze albo tylko 6 tygodni razem z moją czteroletnią córeczką nie możemy się już doczekać jak bobasek będzie z nami!!!

Spokojnie,ja mialam podobnie pod koniec ciąży,w 30 tc waga dziecka jakby staneła,w 34 tc mial dopiero 2400 gram,za dwa tygodnie juz 2700,wiec glowa dogóry.

Gość radzimy szczerze:
DO LEKARZA

ola_kasia86 >> normalna sprawa :) dziecko się obniża pomału i naciska na krocze, które jest bardziej przekrwione i wrażliwe. bóle podbrzusza też miewam, są podobne do tych na okres w moim wypadku - i też są normalne, to skurcze przepowiadające. u ciebie jeszcze trochę dziecko powinno posiedzieć, więc faktycznie idź do lekarza upewnić się, czy szyjka ci się nie skraca i nie otwiera. ale zobaczysz, będzie ok :D

Gość ola_kasia86
Szyjka skróciła mi się już miesiąc temu dlatego martwie się żeby nie urodzić przedwcześnie ale bardzo dziękuje za odpowiedź trzymajcie sie kobitki kochane!!!

Gość aggyyt
Hej dziewczyny mam pytanie. Ostatnia miesiacze miałam 13 sierpnia 2011, jednak wiem ze w ciaze nie zaszłam wczesniej niz miedzy 30 sierpnia a 3 wrzesnia, ponieważ wczesniej maz był w delegacji i nie współżyliśmy. Obliczajac na dzien dzisiejszy jest to równo 10.0 tygodnia - czy to znaczy ze jest to 10 czy juz 11 tydzien??? Ciezko mi do tego dojsc. Dodatkowo, dwa dni temu bylam u gin czyli wtedy to bylo 9 tyg 5 dni i dziecko mialo 2,2 cm. Czy to dobrze? Wg literatury w 10 tygodniu dziecko powinno miec 3cm a w 11 juz 4cm- co myslicie? Proszę pomóżcie z obliczeniami :(

Do aggyyt! hej jesteś w 12 tygodniu ciąży wg ostatniej miesiączki (ja ostatnią miałam 12 sierpnia 2011 i jestem w 12 tygodniu dzisiaj byłam na usg) ale lekarze zawsze patrzą na skończone tygodnie więc dla lekarza będzie to skończony 11 tydzień, a co do wielkości to nie przejmuj się ja 9 dni temu byłam u mojego lekarza i dzidziol miał 25 mm-przeraziłam się że tak mało a dzisiaj byłam na prenatalnym bardziej dokładnym i dzidziuś ma 46mm więc ten mój lekarz musiał źle wymierzyć i ma dość stary sprzęt,dzidziuś może też akurat tak się ułożyć że dokładne zmierzenie nie jest możliwe pozdrawiam

Gość mama sama w domu...
ja urodziłam się 10 dni po terminie i ważyłam 2500kg więc to nie reguła każdy jest inny

Gość pit z zusu
11 dni po terminie usg oceniło wiek dziecka na 36 tygodni, urodził sie z wagą 3 kg. Od początku na usg były coraz większe różnice, w 22t oceniło dziecko na 20 t, w 34 na 31.