Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Eliza1984

Jadłospis niemowlaka

Polecane posty

Gość jedzonko
Wydaje mi się, że nie ma co za bardzo wymyślać. Niestety jadłospis naszych dzieciaczków na początku jest bardzo mało urozmaicony. Napisz co już dawałaś?

Gość karka79
mam siedmiomiesiecznego dzidziusia i jestem ciekawa jak powinien wygladac jego dzienny jadlospis. Co moze jesc, ile razy dziennie, jaka ilosc?

Gość kasiaka
Moje dzieci jadły dużo chrupek kukurydzianych, kaszek, owoców, serki homo, jajka, zupki, rybkę gotowaną, większość przecieranych aż zęby wyrosły...

czesc dziewczyny, ja mam jadłospis zaplanowany co do godziny, dziecko wtedy jest spokojniejsze, zdrowo rosnie. wiec: rano jak sie obudzi 1 mleko 2. kaszka ryzowa z owocami lesnymi firmy BoboVita 3.mleko 4.deser czyli jabłko z dynią 5.mleko 6.zupka, np.jarzynowa z porem 7.mleko 8.herbatka tez sobie tak zaplanujcie jadłospis a bedzie wam łatwiej. pozdrawiam i powodzenia.

Gość ajuta
Moim zdaniem za dużo mleka!i chyba co godzinę podajesz mu coś do jedzenia.Czy to nieza dużo???

Gość z pierwszy rok zycia
kabaczek, kalafior, kurczak,brokuly, brukselka, zielony groszek, szparagi, cukinia i czerwona soczewica,

osmy m-c zolto, cielecina, wolowina, kalarepa, buraki

osmy m-c zolto, cielecina, wolowina, kalarepa, buraki

a mam 6.5 miesieczne dziecko i nasz jadłospis tez jest stały ale nie zawsze co do godziny bo mala nie zawsze budzi sie rano o tej samej porze a ja nie przerywam jej snu tak wiec; ok 8 rano 150ml mleka, o 10 kaszka mleczno ryzowa podawana lyzeczka, miedzy 12 a 13 przed snem 210ml mleka(czasami wypija mniej), 15 obiadek bobovita 3\\\\4 sloiczka,18 godzina 180ml mleka z 3 miarkami kaszki ryzowej,i ostatni posilek ok 24 150 ml mleka- takze mleko dostaje 4 x i do tego 2 badz 3 posilki stale - aha po sniadanku z kaszki daje do popicia 80ml soczku bobofrut,nim tez sie nasyci, do obiadku do popicia herbatke, i czasami gdy marudzi w poludnie podaje deserek owocowy

a mam 6.5 miesieczne dziecko i nasz jadłospis tez jest stały ale nie zawsze co do godziny bo mala nie zawsze budzi sie rano o tej samej porze a ja nie przerywam jej snu tak wiec; ok 8 rano 150ml mleka, o 10 kaszka mleczno ryzowa podawana lyzeczka, miedzy 12 a 13 przed snem 210ml mleka(czasami wypija mniej), 15 obiadek bobovita 3\\4 sloiczka,18 godzina 180ml mleka z 3 miarkami kaszki ryzowej,i ostatni posilek ok 24 150 ml mleka- takze mleko dostaje 4 x i do tego 2 badz 3 posilki stale - aha po sniadanku z kaszki daje do popicia 80ml soczku bobofrut,nim tez sie nasyci, do obiadku do popicia herbatke, i czasami gdy marudzi w poludnie podaje deserek owocowy

Moja ma 9 miesiecy i je tak.... Rano mleko ok 8 ok 10.30 kaszka lub deserek z hippa z kaszka ok 13 obiad( mała dostaje słoiczki) więc zazwyczaj ryz z warzywami i miesem ok 16.30 deserek(jezeli rano jadła kaszke) ok 19.30 mleko na noc.W ciagu dnia oczewiście je chrupki,biszkopty,pije bobofruta i herbatkę.

A ja szukam pomocy jak mam karmic dziewiecio miesieczna coreczke. Dodam ze po szescio miesiecznym (wylacznym) karmieniu piersia zaczelam podawac jej przeciery owocowe i warzywne. W osmym miesiacu podalam kaszke ryzowa (rano i wieczorem) przygotowana na wodzie lub mleku sojowym (nadal podaje piers nawet do osmiu razy na dobe). Dwa razy do zupki dodalam pol zoltka ale mala po dwoch godzinach od podania wymiotowala do momentu calkowitego oproznienia zoladka z zupki (chyba alergia). Ogolnie jej jadlospis wyglada nastepujaco: rano po przebudzeniu (okolo 8) piers. Miedzy 9 a 10 kaszka ryzowa (ostatnio podalam pszenna - obydwie BoboVita). W poludnie przecier owocowy. Pozniej az do 17 piers na zadanie. O 17 obiadek z jarzyn i miesa (sloiczek). Okolo 21 kaszka jw. Mala idzie spac okolo 22. W nocy budzi sie dwa, trzy razy. Podaje jej piers. Poniewaz mieszkamy w Irlandii a tu zwyczaje zywieniowe sa zupelnie inne (dla mnie nie do przyjecia) sama probuje dobrac dla corki to co wlasciwe. Jednak nie mam pojecia czy mi to wychodzi. Dodam ze corka nie choruje, jest pogodna i dobrze przybiera na wadze. Ogolnie chowa sie bez problemowo. Prosze o wszelkie rady i porady jak mam karmic moje male szczescie.

Gość karmiaca
witam ja mam 6miesieczna coreczke ktora jak narazi ejest tylko i wylacznie na piersi , chce ja odzwyczaic ale mi sie nie udaje bo ona wypluwa wszelkie smoczki, pluje marchewka, moze macie jakies metody na odzwyczajenie od piersi ?!

Gość sisanna
witam. wszystkie pomysly sa bardzo ciekawe, bede sie stosowala do Waszych rad. ale chcialabym opisac dzien mojego 9 miesiecznego synka. wstaje o 8 rano zjada troszke kaszki ok 5 lyzeczek. ok 13 obiadek czyli zupka z miesa, marchewki, ryzu, pietruszki, pora czyli pomidorowa lub rosolek. zjada ok 100 ml, nastepnie ok 16 owoce ze sloiczka, o 19 kaszka 100 ml oczywiscie gesta(karmie go lyzeczka bo butli nie lubi)o 21 kapiel pozniej cyc i spanie noa noc. ok 1 w nocy pobudka i znowu kaszka ok 100ml i znowu sen do 3 pozniej 5 i 6 troche zje i spi i trwa to juz bardzo dlugo. niewiem co zrobic aby zrezygnowac z nocnych karmien bo robi sie to meczace. pozdrawiam.

Gość kasiek1977
witam wszystkie mamy!!ja mam juz prawie 10 miesieczna coreczke ktora od 4 miesiecy przesypia mi cala noc bez karmienia(21 30-7.00)jej jadlospis wyglada tak:7rano mleko nan2 210ml od 9.30do 12.00drzemka, okolo 12 30obiadek(zupka na kurczaczku lub indyku z warzywami) zabawa ,spacerek i okolo 15 30 kaszka lub mleczko z ciastkami potem czyli od 16 ej do 18 ej drzemka a okolo 18 15 jablko banan i np brzoskwinia zmiksowane razem(potrafi zjesc te trzy owoce naraz)zabawa kapiel i o 20 00 porcja 240 ml mleka i tyle jezeli chodzi o jedzenie 21 30 spanie oczywiscie dodam ze w miedzy czasie podaje jej wode do picia aa i czasem zamiast owocow dostanie dwa jogurty(specjalne do wieku).Oczywiscie czasem obudzi sie w nocy ale nie do jedzenia tylko jak zgubi smoczek i nie moze sama go odnalezc

teraz mamy juz 19 miesiecy i troche sie zmienilo rano ok 7 mkeko bebiko z kaszka R, spimy do 11 i tu mam naprawde dobrze bo rzadko dzieci spia tak dlugo a moja uwielbia, ok 12 sniadanie np kawalek chlebka z nutella albo nalesnik z jabkami lub jajecznica,miedzy 15 a 16 objadek i tutaj je to co my czyli tradycyjnie ziemniaczki +jakies mieso +marchewka gotowana albo zupa ale nigdy nie jadamy dwoch dan tylko jedno, drzemka ok 2,5 godz od 17 do 19 ale nie zawsze czasami nie chce sie jej spac a ja jej nie zmuszam, no i o 19 kolacja, tutaj albo parowka+ kanapka albo sama kanapka+jogurt czasami same owoce zalezy na co ma ochote czasami nawet nic nie zje a przestalam sie tym denerwowac bo po co zmuszac chociaz czasami jest to denerwujace bo kazda mama by chciala zeby jego dziecki wszystko pieknie zjadalo ale coz taki to juz bywa a ja ucze sie do tego przyzwyczajac a przed snem daje jej 210 mleka bebiko R z kaszka i idziemy spac ok 23 NO I SPIMY DO 11 A NAWET 11 30 ALE NIEDLUGO ZACZYNAM WSZYSTKO OD NOWA BO NA 1 LUTEGO MAM KOLEJNY TERMIN PORODU oj bedzie ciezko bo niewiem jak roksana (1,5 roku) przyjmie ta sytuacje a teraz bede miala dwojke na glowie a pamietam ze z jednym bylo ciezki no ale coz chcialo sie to sie ma ha ha POZDRAWIAMY WSZYSTKICH

Gość kasiulkaaa87
Witam! Mój synek przesypia noc już od 7 miesiąca życia;) Teraz skończył 9 miesięcy, nasz dzień wygląda tak: 9.30-10.00 wstajemy- śniadanko kaszka mleczno-ryżowa ok.11 owoc- wychpodzimy na spacerek 12.00 obiadek- zupka rosołaek,krupniczek, jarzynowa 12.30 słodki sen ktory trwa od 2 nawet do 4 godz. ok.15( kiedy wstanie)-drugie danie ziemniaczki z rybką, lub mięskiem 17- deserek lub jogurt 19.00-kąpoel 20.00-kolacja- kaszka mleczno-ryżowa 20.30-Synek sobie śpi, a ja mam czas dla siebie. Owoce i deserki podaje między posiłkami( tzn. w mniejszych odstepach, bo jogurt nie nasyci jak obiad czy kaszka). W międzyczasie pije, soczki, herbatki lub wode. W nocy nie podaje małemu, nawet picia moim zdaniem noc jest poto aby mały żołądeczek sobie odpoczywał.

Gość alimama
witam wszystkie mamy, ja mam coreczke ktora skonczyla wczoraj 7 miesiecy, czy moge podawac jej juz miesko, takie jak kurczaka czy indyka?? a kiedy ryba?? pozdrawiam:*

Gość Filipek120
Ja też nie za bardzo wiem, czy dobrze karmię mojego maluszka. Ma 7 miesięcy, ale jest wcześniakiem, więc muszę dawac mu wszystko z poślizgiem:) Ok. 7 ma mleczko, Ok. 10 lub 11 mały deserek, np. jabłko+gruszka+cynamon (jego ulubiony); jogurt, np. truskawkowy+banan itp. Po tym od razu daję mu mleko do popicia. Po 14 ma obiadek, czyli jakąś zupkę, lub mięsko z warzywkami i to też popija mlekiem. Ostatni posiłek to mleko ok.18.30 i idzie spac na całą noc:) Czasami popłakuje przez sen, ale smoczek czyni cuda:) Nie daję mu do picia nic oprócz mleka i wody. Jest zadowolony, więc chyba dobrze go karmię

Wszystko zalezy od dziecka:) Mój Daniel ma 16 miesięcy i za NIC na świecie nie wypije mleka i nie zje kaszki:(:(:(Dieta jego wygląda do naszej bo je stałe pokarmy..... I tak mniej więcej wygląda jego dzień: 9-śniadanie.....zazwyczaj kanapka 11-12-drugie sniadanie.....słodka bułka,danio,lub jakiś serek 14-obiad....to co my lub obiadek słoiczkowy 17-deserek....słoiczek(większy wybór owoców)lub owoc jakiś 20-kolacja...parówka,jajecznica,kanapka lub to co my w między czasie ciapie wszystki:(:(:(najlepiej to cały czas ruszałby buzią.....wszędzie jest AMMMM :) Nie ma co się denerwować i trzeba obserwować dziecko....NIC NA SIŁĘ bo to przyniesie odwrotny sukces:(Dziecko samo pokażę co lubi bo to też człowiek i jedno bedzie lubić a innego nie........ Pozdrawiam🌼

Gość filipek 120
W sumie mój maluszek przesypia całą noc bez karmienia. Czasem płacze, ale dam mu smoczek i zasypia. Pierwsze 4 miesiące karmiłam piersią, ale później przerzuciliśmy się na mleko w proszku i od tamtej pory nie ma karmienia nocnego. Tzn. były na początku, ale dawałam małemu coraz mniej mleka i chyba stwierdził, że nie ma się po co budzic w nocy. Podobno podawanie wody w nocy może pomóc w odzwyczajeniu dziecka od nocnych 'zachcianek mlecznych'.

Gość mamaMarcela
Witam Moj maluszek ma 9 miesięcy ja od bardzo dawna karmię go o stałych porach z niewielkimi zmianami tj.Wstaje zawsze ok.7 czasami 7.30. ok.8 śniadanko- kaszka mleczno ryżowa waniliowa lub kaszka manna Bobo-Vita czasami mleko (ale ogólnie samego mleka nie lubi więc dużo nie wypije) ok 230 ml ok.11.30- owoce ok.180ml ok.12.30- zupka ok.240 ml ok.16- mleko 210 ml ale pije połowę a z reszty robię mu budyń kolacja po kapieli ok.19 - 100-130 ml mleka i śpi do rana . pomiedzy posiłkami herbatka ok.200ml.

Gość u mnie jadłospis wygląda tak
Mój synek ma skończone 6 m-cy i kilka dni. Jego jadłospis wygląda tak. ok 6- mleko 180ml ok 9.30-10 - kaszka ryzowa 150ml 13-14- obiadek 200g 16.30-17- owoce z kleikiem albo bez 19.30- mleko 220ml. i spi do rana miedzy czasie chrupki kukurydziane,herbqatka,soczki,czasami skubnie cos ode mnie jak jem oczywiscie to co moze pozdrawiam

Gość butelka wody mineralnej
moje 8 miesieczne dziecko jest na piersi na zadanie i je duzo doroslych potraw bo nie wierze w sloiczki, daje zupy nie doprawiane takie jak dla nas serki danio herbatniki, biszkopty, chrupki kukurydziane, sokow nie daje, kluseczki, ziemniaki z pulpecikami i sosem, rybke gotowana, i wiele innych dan

Gość menu
Mój maluch ma 5.5 miesiąca i taki jadłospis : 1. 7:00 śniadanie: 160 ml mleka 2. 10:30 drugie śniadanie: mleczny kleik ryżowy (kaszka) lub kukurydziany z owocami ok 130 g (około pół na pół kleiku i owoców) 3. 14:00 obiadek ze słoika lub własny przecier warzywny z mięskiem ok 130-150g popija to trochę mlekiem ok 60ml 4. 17:30 podwieczorek: 180 ml mleka 5. 20:30-21 kolacja: mleko 180 ml z dodatkiem kaszki (kleiku) ryżowego 3-4 łyżeczki na porcje (ok 6-7g) Do tego wypija około 80-90 ml soku dziennie. Glutenu jeszcze nie wprowadziłam.