Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Eliza1984

Jadłospis niemowlaka

Polecane posty

Gość mama 8 miesiecznego synka
Moj tez ma 8 miesiecy i jego jadlospis dzienny wyglada mniej wiecej tak: - 8.00 kaszka z 8 zbooz lub zytnia (nie slodka) - 9.30 starte owoce (tutaj roznie, zazwyczaj mieszam 3-4 rodzaje. Maly juz je: jablka, gruszki, manago, banany, kiwi, sliwki, brzoskwinie, nektaryny, melona, ananasa) - 12.30 200 cc mleka i kanapka z serkiem topionym serem startym lub pasztetowa - 15.00 jakies ciastko dla 8 miesieczniakow: biszkopt, paluszek niesolony, chrupki kukurydziane, skorka od chleba - 16.30 obiadek (miesko: wolowina, indyk, piers z kurczaka lub rybka lub cale jajko i do tego makaron, ryz lub ziemniak i warzywa - mieszam zazwyczaj 2-3 rodzaje, ale maly juz je: marchew, kalafior, brokuly, zielona fasolke, cukinie, pomidory bez skorki) plus deser: jogurt naturalny z kawalkiem podzubanego banana albo mango - 19.30-20.00 kaszka Do tego daje probowac mu rozne rzeczy np. wedliny - piers z kurczaka z ziolami prowansalskimi, piers z indyka, "dorosly" budyn

Gość mama 8 miesiecznego synka
A i moj synek w ogole nie pije sokow tylko zwykla przegotowana wode. Od czasu do czasu podaje rowniez herbatke rumiankowa, ale nie podaje tych Hippow i innych, bo sa za slodkie i on ich nie lubi.

Gość mama 6 miesięcznego bobasa
moj mały juz od miesiąca ma stały jadłospis i jak patrze tu na forum to wy strasznie duzo mleka podajecie. poza tym jak moze byc ostatni posilek o 24h!! i jesc obiad o 16.30!! bezsensu. dziewczyny wy nie mozecie spac czy jak? moj mały je nastepująco: 6 rano 180 mleka 10 kaszka mleczno ryzowa owocowa 14 obiadek ugotowana zupka lub ze słoiczka 17 deserek owocowy 20.30 kaszka mleczno ryzowa na dobranoc i dziecko spi normalnie do 6 rano. oczywiscie w ciagu calego dnia jest przepajane soczkiem czy herbatką (soki rozrabiam z woda bo faktycznie sa za slodkie wedlug mnie)

Gość hsoggs
w zyciu nie udalo mi sie zaplanowac jadlospisu u dziecka! raz prawie nic nie je. nie bede go zmuszac. A raz zje tyle ze az mnie to przeraza...no ale skoro sie domaga czyli potrzebuje najczesciej rano mleko potem je sucharki z herbatka,albo biszkopty, albo platki ryzowe pozniej obiad . na kolacje mleko albo chelb z maselkiem czasem warzywa, czasem owoc dodatkowo naprawnie roznie

Gość dzidzia2010
Dzień dobry Mój niemowlak ma 4 miesiące i 2 tygodnie. Co ma jeść?

Gość marta-zzz
moja córcia kończy za pare dni 5 miesięcy jak miała 1,5 miesiąca zaczeła już przesypiać całe noce. zasypia 20/21:00 i śpi do 8 rano, uważam się za wielką szczęściare :) jak skończyła 3 miesiąc zaczełam jej dawać słoiczki i kaszki ryżowe (te po 4 miesiącu) wszystko podawałam jej o miesiąc wcześniej słoiczki jadła pare dni i wypluwała wiec gotowałam jej zupki i miksowałam, one też jej się szybko znudziły. teraz mała je mleko rano i na noc, a w ciągu dnia podaje jej kaszke ryżową, to zupki gniecione widelcem (rosołek z ryżem, pomidorową, jarzynową i inne), to ziemniaczka z masełkiem, ryż z jabłkami, inne deserki owocowe, musy owocowe i inne, do tego pije dużo soczków i herbatke z koperku. ogólnie staram sięaby każdego dnia jadła co innego, żeby miał różnorodność (stały element jadłospisu to wiadomom mleko i kaszka) nie chcę aby miała nudne posiłki tylko codziennie jadła coś nowego, innego. dzieki temu je chętnie. jak ja byłam mała i miałam 3 tyg to już piłam sok z marchewki a nie długo potem wiele innych rzeczy i jakoś żyję. po 10 latach urodził się mój brat i pierwsze owoce itp można było podawać dziecku jak skończy 3 miesiace. po kolejnych kilkunastu latach ten wiek podwyższył się do 5 miesięcy, jak tak dalej pójdzie to dzieci do roku będą żyły na samym mleku. niewiem czemu to wszystko tak się zmienia. byłyśmy karmione całkiem inaczej a jakoś żyjemy a teraz naszym dziecią ma to szkodzić.