Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadżerka

nadżerka + KRIOTERAPIA

Polecane posty

Gość Anaa1
Napiszcie coś wiecej jesli mial ktos zabieg wypalania???? Przewaga opinii jest na temat krioterapii . Sama nie wiem jak mam się odnieśc do mojego zabiegu( wypalania ). Po przeczytaniu Waszych opinii mam dużo obaw :-(( np co do zajscia w ciaze, i ewntualnych komplikacji w czasie jej trwania??

Gość no bo to jest topik o zamrazan
iu nadżerki a nie wypalaniu, wizyta kontrolna dopiero po 3-4 miesiacach??? dziwne... ja miałam krio i wizyty kontrolne mam co 2 tygodnie... moge tylko to powiedziec na temat wypalanki co sama słyszałam...że powstaje blizna, skraca sie szyjka macicy, mozna miec problemy z donoszeniem ciązy, na 100% nie ma pwenosci ze nadzerka znów sie nie zrobi(ale to w kazdej metodzie) itd i ze jest to metoda dla kobiet które juz rodziły. czy jest dobra nie wiem...ja wybrałam krio....powodzenia w leczeniu:)

Gość latka
Ja też miałam KRIO bo mi gin jako dziewczynie bez przeszłości ciążowej zdecydowanie odradził wypalanie. Za to wymrażanie polecam. Bezbolesne, szybkie, skuteczne. Nie miałam ani jednego problemu. Zagoiło się szybko i zapomniałam że coś w ogóle miałam.

Gość gosiaaaaa28
witam-mam pytanie czy ktoś miał usuwaną nadżerkę nożem chirurgicznym?mam mieć to za ok. 2 tygodnie-podobno bedą usuwać mi też część szyjki macicy i chcialabym wiedzieć jak to wygląda od strony kogoś kto przeszedł podobny zabieg.pozdrawiam serdecznie

Gość Heid
hejka!! 3godzny temu mialam zamrazanie. wcale nie bylo bzbolsne, ale to wszysto przez ten wielki wzienik...po bylo jeszcze gozej dobrze ze nie bylam sama bo chyba bym padla po dodze do domu.Teraz juz tak nie boli ale jeszcze cos czuje noi ta wydzielina:( niezbyt to przyjemne.mam tylko nazieje ze nie bedzie tak mocno lecialo przez 2 tygodnietak, jak pisalisci. Jesli chodzi o seksik to przerwa do okresu a potem kontrola... noi zobaczymy co dalej. Dostalam jakies globulki zeby szybciej sie goilo..mam nadziejr ze bedzie dobrze pozdrwiam wszystkie ktore tez to mialy i ktore beda maily DZIEWCZYNY TRZYMAJCIE SIE!!!!

Gość Olo86
Witam!! Byłam dziś u gin i stwierdziła nadżerkę mam zgłosić sie do niej za 2 tygodnie na cytologie- strasznie się boję.. :-( ale nie samego zabiegu tylko jego wyniku.. przepisała mi narazie jakieś globulki dopochwowe Sterovag- o ile dobrze przeczytałam na recepcie. Gin powiedziała że można nadżerkę leczyć przez wypalanie i robiąc opatrunki. Nic o KRIO nie wspominała, chciałabym to jak najszybciej wyleczyć :-( strasznie mnie to załamało... Czy mógłby mi ktoś doradzić jakiegoś dobrego gin w LUBLINIE???? chciałabym zwrócić się o poradę jeszcze kogoś. BARDZO PROSZĘ POMóżCIE MI!!!

Gość Kate83
Witam! Chciałabym się zgłosić do szpitala na wymrażanie bo podobno robią to bezpłatnie. Wiecie może w którym szpitalu w Warszawie? Słyszałam,że na Karowej ale nie mam pewności .Pozdrawiam

Gość Kasia27latek
Odnośnie do : no bo to jest topik o zamrazan Wiem że jest to topik o wymrażaniu ale muszę zabrać głos po przeczytaniu tego postu (no bo to jest topik o zamrazan): otóż moja siostra właśnie urodziła (10 dni temu) córeczkę i wcześniej miała wypalankę (co za brzydkie słowo- ja wolę termokoagulacja plastyczna) i nie miała żadnych blizn a ciąże donosiła właśnie dzięki wyleczonej nadżerce-bo córcia pchała się na świat miesiąc wcześniej i lekarze powiedzieli że gdyby nie wyleczona nadżerka to szyjka by puściła, podczas porodu naturalnego szyjka nie pękła (pierwszy poród) - i co Wy na to? Ja osobiście (co podkreślam że osobiście) uważam ze jeśli lekarz naprawdę potrafi (!!!!) zrobić termokoagulacę to nie ma co sie obawiać- ja tez miałam robioną i nic mnie nie bolało, lekkie upławy wodniste tak jak opisujecie po wymrażaniu... i jeszcze nie rodziłam tak jak wiele moich koleżanek które chodzą do tego samego gin...

Gość Olenka19
Dziwczyny mam pytanie. Ostatnio ginekolog wykrył u mnie małą nadżerkę, zrobił cytologię i mam jeszcze zrobić kolposkopię (ale trochę się boję tego badania: czy jest bolesne i czy długo trwa?) Byłabym wdzięczna za odpowiedź

Witam wszystkich! Mam na imię Monika mam 21 lat. Nadżerkę wykryto u mnie ponad 2 lata temu. Teraz tydzień temu byłam na kontroli i okazało się, że mam gigantyczną Nadżerkę i ostry stan zapalny. Szkoda że wcześniej leczyłam jajniki i często bywałam u różnych gin. I żaden nic nie wspomniał że mam już ją tak zaawansowaną a jak chciałam ją leczyć to w dpowiedzi usłyszałam ze teraz zajmujemy się jajnikami a nadżerka na bok. No i teraz mam. W związku z tym mam kilka pytań: Jaką metodę powinnam zastosować? (jeszcze nie rodziłam) Jeżeli krio to czy w województwie zachodnim Jest ktos kto się w tym specjalizuje( ponoć wymaga to sporego doświadczenia od lekarza)? Ile to kosztuje? I czy mi to pomorze? PROSZĘ POMÓŻCIE:(

Gość zanet1989
Witam. Poszłam do gin poniewaz martwilam się ze tak dlugo nie mam okresu (ostatni mialam 7 stycznia) a teraz jest juz 29 marzec!!! W dodatku podejrzewałam upławy. Ginekolog stwierzdił ze mam nadżerkę i zaburzenia hormonalne. Przepisał mi jakies globluki dopochwowe pierwsze któe mam brac przez 6 dni- Clotrimazolum i drugie ktoer rowniez mam brac przez 6 dni- Floragyn. Czy same glubulki wystarzca zeby zlikwidowac nadżerkę??? wszystkie komentarze które przeczytalam odnosza sie do zabiegu... Chyba pojde tez do innego ginekologa...

Gość Chiaro
Dziewczyny mam pytanie, 2 tygodnie temu mialam zabieg wymrazania i oprocz osłabnięcia i standardowych uplawow (trwaly ok.10 dni) czuje sie dobrze i nie narzekam;) ale zastanawiam się jakie środki ostrożności trzeba stosowac po zabiegu- zastanawialam się nad pójściem do acquaparku, tym bardziej że upławy minęły a piszecie że powinno się rezygnować z kąpieli a co dopiero z basenu! ;) moj lekarz o tym nie wspomniał.. Od krioterapii nie miałam jeszcze okresu, o którym mówicie jako o granicy. A wstrzymywanie sie od seksu? :) ginekolog raz mówił o miesiącu innym razem o 2óch. postanowilam to wypośrodkować i nastawić się na 1,5 miesiąca:] choc moze wszystko sie wyjaśni przy wizycie kontrolnej, która niestety dopiero za 2 tygodnie. Pozdrawiam!

Gość Niezdecydowanaaaaaa
Cześć! Byłam dziś u ginekologa i potwierdził on wcześniej stawianą diagnozę - duża nadżerka. Stwierdził, że jest kilka metod jej zlikwidowania, w tym: 1. Mrożenie, które może nie zlikwidować w pełni nadżerki, gdy jest ona głęboka oraz 2. Wypalanie - które podobno jest bardziej skuteczne od mrożenia i chociaż zostawia blizny to (z doświadczenia lekarza) one nie powodują komplikacji przy porodzie pierwszego dziecka. Mój wcześniejszy ginekolog również diagnozował nadżerkę, ale twierdził, że nie należy jej ruszać aż nie urodzę pierwszego dziecka. Jeśli nigdy się nie rodziło ani nie współżyło, to lepiej zachowawczo leczyć stany zapalne wywołane nadżerką (przez różnego rodzaju globulinki), czy lepiej usunąć nadżerkę?? ...a jeśli usuwać nadżerkę to zabiegiem wypalania, czy mrożenia? Jak byłoby lepiej?

Gość marta84
do Olo86 HEJ!jesli chodzi o lubelskich dobrych lekarzy to moge Ci polecic przychodnie na weteranow,robia tam zabieg zamrazania (jest darmowy bo fin. przez NFZ).Bylam wlasnie dzisiaj u gin,pobral mi material do cytologii i za 2tyg mam sie zglosic po wyniki.Odrazu zaproponowal mi zabieg wymrazania.Mam nadzerke od 3lat,byla leczona ale nic to nie dalo,odnowila sie i powiekszyla wiec ten zabieg dla mnie jak najbardziej wskazany:/.Pozdrawiam

Gość mroovka
hej! fajnie, ze trafilam na to forum - mam stwierdzona nadżerkę, ale jeszcze nie zdecydowałam, jak ją będę leczyć. Mam pytanko: jak nadżerka jest mała, a jaka duża?? moja ma podobno ok. 2,5cm. chyba jest duza, co?... ile miały wasze nadżerki?... (śmieszne pytanie... :)) pozdro!

Gość beat
cześć wszystkim:) piszę, bo wczoraj miałam robione toto, a dzisiaj rano już miałam okres.hmm...że są te upławy, czy woda, jak kto woli to ok..ale nie wie może któraś z Was, czy ta krew miesiączkowa może coś tam 'zepsuć'? proszę o pomoc

Gość agus22
Czesc dziewczyny dzis jest poniedzialek a ja mialam wypalana nadzerke w piatek.Nic mnie nie bolalo,nie pieklo,gdy odeszlo znieczulenie rowniez nic nie czulam.TYlko pamietajcie jedno jak nadzerka jest malutka to nic nie boli ajezeli jest gigantycznej wielkosci to wspolczuje :)

Gość agus22
Beat to do ciebie.Dlaczego ginekolog wogle zrobil Ci ta nadzerke jezeli bylas tak blisko okresu,powinien zrobic ci kiedy ci sie skonczy ,poniewaz musi byc jak najdluzszy okres do krwawienia aby wszystko ladnie sie goilo

Gość kachya
Witam wszystkie kobietki! Na początku muszę napisać, że podniosłyscie mnie na duchu. Dziś dowiedziałam się, że mam nadżerkę i gin stwierdził, że najlepszą metodą dla mnie będzie jej zamrożenie. Ja oczywiście w pierwszej chwili sie przestraszyłam, bo do tej pory nie miałam ani operacji ani rzadnego zabiegu chirurgicznego (no moze pomijając wyjecie drzazgi z nogi), ale teraz jestem już spokojniejsza. Wiem przynajmniej czego moge sie spodziewać i za to jestem Wam wdzieczna :) Daty zabiegu jeszcze nie ustalilismy bo wczesniej jeszcze wynik cytologii. Ale wiem przynajmniej że zabieg nie bedzie taki straszny i bezpłatny bo refundowany przez NFZ. Pozdrawiam :)

Gość beat
agus 22, powiedziałam jej, że miesiączka będzie na dniach, a ona machnęła ręką i powiedziała, że to nic nie szkodzi.. teraz jest 11 dzień tych niby upławów ( z czego 5 to miesiączka). ale..jak tak sobie czytałam to, co pisałyście to spodziewałam się 'lania'. dosłownie. a tu...takie nic? konsystencja i częstotliwość tak samo jak przed wymrożeniem. to ja nie wiem:| w środę następną mam wizytę kontrolną to może czegoś się dowiem i napiszę tym, które są/będą w podobnej sytuacji pozdrawiam:)

Czy można wypalać nadżerkę jeśli są tam jakieś bakterie? u mnie bły e coli w pochwie, długo się leczyłam ale mam ciągle pieczenie sromu. Antybiotyki nie pomagają, więc chcę wypalić tą nadżerkę, a może to jest przyczyna moich dologliwości?

Gość Chiaro
no i jestem juz po kontroli, ponad miesiac po wymrazaniu i okazalo sie ze nie jest najlepiej:( lekarz stwierdzil ze nie wyglada to tak jakby chcial i ze byc moze za pol roku zabieg trzeba bedzie powtorzyc. Poza tym zapytal ile mam lat (mam 21).. co to znaczy i dlaczego sie u mnie nie calkiem zagoilo?? zaczynam sie martwic. nie wiecie czy wiaze sie to z jakims ryzykiem? zaaplikowal mi jakis srodek na poprawienie gojenia a w efekcie troche krwawie..

Gość kriolinka

Gość kriolinka
wczoraj miałam KRIO!!!!!!

Gość kriolinka
mam pytanko-ile czasu muszę odczekać z basenem????????????

Gość kriolinka
jestem świeżo po zabiegu-wczoraj wieczorkiem miałam KRIO!Zabieg średnio miły ale absolutnie nie bolesny!!!!!!!!!!!!!!!Stres mnie zjadł totalnie a do tego udeżenie ciepła zaraz po zabiegu i.........słabo mi się zrobiło:-)Ale to ponoć norma .Dziś leje się ze mnie biało-żółtawy płyn w b.dużych ilościach ale co do bólu-miesiączki mam bardziej bolesne!Uszy do góry i strach zostawcie w domu-naprawdę jest ogólnieO.K.

Gość kriolinka
alu ten artykuł jest przerażający!!!ten doktorek twierdzi,że 90%lekarzy się myli i bezpotrzebnie leczą nadżerki krio i innymi metodami:-( Będąc zaraz po zabiegu raczej chyba nie powinnam czytać o tym jaki błąd popełniłam ufając swojemu ginekologowi;-)

Gość ala27
Czas sprawi iż zrozumiesz że ten doktorek ma rację. Jest prawdą że wiekszość ginekologów nie robi kolposkopii, a bez tego badania nie wiedzą co usuwają. Część wykonuje zabiegi bo nie wie że nie wolno, a część...pomyśl, usuwanie takich niby nadżerek to złoty interes, praktycznie każda z nas to ma. Czy Twój wykonywał przed zabiegiem kolposkopię? Jeżeli nie to zaraz jak się zagoi wykonaj to badanie i wykonuj je przynajmniej raz w roku, tak jak i cytologię. Dobrze że wreszcie ktoś nas uświadamia. Może w Twoim przypadku należało to usunąć.

Gość ona_może_on
wybrałam się do ginekologa (starsza kobieta) w lipcu ubiegłego roku. zrobiła mi wszystkie badania, stwierdziła nadżerkę. ja załamana! powiedziała, że narazie spróbujemy jej się pozbyć poprzez smarowanie Solcogynem. lek raczej drogi, a efekt żaden. przy kolejnej wizycie okazało się, że mam dodatkowo jakąś infekcję grzybiczną. nadżerka po kwasie nie znika, więc pani doktor zaproponowała wymrażanie u jej zaprzyjaźnionego lekarza. zastanawiam się, czy nie powinnam zmienić lekarza. pójść do innego, po prostu się zbadać i poczekać co powie. nie zdziwiłabym się gsybym też nie miała nadżerki. bo jak zostało napisane wyżej "to złoty interes". ma to każda, a takie wymrażanie w zależności od miasta kosztuje od 200-400 zł. i co mam zrobić?