Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa lubawa

Do mam małych alergików.

Polecane posty

Gość ciekawa lubawa

Mam do was ogromną prośbę. Wszędzie czytam ile to kosztuje utrzymanie takiego dzieciaczka, ile to zachodu, itp. Czy mogłybyście tu napisać ile was miesięcznie kosztuje utrzymanie waszego maluszka, bądź kosztowało w danym okresie życia? Chciałabym też wiedzieć jak wygląda wychowanie takiego człowieczka i na co może mieć tą alergię. Poprostu chciałabym wiedzeć wszystko na ten temat. Z góry dziekuje za wypowiedzi. Pozdrawiam:)

Chociaz moj synek nie mial jeszcze badan potwierdzajacych jaka ma alergie, to i ja i lekarz jestesmy pewni ze je ma. Od urodzenia mial bardzo delikatna skore i bardzo sie drapal. Drapie sie tak do dzis, jak tylko ma krotka koszulke lube sciagne mu pieluszke to od razy drapie sobie plecki, nozki itd. Nie pomogla zmiana mydla, proszku, kremy nawilzajace..potrafi sie drapac az do krwi (ma juz 1.5 roku) i nadal nic sie nie zmienia. Wedlug lekarza, z ktorym ja sie tez zgadzam, moj synek ma prawdopodobnie jedna z dajdziwniejszych alergi...tzn. jest uczulony na swoj wlasny pot....... Jezeli chodzi o twoje pytanie to oto co wiem na ten temat. Alergie moga byc prawie na wszystko...najczesciej na jakies pokarmy(truskawki, jajka, nabial), niektore zwierzaki (siersc konia, psy, koty), pylki roslin ( traw, kwitnacych drzew) lub perfumy, mydla itd. Te ktore wymienilam sa najczesciej spotykane, nie sa tez az tak kosztowne....Czasami to tylko zmiana diety lub pozbycie sie kota itd. W aptece mozna tez kupic srodki, ktore pomoga czuc sie lepiej. Nieco drozsze sa zastrzyki, ktore powoli uodparniaja organizm na dany "alergen" (lecz tych nie daje sie z reguly malutkim dzieciom). Kurz, plesn sa tez jednym z dosc czestych alergenow i w przypadkach gdy dziecko jest bardzo uczulone wymaga niemal sterylnej czystosci. Czyli podlogi zamiast wykladzin, lozko w plaskikowej poszewce, zaluzje nie zaslony itd....specjalne filtry. Najgrozniejsze alergie to te na orzeszki ziemne, pszczoly, jak rowniez ostrygi. Dzieci uczulone na te rzeczy z reguly nosza przy sobie taka torebeczke z zastrzykiem ktory maja sobie dac gdyby zostaly zetkniete z tymi substancjami....U dzieci wystarczy jedno uklucie pszczoly a oranizm dostaje szoku i osoba uczulona umiera. (Na przyklad u nas w Kanadzie dzieci nie moga przyniesc do szkoly chleba posmarowanego pasta orzechowa - to tak na wypadek gdyby ktores dziecko bylo uczulone). Jezeli chodzi o ostrygi, to jakis z nich skladnik wystepuje w niektorych szczepionkach np. na grype, i chyba jescze tez w barwniku uzywanym do CT - nie jest to jednak az tak bardzo upowszechniona alergia. Sa tez baardzo rzadkie alergie np na promienie sloneczne.....Bardzo grozne bo kazda odkryta czesc skory jest praktycznie spalana w sekundach. Koszty so astronomiczne....specjalne szyby, specjalne ubrania....itd. "Dziecko moze tez byc uczulone na grupe lekarstw. Coraz czesciej zdarza sie alergia na peniciline.

Gość ciekawa lubawa
dziękuję za obszerną odpowiedź:) teraz jeszcze chciałabym wiedzieć ile kosztuje utrzymanie takiego dzieciaczka w Polsce, nie koniecznie z alergią na słońce, bo to bardzo żadkie przypadki, ale taką przeciętną na detergenty, lub poszczególne grupy żywieniowe. życze twojemu maleństwo udanej kuracji i dużo zdrowia:)

Modraczek - to co opisujesz przypomina mi objawy atopowego zapalenia skóry, wtedy generalnie alergenami są pokarmy, ale niekoniecznie, ( na pot też często się wtedy zdarza) ja reaguję głównie na detergenty i tkaniny niebawełniane, mydła w ogóle nie mogę uzywać. U dzieci ten szajs niestety lubi się nasilać a nawet przechodzić w astmę, więc miom zdaniem dziecko powinno być pod opieką alergologa lub dermatologa dziecięcego. Dla pocieszenia -większość dzieci z tego wyrasta. Próbowałaś kąpać go w Oilatum, bardzo łagodzi świąd skóry. Lubawa - nie da się do końca przewidzieć kosztów, alergia może mieć różne nasilenie. Jedni od słońca dostają poparzeń, a inni - jak mój mąż reaguja wysypką i wystarcza mu, że unika bezpośredniego słońca i używa kremów z filterem.

No cierpię, akurat mam jakiś odwrót tych najostrzejszych objawów, więc jestem happy

Mam do ciebie kilka pytan jezeli moge oczywiscie?:) Moj synek ma AZs dlatego mnie tak to interesuje pozdrawiam

Ależ pytaj, co wiem to odpowiem, chociaż ja jako dziecko nie miałam, o tym że to azs dowiedziałam się w ciąży jak zmieniłam dermatologa. Wcześniej szłam do lekarki, dostawałam jakoś sterydową maść i przechodziło albo nie. Eliminowałam kolejne kosmetyki i detergenty z otoczenia i tyle.

Gość troskliwa żonka
moja calarodzina to alergicy :( ja mąż i 2 synkow starszy synek - w wieku 3 tyg dostal wysypke i od tego czasu ze skorą u nieo nie dajemy sobie rady pomimo kąpoania w odpowiednich rzeczach i smarowania... teraz juz troche lepiej ale to zx powodu tzw "marszu alergicznego" - u dzieci 1 objawy alergii to wlasnie reakcje skorne czyli azs a potem alergia przechodzi z pokarmowych na wziewna i "schodzi" na drogi oddechowe - niezyt nosa , astma. nie zawsze tak jest z tym marszem bo - wiadomo kazdy organizm jest osobliwoscią mlodszy synek - od razu zaczal od dusznosci!!! i w wieku okolo 1 roku zaczal brac wziewy, dzis ma problemy z watroba:(, jest uczulony na plesnie, dom mamy zawilgocony a na jego zmiane nas nie stac mąż - chyba najlepiej z nas wszystkich sie czuje - na dzien dzisiejszy niezyt nosa i astma - ale to da sie utrzymac "w ryzach" pod warunkiem regularneog brania leków no i na koniec ja - tu moglabym caly elaborat... azs (czasem dostaje fiola) i astma (oczywiscie nos i oczy do tego tez dochodza) tutaj powiem tylko ze za pozno zaczelam sie leczyc :( jak siegne pamiecia dusznosci mialam w w ieku ok 10 -12 lat, zapalenia spojowek, wieczny katar tez od dziecka... a rodzice i lekarze nic z tym nie robili... w wieku 19 lat kolega pediatra uswiadomil mi ze jestem alergiczka z dosc zaawansowana juz astma :(. dzis mam 30 - odczulanie zaczelam dopiero 2 lata temu bo najpierw dzieci i karmienie... do ciekawej lubawy: są miesiące ze w apotece zostawiamy 400-500 zł... a i tak strasznie "wybiórczo" kupujemy lekarstwa bo na wszystkie nas nie stać i do tego zawsze prosze lekarzy zeby przepisywali te najtansze... jak podzielisz to sobie na 4 wyjdzie ci 100-130 zł... ale to tylko lekarstwa :( i od razu do wszystkich lubiacych szukac dziury w calym - decydujac sie na dzieci wiedzialam ze beda obciazone alergia i niech nikt nie mowi ze zrobilam im krzywde wydajac je na swiat!!! kocham dzieci a rodzina bez dzieci nie jest pelna... wierze w to ze nauka znajdzie sposob na skuteczne leczenie alergii i moje dzieci kiedys beda zyc normalnie

Wlasnie maly obecnie ma bardzo uboga diete ma 9 miesiecy i malo nowych produktow moze jesc. Skora nie jest w zlym stanie ale caly czas ma katar i to najbardziej mnie dreczy. W aptece zostawiamy okolo 100 zl miesiecznie. Obecnei Maly przyjmuje 7 lekarstw. ALe nie jestesmy pod opieka alergologa tylko pediatry zwyklego ale zna sie na tym. Byl czas ze wogole nie tyl przez alergie. Mam wyrzuty ze to przeze mnei ma to gowno bo ja na poczatku gdy karmilam piersia jadlam wszystko i mysle ze przez o miedzyinnymi uczulil sie na mleko. To mozkliwe jest? Pozatym mielismy lekarza glupka ktory caly czas twierdzil ze to potowki i za goraco go ubieramy. Obecna lekarka jest 4 malego lekarzem i tylko ona cos konkretnego zrobila i pomogla mu.

majaja a jak jest u ciebie z alergia na pokarmy?mozesz jesc wszystko? Interesuje mnie to bo moj synek na razie na zadne prawei kosmetyki i proszki nie reaguje alergia wyjatkiem tu jest nivea ta slawna :) Czy jest to bardzo uciazliwe? Czy uczulenie szybko sie rozprzestrzenia?

Ja na pokarmy zaczęłam reagować dopiero w ciąży, wcześniej to zawsze były ubrania i detergenty czyli nie mogę nosić dżinsów ( zazwyczaj mają metalowe elementy dotykające skóry) zegarków żadnej biżuterii, plastikowych ubrań (np. rajstop), myć się mydłem itd. Ja zachorowałam jako osoba prawie dorosła bo w szkole średniej (od dżnisów się zaczęło). Mała M, nigdy nie myśl że to przez ciebie, w ten sposób kombinując ja nie powinnam mieć dzieci, bo u mnie może być to samo co u troskliwej żony, mąż ma alergię na słońce czyli na 80% nasz syn będzie alergikiem. AZS nie wybiera to loteria, gdybyś się ograniczała też mógłby mieć. Poza tym czytałam że taki marsz alergiczny pojawia się u najwyżej 30% dzieci większość przy właściwej pielęgnacji z tego wyrasta. Nie wiem czy warto się dodatkowo skonsultować z alergologiem, wydaje mi się że tak, ale na ten temat bardziej kompetentna jest troskliwa żona.

Gość troskliwa żonka
do mala_m : jesli nie mials w rodzinie alergikow to w sumie nie mialas powodow trzymac rygorystycznej diety. wiadomo - sa rzeczy ktorych karmiaca nier powinna jesc i pic(alkohol, napoje gaz) ale jeli ma sie umiar - to w zasadzie wszystko mozna. natomiast jeskli juz sie pojawila alergia nalezalo wyeliminowac z diety te najsilniejsze alergeny, a z tymi potowkami... moze troche racji z przegrzewaniem lekarz i mial - bo azs nie lubi ciepla - stan skory przegrzanej pogarsza sie z reguly tak - alergia na mleko mogla sie pojawic od twojego pokarmu ale z tej podobno wiekszosc dzieci wyrasta - moje wyrosly trzeba tylko pamietac ze mleko jest prawie wszedzie! wczekoladzie, sery (zwlaszcza zolty jest silnym alergenem), jakies ciasteczka itp i jak zaczniesz probowac wprowadzac mleczne produkty spowrotem to zacznij od tych "przekwaszonych" - najwlasciwszy zwykly bialy ser - zolty na samym koncu jak mi sie cos przypomni to napisze - no i w miare moich mozliwosci odpowiem na pytania

-------->trowskliwa dzieki a ile majatwoje dzieci? moj synek ma 9 miesiecy i juz piersia nie karmie 2 meisiace wiesz ja mleka nie pialm jadlam tylko jogurty ale jak sie zorientowalam zejest uczulony to przestalam tylko tak przez 1 miesiac jadlam produkty mleczne a poznije wylazlo. Podobno alergie wychodza okolo 2 meisiaca tak slyszalam a ile jest w tym prawdy to nie wiem. Z tym przegrzanie to wiem ale nawet nie weisz jak moj synek wygladal teraz nie ma potowek raz tylko sie mu zdarzyly. Wtedy cala glowke mial w przyszczach skorka such aza uszami zreszta na pewno znasz to .A i na poczatku mial tylko glowke \"opryszczona\" i powoli przechodzilo na reszte cialkaA lekarz mi wciskal ze to potowki. A ja wtedy nic nie wiedzialam na temat azs owszem czytalam co nie co ale ze moj synek to ma ?nigdy w zyciu. A w rodzinie alergiczka jest jedynie moja tesciowa. I nikt po za tym. Wlasnie ta lekarka narzucial mi rygorystyczna diete gdy karmilam piersia. Mam nadzieje ze maly zz tego wyrosnie. A wy jestescie pod opieka alergologa? Wy czyli ty i maz na pewno ale chodzi mi o dzieci? A kiedy zaczelas dzieciom wprowadzac te produkty na ktore mialy uczulenie? i kiedy alergia na mleko minela? Przepraszma ze zasypje tym wszystkim ale to dla mnei wazne najbardziej boje sie astmy bo tesciowa ma i wiem ze nie ma zartow z ta choroba. majaja dzieki pozdrawiam

Gość ciekawa lubawa
majaja mozesz napisac cos wiecej o tej alergi? ja nawet nie zdawalam sobie sprawy, ze to moze byc powazne, a tez mam alergie na metale, jeansy musze zaklejac plastrem, zadnej metalowej bizuteri, ale szlachetne moge nosic. jak mialam 16 lat bylam z tym u dermatologa, przepisal tylko masc na rozdrapana skore i nic nie wspomnial o tym ze moze mi sie to rozwinac w cos gorszego:(

Gość troskliwa żonka
no to dpowiadam - na tyle na ile moge oczywiscie: moje dzieci mają 5 i 7 szkoda ze nie karmisz bo rtwoje mleko jest najlepsze - uczulaly potrawy ktore ty jadlas - wiec gdybys wyeliminowala z diety alergeny moglas dalej karmic - wtedy moze to byloby duze poswiecenie z twojej strony ale czego sie nie robi :) alergie wychodza w kazdym mozliwym wieku - moj starszy synek mial 3 tryg, a mozna miec i 60 lat i nagle stac sie alergikiem jestesmy pod opieka alergologa cala rodzina - i goraco zachecam zebys ty tez sie do takiego lekarza wybrala bo nie leczona alergia caly czas sie rozwija!!! skoro tesciowa jest alergiczka - dziecko juz jakies tam sklonnosci ma przekazane w genach :(, jak trafisz na dobrego lekarza on sie wami zajmie , zrobicie testy (ale uwaga nie wszystkim dzieciom wychodza bo ukl immunologiczny jeszcze jest niedojrzaly i rozne cuda moga wyjsc ale zawsze jest jakas orientacja dla lekarza a dla ciebie - czego unikac) mowa oczywiscie o testach z krwi - nie skornych. u nas w szpitalu jest oddzial alergologiczny na ktory "sie idzie" na pare dni i tam przebadaja dziecko we wszystkie mozliwe strony. wtedy mozna ustawic odpowiednie leczenie a w przypadku azs najwazniejsza jest profilaktyka (i na to najwiecej kasy idzie niestety - plyny do kapieli smarowidla :( ) a z produktami... wiele razy probowalam - gorzej bylo o czywiscie z tym starszym- pierwze proby jak mial 2 lata - ale w zasadzie to dopiero kolo 5 lat z tego "wyrosl". czekolady nie dawalam jeszcze pol roku temu a teraz nadal bardzo ograniczam nabial i czekoladki astma - tak cholerna choroba lae da ie z nia zyc :), ja u siebie szczerze mowiac wole juz ta astme - jak ie bierze regularnie leki objawow nie ma praktycznie wcale, natomiat w przypoadku azs - ja wysiadam!!! nigdy nie iwesz kiedy i na co nagle dotaniesz wysypki - wlasnie mam problemy w okolicach krocza :( chyba sie przegrzalam i sie mi narobilo!!! mam taz uczulenie na prezerwatywy :( ame problemy hihihi do ciekawej lubawy : dobrze ze szlachetne przynajmniej mozesz nosic, ja nawet na zloto reaguje , co tam zloto! apaszki nawet nie moge zalozyc bo od razu cos wylazi :( moja szyja czasem wyglada jakby mnie ktos dusil hihihi na razie pozdrawiam i pytajcie dalej - bede sie starala jak mogla zeby udzielic wyczerpujacych odpowiedz :)

Do ciekawej Lubawy - nie chcę cię martwić ale ja dwa lata temu mogłam jeszcze srebro nosić (jak złoto nie wiem bo nie lubię), na weselu u brata miałam na szyji wisiorek ze stali chirurgicznej która podobno nie uczula, a guzik po trzech godzinach szyja koło wisiorka spuchła mi na czerwono:). Te plastry na dżinsach ci pomogają?? Jeżeli tak to faktycznie masz na metale nikiel i chrom, bardzo powszechnie używane, mi to nie pamagało mojej skórze wystarczy że coś ją obciera. Nie musi to u cibie rozwinąć się w coś poważniejszego, nie każde uczulenie na metale oznacza azs. Skóra z azs jest specyficzna, bo nie radzi sobie z prawidłowym utrzymaniem warstwy hydrolipidowej, zazwyczaj ma skłonność do przesuszania się i łuszczenia. No i azs jest nieprzewidywalne, możesz na coś dostać uczulenia, potem może ci minąc , by kiedyś wrócić ze zwiększoną siłą ale tez niekoniecznie. Mała M - taka sucha skóra za uszami powinna dać lekarzowi do myślenia, bo to typowe dla azs, (i na policzkach). Jak twoja teściowa zachorowała to o azs g..no wiedziano i pewnie dlatego przeszło u niej w astmę, u twojego maluszka nie musi. Znajdzcie więc najlepiej dobrego alergologa.

Gość Nieodpowiedzialna czyli zła..
Proszę... Powiedzcie mi, bo to jest dla mnie bardzo ważne... Nie wiecie może jakie jest prawdopodobieństwo, że jak ojciec dziecka jest uczulony na zwierzęta, to moje Maleństwo również będzie na to uczulone??? Czy mam rozglądać się za nowym mieszkaniem? Czy istnieje jednak możliwość, że dziecko nie będzie uczulone? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. A może znacie jakieś linki?

Gość troskliwa żonka
jesli ojciec jest uczulony na cokolwiek to jet ok 25% szans ze dziecko bedzie mialo sklonnosc do alergii - ale na co sie uczuli to jest loteria i niby powinno sie eliminowac z zalozenia wszystkie potencjalne alergeny (czyli rzeczy ktore moga spowodawac alergie) ale moze akurat sie uda i nie bedzie to uczulenie na zwierzatka

Gość Nieodpowiedzialna czyli zła..
dziękuje Troskliwa za nadzieję i odpowiedź...

Gość pollly
moja mama miała astmę, a u mnie nic się nie dzieje, wię prawdopodobienstwo napewno wzrasta, ale wcale nie musi dzidziczyć

Gość pollly
do ciekawej lubawy - uczululenie na niliel to jeszcze nie najgorzej, raczej się to nie rozwinie, tylko uważj aby organizm nie dostawał za dużej dawki tego metalu, bo nikiel jest w proszkach do prania, margarynie, płyny do płukania tkanin, uwazac na produkty w puszkach, zestawy witamin, całkowicie nie wyeliminujesz ale staraj się zeby te dawki były jak najmniejsze

Gość ciekawa lubawa
no ja własnie mam suchą skore, na ramionach czasem robią mi się takie małe placki, jakby jakiś ci grzybek, swędzą, ale zaraz schodzą, na nogach, jak dobrze nie nasmaruje, mam całą skórę popękaną, po kompieli na twarzy też wyskakują mi czerwone, suche plamy, ale posmaruje to kremem i szybko znika, dlugi czas walczyłam z łupierzem, teraz wyłazi tylko jeśli używam taniego szamponu. plastry pomagają:)

Gość pollly
Czasami pomaga zamalowanie lakierem do paznokci, tylko trzeba uwazać bo się sciera, słyszałam o jakims specjalnym specyfiku do tego celu, ale nie wiem dokładnie co to jest i uwazaj na proszki do prania, super dokładne plukanie, albo npLovela, pozdrawiam

Gość troskliwa żonka
niestety - sklonnosc do alergii jest dziedziczna, tylko ze nie musi sie tak od razu uaktywnic :(

Gość pollly
to prawda ze jest dziedziczna tak jak i większośc chorób np. cukrzyca, nowotwory, co wcale nie oznacza, że dzieci m u s z ą ją odziedziczyć, jeżeli są w grupie zwiększonego ryzyka to wiem ze min jest zalecane dłuższe karmienie piersią, ale w tym temacie jestem kiepska, pozdrawiam

Wiecie ze ja u siebie objawy jakiej alergii zauwazam a mze to juz obsesja?????? Ja karmialm malego do 7 miesiaca i stracilam pokarm i trzymalam diete tylko czasem cos sie zdarzylo np herbatka malinowa uczulila. Wiem ze ut ak maluych dzieci testy niczego onkretnego raczje nie wykarza a na pokarmy jakei wiem jest ucuzlony A czy do alergologa trzeba meicskierowanei? Wiecie teraz wszystko mi dpiero sie zaczyna ukladac w calosc ja mialam problemy za mlodu z ulewaniem ciemieniucha itd ale kiedys lekarze wogole o alergii nei mieli pojecia tylko teraz mama przypomina sobie jka kiedys bylo. Siostra mojego meza ma ucuzlenie wlasnei na roznego rodzaju zapiecia przy dzinsach tak jak opisujecie. Ostatnio maly dostal uczulenia nawet nei wiem od czego i podrapal sie straslzwie koszmar

Gość Megii
Witam Forumowiczki!, jeśli znajdziecie sekundkę - zagłosujcie proszę na zabawne zdjęcie Ali :)) konkurs trwa tylko do jutra, wystarczy raz kliknąć. www.danviva.pl/galeria/show.php?idf=337 bardzo dziękuję i pozdrawiam