Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masz krzywy kręgosłupWEJDZ

Masz krzywy kręgosłup??WEJDZ!!

Polecane posty

Gość hfunnk ml
musicie wejsc w OFERTY potem OFERTY TUŁOWIA a potem POZOSTAŁE i tam ten gorset jest chyba 3 i nazywa sie COMPACORE GORSET DYNAMICZNY

Gość basiunia192
witajcie! przeczytałam wszystko co tu pisaliście z większością opinii się nie zgadzam, zwłaszcza z tymi że ćwiczenia pomagają, bo to wcale nieprawda ja ćwiczyłam 8 lat a skolioza pogłębiała się i wkońcu zdecydowałam się na operację mam 20 lat i w moim przypadku musiała być wykonana operacja dwuetapowa gdyż było wielkie skrzywienie ale wszystko się udało:) fakt - mam jeszcze mały garb żebrowy ale już zdecydowanie mniejszy niż przed operacją; mam też równiutkie biodra i ramiona i urosłam 10 cm! operację miałam w Zakopanem i każdemu będę polecać tamtą klinikę i specjalistów i nigdy nie powiem na Nich złego słowa pozdrawiam i jeśli macie do mnie jakieś pytania, opinie lub poprostu chcecie pogadać to piszcie 8028785

Gość Barbie12
Hej,mam 12 lat.w tym roku 13.Byłam u lekarza(ortopedy)i powiedział że mam krzywy kręgosłup i nogi.Chodze od ok.2 lat na ćwiczenia korekcyjne ale nie widze efektów.Lekarz zalecił ćwiczenia na które mam przyjeżdżać.Ale nie jestem pewna czy to coś da.Słyszałam o przypadkach że ludzie do końca życia mieli nawet po ćwiczeniach krzywy kręgosłup.Niewiem czy to pomoże.Prosze pomóżcie.Może zna ktoś jakies ćwiczenia które można robić samamu w domu. Z góry dziękuje:)

Gość basiunia192
Barbie12 nie rób sama ćwiczeń na własną rękę bo to bardziej Ci zaszkodzi niż pomoże!!! Jeśli już zostałaś skierowana przez ortopedę na ćwiczenia to rehabilitanci i fizjoterapeuci dobiora odpowiedni zestaw. Jesteś w odpowiednim wieku by zawalczyć i zahamować tą paskudną chorobę. Życzę powodzenia i wytrwałości.

Gość co i raz ktoś pyta
co i raz ktoś pyta.... Dr Bolesław Paluch, syn dr Stanisław Paluch Ożarów Mazowiecki 0-22... Bracia dr Michał, dr Kazimierz i dr Piotr Paluch Opole 0-77-4550740 Dr Skórka Andrzej uczeń dr-a Palucha Lublin 602672981 Dr Majos Maciej uczeń dr-a Palucha Biała Podlaska 601365566

Gość co i raz ktoś pyta
Dr Bolesław Paluch, syn dr Stanisław Paluch Ożarów Mazowiecki 0-22-7223038

Gość smutna16
czesc mam 16 lat i tak jak wy mecze sie ze skolioza. We wrzesniu 2008 roku zaczelam nosic gorset ale dlugo go nie ponosilam bo uropslam i czekam teraz na nowy. Czy te cwiczenia ktore same robicie bardzo wam pomagaja ? Ja tez dostalam swoje ciwiczenia ale jakosnie umiem sie sama za to zabrac. Brak motywacji chyba. I jeszcze jedno pytanie czy skolioza jakos moze wplywac na miesiaczke? pytam bo od kilku miesiecy przechodze ja bardzo bolesnie

Gość computer_addicted
Witam. Mam 18 lat i podejrzewam u siebie skrzywienie kręgosłupa(odczuwanie bólu w dolnej częsci kręgosłupa). Ponadto dochodzi \"defekt\" prawej ręki spowodowany złym ułożeniem ramienia podczas pracy z komputerem. Efekt jest taki, że oprócz prawego nadgarstka, dłoni i ramienia mam skurcze,czy może jakieś postrzały całej prawej strony. Dodam, że kręgosłup też mam krzywy w prawo. Czy ktoś się z tym spotkał lub moze coś na ten temat powiedzieć?? Michał

Gość computer_addicted
Witam. Mam 18 lat i podejrzewam u siebie skrzywienie kręgosłupa(odczuwanie bólu w dolnej częsci kręgosłupa). Ponadto dochodzi \"defekt\" prawej ręki spowodowany złym ułożeniem ramienia podczas pracy z komputerem. Efekt jest taki, że oprócz prawego nadgarstka, dłoni i ramienia mam skurcze,czy może jakieś postrzały całej prawej strony. Dodam, że kręgosłup też mam krzywy w prawo. Czy ktoś się z tym spotkał lub moze coś na ten temat powiedzieć?? Michał

Gość isy
hfunnk ml ktos wyżej napisał ze jak sie nosi gorset to sie nie powinno ćwiczyc na wf i w ogole.. otóz nie prawda. zalezy jaki ma sie gorset . ja mam nowoczesny, nie taki plastikowy z ktorym nie mozna sie dobrze poruszac, poza tym przez niego zanikają mięsnie i wlasnie powinno sie ćwiczyc, poza tym ten stary wiadac pod ubraniem.ja mam gorset elastyczny, dynamiczny.placi sie za niego chyba tysiac złotych ale to jest refundowane. moi ortopedzi mi go poradzili i nie widac tego pod ubraniem wiec nie ma sie czego wstydzic. mozna wykonywac wszystkie czynnosci i jest bardzo dobry. skrzywienie sie nie poglebia. jakby co hejkaa1@o2.pl Nie chcę się kłócić, ale proszę nie wymądrzaj się na tematy na które nie masz pojęcia. Nosiłam oba gorsety "nowoczesny"- dynamiczny i ten "stary" - plastikowy. Ponieważ akrylowe gorsety są robione na miarę, są wygodne i zapewniam Cię, mięśnie mi nie zanikają ponieważ wykonuje ćwiczenia zalecane przez ortopedę. Nie widać ich pod ubraniem i swobodnie się poruszam. Myślę też ze osoby które mają tez gorset z akrylu nie mają się czego wstydzić bo wstydem jest tylko zaniedbywanie swojego zdrowia. Jeszcze jedno pytanie ile chodzisz w tym gorsecie, i czy się prostuje czy tylko skolioza sie zatrzymała?

Gość isy
przede wszystkim idź do lekarza ortopedy, skierowanie możesz dostać o lekarza pierwszego kontaktu, jednak zdarzają się taki którzy niechętni są do wydawania takich skierowań. Jeśli u innego nie otrzymasz idź po prostu do szpitala, tam też je otrzymasz.

to wyście nie widzieli chyba najgorszego gorsetu świata :O miałam taki straszny, zakręcany na śruby z metalowym czymś biegnącym po kręgosłupie i pasem skórzanym, co za koszmar! :O Ogólnie nie polecam lekarzy z Lublina :O Są wyjątki, jak ktoś jest zainteresowany, to mogę podać adres gabinetu Leczyłam sie w Konstancinie (może ktoś zna :D) miałam gorset bostoński i ten bardzo polubiłam. Normalny gorset na rzepy. Obecnie do normalności kręgosłupa jeszcze troche mi brakuje, parę kręgów wystaje... :O ale gorsetu już nie nosze.

Gość do isy
a ile masz skrzywienia>?

Gość isy
Gdy zaczynałam nosić? w sierpniu zeszłego roku 35 i 33. Drugi stopień. Lekarze byli tak nadgorliwi ze chcieli mnie od razu na stół położyć. Teraz mam pierwszy stopień, praktycznie nie kwalifikujący się do leczenia początkowego. Dokładnie nie wiem, bo lekarz burknął coś pod nosem i z goryczka w głosie stwierdził ze to mój ostatni gorset.

Gość do isy
ja juz skonczylam nosic.. mam 28 stopni.. powiedzieli ze moge juz odstawic ale nadal sie boje .. niby nie rosne ale nie wiem sama

Gość isy
Narazie czekam do lipca, potem wklejenie pelot i w październiku może. Ale ostatnio też stwierdziłam ze będę się bała odstawić, i najprawdopodobnie potem będe zakładała na noc. Trudno jest mi cokolwie powiedzieć bo mam takiego lekarza ze najprawdopodobniej będe nosiła do całkowitego wyprostowania. Jeśli chcesz pogadać priv. to napisz do mnie na maila o.kulik@onet.eu

Gość zalamanaaaaaaaaaaaaaaa
A JA MAM 23LATA I tez mam skolioze:-O nie ma dla mnie ratunku chyba:-o ćwiczenia nie pomagaja a tudno jest utrzymac prosta postawe...........

Gość kiiiiiiiiiiissssss
a jak duze masz skrzywienie?

Gość alalalalalal
A jest ktos z warszawy kto juz ma lekarza i chodzi na jakies ćwiczenia? Czy moge prosic o namiary ? Proszę napisać czy na nfz , czy płatnie, nazwisko lekarza i gdzie te ćwiczenia. Dziekuję i pozdrawiam Ala

Gość operacja czy nie
zdecydowalibyscie sie na operacje ze wzgledow estetycznych? mam skolioze ok 20 stopni-krzywy odcinek ledzwiowy czyli jedno biodro znacznie wyzej od drugiego i krzywa talie. mam przez to duze kompleksy nie moge zalozyc stroju dwuczesciowego ani dopasowanych ubran. znacie ten problem na pewno doskonale... poddalibyscie sie operacji nie muszac tego robic? mam 23 lata

Gość do basiunia192
a ile mialas stopni?

Gość qwertyuioppa
ja tez mam krzywy:/ i bede miec operacje niedlugo, a cwiczenia w moim przypadku nic nie pomagaly...

Gość basiunia192
hmm no ja to miałam dość sporo bo ponad 100st i u mnie było zagrożenie życia w przyszłości i ja operacji poddałam sie nie tylko ze względów estetycznych jeśli macie jakieś pytania jeszcze to namiary na mnie są w postach powyżej pozdrawiam

Gość basiunia192
hmm no ja to miałam dość sporo bo ponad 100st i u mnie było zagrożenie życia w przyszłości i ja operacji poddałam sie nie tylko ze względów estetycznych jeśli macie jakieś pytania jeszcze to namiary na mnie są w postach powyżej pozdrawiam

Gość Tinu
Ja mam krzywy kręgosłup i ptasi chód, ale do ortopedy nie chodzę,bo moja "kochana" mamuśka ciągle mi mówi że nie ma czasu! a podobno za parę lat mogę nie chodzić! co robić??? Pomóżcie... Dodam że mam 13 lat

Gość majos.com.pl
Tinu. Niestety prawo polskie chwilowo nakłada obowiązek na Twoich rodziców dbania o Twoje zdrowie, nawet lekarz bez zgody rodzica nie może się sam Tobą zajmować... Po 16 roku życia możesz sama decydować, po tym wieku obecność rodzica nie jest konieczna.

Gość do Tina
Wtedy to już może być za późno!!!!!!!!!! Porozmawiaj z mamą a jak ona nie czasu z tobą pójść to może babcia albo tato. Przecież tak nie może być. Zdrowie najważniejsze. Pamiętaj że im się jest starszym tym coraz trudniej zapobiec skrzywieniu. teraz jeszcze rośniesz i masz bardzo duże szanse na skorygowanie wady, potem może już być za późno!!!

Gość Tinu
Dzięki za rady pogadałam i niedługo idziemy do lekarza

Gość Henek
Witam, ja z kolei jestem mężczyzną, i też mam skrzywiony kręgosłup mniej więcej pod łopatkami i jest to odwrotność skoliozy ;P Nie wiem jak się nazywa ale jest ono najbardziej widoczne przy pochyleniu w przód. Jak byłem mały dostałem ćwiczenia ale jak to dzieciakowi nie chciało mi się ich wykonywać no i efekt widać teraz. Na moje szczęście skrzywienie nie jest zbytnio widoczne kiedy prostuje plecy ale jakbym chciał siąść z rozluźnionymi mięśniami to już tak kolorowo nie ma. Lat mam 21 i zastanawiam się czy oprócz regularnych ćwiczeń na poprawienie mięśni jest jakaś alternatywa ;>