Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masz krzywy kręgosłupWEJDZ

Masz krzywy kręgosłup??WEJDZ!!

Polecane posty

Gość Ana13
Mam krzywy kręgosłup. Prawy bok jest wyższy od drugiego.Chciałabym ćwiczyć, ale nie wiem jak. Proszę o pomoc.

Gość Kreta13
Mam 13 lat i mam krzywy kręgosłup. Jego skrzywienie polega na tym, że prawy bok biodra jest wyższy od lewego. Nie wiem jak mam ćwiczyć. Proszę o pomoc.

Gość berencina
witam! Poszukujac w necie zestawu cwiczen na skolioze przypadkowo weszłam na forum. Prawde mówia ci co namawiaja do cwiczen to naprawde pomaga.Prawda jest rowniez to ze istnieje cos takiego jak chiropraktyka kazde dziecko powinno byc obejrzane przez chiropraktyka.Jest to bardzo pomocne i czesto zapobiega dalszemu postepowi skoliozy.Patrzac na dzieciaki dzwigajace ciezkie plecaki zastanawiam sie jak maja nie miec skoliozy.Szukajcie chiropraktykow tam uzyskacie pomoc .Pozdrawiam

Gość rehabilitant
Witam! Jeśli macie pytania odnośnie skrzywień kręgosłupa, ćwiczeń to odezwijcie się do mnie i opiszcie waszą wadę to postaram się Wam pomóc.

Gość marta17
Ja miesiąc temu miałam podciąganie strony wklęsłej. Mam wstawiony pręt który będzie wypychał to co wklęsłe. Jestem bardzo zadowolona, dobrze się czuję. W szpitalu wstałam w południe tego samego dnia w którym miałam zabieg. Pozdrawiam:)

Gość jestem zalamana
mam 18.5 lat i takie mniej wiecej skrzywienie http://img.interia.pl/samozdrowie/nimg/trzymaj_pion_100026867.jpg do tego skolioze. leczylam skolioze, bylam w sanatorium, ale kifoza sie poglebiala. nie wiem dlaczego, bo zawsze sie tzymalam prosto. to wyglada w tej chwili okropnie. glowa wychylona do przodu i takie plecy "zgarbione". da sie cos z tym zrobic czy ratuje mnie tylko operacja kregoslupa??

Gość jestem zalamana
nawet jak sie wyprostuje to nic nie daje!!!

Gość rehabilitant
"jestem zalamana" odezwij sie do mnie na meila i opisz swoja wade to postaram sie przygotowac zestawik cwiczeń dla Ciebie. A do wszystkich na forum plecki prosto!!

Gość kot_behemothhh
mam teraz 23 lata, majac 12 lat bylam operowana w poznaniu, nic nie dalo sie zrobic skrzywienie uroslo do 75 stopni. w sumie jestem zadowolona tzn zyje normalnie , raczej mnie nie boli no chyba ze poprostu mialam meczacy dzien wtedy w nocy np nie moge spac na jednym boku naszescie na dugim jest ok. blizna sie nie przejmuje chodzi raczej o ten garb niestety wtedy wraz z operacja nie robili tzw resekcji zeber i garba mam wielkiego, niby moge sie poddac tej resekcji ale boje sie doskonale pamietam tamten bol...

Gość wodzu
behemot powiedz i cczy garba miałs juz wczesnie przed oprecj a czy ci siepokazał dopiero po ku\ilku latach operacji ???

Gość mm.klkj
ja mam tez skrzywienie i nosze taki nowy specjalny gorset( inny o tych klasycznych), i sie zmniejszyło...:) ... jesli macie jakies pytania to piszcie... hejkaa1@o2.pl ...

Gość blaska
Masz boczne skrzywienie kręgosłupa -skoliozę z rotacją boczną kręgosłupa (stąd wydaje ci się ze kość ci wystaje nad ramieniem a to po pprostu całę ramię się unosi do góry i do przodu a drugie przeciwnie -opada i lekko odchyla w tył -zgadza się??? Do tego łopatka po stronie wyższego ramienia tworzyć zaczyna garbik. MOżna to cofnać, koniecznie zdjęcie i do dobrego rehabilitanta, ortopedy, neurologa -nastawiającego kręgosłup. Po mobilizacji kręgoałup będzie bardziej rozluźniony, ty jednak powuinnaś wykonywać ćwiczenia dla skolioz systematycznie i sporo pływać. Teoria sprzed kilku lat brzmi że sna skoliiozy nie dziaąłją zadne tam ćiczenia symetryczne tylko redresja czyli odkształcanie kręgosłupa na siłę -we włsściwym kierunku. Czyli jeśli jeśli prawe ramię idzei ci w przyód w górę, powinnać wyk. również ćwiczenia ize skrętem , w których w przód w górę pójdie twoje lewe ramię.

Gość KrzychuK
Witam mam krzywy kręgosłup jestem bardzo gruby i dużo siedzę przy komputerze skrzywienie widać gołym okiem jest takie zapadnięte do środka w części dolnej parę centymetrów wyżej od bioder na 100% to wina tego że przez większość dnia siedzę przy kompie boje się iść do lekarza bo nawet nie chce mi się myśleć co on mi powie postanowiłem ograniczyć komputer do minimum ale nie wiem jakie ćwiczenia mam stosować na takie skrzywienie tak jak pisałem wyżej skrzywienie nie jest garbem wpada do środka jest widoczne ale jak się zegnę i przejadę ręką po kręgosłupie to nic totalnie nie czuć jak by był prosty ale czuje ucisk w tym miejscu czy jazda na rowerze w tym wypadku coś pomorze :)??

Gość KrzychuK
Zapomniałem dodać że jak siedzę i leżę czuje tylko ucisk jak się biorę do roboty albo spaceruje to nic nie czuje

Gość Pan tomasz
KrzychuK : Mam ten sam problem niestety wiekszosc czasu miedzy 16-18 rokiem zycia przesiedzialem przy komputerze , i teraz sie garbie.. Mam juz prawie 19 lat , czytajac pozostawione tu wasze posty , stracilem nadzieje na zupelne wyleczenie w tym wieku.. lecz coz! Probowac trzeba coby efekty chodzby najmniejsze osiagnac. Juz sie zapisalem do lekarza, lecz jesli znacie, praktykujecie jakies cwiczenia , wyslijcie mi ich opis na meila. Przynajmniej bede wiedzial ,ze probowalem.. pozno bo pozno..ale jednak. pozdrawiam

Gość tak niestety bywa
na skrzywienie kręgosłupa najlepsze są cwiczenia wzmacnijące plecy i brzuch trzeba pływac na grzbiecie (plecach)

Gość Kwiaaatuszzek
ja tez leczylam sie na skolioze. mi lekarz mowil ze nigdy nie bede miec prostego kregoslupa:( co mnie zniechecalo do cwiczen:( jakbym wiedzila ze moze sie wyprostowac to bym dluzej cwiczyla. kiedys mialam 12 stopni skrzywienia cwiczylam przynajmniej godzine dziennie (mama mnie pilnowala) lae jakbym wiedzila ze da sie wyprostowac to bym miala motywacje i cwiczylabym wiecej. na szczesie mam male to skrzywienie i go nie widac.ja wiedze w lusterku bo sie na tym znam. tez byalam w zakopanym w sanatorium jak mialam 12 lat i milo wspominam ten pobyt.

hej, mam 32 lata i 2 tyg. temu przeszlam operacje skoliozy. mialam 50 stopni a mam 14. ludzie...nie liczcie na ćwiczenia i kreglarzy-to nic nie da....od razu do dobrego ortopedy i on wami pokieruj-pozdrawiam

Gość AnulinaAnulina
Witam. Mam 15 lat, Skolioza- 20 stopni. Ostatnio stiwerdzona błednie choroba to Scheuermanna (nie wiem jak to sie pisze).Właśnie czytałam ten temat z ciekawością kiedy ujrzałam nazwisko Bielawski. Poszłam do niego pierwszy raz i od razu mi powiedział, że nie mam choroby Scheuermanna tylko skolioze. Chodze do niego. Wlaśnie jutro mam akupunkture. Bardzo go polecam. Stosuje techniki bezbolesne, i w tym ma poczucie humoru, czego brakuje naszym polskim lekarzom :) Bardzo plecam Pana Siergieja Bielawskiego ponieważ jest świetnym lekarzem i na pewno każdemu z was pomoże. :) Pracuje w Koszalinie, jeden oddział ma na Modrzejewskiej gdzie przyjmuje we wtorki i w czwartki a drugi prywatny na Lubiatowie Gdzie przyjmuje pon. sr. pt. i sobota. Polecaam go bo na prawde te zabiegi pomagają :) Mam nadzieje ze wam też :)

Gość Patrizzzia
mam pytanie do jakiego wieku można wyprostowac kręgosłup? Kiedyś bardzo szybko rosłam i miałam tendencje do garbienia a odkąd przestałam rosnąć zauważyłam że to moje garbienie to już chyba nie garbienie tylko skrzywienie kręgosłupa. Dodam że mam 18 lat więc może jeszcze nie wszystko stracone.

Chyba nie ma konkretnej granicy wieku do której można wyprostować kręgosłup ale lekarz mi mówił że im szybciej tym lepiej. Idź do ortopedy, spróbuj pływania i ćwiczeń. Życzę powodzenia:) Jakby coś to piszcie na gg: 611325

Gość miki66
Według mnie naj skuteczniejszą radą na krzywy kręgosup jest BASEN ja sama mniałam krzywy kręgosup a mieszkam w Chojnicach i chodziłam codziennie na basen po szkole po długim czasie zawarzyłam zmiany !! :*pozdrawiam:* Marika

Gość Balerina
Hejka!Niedawno zauwazylam ze tez mam krzywy kręgosłup a lekarka u której bylam na szczepieniu powiedziala ze to przez to ze za szybko urosłam i dała mi skierowanie do.....jakiegos tam lekarza.Boje sie iść bo jestem tancerka i strasznie boje sie tego ze bede musiala przestac tanczyc a bez tego nie potrafie zyc.Prosze powiedzcie czy powinnam sie tego bać.Aha i mam 14 lat.Z GÓRY DZIĘKI

mam bardzo lekkie skrzywienie kręgosłupa bo ćwiczyłem często mięśnie grzbietu tylko jedną stronę. A teraz sie zastanawiam czy mogę ćwiczyć cały grzbiet i brzuch ??i czy to nie przeszkodzi w tym że mam krzywy kręgosłup i nie pogorszy jeszcze skrzywienia?? pils o odpowiedź

Gość dziewczyny kochane
czy mozecie polecic mi dobrego ortopede we Wrocławiu? Musze sie koniecznie wybrac, mam bardzo krzywy kregoslup (skolioza) i boje sie, ze to nadaje sie juz tylko na operacje... chce isc do kogos poleconego. Dzieki z gory za pomoc!

Gość krzywulka
Ja tęz w podstawówce robiłam badania i kręgosłup był "prosty" potem jak konczylam ogólniak i szlam na studia to lekarz powiedział mui ze mam skolioze ale u mnie odbiło się echem --- mam to mam ...nawet nie zdawalm sobie z tego sprawy ze to tak moze nolec,poszłam na studia zaczelam prace (przy komputerze) wszelki zabiegi zdrowotne odeszly na drugi plan a ja z pracy przed komputerkiem pędzikiem do domku i tam do ksiązek i nie powiem zebym trzymała prawidłową postawę.... co gorsza jak mnie bolal kregosłup to siadalm tak aby bylo wygodnie i tlumaczylam sobie ze to dlatego ze duzo siedze przed kompem i nad ksiązkami...na cwiczenia za bardzo ie mialam czasu a plywac nie umiem :( wiec dalej nie dbalam o kregoslup i ten sma schemat praca nauka praca nauka, Kiedy wyszlam za mąz moj mąz bardziej dbal o moje zdrowie niz ja, gonil do prosrego siedzenia i cwiczen, nawet pare razy bylam u masazysty- pani stwierdzla ze moj kreregoslup jest fatalny(!) i ze muze do niej chodzic dwa razy w tygodniu. Jako ze to troche kasy kosztowalo to sobie darowalm. Od tego czasu minelo jakies 8 miesiecy ...a ja?? Wstalam tydzien temu z łózka i sama siewystraszlam. to ze kregoslup mnie boli to sie z tym "oswoiłam" ale bolały mnie żebra!! co gorsza-nigdy nie przyglądałam sie sobie w lustrze ale wtedy ze strachu szukalam przyczyny i gapiąc sie w to lustro doszlam do wniosku ze moje zebra z lewej strony konczą sie takjakby nizej a te z prawej są wyzej i jakby wysuniete do przodu.czy to mozliwe?? w ogóle coby mi sie takie cos porobiło??Wiem ze moje problemy to moja wina ale tak sie jakos sklada ze czlowiek z reguly ma problemy zdrowotne z zaniedbania ..... plecy mnie bolą,. w kosciele nie mogę ustac do konca mszy, na wykladach nie moge wysiedziec, mam wrazenie ze z prawej strony plecow "chodzą mi mrówki" boje se jak cholera w styd mi komus o tym powiedziec, ale bol zeber jest taki ze wieczorem nie moge sie polozyc na brzuchu i zanim znajde pozycje w ktorej mnie nic by nie bolalo to juz mi sie pac odechce....co mam zrobic, gdzie iść, jak ćwiczyć? pomóżcie

Gość krzywulka
zapomnialam dodac mam 25 lat i myslimy z męzem o dziecku ale najpierw chcialabym cos z tym kregoslupem zrobic tyklo nie wiem jak a do lekarza to ja chyba po prostu boje sie isc

Gość bkaaaaaa
w tym wieku juz nic nieda sie zrobic z kregosłupem przykro mi