Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Masz krzywy kr臋gos艂upWEJDZ

Masz krzywy kr臋gos艂up??WEJDZ!!

Polecane posty

Go艣膰 karol9999
Dobrze by艂oby skonsultowa膰 takie wady z dobrym ortoped膮 on stwierdzi czy konieczne jest leczenie operacyjne czy wystarczy rehabilitacja Polecam prof Jab艂o艅skiego lub dla dzieci dr Latalski.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kath16
Ja mia艂am 31 stopni mam 16 lat tak nosi艂am gosret dynamiczny ale moi rehablitaci stwierdzili 偶e to w艂a艣nie on mnie krywi a ja lepiej si臋 sama od niego koryguje teraz mam 20 stopni ale to zas艂uga nie gorsetu tylko terapii japo艅skiej YUMEIHO korekcja miednicy poczytajcie sobie na www.yumeiho.pl , bezbolesne , bez operacji no tylko kosztuje 50 z艂 za zabieg kt贸rych trzeba 2 serie robi膰 po 20 zabieg贸w . I ta moja poprawa w ci膮gu 10 tygodni super co ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 laska 23
hej mam krzywy kregos艂up boli mnie bardzo z lewej strony b贸l nie do wytrzymania gdzie sie z tym zg艂osic ? czekam na odpowiedz prosze poradzcie mi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 isy
do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie do ortopedy. Ja sko艅czy艂am nosi膰 gorset. Chyba po prostu bardziej si臋 nie da mnie "wyprostowa膰" :P. Teraz zacz臋艂am cykl rehabilitacji, dla os贸b z Warszawy polecam Carolina medical Center. Maj膮 na prawde fajne podej艣cie do ludzi, dobre wyposa偶enie i przede wszystkim jest przy Was ca艂y czas rehabilitant, kt贸ry w razie czego co艣 poprawi rzuci uwag臋. W sumie to my艣l臋 ze gdybym mia艂a jednoczenie reh i ten gorset to znacznie lepiej bym na tym wysz艂a. Po 4 letnim cyklu noszenia powr贸t do "normalno艣ci"jest okropny. Orientujesz si臋 na prawd臋 ze mimo ze robi艂a艣 jakie艣 膰wiczenia to tych mi臋艣ni w og贸le nie ma. Boli wszystko, jak przy grypie, a po ka偶dej godzinie wraca si臋 coraz bardziej zm臋czonym. I nie chce tutaj nikogo straszy膰, moze tylko przestrzec, bo wiem ze wcze艣niej m贸wi艂am ze ten mi臋艣nie nie zanikaj膮 ale chyba teraz na prawd臋 odczuwam te 4 lata. Zeby po prostu nie olewa膰 tych 膰wicze艅. No i ka偶dy kto ma 艣wiadomos膰 ze ma skolioz臋 to jest te偶 艣wiadomy ze 偶ebym na prawd臋 normalnie funkcjonowa膰, bez 偶adnych b贸l贸w, musi膰 膰wiczyc do ko艅ca 偶ycia Pozdrawiam i 偶ycz臋 szybkiego bezbolesnego prostowanie kr臋gos艂up贸w .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yuohka
Spotykam si臋 z pozytywnymi wypowiedziami na forum odno艣nie doktora Siergieja Bielawskiego zKoszalina. Ja by艂em u niego kilka razy i dostawa艂em zastrzyki przy kr臋gos艂upie o kt贸rych doktor nie raczy艂 mnie poinformowa膰 ( dla wyja艣nienia nie myl臋 zastrzyk贸w z akupunktur膮 jeszcze potrafi臋 odr贸偶ni膰 zastrzyk). Niestety doktor twierdzi 偶e nie robi 偶adnych zastrzyk贸w.Czy kto艣 by艂 pacjentem doktora ? Troch臋 si臋 obawiam czy to nie by艂y jakie艣 blokady sterydowe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciasnywiesiek
tak mam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mery04
hej:) na imi臋 mam Marysia mam 19 lat tez mam skrzywienie kr臋gos艂upa i do tego garba. w lipcu 2010 roku mia艂am operacje. za艂o偶yli mi druty i mia艂am 艂adnie wyprostowane tylko troch臋 by艂o wida膰 skrzywienie. ale ja dobrze si臋 czuj膮c robi艂am wszystko: nosi艂am buty na obcasie, nosi艂am na r臋kach siostrzenice, itp. a tego nie by艂o mi wolno nawet nachyli膰 si臋 mi nie kazali. ale ja nie pos艂ucha艂am.i tak dosz艂o 偶e druty p臋k艂y na dole i musia艂am mie膰 2 operacje.15 kwietnia 2011 roku usun臋li mi te druty. ale okaza艂o si臋 偶e w odcinku l臋d藕wiowo-krzy偶owym nie ma zrostu kostnego. powiedzieli 偶e b臋d膮 to obserwowa膰.Znowu si臋 skrzywi艂o mam tak samo jak przed pierwsz膮 tylko do tego mi jeszcze blizna na plecach zostaje:/ Teraz czekam na 3 operacje kt贸ra jest trudniejsza od pierwszej. mam nadzieje 偶e tym razem si臋 uda i nie b臋d臋 musia艂a nosi swetra w lato 偶eby ukry膰 skrzywienie:/ jakie艣 pytania piszcie: mery04@o2.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gfdsgfd
mckenzie. Skierowanie przede wszystkim na nauk臋, bo 膰wiczy膰 cz臋艣膰 z was i tak pewnie b臋dzie musia艂a do ko艅ca 偶ycia (albo przynajmniej par臋 lat). 膯wiczenia u rehabilitanta ewentualnie swoj膮 drog膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bajka2323
cze艣膰 ja mam 13 lat i oko艂o 50 stopni skrzywienia , operowana b臋d臋 najprawdopodobniej w Szczecinie i strasznie boj臋 si臋 operacji , czy to boli , czy ci臋偶ko jest wsta膰 z 艂贸偶ka tu偶 po operacji , czy 艣rodki przeciwb贸lowe du偶o daj膮 i kr臋gos艂up nie boli . Strasznie m臋cze si臋 z t膮 chorob膮 i wci膮偶 kiedy patrze na r贸wie艣nik贸w wydaje mi si臋 ,偶e to ja jedyna na to zachorowa艂am i 偶e jestem tak niska obecnie mam 165 cm wzrostu i ile uda mi si臋 osi膮gn膮膰 po operacji ?! pomocy bardzo si臋 boj臋 ;

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alek17
polecam gabinet fizjosynergia, Pani Ania jest bardzo mi艂a i konkretna www.fizjosynergia.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mama 6latki
U Nas skierowanie do ortopedy nic nie da艂o poza "poradami" zakupu i chodzenia przez 4 letnie w贸wczas dziecko na wysokim obcasie oraz zmieniania bucika z lewego na prawy itp. Tak naprawd臋 u Nas dopiero po skierowaniu do lekarza rehabilitanta (u niekt贸rych poradnia wad postawy lub por. rehablilitacyjna) - dopiero si臋 ruszy艂o. Pani doktor przepisa艂a Nas na rehabilitacj臋. C贸rka 1x/tydz. 膰wiczy i 1x/tydz. chodzi w kombinezonie. I jestem pe艂na nadzieji, 偶e si臋 poprawi i 膰wiczymy tez w domciu. Zacze艂o si臋 od tego 偶e stawia艂a stopy do 艣rodka i okaza艂o sie, 偶e ma ma艂膮 lordoze i obni偶one napi臋cie mi臋艣ni. Og贸lnie wszelkie 膰wiczenia s膮 dobre i doros艂e osoby te偶 si臋 wylecz膮 - mo偶e nie ca艂kowicie ale na pewno pomo偶e. Zach臋cam wszystkich do 膰wicze艅 WZMACNIAJ膭CYCH mi臋艣nie oko艂okregos艂upowe, brzucha i miednicy. PILATES

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ma tutaj ktos problemy z odcinkiem szyjnym kregoslupa?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Maya90
Krzywy kr臋gos艂up to zmora, sama taki mam i nie chc臋 dopu艣ci膰 by moje dziecko te偶 taki mia艂o. Co robi膰, bo ju偶 widz臋, 偶e zaczyna si臋 garbi膰... Jakie艣 膰wiczenia? Moja mama m贸wi艂a 偶ebym chodzi艂a z kijem od szczotki, ale dzi艣 chyba s膮 jakie艣 nowocze艣niejsze metody? Co zrobi膰 by dziecko siedz膮c i ucz膮c si臋 nie garbi艂o si臋 tak bardzo, albo wcale?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kazda metoda jest dobra,jak jest skuteczna,nie wymyslaj juz,masz za duzo pieniedzy???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 smutna Katarzynka
Za nieca艂e p贸艂 roku sko艅cz臋 18 lat. Mam skolioz臋 i ma艂ego garba na karku :( Znacie jakiego艣 dobrego ortoped臋 z Wroc艂awia? :( Pomocy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 smutna Katarzynka
Albo jakie艣 skuteczne 膰wiczenia na tego garba? :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 charlotteeeeeeeeeee
Maya, tez mieli艣my ten problem, jaki艣 czas temu pisa艂am tutaj, 偶e moje dziecko si臋 garbi, wol臋 teraz zapobiega膰 jego wadom postawy ni偶 je p贸藕niej leczy膰, wi臋c zainwestowali艣my w dobre krzes艂o, bo najwi臋kszy problem by艂 podczas siedzenia nad lekcjami. Teraz m艂ody siedzi prosto, nie garbi si臋, krzes艂o jest dopasowane do kszta艂tu jego plec贸w, wi臋c prawid艂ow膮 postaw臋 przyjmuje na nim niejako automatycznie, polecam takie rozwi膮zanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A co to za krzes艂o?? Podejrzewam, 偶e nie obrotowe :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 charlotteeeeeeeeeee
No raczej ;) obrotowe krzes艂a na k贸艂kach nie s膮 dobre ani dla doros艂ych ani dla dzieci. Raczej nikt nie ma na nich prawid艂owej postawy, a co wi臋cej, dzieci zwykle traktuj膮 je jak zabawk臋, a nie krzes艂o. Dobrze krzes艂o jest stabilne, ale przy tym gi臋tkie, wyprofilowane i dopasowane do wzrostu (stopy musz膮 podczas siedzenia by膰 oparte na pod艂odze). Wysoko艣膰 sto艂u czy biurka i odleg艂o艣膰 od niego te偶 s膮 wa偶ne. Dzi臋ki temu 艂atwiej zachowa膰 naturalnie prawid艂ow膮 postaw臋 a nie zmusza膰 si臋 do niej, kiedy nam si臋 przypomni ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Co racja to racja, tym bardziej, 偶e zwykle rzadko zwraca si臋 na to uwag臋, a jak ju偶 si臋 zwraca to jest problem. Ogl膮da艂a sobie je na ich stronie, fajne takie, falowane :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bleeeee jestem brzydka
A ja mam 20 lat i mam 2 stopnie skrzywienia bocznego i mnie to wkurza, bo jedno biodro mam troch臋 wy偶ej i to wygl膮da obrzydliwie, bleeeeeeeeee. :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Powinna艣 by膰 rehabilitowana w dzieci艅stwie. Smutno 偶e rodzice o to nie zadbali, albo problem nie by艂 wychwycony na wczesnym etapie rozwoju. Mam tak samo :( Ostatnio wesz艂am w metod臋 mckenziego (www.mckenzie.pl/main/kursanci/ometodzie.html ) i to sporo daje, do tego 膰wiczenia, ale takie gdzie kr臋gos艂up nei wygina si臋 w 偶aden spos贸b.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Falowanie i spadanie ,falowanie i spadanie, rytm magnetyczny rytma .....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Cze艣膰. Te偶 mam ten problem od dawna. W du偶ej mierze na swoje "偶yczenie" Tragicznie to wygl膮da. Powykrzywiany strasznie do tego straszny garb szyjny i piersiowy, dziura w jeden stronie plec贸w, jak by ma艂o tego by艂o mocno wystaje mi ko艣膰 mostkowa. Troszk臋 膰wicz臋 w domu. my艣l臋 o basenie. O psychice nie wspominam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
odu.pl/2qgg sexowne lesbijki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zawsze i wsz臋dzie to pisz臋 ******** wypoczynek to podstawa. Wiem, co m贸wi臋 poniewa偶 mam dyskopati臋 w 3 odcinkach kr臋gos艂upa- trzech! Wa偶ne jest znale藕膰 dobrego rehabilitanta, kt贸ry odpowiednio ci臋 poprowadzi i doradzi odpowiednie pomoce ortopedyczne. Ja 膰wicz臋 regularnie w domu, rehabilituj臋 si臋 i wypoczywam tylko w pozycji le偶膮cej- nigdy siedz膮cej na materacu i poduszce Viscotherapy, kt贸ry mi w艂a艣nie rehabilitant doradzi艂. Zupe艂nie inna jako艣膰 偶ycia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
My艣l, 偶e gdyby w szkole zwracano wi臋ksz膮 uwag臋 na wady postawy to takich problem贸w by nie by艂o. Samo siedzenie w 艂awkach niszczy kr臋gos艂up, gdyby ka偶da szko艂a mia艂a odpowiednie wyposa偶enie np. takie jak produkuje firma http://www.refas.pl/ to rodzice nie musieliby szuka膰 lekarzy dla swoich pociech.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja mam 23 lata, skrzywiony kr臋gos艂up od gimnazjum. W szkole piel臋gniarki zawsze m贸wi艂y 偶e nic mi nie jest a rodzice to bagatelizowali. Teraz czuje si臋 jak po艂amana, siostra kt贸ra pisa艂a prac臋 o skrzywieniach kr臋gos艂upa m贸wi艂a 偶e mam skolioz臋, kifoz臋 i co艣 jeszcze. Chce si臋 wybra膰 teraz do lekarza i wierze 偶e nie jest za p贸藕no jestem w stanie si臋 wyprostowa膰 tylko nie umiem utrzyma膰 postawy na d艂u偶ej, s膮dz臋 偶e odpowiednie 膰wiczenia kt贸re zbuduj膮 mi mi臋艣nie doprowadz膮 do tego bym utrzyma艂a postaw臋. To co m贸wicie 偶e nic si臋 nie da z tym zrobi膰 zabiera ludziom nadzieje. A ja wierz臋 偶e jestem w stanie naprawi膰 to i owo jak ka偶dy. A wiara g贸ry przenosi :D pozdrawiam i 偶ycz臋 powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zawsze i wsz臋dzie to pisz臋 ******** wypoczynek to podstawa. Wiem, co m贸wi臋 poniewa偶 mam dyskopati臋 w 3 odcinkach kr臋gos艂upa- trzech! Wa偶ne jest znale藕膰 dobrego rehabilitanta, kt贸ry odpowiednio ci臋 poprowadzi i doradzi odpowiednie pomoce ortopedyczne. Ja 膰wicz臋 regularnie w domu, rehabilituj臋 si臋 i wypoczywam tylko w pozycji le偶膮cej- nigdy siedz膮cej na materacu i poduszce Viscotherapy, kt贸ry mi w艂a艣nie rehabilitant doradzi艂. Zupe艂nie inna jako艣膰 偶ycia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W takiej sytuacji koniecznie trzeba uda膰 si臋 do specjalisty. Kiedy艣 tak偶e mia艂am skrzywienie kr臋gos艂upa. W pewnym momencie stwierdzi艂am, ze trzeba cos z tym zrobi膰. Zacz臋艂am rozgl膮da膰 si臋 za jakimi艣 miejsce, w kt贸rym zajmuj膮 si臋 takimi problemami jak moje. W ten oto spos贸b natrafi艂am na http://ctkregoslupa.pl/ we Wroc艂awiu. Zaoferowana mi tam terapia kr臋gos艂upa okaza艂a si臋 bardzo skuteczna. Wida膰, 偶e pracuj膮 tam ludzie, kt贸rzy wiedz膮 jak pom贸c z problemami z kr臋gos艂upem.

Udost臋pnij ten post