Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszlamama

konflikt serologiczny

Polecane posty

Gość przyszlamama

witam czy przy krwi:0 Rh+ i mojego partnera A Rh+ jest ryzyko wystapienia konfliktu??

Gość nie ma takiego ryzyka

Gość ślifka
a czy przy krwii, mojej: A rh - i partnera:0 Rh+ jest?

Konflikt serologiczny występuje gdy Rh matki jest ujemne, Rh ojca jest dodatnie i dziecko przejmie Rh od tatusia - to znaczy RH+. Ale przy pierwszym dziecki nie ma problemu, po porodzie powinni podać immunoglobulinę antyRh. - jak dobrze pamiętam na drugą dobę po porodzie. I nic strasznego się nie dzieje. Buziaczki.

Popieram poprzedniczke jesli chodzi o grupy krwi, ale jak wystapi konflikt to jest on monitorowany w czasie ciazy bo moga sie pojawic powiklania jak odlepiajace sie lozysko i nie jest tak prosto jak to opisujesz. Nie ma sie co martwic gdy lekarz o tym wie. Slifka ja tez tak mam. Poza tym wcale nie znaczy ze nasze dzieci odziedzicza Rh po ojcu, a jak po nas to wogole nie ma problemu. Pozdrawiam Slifka juz u nas nie bywasz. Dlaczego???? Wytłumacz mi sie :/

u ciebie nie ma konfliktu tak jak Elelilia uważam ona ma racje konflikt występuje tylko gdy kobieta ma ujemną gr krwi tak było w moim przypadku ja mam rh- a mój mąż rh+ ale nasza córeczka ma moją gr krwi tak się udało>>>a jeśli się a konflikt to się robi badanie na odczyn combsa

Dla mnie nie jest do konca zrozumiala istota konfliktu. Ja mam grupe 0 Rh -, ale gin nie kazal mi badac grupy krwi meza (jemu ostatnio oznaczali gdy sie urodzil), tylko po 24 tygodniu bede miala oznaczane przeciwciala - nie do konca zrozumialam o co chodzi, gin tlumaczyl, ze nie tyle jest istotna grupa krwi ojca (maz ma A Rh-), co dziecka i moja. \"W razie czego\" po porodzie dostane szczepionke, bo konflikt nie jest o tyle istotny w pierwszej, co w kolejnych ciazach. Z ciekawostek mojej rodziny - moja babcia miala czynnik Rh -, dziadek Rh + - babcia urodzila pierwsze dziecko w wieku 35 lat, pozniej w przeciagu 7 lat urodzila jeszcze trojke. Wszystkie zdrowe. Dopiero w wieku 43 lat, jej piata ciaza zakonczyla sie obumarciem plodu i dopiero wtedy odkryto konflikt serologiczny ;)

Gdy płód ma Rh+ a matka Rh- to organizm matki zacznie wytwarzać przeciwciała mające za zadanie zniszczenie \"winowajcy\", czyli płodu. To tak w dużym skrócie :) Jesli dziecko odziedziczy Rh po matce to do tego typu powikłań nie dochodzi. Dlatego pewnie babcine dzieci rodziły się całe i zdrowe. Tak mi tłumaczył ginekolog. Chyba że coś poplatałam, gadałam z nim z czystej ciekawości bo mnie ten problem nie dotyczy. Aha, na karcie mojego synka była wpis w rodzaju \"konflikt grup głównych nie wymagał leczenia\". Lekarz tłumaczył że w przypadku gdy dziecko ma inna grupę krwi niż matka może dojść do żółtaczki fizjologicznej. Ale grupa krwi to coś innego niż Rh i chodzi o całkiem inny konflikt. Ja mam 0 Rh+ a mój synek odziedziczył po tatusiu grupę A Rh+. Na szczęście żółtaczka do ominęła :)

Eugleno masz racje. A ty asiu sie nie martw bo jak oboje macie Rh - to nie ma mozliwosci na konflikt

Popieram wszystkie poprzedniczki. Pierwsze moje dziecko ma grupę Rh+ po tatusiu, a drugie Rh- po mnie. Ale odległość między nimi jest 8 lat. A ponoć przeciwciała zanikają po 7 latach samoistnie. A badania w ciąży na przeciwciała robi się dwukrotnie. Tak że słuchaj lekarza i nie martw się. Miłego dnia życzę.

Gość minusik
ja mam 0 minus.tez sie martwilam. jeszcze przed slubem maz robil wyniki.i wyszlo, ze tez jest minus. mamy sliczna coreczke, mur beton minuske.

Gość siwa111
a jesli ja mam grupe 0rh+ i moj partner ma te sama grupe krwi czyli 0rh+ to moze wystapic konflikt .......? bo sie troszke obawiam

moi rodzice mają konflikt krwi-tylko wtedy gdy ja się rodziłam nikt jeszcze nie słyszał o czymś takim,nie wiem czy to jedna z przyczyn,ale od urodzenia choruję na atopowe zapalenie skóry

Gość jolaes
mam grupe krwi 0rh+ a mąż Arh+ urodziłam dwoje dzieci i miałay konflikt serologiczny przy pierwszym dziecku skonczyło sie na naswietlaniu lampami a przy drugim była transfuzja wymienna krwi a lekarze tak zapewniali ze nie ma takiej mozliwosci !bardzo to przezyłam myślałam ze pęknie mi serce !

Ale to wystąpił konflikt nie w RH a w grupach głównych. U mnie bylo podobnie. To znaczy skończyło się żółtaczką, na razie mam jedno dziecko. Ja mam 0RH+, mąż ARH-, a syn ARH+

Gość dudiiiii
ja mam 0rh- a mąż ma 0rh+ wiec nie do konca wiem co ze mna bedzie w takiej sytuacji ale ide dis do lekarza wiec sie dowiem :)

Gość bozena42
ja z moim dzieckiem mialam konflikt grup glownych, mail bardzo wysoka birilubine i bylo zmierzenie przetoczena krwi , byl naswietlany lampami, teraz syn ma 16 lat i ciagle cos mu dolega pomijajac silna alergie, ma bardzo wysoki poziom hemoglobiny i zelaza, a teraz od paru miesiecy narzekal ciagle na bol miedzy lopatkami, myslelismy ze moze to kregoslup, od 2 tygodni walczy z bardzo silnym bolem w klatce piersiowej, dostal skierowanie na ekg, ale nie wiele pokazalo, poszedl maz do pediatry z tym ekg ale tak sie zlozylo ze zlapal go ten bol w gabinecie, okazalo sie ze ma szmery w sercu i serce nie prawidlowo pracuje 15 lutego ma echo serca , zastanawiam sie czy moze to sa powiklania po tym konflikcie, czy ktos moze mi odpowiedziec czy to mozliwe, ja mam Arh+ maz 0rh+ i syn 0rh+ boje sie zeby to nie bylo cos powaznego

Gość gośćx
Jestem tutaj nowa czy ktoś mi pomoże ja mam 0Rh+ a mój mąż A- czy problemem może być to ze od 3 lat nie mamy dziecka prosze odpiszcie.......