Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giligili

pytania dotyczące antykoncepcji? chętnie pomogę

Polecane posty

Gość kammma
to duzo.

Gość kammma
:) dziekuje Ci.to co,nie bede mamusia.....?...co? a tak na boku to te tabletki sa do luftu ;)

Gość kammma
heh. nie no kiedys kiedy mialam jeszcze duzo mniej wiedzy i dmuchalam w tych kwestiach na zimne,to sie tak zestresowalam,ze krwawienie mi sie przesunelo o 28 dni....

---> tak sie zastanawiam... 2. hmm wiadomo, ze w czasie brania pigulek nie ma prawdziwego okresu tylko krwawienie z odstawienia, wiec tak sobie mysle: jakby jednak cos sie stalo i dziewczyna zaszlaby w ciaze podczas brania tabletek to czy krwawienie sie pojawi? bo w koncu to nie jest normalny cykl... i jak sie robi przerwe miedzy opakowaniami to krwawienie i tak by sie moglo pojawic. dobrze mowie? skad wtedy wiedziec czy jest sie w ciazy? czy moze to krwawienie by sie nie pojawilo? prosze o odp... Przed okresem w naturalnym cyklu poziom hormonów spada. Podobnie dzieje sie podczas 7 dniowej przerwy. Poziom hormonow nam spada - wystepuje krwawienie z odstawienia. Jak wiadomo w czasie ciazy poziom hormonow podwyzsza sie i utrzymuje - nie ma spadku dlatego nie pojawia sie miesiaczka ;-) Podobnie jest w naturalnym jak i pigulkowym cyklu. A krwawienia wystepujace w czasie ciazy sa skąpe i bardzo krotkie dlatego łatwo je odroznic od normalnego okresu ;-) (no chyba, ze ktos z natury ma bardzo skape i bardzo krotkie okresy)

Gość niebieska****
no to do 3 razy sztuka :) Nie dawno bylam u gina okazalo sie ze mam grzybice dostalam jakas masc i globulki przepisal mi tez moje pierwsze tabletki yasmin (dzisiaj zaczal mi sie okres wiec wezme pierwsza) przeczytalam cala ulotke i pisalo ze leki przeciwgrzybiczne moga oslabiac ich dzialanie i troche sie martwie, co mam teraz zrobic?Dodam ze mojego chlopaka na razie nie ma w kraju, wraca we wrzesniu czyli wtedy zaczne juz drugie opakowanie. Ale chcialam zaczac brac tabsy teraz w razie jakby wystepowaly jakies krwawienia albo inne skutki uboczne (we wrzesniu mamy razem wyjechac na wakacje wiec wolalabym nie miec takich niespodzianek) Po jakim czasie od skonczenia kuracji bede calkowicie zabezpieczona?

Gość ciekawskaaa babaaaaa
Hej mam takie pytanko..... zaczynam się martwic :) Zaczełam brać kolejne opakowanie tabletek. Wczesniej brałam o godzinie 9.30 a kolejne zaczełam o 23.45. Nastepnego dnia wziełam przed 23, pozniej przed 3 w nocy, a kolejne przed 24 tak jak pierwszą. Wiem, ze strasznie wahaja sie te godziny i dlatego moje pytanie..... czy jestem w pelni zabezpieczona czy lepiej użyc dodatkowo prezerwatywy dla pewności? z góry dzieki

przez jaki czas powinnaś brać te tabletki? zasada jest taka...zabezpieczmy się dodatkowo kiedy bierzemy leki i kolejne 7 dni...poza tym nie jest regułą, ze te tabletki osłabią działanie...skoro lekarz Ci je przepisał (a wiedział jak się zabezpieczasz) to powinnien Cię o wszystkim poinformować...najlepiej zadzwoń do niego jeśli masz możliwośc...

Gość ciekawskaaa babaaaaa
haaallllloo odpowie mi ktos ?

Gość migotka 22
Co sie stanie jesli pigułke anty wezme nie w 1 a w 2 dniu cyklu ? To bedzie 1 opakowanie novynettu zaznacze tylko ze i tak przy 1 opakowaniu tych tabletek nie bede uprawiac sexu lecz tylko przy drugim , który rozpoczne brac w 1 dniu cyklu . Czy ma to duze znaczenie ta jednodniowa zwłoka ?

Gość migotka 22
mała pomyłka -2 opakowanie po 7 dniowej przerwie

Gość lipka
qrde, okres mi sie spóxnia juz 8 dni w ciąży chyba nie jestem,bo były durexy, na dodatek extra safe ale qrcze lipa, bo pewnie mam coś z moim pysiorkiem i trzeba na gina iść :/ mam nadzieje ze niedlugo dostane okresu i zaraz potem pójdę nigdy nie spóxniał sie aż 8 dni, ciekawe co jest nie tak ;( ;( ;( ;(

Gość Julies
ciekawska jesli opoznienie nie przekroczylo 12 godz to nie masz sie czym przejmowac.Nalezy przyjmowac regularnie ale dopuszcza sie opoznienie do 12godz. Migotka nie masz sie czym przejmowac skoro nie zamierzasz uprawiac seksu podczas brania 1 opakowania.Wez je do konca ,w miedzy czasie wszystko Ci sie wyreguluje potem zrob 7 dni przerwy i wez normalnie kolejne opakowanie.Bedziesz juz wtedy zabezpieczona!

Gość do ciekawskiej
piguly masz brac mniej wiecej o tej samej porze. Nie musisz isch brac DOKLADNIE o tej samej godzinie

Gość dsa
Biore od ponad roku Harmonet, na poczatku bylo wszystko dobrze jednak teraz od pewnego czasu mam silne bole brzucha najczestrze i najsilniejsze w godzinach wieczornych (tabletki biore o 20). Czy jest mozliwe zeby po tak dlugim okresie brania nagle wystapily skutki uboczne??

Gość upławy czy plamienia
Biore juz 2 tydzien moje pierwsze opakowanie tableteczek i mam takie pytanie poniewaz od pierwszego dnia od kiedy skonczyl mi sie okres mam dziwne upławy... To chyba bardziej uplawy niz plamienia, gdyz sa brazowe i ze sluzem raczej ;/ A moze ja sie nie znam ;/ Moze wy mi cos doradzicie??? Prosze WAS... Czy powinnam zmienic tabletki??? Moze powinnam isc do lekarza??? Napiszcie cos prosze bo sie martwie

Gość tak sie zastanawiam...
bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi 🌼

Gość Młoda16543
powiedzcie mi: Zaczęłam łykać pigułki i ostatniej nocy bardzo bolały mnie jajniki. DLACZEGO??? Przecież jak się bierze pigułki to one nie "pracują" - czyli nie powinny boleć (do tego czasu miewałam bóle kiedy spoóźniała mi sie mi mięsiączka - teraz jestem zaraz po niej...) Obawiam się że coś jest nie tak...

Gość gesa20
zapewne juz odpowiadalyscie na to pytanie kilka razy.. YASMIN dzisiaj dostalam recepte, narazie musze skonczyc opakowanie FEMODEN (znacie te tabletki?? prosze!!) po femodenie moje libido bylo prawie rowne zeru:( jak z yasmin??? co z ta zakrzepica, libido i fenomenem yasmin? prosze o odpowiedz:(

ja nie wspominam miło Yasmin.mialam bole głowy podczas okresu,siniaki na nogach i sie odwodniłam. Gdy powiedzialam Pani DOktor jaki miałam dziwnny okres,który wczesniej sie nie zdarzał stwierdziła ze to ewidentne odwodnienie.(zaznaczam ze piłam 2 litry wody dziennie). każde nowoczesne pigułki zwiększaja ryzyko zakrzepicy,jesli palisz papierosy to tym bardziej. Ja osobiscie ich nie polecam ale są dziewczyny które bardzo je chwalą (nie wiem zreszta dlaczego skoro jest na rynku dopiero jakies 3 miesiace) A co do Libido to przy kazdych tabletkach jesli sa długo zazywane libido spada!Nie wiem co w Yasminie mialoby potegowac to libido skoro sklad jest taki sam(roznia sie tylko tym składnikiem ktory odchudza co w rzeczywistosci jest odwadnianiem)

do upławy czy plamienia czyli na dobra sprawe ten okres jeszcze sie nie skonczył:)-swiadczą o tym te upławy,za parę dni to minie

do Młoda nie mam pojęcia co mogło byc przyczyną może je przeziebilas a może mas zchore przydatki,jeśli ból bedzie Ci dokuczał radze skontaktowac sie z lekarzem. A dlaczego twierdzisz ze jajniki nie pracuja?

Gość witam forumowiczki
Czytałam o tym już w tym temacie, ale chciałam się jeszcze raz upewnić - czy jeżeli zrobię przerwę między opakowaniami, mimo tego, że zapomniałam jedną tabletkę przyjąć w trzecim tygodniu - i nie będę się kochać przez te siedem dni przerwy i pierwsze siedem dni kolejnego opakowania, to potem jestem już bezpieczna? Jest to dla mnie bardzo ważne, bo niedługo mój facet ma urodziny i chciałabym... no wiecie... Czy w przy 9 tabletce jestem już zabezpieczona? Proszę, upewnijcie mnie!! Plis, plis...

Gość witam forumowiczki
Dziękuję Ci Yamelio :)

Gość to ja 8666666
mam pytanie do przerwy zostalo mi 7 dni a ja juz jutro zaczynam brac nowe tabletki novenette, predzej bralam logest mi juz skonczyl mam pytanie czy jestem zabezpieczona czy musze poczekac 7 dni!

Gość mikis
nie wzielam jednej tabletki i zapomnialam wliczyc ta tabletke do przerwy z czego wyniklo ze nastepna tabletke z kolejnego opakowania wzielam dzien pozniej (tabletki biiore od roku) .Podczas przewy wspolzylam ze swoim chlopakiem co prawda nie do konca gdyz sprawialo mo to bol...PO kilku dniach dostalam grzybicy pochwy i bralam leki.Dostalam okres lecz slyszalam ze nawet jak sie jest w ciazy to mozna przez kolejne dwa miesiace miec go. pomozcie dodam ze mam czase zawroty glowy i bole w dole brzucha

do to ja 866666 sprawdz skład obu tych tabletek,jeśli logest był silniejszy tzn. miał większą dawkę hormonów to uważam iż powinnas dodatkowo się zabepieczać

mikis uwazam iż najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie testu, działanie antykoncepcyjne zostało obniżone i prawdą jest ze można miec okres będąc w ciązy

Gość upławy czy plamienia
Yamelia .... Ale skoro ten "okres" tak sie przeciagnal, ze tyle dni mam jeszcze uplawy to moze za wczesnie wzialam 1 tabletke??? :( Kurde teraz sie martwie bo wzialam ja dnia kiedy mialam slabe plamienie myslac ze to juz poczatek okresu :( Nie wiem juz co mam myslec :( czy jestem zabezpieczona jesli wzielam 1 tabletke np 2 dni wczesniej niz okres???? teraz dzisiaj zjadlam 10 tabletke ;/ POMOCY