Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyniki badania cytologicznego

czy ktos sie zna??

Polecane posty

lekarz mowi, ze niby wynik jest OK bo mam gr. II ale na wyniku napisane jest jeszcze: w wymazie wykonanym z wydzieliny pobranej z powierzchni czesci pochwowej szyjki macicy stwierdza sie: komorki nablonkowe - superficjalne i intermedialne oraz liczne leukocyty. co to do cholery jasnej oznacza???? :( czy ktos moze mi to wyjasnic?? czy to normalne??

wszystko jest w porządku, nie martw się, gdyby była gr III miałabys poważne powody do obaw - a komórki nabłonkowe to nic strasznego, normalne że nabłonej się złuszcza a te złuszczone komórki zostają w mokrym i lepkim jednak środowisku - a te leukocyty to po to żeby usuwać resztki tych złuszczonych komórek i bronić przed infekcją...

oki dziekuje :) Skoro tak mowisz to pewnie masz racje :)

Gość ja tez hmmmmm
ja tez robilam ale juz jakis roik temu pierwszy raz i8 tez sie balam bo tez mialam grupe II, ale jak mi wiadomo sa 4 grupy i ta 4 to jest nowotwor czy cosik takiego , ale gr II to jest dobrze! wiec sie nie martw:)

:) dziekuje Wam - przekonalyscie mnie :)

grupa IV to już poważny nowotwór, a już nowotwór to grupa III, tylko że wtedy jest szansa że sie go wyleczy

na szczescie wiec ja mam TYLKO gr II :) o ile mozna mowic tu o szczesciu :) Ciekawe co jest czesciej gr I czy II??? Sa jakies osoby, ktore maja grupe I???

Gość Ofca
Jasne że są :) Grupa I jest prawidłowa jak najbardziej a grupa II zazwyczaj świadczy o stanie zapalnym. O stanie zapalnym w Twoim przypadku też mogą świadczyć liczne leukocyty. Nie ma jednak powodu do paniki, to łatweo wyleczyć. A nie byłaś u lekarza z tym wynikiem - on by Ci najlepiej powiedział co jest i zaordynował właściwe leczenie. Pozdrawiam

jasne że są osoby które mają gr I, ale tych z gr II jest tyle, że właściwie też się ją uważa za normę... ja na przykład odkąd pamiętam mam gr II a stanów zapalnych nie miałam

ofca ale wlasnie problem w tym, ze moj lekarz uwaza, ze nie musimy tego leczyc - powiedzial tylko, ze mam nadzerke z ktora nie trzeba nic robic jest jest max 2 gr w cytologi ;/ jesli bylaby 3 to mialabym przyjmowac jakies leki - a tak to niby wszystko ok ;/ ale teraz napisalas, ze mam stan zapalny a skoro tak to zastanwiam sie kiedy on minie skoro nie bedzie leczony??? czy nie pogorszy sie???

Gość Ofca
Nie no słuchaj - ja lekarzem nie jestem i napisałam o czym przeważnie świadczy II grupa cytologii. Jak ja miałam II-ga grupę i nadżerkę to moja lekarka stwierdziła że to trzeba wyleczyć i dostałam jakieś kremy i globulki i "zatruła" mi tą nadżerkę jakimś ustrojstwem (żadne wypalanki czy zamrażanie - jakiś taki specjalny płyn to był) i przeszło wszystko i od tamtej pory - odpukać - było to dość dawno temu - cały czas jest wszystko OK i mam I-ą grupę. Ale jesli byłaś z tym u lekarza i on twierdzi że jest OK no to trzeba mu zaufać albo wybrać się na konsultację do innego. Pozdrawiam

Hej! Grupa druga oznacza, ze wszystko jest OK. Natomiast prawdopodobnie leukocyty masz z powodu nadżerki. Ja miałam nadżerkę i mialam grupe II ale nadzerke mialam usuwaną i jestem z tego powodu bardzo zadowolona, bo nie mialam juz nigdy potem zadnych problemow. Jesli sie obawiasz, to idz do drugiego ginekologa i zobaczysz co on ci powie. Istotne jest tez, ile masz lat i czy planujesz dzieci w najblizszym czasie. Pozdrawiam! Acha mozesz tez wyszukac informacje w googlu, wpisujac \"nadzerka\" i \"cytologia\" itp.

Grupa I - w rozmazie stwierdza się prawidłowe komórki powierzchownych warstw nabłonka wielowarstwowego płaskiego tarczy szyjki macicy, komórki gruczołowe z kanału szyjki oraz pojedyncze komórki zapalne. Grupa II - w rozmazie obok komórek stwierdzanych w grupie I-szej widać liczne komórki zapalne, komórki nabłonkowe wykazujące zmiany zwyrodnieniowe oraz komórki pochodzące z procesów regeneracyjnych. Grupa ta obejmuje bardzo szerokie spektrum zmian i dlatego winno się okreslić charakter zmiany na podstawie stwierdzonego obrazu morfologicznego, np. zapalenie czy proces regeneracyjny (reparacyjny). W przypadku zapalenia wprawny cytolog potrafi określić czynnik wywołujący zapalenie. W większości takich przypadków należy zaproponować badanie kontrolne po przeprowadzeniu leczenia przeciwzapalnego. W grupie II-giej nie stwierdza się komórek dysplastycznych czy nowotworowych. Grupa II-ga bardzo często występuje u pacjentek z nadżerką. ups... nio to chyba bedzie trzeba na wszelki wypadek potruc ginekologowi, bo z tego opisu to nie wyglada to ciekawie ;/

Gość eeeeeeeee taaaaaaam
Grupe I maja tylko dziewice, choć i tak niekoniecznie:P

Gość Ofca
Wiesz prawda jest taka że u nas w kraju wogóle dużo ginekologów bagatelizuje cytologię. Począwszy od tego że ją się zazwyczaj źle pobiera (o czym mowa również w tym artykule, ale wiem to też od właśnie ginekologa), poprzez to że robi się ją za rzadko aż właśnie do bagatelizowania wyników. Może powinnaś sobie dodatkowo zrobić badanie na stan czystości pochwy - mi lekarz zalecił przy tej II-giej grupie, bo wtedy wyszło jakie tam bakterie mam i czym trzeba mnie leczyć (wtedy akurat wyszło że mam Candida Albicans czy cuś takiego) i lekarka dobrała na to odpowiedni lek. No a tłumaczenie że II-ga grupa jest fizjologiczna - hmmm wątpliwa sprawa, może ma to związek z tym o czym pisałam na początku, czyli lekceważeniem, albo po prostu lekarzowi nie chce się zlecać dodatkowych badań. Na wszystko jest sposób, tylko trzeba wiedzieć co i czym leczyć :) pozdrawiam

Gość Ofca
No gówno prawda z tymi dziewicami :) Czasem dziewice też nie mają I-wszej grupy a sporo znam nie-dziewic które właśnie mają pierwszą grupę. Poza tym jeśli chodzi o to to może mylisz cytologię właśnie ze stanem czystości pochwy. Tu się zgodzę - 1-wszą grupę czystości pochwy mają przeważnie tylko dziewice :)

a jak odbywa sie badanie czystosci pochwy???

Gość Ofca
Podobnie do cytologii - też pobierają "wymaz" z pochwy tylko później to badają tak jakby pod innym kątem.

dziekuje

Gość wasilewska
Droga OFCA czy możesz mi powiedzić gdzie robiłaś to badanie bo ja mam ten sam problem co ty II grupę z nadżerką i lekarz powiedził aby wykoną wymrażanie (kosztuje 300 zł) i nie wiem czy mnie nie naciąga.

Gość eeeeeeeeeeeeeeh
ktoras tu napisala ze 4 grupa to rak zaawansowany a 3 grupa to rak tylko ze da sie jeszcze go wyleczyc. OTÓŻ pomyłeczka:) grupa I to ideał ktory zdarza sie b. rzadko, grupa II to normalny stan wspolzyjacej kobiety, gr III to nieprawidłowe komorki w obrazie i nalezy to leczyc, bo moze wywoływac raka, gr IV to wykryte nieliczne komórki nowotworowe, oczywiscie leczenie... i gr V to zaawansowany nowotwór, ale jak wiadomo nie równa się to śmierci. Takze spokojnie. Kontrola, profilaktyka, najlepiej nie tylko 1 lekarz, ale porównywanie i bedzie si:)

Gość nikisiala
mozecie mi powiedziec jaki wynik cytologiczny zaswyczej maja 0 maja dziewczyny w wieku 16 -17 lat??

Gość Brusia
A ja miałam kiesyś I grupe ale to było po gynalginie i Lactovaginalu, a teraz miałam taki wynik Rozmaz cytologiczny wg. systemu BETHESDA Jakość rozmazu-Odpowiedni do oceny Ocena rozmazu- Rozmaz w granicach normy Obraz cytologiczny wg. Papanicolau II stopień Podczas badania lekarz powiedział że szyjka jest ok.

Wyrózniamy 5 gr cytologicznych wg.Papanicolaou I-kom.prawidłowe superficjalne i intermedialne II-kom.ze zmianami degeratywnymi ,występuja tu kom ze wszystkich warst nabłonka pochwy oraz leukocyty,bakterie,grzyby,rzęsistek.II gr.jest charakterystyczna dla zmian zapalnych,zaburzeń hormonalnych,zmian autotroficznych III-kom podejrzane onkologicznie IV-zmiany sugerujace nowotwór złośliwy(nieliczne kom. nowotworowe) V-sa to zmiany pozwalajace na ustale nie licznych kom. nowotworowych

Gość LYLY 20 LBN
ja przeczytalam gdzies na jakiejs fachowej str ze gr 2 nie jest powodem do objaw.. ze taki wynik cytologii wychodzi u tych pacjentek, ktore maja nadzerke wlasnie... niewielka.. Czyli i ja sie nie musze niczeg obawiac w takim razie...

Gość agazd
Witam, w 2005 roku mialam gr1, w marcu br wykryto wirusa hpv, majowa cytologia wykazuje nadal gr1 choc wirus jest wciaz aktywny. Jako wynik cytologii podano: prawidlowe komorki inteermedialne i superficjalne nablonka. Grupa1. Nie ma zadnej wzmianki o wirusie hpv, a niby cytologia go wykrywa pozdrawiam

Gość pytka_
niestety skala Papanicolaou jest już przestarzała, obecnie laboratoria z prawdziwego zdarzenia robią cytologie w systemie Bethesda, niestety nie wszędzie jest to dostępne. Niemniej jeśli ktoś znajdzie takie miejsce gdzie robią to będzie mieć pewne i wyczerpujące informacje o swojej cytologii.