Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aurinko84

USG dopochwowe- na czym polega?

Polecane posty

Gość aurinko84

Jutro mam to badanie i nie wiem zupełnie na czym ono polega, co się nim bada i jak wygląda ten "przyrząd'. Czy któraś z Was miała takie badanie?

nic strasznego . jak gruby długopis ( no powiedzmy jak \"długopis Wałęsy co to nim podpisywał porozumienia) - napewno w przekroju dużo węższy od przeciętnego członka męskiego. Wkładają ci to do pochwy i trochę pomerdają w środku. Nie boli, nie ma się czego bać

Gość aurinko84
A długo to trwa? Nie boli? I w jakim celu się je wykonuje?

nie ma sie czego bać:) ja mnialam ,wkałda ci takie coś jak juz wcześniej kolaezanka pisała,porusza tym torszke i już! a wykonuje się to w celu aby zobaczyc np.czu jajniki są zdrowe,czy wszystko jest w porzadku,ale takie badanie robi się aby potwierdzic lub wykluczyc wczesną ciąże! bo normalne badanie usg taki po brzuchu nie wykarze wczesnej ciązy a takie tak! pozdrawiam i jeszcze arz nie masz się czym przejmować ani bać,nie boli nic:)

Hmmm wygląda zaprzeproszeniem jak wibrator :D:D Hmm 3 minuty? ja jak byłam 3 minuty to moze mi jeździl ginekolog a pozostałe 10 mlody ginekolog tuz po studiach. Hmm i to wcale nie wykrywa wczesnej ciąży, jak ktos wyzej pisal to USg ma na celu obejżenie i zbadanie narzadow rodnych w tym mniej in więcej jajników.

Gość a kto mi powie
czy trzeba się jakoś przygotowac przed?

Gość ale jak sie jest we wczesnej
ciazy to wlasnie dopochwowe usg sie robi i tylko takie - np. zeby sprawdzic czy wszystko jest ok przy plamieniach. dla potwierdzenia ciazy tez sie takie robi, bo zwykle (znaczy przez powloki brzuszne) na poczatku za duzo lekarzowi nie pokaze...

Gość Mała 00
Taki usg mialam robione własnie dzisiaj - nic nie boli i jest o wiele bardziej dokładniejsze niż zwykłe usg przez powłoki brzuszne.Lekarz bardzo dokładnie może obejrzec twój narząd rodny.

Gość a kto mi powie
ponawiam- potrzebne jest przygotowanie? bo gdzieś czytałam, ze należy przyjsc z pustym pecherzem, jak to jest?

Gość iziizii23
z pustym pęcherzem trzeba przyjsc na usg przez brzuch a na dowcipne nie:)

Gość mała brunetka
ogolnie jak się idzie do gina na badanie to zazwyczaj z pustym nalezy iść...mi pani w rececji jak ide na badania to mówi się prosze wysikać przed badaniem :P::P a to USG to jest właśnie po to aby sprawdzić czy masz jajni zdrowe a nie ciąże......bo tym badaniem można uszkodzić płód .....

Gość mała brunetka
przynajmniej ja tak gdzieś to wyczytałam.....że jak jest obawa ciąży to raczej tego USG się nie robi.ale moge być w błedzie

Gość Mała 00
iziizii23 -co Ty za głupoty wypisujesz na USG przez brzuch trzeba miec pełniutki pęcherz .

mała brunetka ......wiesz co u mnie było podejzenie ciazy to miałam USG dopochwowe.... wiec jesli jest ciaza to tez robia ..zalezy od stanu ciazu.....pozdrawiam

Gość usg.....
Na usg waginalne powinno sie mieć pustu pęcherz a na usg brzuszne pełen. To usg wcale nie uszkadza płodu w razie ewentualnej ciązy. Robi sie je w celu dokładniejszego sprawdzenia przydatków - po prostu jest dokładniejsze jak przez powłoki brzuszne. Czy trzeba sie przygotować....hm...po prostu tzreba sie umyc jak przed każdą wizytą u ginekologa.

MoTyleKsw .....jak bys chciała wiedziec moja droga zwykłe usg nie wykaze WCZESNEJ CIAZY......a dopochwowe usg wykaze..dlatego robia takie usg a nie inne.... chyba ze ktos woli sprawdzic testem z apteki za 5 zł....wtedy napewno sie dowie czy jest w ciazy:| elo

Gość skrzydelko i nozka
nc sie nie trzeba przygotowywac specjalnie, idziesz jak ja kazda inna wizyte a usg dopochwowe jest bardzo fajne i przyjemne :P powaznie mowie, ja to bardzo lubie

Gość iziizii23
mala 00 jestem w ciąży i chyba wiem- na początku mialam usg dopochwowe a od 4 miesiaca przez brzuch- i nawet gin mnie wyzwał, że mam się iść wysikać bo mam pełen pęcherz i to przeszkadza!!!!!!!!!1 !!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!

Gość Mała 00
TO u mnir=e jest odwrotnie ,mnustwo razy oberwało mi się od lekarza bo nie miałam pełnego pęcherza . Kazał mi w sklepiku kupic wodę mineralną i przyjsc za chwilę jeszcze raz .Oczywiscie chodzi o USG przez powłoki brzuszne.

Gość Mała 00
A w ciąży też byłam ( nawet 2 razy )

Gość gość
usg dopochwowe nie boli ale jak dla mnie jest bardzo nie przyjemne no i trwa zaledwie 5minut