Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pomarańczowa_alternatywa

PERSONA i BIOSELF - dobra antykoncepcja?

Polecane posty

no nie wiem, moim zdaniem lady comp wychodzi taniej od persony, poniewaz jest to jednorazowy wydatek, a do persony co miesiac trzeba dokupic zestaw paskow! uzywam lady comp od kilku miesiecy, jestem bardzo zadowolona! nie wroce juz do pigulek! mimo ze mam nieregularne cykle, komputerek nie ma z tym problemow! a gdy bedziemy gotowi na dzecko, dokladnie bedziemy wiedzieli kiedy jest owulacja. super! a persone narazie trzymam w szafie, nie mieszcze sie w zakresie dlugosci cyklu. Persona ma duzo wieksze wymagania w tym zakresie niz lady comp!

Gość annapol
Stosuję bioself od ponad roku. Na początku byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego urządzenia. Ale jak narazie okazuje się być skuteczny. To prawda, że "dni zielonych" jest naprawdę mało. Bywały miesiące, że tylko na początku cyklu. Po zebraniu większej ilości danych jest ich coraz więcej. Dla osób preferujących mierzenie temperatury polecam także program komputerowy "karta"-wpisuje się tylko temperaturę, a program sam analizuje przebieg cyklu

ja mam ladycomp i sprawdza się dopasował się do mnie i ufam mu. To naprawdę dobre urządzenie super skuteczność i bardzo łatwa obsługa, bezproblemowa :))

Gość hero
dziewczyny napiszcie cos wiecej. szczerz mowiąc nie widze roznicy miedzy Lady Comp a Bioselfem- oba dzialaja na podstawie pomiaru temperatur..

Gość Milka_30
Hej kobitki,założyłam na ONET czacie pokój o nazie Antykoncepcja...moze sie tam "spotkamy i pogadamy?

Gość assda
mi sie wydaje ze te urządzenia to strata pieniedzy, wystarczy zeszyt, termometr i obserwacja sluzu. I 2 tysiące masz w kieszeni:)

Gość tesa 2
Również szukam metody lepszej niż "chemia" i odwiedzam różne strony, ale ten lady- comp jak dla mnie jest stanowczo za drogi. Szkoda.. Persona z tego co się nasłuchałam też za bardzo się nie sprawdza, a i kupywanie pasków to też dodatkowy wydatek co jakiś czas. Chyba zostanę przy bioselfie, choc on też nie daje gwarancji na 100%, ale z drugiej strony co daje..? więc jednak bioself

Gość olga555
ja persone mam od 1999 roku mieszkalam w niemczech jest super zarowno w antykoncepcij jak w planowaniu rodziny jestem zadowolona uzywam dalej

ja mam ladycomp i jest super wygoda no i przede wszystkim zdrowie!! odośnie bioselfu to też się zastanawiałam bo cena, ale jest ale i to nie małe - raz to skuteczność bioself ok 94% LC 99,3%! - dwa to przeciwskazania bioselfu co do regularności i długości cykli ja się nie łapałam a LC nie ma takich przeciwskazań. - trzy baza danych bioself brak, LC ponad 1 milion. ALe każdy wybiera to co dla niego najlepsze.

Gość adusiowa
ja mam persone trzy lata i jest super teraz mierze temperature dla odmiany i badam sluz zero problemu a jest odlotowo i skutecznie tez mysle o lady komp ale to chyba to samo ze zwyklym termometrem za mniejsza cene dobrze ze sa takie wynalazki jestem ciekawa czy nasi faceci truliby sie tak chemia pozdro dla dziewczyn zyjacych zgodnie z natura czyli zdrowo

Pozwolę sobie przekleić, bo nie chce mi się poraz któryś_tam pisać tego samegona kolejnym forum:BIOSELF - oceniam negatywnie.Podsyłakm link do wykresu, w którym chciałam sprawdzić jak on zadziała (znaczy jego interpretacja): 28dni.pl/ngL/wykresy/2006-09-21Z wykresu można wywnioskować (met. objawowo termiczna)1szy dzień niepłodności poowulacyjnej - 23 dc wieczorem (ani trzecia wyższa nie potwierdziła przebytej owu, bo nie była 0,2 wyższa; ani 4 nie potwierdziła, bo znalazła się pod linią).Testy owulacyjne wskazały na największą możlwość owulacji 2go dnia wyższej temperatury, czyli 20 dc (pik LH z 19 dc).Bioself natomiast nie wiem na jakiej podstwie (doszłam do wniosku, że nie przestrzega nawet podstawowej termicznej z wieloobjawowej, a co dopiero mwić o zasadzie Doeringa?) - wyznaczył mi niepłodność już rano (!) 21 dc.Czyli w dzień po bnajbardziej prawdopodobnej owulacji.Ile żyje komrka jajowa - chyba każdy wie :-)Metoda objawowo termiczna przewiduje taki bieg wydarzeń (owulacja do drugiego dnia wyższej / wg Roetzera choćby - co potwierdziły dalsze tempki) - Bioself nie.Bioselfu używałam trochę czasu z kilku względów:- Ma gośne pikanie, które mnie budzi- Jeśli pikanie mnie nie zbudzi, to nie trzeba go wyłączyć, żeby zapamiętał pomiar (Microlife nie zawsze zapamiętuje, jeśli sam się wyłącza)- Tochę kosztował i szkoda byłoby odłożyć go n półkę po 1 cyklu :DDuże minusy Bioselfu:- Brak zasad interpretacji (interpretuje błędnie wg siebie)- Krótki kikut termometru, trzeba przytrzymywać każdorazowo, bo wypada - a pod kikutem dość duże \"jajo\", które uniemożiwia głębsze wsunięcie termometru i sobie wypada ze wzgl. na ciężkość

Gość if
Bioself jest skuteczny. Stosuję go od ponad roku i jestem bardzo zadowolona. Oczywiście trzeba stosować sie do pewnych reguł i wszystko działa.Generalnie światło czerwone i zielone pokazuje sie pół na pół cyklu.Jeżeli natomiast temperatury są zakłócone to zawsze pokarze światło czerwone.

powiedzcie mi coś, bo w chrześcijańskich gazetach piszą, że ludzie nie potrafią wytrzymać tych paru dni miesięcznie bez seksu i dlatego nie stosują naturalnych metod planowania rodziny, a tymczasem Wy piszecie, że zostaje maksymalnie pół cyklu na seks. jak to jest faktycznie?? czy bioself/persona pokazują tak niewiele dni z ostrożności? zostawiając margines na wszelki wypadek? czy wobec tego lady comp jest dokładniejszy i pokazuje faktycznie dni strice płodne i stricte niepłodne? w ten sposób jakby \"przybywa\" niepłodnych? mam nadzieję, że rozumiecie moje wątpliwości.. i że jakoś pomożecie.. ten lady comp ma masakryczną cenę, ale na ich polskiej stronie znalazłam też pearly - http://www.ladycomp.pl/porownanie.php, kosztuje 1199 zł - może to? ktoś zna? może ocenić? za rok wychodzę za mąż, nie chcę brać tabletek i nie chcę też w noc poślubną i dalsze ;) mówić mężowi, że w sumie, to niech będzie nastawiony na dziecko [które nie będzie miało gdzie mieszkać...] PS jeśli ktoś ma chęci, będę wdzięczna też za maile :)

Gość Ala_ma_kota
I co tylko tyle osob uzywa LadyCompa?

Ja uzywam Persony od miesiaca, a zdecydowalam sie na nia, poniewaz nie bada ona tylko temperatury jak ladycomp (czyt. drogi termometr).Persona ktora bada poziom dwoch hormonow we krwi jest sensownym wyjsciem i nie lubiacych chemii madrych dziewczyn! Wogole w Polsce metody naturalne sa obarczone stereotypem religijnosci i zascianka, a tymczasem w cywilizowanych krajach Europy kobiety nowoczesne i swiadome zgubnego wplywu chemicznnych srodkow antykoncepcyjnych typu tabletki hormonalne, stosuja wlasnie metody naturalne wspierajac sie tego typu urzadzeniami jak Persona. Moim zdaniem tabletki sa dobre dla tych dziewczyn ktore nie chca znac swojego ciala i chca byc na skinienie mezczyzny. A moze ktos wymysli w koncu tabletki dla mezczyzn... :) Wiecej info o Personie : www.persona.info.pl

Dla bardziej przezornych polecam badanie temperatury , czyli stosowanie tzw.metody termicznej w polaczeniu z Persona. Zmniejsza ryzyko wpadki.

Male sprostowanie, Persona bada poziom hormonow w moczu :), a nie we krwi . Caly wysilek stosowania to obsikanie 8 sztuk testerow pzez 8 dni w miesiacu, co zajmuje 5 minut. Wyjatkiem jest pierwszy miesiac kiedy urzadzenie \"uczy sie\" naszego cyklu - 16 testerow i polecam szczegolowe przeczytanie instrukcji.

Gość ginekolożka
Wskaźnik Pearl'a dla Persony wynosi około 6, oznacza to, że na 100 kobiet, używających tę metodę przez rok, 6 z nich zajdzie w nieplanowaną ciążę. Skuteczność Persony oceniana jest na średnią, z pogranicza zawodnej i umiarkowanej. Istnieje duże ryzyko błędu, metoda przeznaczona dla kobiet o regularnych cyklach, prowadzących w miare ustabilizowany tryb życia, tzn. podróże, intensywny wysiłek fizyczny, nieregularna praca i odżywianie, stersy- odpadają, bo zwieksza to ryzyko blędnego pomiaru. Poza tym, nie zapominajmy o fakcie, że do owaulacji często dochodzi podaczas zadziałania stresora psychicznego, którym może byc np. silne podniecenie. Metoda dobra dla par, które biorą pod uwagę możliwość ciąży, absolutnie nie polecam stosowania kobietom, które mają przygodne stosunki płciowe. Może bowiem okazać się zawodna no i w żaden sposób nie chroni przed chorobami przenoszonymi droga płciową.

Gość leilani_aloha
Tu macie moje drogie mlode kobietki namiar z cenami: http://ladycomp-babycomp.com/show.php/en/online_store nie tylko na lady-comp. To znalazlam na internecie. Jestem starsz kobietka, ale zapobieganie spedzalo mi sen z oczu trzydziesci i mniej lat temu. Ciagle mnie te sprawy interesuja. O Persona, stosowanej dosc powszechnie w Niemczech (mozna kupic w kazdej wiejskiej nawet aptece), slyszalam juz iles lat temu. W informacji lady-comp jest, ze skuteczna w 99.3%. Prawdopodobnie, jesli stosowana dokladnie tak, jak byc powinna (bez zdanych zapomnien i innych odchylen). Osobiscie, gdybym miala zaczac ktoras z tych nowoczesnych metod stosowac, w poczatkowym okresie na pewno polaczylaby ja z prezerwatywa dobrej jakosci (oczywiscie sprawdzona), poniewaz to jest okres probny (pierwszych kilka miesiecy). Oczywiscie mam tu na mysli kobiety, u ktorych dodatkowe dziecko nie wchodzi w gre lub sa to powody zdrowotne. Wiadoma sprawa, ze lekarze i farmaceuci (ci z produkcji, nie ci z apteki) preferuja hormonalne metody, to ogromny przemysl, dlatego lady comp nie sa ani reklamowane, ani w sprzedazy np. w amerykanskich aptekach. Tak bylo do niedawna, mysle ze sie nic nie zmienilo. Kiedys nawet zapytalam aptekarke o te sprawy, wspomnialam o tej niemieckiej Personie, poniewaz nie wiedzialam o lady comp, tak dla ciekawosci. Ona z zalem potwierdzila moje przypuszczenia, ze kobiety musza stosowac hormonalne srodki, ktore nie sa tak zupelnie obojetne dla zdrowia, kiedy powszechnie mogloby byc inaczej... Powiem Wam dla ciekawostki, ze swiadome malzenstwa z kilkorgiem dzieci czesto korzystaja z vasectom'i mezczyzny, bo podwiazanie jajnikow dla kobiety ma poczatkowo dosc trudne objawy. Ale to musi byc Mezczyzna, a niezwykly mezczyzna egoista, gdzie kobieta musi sie martwic o niechciana ciaze.

jak się ustawia Monitor w przedziale czasowym Okienka Testowego, czy to jest z góry powiedziane? -- jak mam postępować gdy np dostane okres popołudniu a chcę przeprowadzac testy rano ok 6 przed pojsciem do pracy to co wtedy? kiedy mam przycisnac \"m\" ??

Gość julia000
Cześć dziewczyny! A ja biedna założyłam topic z tematem ladycomp i nikt nie odpowiadał.A tutaj nagle znajduję miło gawędzące kobitki! Cieszę się bardzo.Otóż używałam persony około 1,5roku i mnie wkurzał bo miałam bardzo dużo dni czerwonych.Teraz prowadzę sama obserwację i jest podobnie .Myślałam właśnie o lady comp.Przeraża mnie trochę cena ale chyba rzeczywiście on się zwraca po czasie. Dzusta!!!!! i inne dziewczyny stosujące lady comp napiszcie ile macie dni zielonych i czy dodatkowo stosujecie prezerwatywę???? Czekam pozdro

Gość julia000
dzusta właśnie doczytałam sobie że nie stosujesz gumek i nie wpadłaś??? Bałabym się ,a ile masz dni zielonych i jak długie masz cykle?

Gość mala76
Mam 31 lat, dd 4 lat sama prowadze obserwacje (sluz + temperatura) i potrafie okreslic dni plodne. Cykle mam bardzo rozne 26-33 dni ale z perspektywy widze ze obserwacja organizmu jest najlepszym sposobem aby cieszyc sie seksem bez pigul, gumek itp. NIgdy z reszta z nich nie korzystalam :D Jasne, ze czas bez seksu sie dluzy (srednio 8 dni w cyklu) ale wierzcie mi, ze pozostalymi dniami cieszymy sie z mezem do granic ekstazy i nigdy nie zamienilibysmy tej metody na nic innego!!! Nie wiem, czy zawierzylabym aparacikowi, bo w koncu jak raz poznam swoj organizm, to mimo zmian jakie w nich zachodza wiem co i kiedy sie dzieje. Dodam, ze zalezalo mi bardzo, zeby zaczekac z dzidziusiem ... i dalej zalezy, jeszcze roczek :) Pozdrawiam.

Gość nataszka2604
powiedzcie mi kochane!! czy jezeli zmienie klimat lub będe mieć np gorączke LADY_COMP będzie działał jak należy?? zastanawiam sie nad jego kupnem bo jest duzo duzo zdrowszy niz tabletki anty, a gdy będe mieć ochote kochac sie w dni płodne..to nie koniecznie bede musiała życ w strzemięźliwości mozna przeciez zastosowac prezerwatywę + np globulki :)

Gość Strusia
mala zmiana tematu - prosze:-)) wszystkie unikacie ciazy a ja odwrotnie:-(( czy ktoras z was wiem czy Ladycopm jest pomocny..czytalam ze po 15 niach nawet wskazuje ciaze....i co z Babycomp? podobno jest duzo lepszy od Lady i cena tez jest grubsza:-(( wiecie gdzie w necie mozna je kupic taniej niz na Polskich stronach? wielke dzieki:-*

Gość nessi
hej. Osobiście to wydaje mi się, że babycomp, czy ladycomp spełniają podobne funkcje, co termometr, więc po co wydawać aż tyle kasy? (bajer bajerem, ale jeśli to samo możesz uzyskać dzięki pomiarowi termometrem, jaki sobie tam wybierzesz, to nie widzę sensu zwłaszcza, że moim zdaniem JEDNA METODA POMIARU TO ZA MAłO!!!) jeśli chodzi o Persone, to bada poziom hormonów niezależnie od temperatury, czyli np. jak masz grypę też pokaże prawidlowo, czego baby i lady już nie pokażą! No i najważniejsze. Żeby mieć niemal 100% pewność najlepiej łączyć metody (min 2!), np. termometr plus paseczki plus obserwacja śluzu. Nie polecam tylko samej metody termiicznej i nic poza tym. POZDRAWIAM!

hmmm ja mam lc juz bardzo długo 3 lata i tylko to i sprawdza się rewelacyjnie a poziom LH daje tylko info o zbliżającej sie owu ale nie pokaże jej dokładnie. Tu wszystko zależy od wrażliwości organizmu. Moja kumpelka stosowała personę i chodziła na monitoring owu usg i niestety persona sobie a usg sobie. Ten fakt jeszcze bardziej pogrążył personę.