Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość meloniarka

M E L O N

Polecane posty

Gość meloniarka

Mam pytanie, jestem poczatkująca kucharką. Kupiłam dzisiaj melona i mam pytanie jak sie go je. TZn. pestki się wyrzuca a zielonkawy miąz je tak ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez lubie melony
Najlepiej smakuje ochlodzony.Mozesz zrobic: 1) salatke z avokado(melon i avokado pokrojone w duza kostke i zalane sosem viaigrette); 2) podawac pokrojony melon z wedlia(najlepiej suszona szynka) ; 3) do otworu po pestkach wlac porto (schlodzic)- deser.A danie, ktore lubie najbardziej to: ukladasz na talerzu wymyte i wysuszone mlode listki szpinaku, nastepnie duza lyzka wykrawasz cienkie plastry melona(wygladaja jak platy lososia wedzonego), ukladasz na szpinaku, nastepnie (wczesniej przygotowane i schlodzone) jajka mollet.Polewasz to delikatnie sosem z octu balsamicznego i oliwy, doprawiasz sola i pieprzem.Jajka molette- do delikatnie wrzacej wody z octem delikatnie wkladasz( wczesniej wybite na spodek) jajko, gotujesz 2 minuty i dlikatnie prekladasz do wody z lodem - na 2 min., potem przekladasz na papier absorbujacy, aby obcieklo i gotowe, jajko mozesz przygotowac kilka godz.wczesniej, i musza byc bardzo swieze.Jesli zrobisz male porcje mozesz to podac przed daniem glownym, jesli duza moze byc danie gl. Do tego dobrze schlodzone wytrawne biale wino. smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość meloniarka
OOOOO !!!! Dzięki. A jeszcze jaki kolor powinnien miec dobry dojrzały melon ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez lubie melony
przy wyborze melona wszystko zalezy od jego rodzaju, zwracasz uwage na ogonek, i zapach melona oraz jego ciezkosc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja uwielbiam melony,teraz kupuję je na zmianę z arbuzami ;) Najczęściej kupuję Galię, ale żółte też są b. dobre Przy wyborze melonów warto też kierować się zapachem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jadlam melona tylko we Francji, gdzie melony byly jaskrawo pomarańczowe, bardzo intensywnie. Jesli chodzi o samą technikę jedzenia, tzn. jak powinno się jeść, to pokrojone w łódeczki trzymasz jedną ręką, a drugą nożem oddzielasz od skóry. Następnie kroisz na kawałki i jesz widelcem. tak mi się wydaje, tak mnie nauczono jesc melony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiews
A nie lepiej zroibic kulki łyżka do melonów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
są specjalne łyżki do kuleczek z melona, ale to już większa robota z nimi :D tak najlepiej jest je robić np do lodów albo jako dekoracja do typowej sałatki owocowej, jak ktoś ma cierpliwość, to może tak zawsze wydrążać melony ;) ja z reguły kroję go na cztery ćwiartki i delikatnie wycinam skórkę od miąższu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trataat
a jakies przetwory?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jest
Ludzie najlepsze melony jakie jadłam są w Chorwacji. I smak i zapach nie do opisania.Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez lubie melony
wiem, zemozna mrozic melony:nalezy obrac ze skorki, usunac pestki, pokroic jak sie chce (kolki lub kostki) i do zamrazalki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×