Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szybka Józa

Jak sie robi racuchy??

Polecane posty

Gość szybka Józa

tak jak w temacie...maja byc na dzis..prosze......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jakie racuchy? Drozdzowe? Oto przepis: 2 1/2 szkl. mąki (1/2kg) 2 jaja 1 1/2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 3 dag drożdży sól olej do smażenia Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem. Mleko podgrzać , dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolic. Dodać do drożdży mąkę i jaja i wymieszać(robię to drewnianą gwiazdką). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron. Moja uwaga!! tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Osobiście leje na patelnię sporo oleju tak 1-1 1/2 cm. Lepiej wtedy wyrastają i smażą się. Sprawdzone zrodlo: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5183.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A serowe racuchy robi sie tak: serek homogenizowany, 3 jajka, 1,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać,łyżką nabierać porcje i rzucać je na gorący tłuszcz.Łyżkę najlepiej przed każdym nabraniem porcji zamoczyć w oleju ( żeby lepiej ciasto odchodziło od łyżki ). Można je posypać cukrem pudrem. Ten przepis tez jest sprawdzony (http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis400.html)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość foka
2 szklanki maki 1,5 dag drozdży 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1 łyżka cukru 1 łyżka masła sól olej do smazenia cukier puder lub syrop owocowy do polania Drożdże rozmieszać z letnim mlekiem, wlać do przesianej mąki, wbić jaja dodać cukier, roztopione masło i troche soli. Wyrobic jednolite dość rzadkie ciasto i postawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie nakładać łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć po obu stronach rumiane racuszki. Posypać cukrem pudrem, lub polać syropem owocowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To proste : 1 kefir( powinno być zsiadle mleko no ale nie zdążysz je zrobić :) 1 jajko sczypta soli mąka ( krupczatka lub tortowa) - tak na oko , żeby wszystko miało konsystencję bardzo gestej śmietany ze 2 łyzeczki proszku do pieczeni ja daje jeszcze pokrojone w kostkę jabłko I wychodzą pyszne racuchy z jabłkami , jeszcze tylko posyp cukrem pudrem i życzę smacznego.Robiłam 2 dni temu ...niebo w gębie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szybka Józa
jakiej wielkosci porcje naklada sie na patelnie ? 1 duza lyzka?? i dziekuje za odzew;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak, najlepiej porcje wielkosci 1 lyzki - one i tak lekko rosna w trakcie smazenia. Zeby sobie ulatwic nakladanie, przed kazdym nabraniem porcji na lyzke, lyzke namocz w oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię ciasto naleśnikowe(jajko, cukier, mąka,mleko), tyle że gęściejsze. Do tego jabłka obrane o pokrojone na kawałki wielkości ok. 2-3 cm. I na patelnię:) Potem na chusteczki lub serwetki papierowe, że by obciekły z tłuszczu. Oczywiście smażysz na jakimś tłuszczu, olej lub smalec, co tam masz.Jak obciekną, posypujesz cukrem pudrem:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię ciasto naleśnikowe(jajko, cukier, mąka,mleko), tyle że gęściejsze. Do tego jabłka obrane o pokrojone na kawałki wielkości ok. 2-3 cm. I na patelnię:) Potem na chusteczki lub serwetki papierowe, że by obciekły z tłuszczu. Oczywiście smażysz na jakimś tłuszczu, olej lub smalec, co tam masz.Jak obciekną, posypujesz cukrem pudrem:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
a jak myslicie, mozna racuchy zrobic z jakiejs innej maki? tz. nie przennej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×