Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

A_B

CELIAKLIA.....proszę o odpowiedź !!!

Polecane posty

Ostanio zauważyłam że w kupka mojego 10 miesięcznego dziecka jest zielona ze śluzem...odstawiłam chleb i bułki, następne kupki były już normalne. Potem po pary dniach znów dałam mu bułeczke i kupka była znowu zielona o nie przyejmnym zapachu. Czy to może być celiaklia?? Dziecko zaczęło jeść produkty z glutenem po 7 miesiącu, wtedy było wszystko ok...ale czytałam że objawy tej choroby pojawiają się po paru tygodniach. Byłam z nim u lekarza i chciałam skierowanie na badanie krwi bo podobno tak da się wykryć tą chorobe i potwierdzić na 100%...ale jak to u państwowych lekarzy bywa...mam czekać. Bardzo proszę o wypowiedzi osób które miały styczność z takimi objawami u swoich dzieci lub z celiaklią!!!

teoretycznie pieczywo powinno sie podawac około 12 miesiąca )alergiczne dzieci) moze dziecko ma alergie na gluten? to jeszcze nie choroba... skoro po odstaiwniu jest ok, to narazie nie dawa, daj za jakis czas poza tym skoro podejrzenie pada na celiaklie nie zwlekaj idz prywatnie i zapłac za badanie! www.psyche-soma.com

Gość miałam kiedysc...
...celiaklie jak sie urodzilam i nie wiem bo sie nie pytalam lekarzy ale po dzis dzien duzo choruje i w ogole cera jest bardzo wrazliwa i mam bardzo szybka przemiane materii ogolnie jestem bardzo chuda teraz mam 24 lata pamietam ze mama mowila ze musialam miec jaka male baby specjalna diete

Gość kama2
czesc! Ja wlasnie diagnozuje w tym kierunku mojego 4 letniego synka! Badanie krwi nie wykze tej choroby! Jedyne 100% badanie to endoskopia z pobraniem wycinka blony sluzowej. To diagnozuje tez inne choroby ukladu pokarmowego. Dziecko podczas badania spi. Idz do gastroenterologa ale nie wprowadzaj diety bezglutenowej przed badaniami!!!!! Masz w rodzinie celiaklie? Moja siostra ma wiec moj syn jest z grupy ryzyka. Trzymam kciuki!

ludzie proszę nie wprowadzajcie żadnej diety przed pobraniem wycinka do badań gdyż ich wynik nie będzie wiarygodny!!! co do diety to wogóle należy poczekać na decyzję lekarza, który skieruje do dietetyka i dopiero ten uzgodni z Wami odpowiednią.

Gość kllllllllllll
OCHYDA........................bleeeeeeeeeeeeeee

Gość chitoska
mam duzy problem.moja 13-letnia corka choruje na celiaklie.nie wiem jak mam ja przekonac do stosowania diety.probowalam juz roznych sposobow,ale to nic nie daje.martwi sie,jakie moga byc skutki przez to,ze nie trzymamy diety.prosze, pomozcie mi ja przekonac! jakich mam uzywac argumentow,aby ja przekonac jaka niebezpieczna jest ta choroba

Gość Micca
Celiaklia to nie choroba.. to specyficzność organizmu. Nie da jej się wyleczyć (chodź czasem z biegiem lat ustępuje) i żeby wszystko było okey należy stosować dietę polegającą na odrzuceniu w jadłospisie glutenu, produktów zawierających gluten (głównie produkty zawiarające zboża. tzn makarony, pieczywa , ciastka, wszystkie batoniki [oprocz:miky-way, snikers, bunty i mars], jogury np. takie z muesli czy chrupkami czekoladowymi), płatków zbożowych ( ale są płatki corn flakes firmy nestle i je można kupować i jeść nie martwiąc się o zdrowie malca) Bez obaw można podawać dziecku żelki, lizaki, czekoladę mleczną czy gorzką czy wiele innych specyfików dostępnych na rynku (to są te ze znaczkiem \"przekreślony kłos\" ). http://www.bezgluten.pologne.pl/produkty.php -może się przydać. A tak pozatym to dietę musiałam stosować przez 13 lat, lekarze nie dawali mi szans na zmianę a jednak.. wszystko juz jest okey. Jest masa produktów, które można kupic w zwykłych sklepach, a które są bezglutenowe. Co prawda sa drogie ale to już nie moja wina. Z tym da się żyć. hehe. Nie martwcie się. Przestrzeganie diety przynosi rezultaty. Mam na to przykład. Ja stosowałam dietę i jestem normalnego wzrostu, mojej sąsiadki córka nie.. i jest dorosła niziutka (146 cm) a oboje jej rodziców jest normalnego wzrostu.Nie mówiać już o bólach brzucha lub głowy. Czy ma sie celiaklie można robić z badań, przed którymi pół roku nie nalezy stosować żadnych diet. Mam mnóstwo przepisów na dania bezglutenowe.. np pierogi czy nawet biszkopt do toru, którymi chętnie się podzielę. Proszę pisać na e-malia. Pozdrwiam.

Gość celiakia to jest choroba

Gość mój brat ma celiakię
od urodzenia, ale wykryli ją za późno i w związku z tym, mimo rygorystycznego trzymania diety również w okresie dojrzewania, a więc i buntu, jest nadal chory i prawdopodobnie skazany na dietę do konca życia!!! Więc autorko, olej państwową służbę zdrowia i zrób prywatnie biopsję. Do kobiety, która ma problem z 13-latką: powiedz jej, ze zwyczajnie może umrzeć jak nie będzie stosować diety! Mojej teściowej wykryli celiakię jak była już nieźle po 30tce i prawie umarła, bo tak miała wyniszczone jelita, że nic nie przyswajała. Jakiś lekarz przypadkiem zrobił badania, a ona już była na granicy życia.

Gość mój brat ma celiakię
Aha, mój brat jest wysoki ponad przeciętną, bardzo szczupły i bardzo usportowiony oraz odnosił sukcesy i dobre wyniki w szkołach wszystkich stopni, więc w normalnym funkcjonowaniu to nie przeszkadza, ale sam fakt prowadzenia różnych diet i kuchni w jednym domu jest dość upierdliwy.

widzę, że bliski mi temat się pojawił. ja teżjestem chora na celiakię, pierwsze objawy pojawiły się kiedy byłam w drugiej ciąży i były to bóle brzucha, wzdęcia, zmiany w wypróżnieniach no i przede wszystkim chudnięcie. zawsze byłam szczupła, a w ciąży jeszcze ubyło mi parę kilo, więc wyglądałam tragicznie. diagnoza została postawiona już po porodzie. miałam robione badania krwi i gastroskopię z pobraniem wycinków z jelit. obecnie jestem na diecie bezglutenowej i jest to jedyne lekarstwo na tą chorobę. nieleczona celiakia grozi licznymi powikłaniami, zaczynając od anemii czy osteoporozy na nowotworach kończąc.

Hej widze ze w wiekszosci piszecie o tym ze celiaklia doprowadzila was do straty paru kg. Ale nie zawsze jest tak ja np mam 24 lata jak zachorowalam mialam 1,5 roku i bylam bardzo szczuplym dzieckiem. wyleczylam sie i po 20 latach nastapil nawrot choroby i w pol roku przytylam 15 kg mialam zatwardzenia a nie biegunki i niesamowita sennosc a i co najgorsze bardzo slaba pamiec. I gdyby nie to ze sie wybralam na zwykle testy alergiczne na kurz i trawy nie pomyslalabym nawet ze znowu choruje bo tam kobieta zapytala mnie jakie mialam choroby w przeszlosci i zaproponowala mi zrobienie testu na gluten -i byla masakra. pozniej poszlam z wynikami do lekarza rodzinnego i dostalam skierowanie na badania z krwi. przekroczylam norme 8 razy. Wiec czasem jest tak ze nie ma wiekszych objawow.