Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

isiek

kiedy ciaza po cesarce? pomocy!!!

Polecane posty

mialam cc i bardzo bym chciala miec dosc szybko nastepne dziecko. ile trzeba czekac zeby bylo bezpiecznie albo jakie sa zagrozenia. slyszalyscie cos o tym. Prosze,pomozcie

Gość abcdefghijklmnoprstuwyz
koleżanka zaszla po 10 m-cach

Gość Ninka35
Gdzieś czytałam, że macica do pełnego wygojenia po cc potrzebuje ok. 2 lat. Mnie się wydaje, że to zbyt długo, ale najlepiej podpytać doktorka. :)

Gość odczekać
Mi lekarz powiedział że minimum rok a najlepiej dwa lata

też miałam cc i lekarz powiedziała mi, że najlepiej zaczekać dwa lata bo po tym czasie nie ryzyka rozejścia się szwów.

ok,dzieki. Mi tez gin mowila najpierw o 3 latach, potem o 2, znajome,ze mniej. Nic juz nie wiem. Nie mam jeszcze dni plodnych,ale lada dzien moga sie pokazac. Nie wiecie jakie moga byc powazne zagrozenia? slyszalyscie cos?

Witam. Moja siostra urodziła jedno dziecko dzięki cc i za ok 14 miesięcy ponownie zaszła w ciazę, która przebiegała prawidłowo. Gdyby jednak lekarz czekał 2 godziny dłużej tak jak planował a nie wykonał cesarki wczesniej nie przezyłaby ani moja siostra ani dziecko. Miała macice na pęknieciu. Na szczeście obie wyszły z tego całe i matka i córcia. Po prostu wszystko było kwestią czasu. Osobiście proponuję odczekać te 2 latka. PRZEZORNY ZAWSZE UBEZPIECZONY

Witam. Moja siostra urodziła jedno dziecko dzięki cc i za ok 14 miesięcy ponownie zaszła w ciazę, która przebiegała prawidłowo. Gdyby jednak lekarz czekał 2 godziny dłużej tak jak planował a nie wykonał cesarki wczesniej nie przezyłaby ani moja siostra ani dziecko. Miała macice na pęknieciu. Na szczeście obie wyszły z tego całe i matka i córcia. Po prostu wszystko było kwestią czasu. Osobiście proponuję odczekać te 2 latka. PRZEZORNY ZAWSZE UBEZPIECZONY

Moja kolezanka urodzila w czerwcu 2003 chlopca przez cc a w lipcu 2004 dziewczynke rowniez przez cc

Moja kolezanka urodzila w czerwcu 2003 chlopca przez cc a w lipcu 2004 dziewczynke rowniez przez cc

Mnie mówiono ze rok, ale wszystko zalezy od tego jak wykonane było ciecie (przy cieciu pionowym podobno lepiej odczekać wiecej, niz przy cieciu \"nad linią włosów łonowych\"), a także jak szybko sie wszystko goi oraz od naszego samopoczucia. daleko nie trzeba szukać, były topiki w któryck dziewczyny opisywały jak to długo dochodziły do siebie po cc.

czy wiecie cos jeszcze? czy sa jakies komplikacje przy nastepnej ciazy po cesarce????

isiek lekarze zalecają odczekać pzynajmniej 2 lata, ale moja siostra jedno dziecko przez cc urodziła w styczniu a drugie również przez cc w grudniu tego samego roku. Nie powiem oberwało jej się od lekarzy ale na szczęście druga ciąża przebiegała bez żadnych komplikacji.

Gość ahduerjjmswdqp
do podstawowych komplikacji należą :rozejście się rany na macicy(popularnie :pęknięcie macicy) -diabelnie niebezpieczne,jeśli już się zdarzy,kończy się zwykle śmiercią matki i dziecka , w najlepszym przypadku usunięciem macicy.Częstszą komplikacją szybkiej ciąży po cięciu jest umiejscowienie się zarodka akurat w miejscu gdzie była cięta i zszywana macica.Jest on tam gorzej ukrwiona ,więc płód ma gorsze warunki do rozwoju ,co może oznaczać poronienie lub nieprawidłowy rozwój płodu(tzw. hipotrofia płodu).Lepiej poczekać min. rok ,choć widziałam niejedną ciążę w krótszym odstępie czasu zakończoną urodzeniem zdrowego dziecka.