Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mimi31

bezpieczny wiek a ciążą

Polecane posty

Gość Mimi31

Jak sądzicie, jaki wiek jest bezpieczny na ciążę (pierwsze dziecko). Mam 31 lat i jakoś nie mogę się zdecydować na dziecko. Ciągle nie mam czasu i wydaje mi się ze dziecko może poczekac, że jeszcze nie w tym roku itp. Jaka granica wieku jest w miare bezpieczna dla dziecka? Tzn. chodzi o to żeby dziecko urodziło się zdrowe.

Gość DomiKa
z punktu widzienia biologii 18- 24 ale bywa roznie ja mam 20 lat im kobieta jest starsza tym wieksze prawdopodobienstwo wystapienia powiklan u dziecka a po 40 to wieksze ryzyko dla matki

Gość kiedys mowiono
ze kobieta powinna urodzic 1 dziecko przed 25 rokiem zycia. ale to bylo wieki temu!! czy teraz zmienily sie opinie lekarzy- tego nie wiem. powiem ci jedno znam wiele kobiet, ktore urodzily swoje 1 dziecko po 30 roku zycia i dzieci te byly zdrowe. ja sama mam zamiar urodzic swoje pierwsze dziecko po 30!! (30-34 lata) boje sie tylko jednej rzeczy: ze nie zdarze urodzic ich wiecej :D (mam zamiar miec 3 :) ) pozdrawiam.

mimi wiesz mowisz ze teraz jeszcze nie a jak sie wkoncu zdecydujesz nie boisz sie ze tak od razu sie nie uda? i bedziesz starac sie pare lat? nie zycze Ci tego ale wiesz roznie bywa... pozdrawiam

Ponoć im starsza kobieta, tym większe ryzyko wystąpienia mutacji genetycznych u potomstwa. Z punktu widzenia biologii. Ale moja kuzynka urodziła pierwsze zdrowe dziecko w wieku 32 lat i planują z mężem następne, jeszcze przed 35 rokiem swego życia :) Druga sprawa, że ja osobiście na dziecko zdecyduję się pewnie po studiach :)

Moj lekarz mowi, ze bezpiecznej pierwsze dziecko urodzic przed 30. Nie chodzi glownie o wady wrodzone i ich ryzyko, a przede wszystkim o mozliwosci rozrodcze kobiety. Po 25 roku zycia powolutku zaczyna spadac plodnosc, po 30 coraz rzadziej wystepuja cykle owulacyjne (do 25 rz teoretycznie u kazdje zdrowej kobiety kazdy cykl jest owulacyjny). Poza tym, jesli jeszcze nie staralas sie o dziecko, nie wiesz jak zareaguje Twoj organizm - moze w koncu na przesadna chec bycia matka zareauje blokada psychiczna i nie bedzie chcial umozliwic zaplodnienia jajeczka? Wiele kobiet potrzebuje ponad roku, czasem wiecej by zajsc w ciaze. Tego nie przewidzisz, wiec ja bym juz teraz rozwazyla na chlodno wszystkie za i przeciw. Oczywiscie, moze sie tez okazac, ze szybko zajdziesz w ciaze, ze urodzisz zdrowiutkie dziecko. Na pewno po 30 powinnas byc nastawiona na wieksza liczbe badan w ciazy, niz mlodsze kobiety (np. USG genetyczne, test potrojny itd). Poza tym, zaden wiek kobiety nie gwarantuje zdrowego dziecka. Dziecko z wada genetyczna moze urodzic 20 latka, tak jak i 40 latka moze urodzic zdrowego potomka... ale skad wiesz, jak bedzie w Twoim przypadku...?

Gość Przyszła Mama
Nie chcę uogolniac,ale równiez z punktu widzenia psychiki często bywa tak,iz z wiekiem rośnie róznica i bariera w relacjach dziecko-rodzic,siłą rzeczy często bywa w ten sposób,ze wraz z upływem lat zmieniamy upodobania,stajemy się spokojniejsi,nieco wyciszeni(a nawet nie dzisiejsi)a to prowadzic moze do powstania muru pomiędzy dziecmi i rodzicami,tak więc 15 latek z rególy chętniej wygada się 40 latkowi niz 50 latkowi,20 latek tymbardziej,gdyz nie będzie chciał martwic rodziców,lub z obawy,ze nie zostanie zrozumiany.Ps:pragne zaznaczyc,ze nie jest to zadna tegóła i wcale nie musi tak byc,jednak jest to bardzo częste zjawisko.

Gość Ninka35
Moje pierwsze dziecko urodziłam w wieku 35 lat. Uważam, że to dość późno. Z dzieckiem wszystko OK, ale zastanawiam, się jak długo pożyję i czy doczekam np. wnuków? A jeśli tak, to w jakiej będe kondycji. :)

Gość też uważam
że najlepszy wiek na dziecko to 25 lat +- 3 lata do dziecka trzeba cierpliwosci, energi

Gość ikus
nie wygłupiajcie sie... mam syna 14 lat i zamierzam jeszcze miec jedno a skonczyłam 35...

Gość Mimi31
Kobietki bardzo Wam dziękuję za opinie na ww temat. Poczytałam, roważe za i przeciw.Chociaż wydaje mi się ze nie dojrzałam jeszcze psychicznie do dziecka, mimo moich 31 lat. Wszystko traktuje bardzo lekko, lubie poimprezować itp. Chociaz powoli zaczynam sobie ukladac zycie. Nie mam wprawdzie jeszcze meza, mam faceta z którym chodze 2,5 roku i który jest młodszy ode mnie o 8 lat!! Ale super się rozumiemy i amamy juz pewne plany na przyszłość. Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia, pa pa