Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość celtisa

Nieregularne miesiączki

Polecane posty

Gość celtisa

Czy są jakieś sposoby na wyregulowanie okresu, ale bez brania środków zawierających hormony?? Kto ma też z tym problem??? Bylam u gina ...i nic mi nie poradzil..wiadomo -bylam panstwowo Zazdroszcze dziewczynom ,ktore maja regularne krwawieia Dodam na koniec ze mam juz 21 lat i mnie to coraz bardziej niepokoi. No bo ile lat mozna czekac az sie to wszytsko wyreguluje?!?!?!

Gość witam
ja tez mialam problemy z niereularna miesiaczka-okazalo sie ze jedych hormonow jest za duzo innych za malo. Trzeba w taki wypadku unormowac gospodarke hormonalna, wiec wydaje mi sie ze tylko poprzez tabletki hormonalne...ale specjalista nie jestem:)

Gość celtisa
ale jakos nie mam zaufania do srodkow hormonalnych..to jednak ingerencja w organizm...nie ma jakis "babcinych" starych sposobow???

Gość andrutka27
ja równiez tak mialam, po zrobieniu kompleksowych badań okzazało sie ze mam za mało xeńskich hormonów, dlatego biore tabletki:) jak narazie jest ok zobaczymy co bedzie dalej Pozdrawiam

Gość celtisa
pytanie do andrutka27 : a po jakim czasie jest lepiej? w jaki sposob mozna dowiedziec sie ktorych hormonow brakuje? Czy robi sie specjalne badanie krwi? Czy takie badanie jest refundowane przez NFZ?

Gość Julies
a ja nie wierze w to ze poprzez tabletki anty mozna ustabilizowac okres.Ja bralam tabletki 1,5 roku ,odstawilam i cykle mialam po 50, nawet 56 dni.Nie znam dziewczyny ktora by sobie wyregulowala cykle tabletkami.Chyba ze moze jakies specjalne hormony istnieja ale w tabletki nie wierzcie!

Gość witam
no ingerencja jest, ale przeciez nie musisz brac ich przez cale zycie:) je coprawda biore czwarty miesiac ale nie czuje zadnych skotkow ubocznych, wiec moze waro sie przelamac! a okres pojawie sie zawsze tego samego dnia, daje mi to duzy komfort1

Gość Julies
Celtisa musisz zrobic poziom hormonow....lekarze nie chca go zlecac...nie wiem zupelnie dlaczego, a czy jest refundowane to tez nie bardzo wiem.Ale Ci pomoglam,nie? ;)

Gość celtisa
Julies: czyli jednak mam racje obawiajac sie sztucznych hormonow!? wszystko jest ok jak sie je beirze?? Wiecie...zsatanawiams ie jak dawniej kobiety sobie z tym radzily? Czy np. sa na to jakies ziółka??

Gość Julies
witam....ale okres masz regularny tylko w trakcie brania tabletek.....pozniej wszystko rozwala sie jeszcze bardziej! A przeciez nie bedziesz brala tabletek do konca zycia zeby miec cykle regularne.

Gość celtisa
Dokladnie to mam na mysli Julies!!

Gość Julies
wiem ze bierze sie jakies hormony nie przez caly cykl tylko przez chyba 14 dni i one duzo lepiej spelniaja swoja role.Nie pamietam jak sie to nazywa....ale jak znajde to Ci napisze!

Gość celtisa
dzieki :)

Gość celtisa
No piszcie dziweczyny!!! Co mozna jeszcze zrobic??? Planuje wkrotce rozpoczac wspolrzycie i bardzo sie obawiam tego by nie miec niepotrzebnego stresu! Czasem spoznia mi okres nawet o 7 dni!!!!! Tylko nie pisac ze mam zaczac brac tabletki!!! Bo nie zamierzam tym sie szprycowac!!! :P

nie ma sposobów... musisz isc do gina powiedziec ze masz nieregularne okresy i co on na to. przewaznie przepisują srodki antykoncepcyjne bo są najlepsze na to. poza tym dobrze dobranie nie wyrządzaj szkody, jesli stosujesz je jak nalezy, i robisz kontrolne badania tym razem idz do innego ginekologa! www.psyche-soma.com

Gość celtisa
nic z tego .chemia odpada...

inaczej sobie nie pomozesz bo to jest kwestia rozregulowanych hormonów zwykle cykl trwa 28 dni i ta co tak ma bedzie miała zawsze ale cykle gdzie jest tydzien róznicy nie jest normalny, ja miałam 30-33 dniowe, i były regularne pomysl o zbadaniu hormonów a przekonasz sie ze czasami trzeba sobie dopomóc! www.psyche-soma.com

Moze idz prywatnie? Ja chodzilam do lekarza panstwowo (nie o gina chodzi) i mowil calkiem co innego niz ten prywatny i ten prywatny mnie przynajmniej wyleczyl!!:) moze wiec warto sie wybrac? moze cos ci zaleci innego niz pigulki jesli nie chcesz ich brac. pozdrawiam🌻 ps. ja tez mialam nieregularny okres, ale i przy okazji chcialam sie zabiezpieczyc, i pigulki mi pomgly, nie wiem co bedzie jak je kiedys odstawie, czy nadal bede miec regularny okres, ale poki co mam jak w zegarku:) ale do niczego nie namawiam jesli nie chcesz. 🌻

Gość Julies
Znalazlam: Regulację cyklu można też przeprowadzić mniej obciążając organizm, samym gestagenem branym od 15 do 24 dnia cyklu. Metoda łatwiejsza, mniej obciążająca. Poza tym daje większe gwarancje wyregulowania cykli na dłuższy czas nie ma nazwy ale to jak powiesz lekarzowi o co chodzi to pewnie bedzie wiedzial.

Gość celtisa
Zastanawiam sie nad lekami homeopatycznymi moze ktos stosowal?

Gość celtisa
jak nie pomoga to nie zaszkodza na pewno!

Moja droga :) Ja mam takowe problemy odkąd zaczęłam w ogóle miesiączkować, niestety ... I powiem Ci jedno - innymi śrdkami niż hormony tego nie \"wyleczysz\" :D Możesz wierzyć lub nie, ale ja od dobrych 5 lat się leczę w tym właśnie kierunku i odwiedziłam już mnóstwo lekarzy (głównie prywatnych), więc jestem w pełni świadoma tego, co piszę :) Brałam prawie 4 lata (z przerwami) Duphaston - lek na uregulowanie okresu właśnie :) Musisz zacząć przede wszystkim od wizyty u gina i wyjaśnienia mu swoich dolegliwości ;) Ja dostałam skierowanie na badania poziomu hormonów i wyszło, że mam za niski poziom progesteronu. Duphaston brałam od 16 do 25 dnia cyklu i miałam zawsze regularne 28-dniowe cykle :) Więc Tobie też radzę wybrać się do lekarza, a on już dalej Tobą pokieruje odpowiednio ;) Obecnie w związku ze zmianą sytuacji życiowej ;) przestawiłam się na tabletki anty - mam teraz 2w1 - zapezpieczenie a jednocześnie regulację cyklu :) Ja osobiście polecam takie rozwiązanie i od razu mówię, że w inny niż - jak napisałaś - \"chemiczny\" sposób tego nie zmienisz ! Pozdrawiam :) ups, ale się rozpisałam :D ale mam nadzieję, że Ci trochę doradziłam tym swoim gadaniem :D

Gość celtisa
dzieki za porady.... przeraza mnie mysl,ze prawdopodobnie nie ma innej metody niz chemia nie podoba mi sie to :((

Gość ooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo

Kochna, mialam ten sam problem. Poszlam do gina, zrobilam odpowiednie badania-okazalo sie ze nie prawidlowy poziom hormonow i przepisal hormony, bralam nie caly rok i odstwilam i teraz jak w zegarku 28 dni:)

Gość Ola

Ja okres dostaję różnie co 40 lub 46 dni. Teraz chodze z tym do ginekologa i dostała tabletki które mają mi pomóc w regulacji okresu. Znalazłam bardzo dobrego lekarza , którego moge polecić przyjmuje w https://prima-med.info/