Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytajnicaaa

KULTUROZNAWSTWO- WARTO? Czego mnie tam nauczą?

Polecane posty

Gość Pytajnicaaa

Ktos skonczyl te studia, bo ja mysle nad tym kierunkiem. prosze o opinie

Gość Pytajnicaaa
Myślę nad UW. Jestem humanistka i nie wyobrazam sobie studiowac czegos, co mnie nie interesuje. Dzieki za informację, przemyslę to co napisałaś.

jesli jesteś humanistka i nie wyobrażasz sobie, żeby studiowac cos innego, to kulturoznawstwo to swietny wybór.

Gość hm......
Dziwie sie troche, ze wsrod tych, jak to nazwalas, "intratnych" kierunkow znalazlo sie miejsce dla biotechnologii, a nie ma miejsca dla informatyki.

oczywiscie, ze informatyka tez, ale bez przesady, nie będe tu wymieniała wszytkiego, to miał byc tylko przykład a nie ranking. Więc nie widzę tu nic dziwnego.

Gość tylko że ja sie zastanawiam
nad religiozawstwem bo to tez zalicza sie do moich zainteresowań. POza tym, ciekawa jestem jaki zawód po tym będę mogła wykonywać. Cogitatio, czy Ty pracujesz jeśli można wiedzieć?

Gość aha zapomniałam się
spytać czy egzaminy są ciężkie

Nie wiem na jakim uniwersytecie mają na kulturoznawstwie specjalizacje religioznawczą, ale wiem, że gdzieś jest. Generalnie kulturoznawcy mają być animatorami kultury, więc przede wszystkim praca w domach kultury, działach promocji róznych instytucji kulturalnych, także w bibliotekach, które nie ograniczają sie jedynie przecież do wypożyczania książek, wydziałach kultury, instytucje upowszechniająe muzyke (na studiach są wykłady z wiedzy o muzyce), teatr też, jako że prowadzą działalniśc kulturalna i mają rózne działy, takze promocyjne, organizacyjne, sa kierownicy literaccy itp. Mnie interesuje praca w wydawnictwach, bo jestem po specjalizacji literackiej i taka praca najbardziej mnie interesuje. Studia skończyłam w zeszłym roku, pracowałam zaraz po studiach, ale to nie było to co chcialam robić, z czasem zaczeła sie redukcja etetów i jako osoba o najkrótszym stażu poleciałam na bruk. Teraz szukam pracy w wydawnictwach, co przyznaje jest cholernie ciezkie. Kiedy ja zdawałam egzaminy były dwu etapowe, pisemny - wtedy była rozprawa na jakiś teamt i ustny, a teraz są podobno testy. Trzeba jednak wykazywac sie wszechstronną wiedza, intersowac sie wieloma aspektami kultury, pytania czasem dotyczyły konkretnego filmu, stylu w architekturze czy nurtu w dramacie, wszechstronność wiedzy to podstawa i moze dlatego te studia sa ciekawe, ze bada sie i poznaje różne dziedziny kultruy, a specjalizacja rozszerza bardziej konkretny aspekt - teatr, film, media, literatura, czy teoria kultury. Kandydatów jest przynajmniej 4-5 na jedno miejsce. Powodzenia, próbuj!

Gość dziękuję za odpowiedź
będę próbować:) Tylko mam wrażenie, że tak mało wiem... Myślę, że wiedza ze szkoły średniej jest stanowczo za mała. Może mogłabyś polecić jakieś książki, które pomogłby mi w przygotowaniu sie do egzaminu wstępnego?

Gość to postu wyzej
a ty dalej kop rowy, ktos to przecież musi robic :-D

Gość kup sobie
skrypt "antropologia kultury" (dostaniesz na IKP UW albo w księgarniach Liber, Prus), przy egz. na warszawskie kulturoznawstwo to podstawa.

Gość kup sobie
Oczywiście "Aha", nie "Acha". Detal.

Gość nuev
Ja się przygotowywałam, korzystając z prasy ;) a oprócz tego z "Historii filozofii" Tatarkiewicza, podręcznika do historii sztuki dla szkół średnich, dużo książek dot. historii literatury... Ostatnio widziałam "Elementy wiedzy o kulturze" Zbigniewa Adamka, nieco subiektywne spojrzenie (autorem jest ksiądz), ale książka dobra.

Na pewno jestes dobrze przygotowana, ja nie wiedziałam za bardzo jak sie przygotowac właściwie, zrobiłam to po swojemu i jakoś sie udało :-D polecam CI jakies opracowania ogólne: Na przykład: ze sztuki: Gombrich: O sztuce teart: opracowanie Browna : Historia teatru film: Jackiewicz : Moja historia kina Skup sie na dziedzinie, o której wiesz najmniej. Kiedys wydano bardzo fajne testy z wiedzy humanistycznej: Alina Szewczyk, WOjciech Szewczyk: Testy sprawdzające wiedzę humanistyczną (dla kandydatów na wyższe uczelnie i uczniów szkół średnich) testy sa z literatury sztuki, muzyki, filmu, teatru i filozofii, są bardzo dobre, polecam, nie wiem czy mozna je kupić, bo ja je kupowałam dośc dawno, ale moze, poszukaj. Zostały juz wydane pierwsze podeczniki do nauki wiedzy o kulturze, może warto do nich zajrzeć, pewnie zbierają jakieś zagadnienia w jedną całość. A czy wiesz jak będa wyglądać egzaminy? W informatorach zazwyczaj są informacje o formie egzaminu. Zapomniałam dodac, ze kulturoznawcy mogą uczyc też w szkole przedmiotu wiedza o kulturze.

Gość Tatarkiewicza znam
na szczęście, ale boję się zagadnień z teatru :(

Gość naarta
Kulturoznawstwo to bardzo ciekawy kierunek, ale nie na UW.Na UW to przedewszystkim teoria, teoria i przewaga odtwrzania artykułów ze wspomnianego wyżej skryptu, który trzeba znać niemal na pamięć.Tylko połowa zajęć naprawdę wciąga. IKP na UW współpracuje z praskim teatrem Remus. Te zajęcia to dopiero jest jazda- horror!

Gość dziękuję Ci Cogitatio
za wskazówki :) Zapomniałam się jeszcze tylko syptać czy są to studia 5-letnie czy w 3-letnie. Może dobrze byłoby zrobić lecencjat, a potem coś bardziej partycznego jako uzupełniające? Zastanawiam się też nad Uniwersytetm Wrocławskim.

Gość suil
A dlaczego horror? Wybieram się tam w przyszłym roku...

Antropologia kultury pod redakcją Mencwla to dobry wybór tekstów antropologów, religioznawców (Eliade) i badaczy kultury, Jesli jesteś szczególnie zainteresowana religioznawstwem to polceam Eliadego Historię wierzeń religijnych. I polski zbór esejów tego autora \"Sacrum, mit , historia.

Studia moje były 5-letnie magisterskie. Studiowłam dziennie. Teraz wybieram sie na podypolmowe.

Gość znam Eliadego
czytała jogę nieśmiertelność i wolność oraz kowalów i alchemików. Muszę nadrobić resztę

Gość .....*
ja studiowałam na UJ - kulturoznawstwo - specj. cywilizacje śródziemnomorskie ;)

Gość zostaniesz gupim kaowcem
po moich studiach się rowów nie kopie:)

Gość co to jest kaowiec
???????????????

Gość Vo_oV
biotechnologia intratna :o, może daje dość dużą szansę na prace w zawodzie ale żaden (poza infomatyka) zawód inżynieryjny- naukowy nie jest intratny.

Gość Burok Ziemniaczany
Na kulturoznastwie naucza Cie kultury przy stole.

Gość Anabelle___wroc
Tez zastanawiam sie nad tym kierunkiem na Uniwersytecie Wroclawskim, zdaje w tym roku nowa mature (polski, angielski, wos i moze hist.) i zastanawiam sie ile mniej wiecej potzrebuje procent zebym na podstawie swoich wynikow mogla sie tam dostac. Czy ktos moze jest teraz na I roku i moze mi powiedziec jak poszla mu nowa matura? Moze przy okazji orientujecie sie jakie UW proponuje w ramach tego kierunku specjalizacje? Dzieki za wszystkie odpowiedzi!!!

Gość xso
A co sądzicie o Uniwersytecie Gdańskim? Wiem, że kulturoznawstwo to tam nowy kierunek, ale chciałabym się dowiedzieć przede wszystkim, czy należy zdawać tam j. polski na poziomie rozszeżonym? Na stronie UG nie ma tej informacji, moze ktoś z zainteresowanych wie?:/

Gość marychaaa
musisz sie interesować kulturą dużo więcej niż przeciętnie żeby tam się dostać. ja przeszłam pisemny na UW na kulturoznawstwie, ale poległam na ustnym, za mało byłam obczytana.