Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sonia1982

Pieprzyki, znamiona jak sie ich pozbyc?

Polecane posty

Gość Sonia1982

Witam mam pytanie czy ktoras z was posiada duza ilosc znamion duzych lub malych? Ja mam ich mnostwo 2 sie pozbylam chirurgicznie ale zostaly paskudne blizny. Czy mozecie mi cos doradzic? Moze ktoras z Was miala usuwane laserem lub cieklym azotem? Zostaja po tym blizny? Czy mozna duze i male pieprzyki usunac tymi metodami? Z gory dziekuje

hmm,usuwalam niedawno takie znamiona-dosyc duze mialam ze 3,reszta to takie 0,5cm.,ale chirurgicznie.Nawet mnie nie strasz ,ze zostaja blizny bo mam to w dosyc widocznych miejscach:/ w sumie usuwal mi je POLECONY chirurg,ale hmm,jak narazie to dosyc to ladnie wyglada i oprocz kreseczek (blizn) nic nie powinno na moj niedoswiadczony w tej sprawie gust zostac. a co do pozostalych metod to w zyciu nie slyszalam o nich:) Ale moze to kwestia szycia,jesli mialas szwy rozpuszcalne to mogly Ci popuscic za wczesnie i efekt jest jaki jest. No nie wiem,mozesz mi co napisac o tym i ile w ogole ile trwala regeneracja skory po takim zabiegu ?musze sie jakos wykurowac w 2 tyg.bo mam test spr.fizycznej i nie wiem jak to zrobic,bo jedno ciecie mam na brzuchu i lekarz narazie zabronil mi sie naciagac.

Niedawno usunęłam kilka dużych znamion w znanej klinice onkologii na Śląsku. Usunieto je metodą koagulacji, po tym zabiegu część maleńkich blizn zniknęła ale zostało mi kilka zrostów, zanikają i bardzo się cieszę z tego powodu:) Niestety jedno duże znamię na łopatce o średnicy 8mm usunięto chirurgicznie, miałam założone 3 szwy i teraz wygląda to dosyć nieładnie. Dowiedzałam się od lekarzy, bardzo dobrych specjalistów, że u ludzi do 35roku życia rany teraz goją się bardzo nieładnie i nie wiadomo dlaczego. Moja 60-letnia znajoma też miała usuwane znamię koagulacją w tej właśnie klinice i rzeczywiście nie ma śladu.

Gość Sonia1982
Pikolone_sliwki dziekuje ale czytalam juz tego linka:-)

Gość Sonia1982
malgos81 a mozesz napisac jaka to klinika i gdzie sie dokladnie ona znajduje?

Gość Sonia1982
I czy zabieg wykonywano bezlplatnie?

Tu jest stronka gdzie można uzyskać sporo informacji o Klinice http://www.io.gliwice.pl/ . Polecam tą klinikę, jest miła obsługa choć lekarze czasem nerwowi, tam bardzo często umiera bardzo ciężko chory człowiek, mimo wszystko jest super. Zabieg był wykonany darmowo, najpierw dostałam skierowanie od dermatologa i udałam się na tamtejszą Chirurgię, wcześniej przeprowadzono ze mną wywiad, na co chorowałam, pytali o możliwość dziedziczenia nowotworów itd. Póżniej uwawiają się z tobą na pierwszą wizytę i decydujesz z lekarzem co chcesz usunąć. Zabieg koagulacją trwa ok 15 minut wraz z przygotowaniem, usuwają maksymalnie trzy znamiona za jednym razem. Po zabiegu idziesz do domu, ranka mało boli, właściwie tylko szczypie, na początku nie można się myć w tym miejscu, szczegółowo poinformuje cię lekarz prowadzący. Zazwyczaj jest tak, że lekarz nie pozwala na usunięcie wszystkich, dla twojego bezpieczeństwa bo każde znamię to komórki rakowe skupione w jednym miejscu. Dodam, że każdy człowiek ma w sobie takie komórki a w naszym przpadku są gęsto skupione w miejscu tzw pieprza. Zazwyczaj \"śpia\" sobie tak całe życie, w przeciwnym przypadku mamy raka:((

malgos81 mozesz mi napisac ile u Ciebie trwala rege eracja skory po takim zabiegu? czy myslisz ze 3,4 tyg.wystarcza,zeby moc wrocic do cwiczen? hmm,martwie sie tym co powiedzialas,ze po tym najwiekszym znamieniu zostala Ci nieciekawa blizna.Czy te szwy ktore mialas założone byly rozpuszczalne cyz takie zwykle? i po jakim czasie Ci te szwy sciagneli:) wiem ,ze duzo pytan zadaje,ale bardzo wazna jest dla mnie estetyka ciała,a blizny to utrapienie. Założono mi szwy normalne z tego wzgledu ,ze rana jest na brzuchu,ale martwie sie bo kazano mi je przetrzymac ok 10 dni na sobie i boje sie ze zostanie mi znak w postaci tzw.drabinki. straszne to jest dziewczyny..wiem ze ludzie maja powazniejsze problemy i dolegliwowsci,ale ja naprawde to przezywam:) pozdrawiam i dziekuje

Ja mam duzo pieprzykow na calym ciele,ale boje sie ich ruszac odkad uslyszalam o jednym przypadku,gdy kobieta usunela sobie pieprzyka,ktory miala na twarzy i jej sie nie podobal,poczym nabawila sie tragicznych komplikacji-usuniecie tego znamienia spowodowalo uaktywnienie sie czerniaka i kobieta zmarla:( napewno powinno sie usuwac znamiona,ktore podejrzanie wygladaja,krwawia,swedza,lub zmieniaja sie w jakis inny sposob,ale jesli pieprzyk wyglada caly czas tak samo i nie jest jakis patologiczny to ja bym nie usuwala

jeju,a moze powinnam usunac,mam dwa w takim miejscu,gdzie sa czesto pocierane ubraniem:( jeden na glowie pojawil mi sie bradzo szybko,ale nie jakis wypukly tylko taki ciemny i plaski:( nie wiem moze panikuje......

Gość gooska_sl
do pikolone_śliwki Gojenie skóry po koagulacji trwa krótko, nie ma szwów bo miesce rany "przysmażaja" jakimś urządzeniem:) dokladnie nie wiem co to było, zostaje tylko suchy strupek o który trzeba sie bardzo troszczyć!!!!! Na najwiekszego pieprza zalożyli mi szwy bo był najwiekszy i kiedyś go bardzo przysmażylam na słoneczku, usunęli go chirurgicznie. Strupy po koagulacji goją się szybko i już kolejnego dnia można iść do pracy, szkoły. Przez około 2 tygodnie trzeba bardz uwarzać, myślę że po 2 tygodniach można już wrócić do ćwiczeń, wszystko zależy od organizmu i wielkości znamiona. Zresztą lekarz Ci powie, przy kolejnej konsultacji czy można już ćwiczyć. W grudniu minie rok jak zaczęłam usuwać znamiona, ostatni zabieg miałam 14 lutego. Już latem spokojnie mogłam założyć skąpe ciuszki i po zabiegu nie ma prawie śladu, tylko ten nieszczęsny szew:( Usunęli mi znamiona w miejscach narażonych na uszkodzenie, min w pachwinie, ten największy na łopatce i w dekolcie w okolicach gdzie były ocierane o stanik..... Usuwanie znamion wiąże się z dużym ryzykiem ale nieusuwane mogą być tak samo groźne. Lekasz w tym przypadku zawsze doradza co jest najlepsze. Osateczna decyzja należy do Was!!!!!! Jeszcze jedno, z tego co wiem najbezpieczniejsze są te wypukłe i brazowe, jeśli macie jakieś czarne znamiona radze sie udać czym prędzej do lekarza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Sonia1982
Pikolone_sliwki ja mialam usuwane 2 znamiona, 1 pod biustem 2 na brzuchu. Pod biustem blizna sie nawet nie rzuca w oczy ale na brzuchu jest paskudna, czerwona drabinka :( wiem ze tej blizny sie juz nie pozbede. Mam nadzieje ze w twoim przypadku bedzie inaczej:) szukam teraz dobrej kliniki w ktorej usuna mi reszte pieprzykow ale malych jakas skuteczna metoda. Pozdrawiam

Sonia..Ty mnie nawet nie strasz. W sumie juz mam taka schize z tego powodu ze glowa boli. Z tego wszystkiego zapomnialam,ze jeszcze waznijesza sprawa od \"wygladu\" jest zdrowie i..wyniki badania o ktorym na smierc zapomnialam. W tyg.sciagaja mi szwy (po 10 dniach!) i mam nadzieje sie czegos dowiedziec. chociaz mam nadzieje ,ze nic mi nie jest i wtedy spokojnie bede mogla zajac sie lamentacja nad swoja \'\'nieestetyczna drabinka\'\' ;) odklejam co jakis czas opatrunek-zagladam tam z ciekawosci bo sciagnieto mi co drugi szew i wiecie co..na moje oko ot nie jest czerwoen ,tylko miejscowo zaróżowione,a miejscowo to białe i bez widocznej drabinki.Odpadly mi pierwsze malutnie strupki i po nich juz tylko takie czyste cialo zostalo,lekkie ale to leciutkie rowki. (chociaz nie wiem,moze ja chce widziec te wszystkie reczy i wyobraznia mi płata figle;) ) hmm,moze wyjde na ludzi;) pozdrawiam jeszcze raz!

Gość Sonia1982
To super Pikolone_sliwki az ci zadroszcze, ja w sumie tez jak mialam szwy i rana sie goila nie bylo zaczerwienienia ale pozniej po zdjeciu szwow miala czerwona drabinke:( nigdy sie jej nie pozbede :(

witam SONIA :) zagladam tu dosyc czesto,ale widze ze topic stanal w miejscu. Mam do Ciebie pytanie: ile czas uminelo od Twojego zabiegu do dzisiaj? bo pamietam jak pisalam,ze u mnie te \'\'blizny\'\' ladnie wygladaja itp. otoz nie! to tak wygladalo jak jeszcze te pozostale szwy sciagaly skore,a teraz te blizny nie sa biale tylko czerwone.Tlumacze to sobie tym,ze maja dopiero miesiac...no do cholery nie chce takich na zawsze:) Nie denerwuj sie swoimi..moze u Ciebie tez jest kwestia \"świeżych blizn\". Rozmawialam z moja kumpela,ktora tez sobie usuwala znamie i nawet widzialam blizne..po 9mies.ma normalnnie biala. Wiesz co Sonia,ja mam nadzieje ze za 9 mies.bedziemy mialy sliczne,niewidoczne drabinki ;) pozdrawiam Cie i nie zapomnij prosze odpowiedziec mi na pyatnie.

Gość Sonia1982
Pikolone_sliwki od mojego zabiegu minelo jak sie nie myle rok, niedawno urodzilam synka a chyba przed ciaza jakies 3 mesiecae wczesniej usuwalam i blizna sie nie zmniejsza i jest dalej czerwona. Teraz jest nawet wieszka gdyz brzuszek byl duzy wiec i blizna sie powiejszyla. Nie licze na to ze sie zmniejszy :( Pozdrawiam

hej Sonia kurcze,znowu mnie przerazilas :) nie no bez jaj. Juz wszystko robie,zeby sie tego cholerstwa pozbyc.Smaruje sie codziennie Cepanem..ciekawe czy mi to pomoze. A w ogole chyba Ci nie powiedzialam,ale 2 inne ranki spalilam sobie spirytusem salicylowym i teraz mam takie potforne sino-krwiste dookola.Nic mi nie pomaga,lekarka zapisala mi Lioton 1000 na to,zbledlo troche,ale masakra-chcialam wygladac ladnie to na wlasne zyczenie sie oszpecilam.Szlag mnie juz na to trafia. Hmm,mysle,ze w Twoim przypadku ciąża jednak troche Ci \"pomogla w zatrzymaniu\" tej drabinki..:) ale dla Maleństwa pewnie bylo warto ;) pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc;)

Gość Sonia1982
Piekolone sliwki ja uzzywam jeszcze specyfiku contratubex taki lagodny zel, moze sprobuj tym sie smarowac. Ja to w ogole mam takie cialo ze rany sie zle goja a Tobie moze cos pomoze. Ja to w ogole jestem przerazona bo jeszcze mam 4 takie wieksze pieprzyki i w cholere malych nie wiem jak je usunac :/ zeby nie bylo blizn. W koncu takich malych mi chirurgicznie nie usunom :-(

Sonia,przeciez ja mialam wszystkie chirurgicznie usuwane ,bez wzgledu na wielkosc-nawet taki malutki pod biustem(moze z 5mm.dlugosci mial,a szerokosci 3mm).Po tych malych to nawet sladu nie ma. Jakos bardziej jestem przekonana do chirurgii,bo po takim wycieciu mozna zawsze zbadac material,a po innych metodach to jest raczej nie mozliwe.nawet najlepszy chirurg czy onkolog moze sie \"na oko \" w ocenie ryzyka danej zmiany pomylic. ja jestem cala popieprzona:) żal mi ich usuwac,ale jak mus to mus.Tzn usuwaja mi tylko te najwieksze,zostal mi jeszcze 1 ale termin mam dopiero na przyszly rok.Chce to zrobic po wakacjach :) pozdrawiam

Gość Sonia1982
ło matko ! takie male ci wycianaja chirurgicznie? Mnie dermatolog wysmila jak jej powiedzialam ze bym sie chciala pozbyc wszystkich pieprzykow nawet tych malutkich co maja z 1 mm, Powiedziala ze zaden chirurg mi takich malych nie usunie, gdyz trzeba wyciac pieprzyka z marginesem ciala i bylabym cala w bliznach :/ te male jedynie laserem albo po przez krioterapie ale nie stac mnie na to przy takiej ilosci znamion.

hej Sonia, hmm,moglas mnie zle zrozumiec:) nie, nie usuneli mi chirurgicznie WSZYSTKICH,ale \"wszystkie\" ktore do tej pory usuwalam,nawe ttego malego o ktorym napisalam. Nie no z 1mm to bez przesady Sonia,takie to zostawilam,mam mnostwo tego na ciele-naprawde mnostwo, ale ich sie nie pozbywam-obserwuje je jedynie. A lekarz kazal Ci ewidentnie wszystkie te malenstwa usunac? bylam dzisiaj u lekarza i jak zobaczyla te moje zarozowione \"blizny\" to zauwazylan pewien kaprys na jej twarzy pt \"hmm\" i powiedziala\"no..moze sie wyrownaja ze skora i zmienia zabarwienie\"...maaatko,ja nie na to czekalam! mam juz tego dosyc pozdrawiam:)

Gość Sonia1982
Ja mam tez takich malych wnostwo i ciagle wyskakuja nowe. Wieksze mam 4 ale chcialabym nie tylko tych 4 sie pozbyc ale takze tych malych niekoniecznie wszytskich :-) pare bym sobie zostawila ale napeqno bym usunala z rak nie podobaja mi sie i latem nie zakladam koszulek na ramiaczkach bo wydaje mi sie ze to brzydko wyglada:-( nie wiem ale jestem stsrasznie uczulona na ta te moje pieprzyki :-( Jak sie ich pozbyc!!!!????

witam Sonia:) cos Ty! :) piekne sa te pieprzyki! Twoje tez na pewno. ja mam ich mnostwo i gdyby nie fakt,ze lekarz KAZAL to z checia bym wszystkie oszczedzila,tak mi sie podobaja. Ale musze sie przyznac,ze 1 takiego duzego uratowalam,chirurg chcial mi go wyciac ze wzgledow estetycznych..a ja ze wzgledow estetycznych chce go wlasnie miec!Mam raczej ciemna karnacje,a te ciemne pieprzyki uwazam,ze dodaja mi urody:)chyba jestem zboczona na ich punkcie heh Gdybys Ty widziala moje rece hehe,ale te pieprzyki mi nie przeszkadzaja w zalozeniu koszulki w lecie.Wrecz przeciwnie,chodze \'\'wyneglizowana \'\'ile tylko sie da-w koncu to jest lato i przez jakies \'\'malenstwa\'\' mam chodzic jak talibka,wyubierana po uszy?:) nie. A Ty moze jestes poprostu przerwazliwiona na punkcie ich estetyki,moze powinnas spojrzec na nie inaczej-to chyba rozwiazaloby Ci problem ciaglego rozmyslania o nich. Sonia,naprawde pieprzyki ladnie sie prezentuja-nie wazne czy duze czy male,czy na pupie czy pod pachą. Zaprzyjaznij sie z nimi hehe pozdrawiam Cie Ty moja twarzyszko \'\'niedoli\'\' ;)

Jeżeli chcecie pozbyć się blizn, a przynajmniej sprawić żeby były mniej widoczne to polecam maść Cepan. Jest strasznie śmierdząca, ale przy regularnym i konsekwentnym stosowaniu sprawia, że blizny stają się naprawdę bardzo mało widoczne, a te mniejsze i mniej zgrubiałe nawet znikają Ja też miałam usuwane znamię :)

Gość Sonia1982
hej Pikolone_Sliwki Wiesz ja mam raczej jasna karnacje i do swoich pieprzykow sie nigdy nie przyzywczaje i ich nie polubie :-) Ale to super ze ty swoje zaakceptowalas i nie chcialabys sie ich pozbyc :-) Pozdrawiam

Gość zak
Chcialam sie pochwalic ze wlasnie 1 tydzien temu usunelam kilka takich swoich wystajacych pieprzykow na ktore nie moglam patrzec, bardzo sie balam, ale nie bylo tak zle, a co najwazniejsze stropki juzodpadly i widac tylko troche rozowa skorke,alejak juz wczesniej pisalam to dopiero 7 dni minelo, i bardzo sie ciesze ze sie odwazylam.PO PIERZACH ANI SLADU

Gość AnnA 265
Mam brzydki pieprzyk na plecach i chciałabym go usunąć,lekarz powiedział że usunie go tylko chirurgicznie. Czy usunięcie pieprzyka chirurgicznie boli?