Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sonia1982

Pieprzyki, znamiona jak sie ich pozbyc?

Polecane posty

Witam mam do was pytanie od dziecka mam znamie pieprzyk na szyi wielkości 3 cm na 2 cm czy mozna jakos sie tego pozbyć i czy zostanie po tym blizna słyszałem nawet ze to rakotwurcze jest prosze o odp

czesc dziewczyny. szukam jakiejs kliniki (godnej polecenia oczywiscie) w Warszawie badz Radomiu. mam mnostwo pieprzykow na twarzy, płaskich i chcialabym je usunac laserem...pomóżcie

Gość OlgaN95
Ja mam 4 pod pachami . Chyba powinnam je usunąć bo boję się że je uszkodze szczególnie przy depilacji:( czy napewno powinnam?

Gość marmar87
Witam, Jak sie pozbyć pieprzyków? Ja mam dość dużo pieprzyków. Zawsze najbardziej mi przeszkadzał jeden bardzo widoczny na prawym policzku, za uchem oraz liczne na rękach. Postanowiłem coś z nimi zrobić bo po co się męczyć całe życie. Tego z policzka mam zamiar usunąć w ośrodku Medicina w Krakowie niedaleko Ronda Grzegórzeckiego. Robią tam zabiegi na NFZ. Najpierw trzeba się umówić na wizytę u tamtejszego chirurga, który ma podpisaną umowę z NFZ. Na taką wizytę trzeba mieć skierowanie od lekarza rodzinnego albo można iść odpłatnie bez skierowania. Wybiorę chyba to drugie bo nie chce iść do swojego lekarza rodzinnego. Mam nadzieję że szybko będą miał zabieg i to bezpłatny bo na Fundusz. Na pieprzyki z rąk znalazłem inny sposób - nie chcąc czekać na zabieg. Na rękach miałem pieprzyki płaskie (takie jak by tylko skóra była zabarwiona punktowo na ciemny brąz, oraz ze dwa wypukłe w tym jeden dość duży. Może i to nie odpowiedzialne z mojej strony (bo tyle się czyta że trzeba z pieprzykami uważać, nie podrażniać itp itd), ale potraktowałem je środkiem BRODACID. Punktowo nakładałem ten środek na pieprzyki (nie od razu na wszystkie). Już po ok 24h pieprzyk ciemnieje i powoli przeistacza się tak jak by w strupek. Przy nakładaniu Brodacidu na pieprzyk trochę pieczę ale mi to nie przeszkadzało. Po kilku dniach pieprzyk (a właściwie strupek) odchodzi. Odkleja się jak nalepka, a na jego miejscu pojawia się biała czysta skóra. Jest lekki mały \"kraterek\" po nim (zwłaszcza jeśli jest wypukły), ale mi się szybko zagoiło to miejsce i teraz praktycznie nie ma śladu. W ten sposób systematycznie pozbyłem się pieprzyków z rąk i jest mi z tym dobrze. Jeżeli chodzi o pieprzyki na twarzy to już zalecam wytępić je chirurgicznie bo jednak twarz to najbardziej eksponowane miejsce. Można spróbować tak poradzić sobie z pieprzykami, ale nikogo nie namawiam do używania Brodacidu na pieprzyki bo teoretycznie jest on na kurzajki. Pieprzy pieprzykowi nie równy. Brodacid można kupić w każdej aptece bez recepty za ok 15 zl.

Gość Marciocha
Mam problem ze znamieniem barwnikowym łojotokowym mam je na mostku i nie stanowi żadnego zagrożenia. Mam je od dzieciństwa podczas okresu dojrzewania pieprzyk urósł do wielkości ziarnka grochu ma 1cm. Byłam już u paru dermatologów i każdy mówi ze da się to usunąć tylko chirurgicznie, ale chirurdzy plastyczni mówią ze jeśli wytnie się to jest bardzo duze prawdopodobieństwo komplikacji, ze to narośnie, byłam też u jednej pani doktor która usuwa znamiona laserowo ale powiedziała ze moje jest za duże na zabieg laserowy. Nie wie co robić czy mimo tego ze mogą byc komplikacje wycinac, niech ktoś napisze czy miał wycinany pieprzyk z mostka i jak sie to goi.

Mam problem na twarzy mam dużo pieprzyków ogólnie to jet ich trochę ale nie przeszkadzają mi aż tak chociaż co roku jest ich coraz więcej myślę że to genetyczne ponieważ moi rodzice także mają pieprzyki i w dużych ilościach byłam także u dermatologa i powiedział mi że to są barwnikowe żebym sie nie martwiła i tylko w lecie smarowała sie z maścią z filtrem żeby mi ich więcej sie nie robiło ogólnie to powiedziała że mnie wyładniaja ja w to wierze bo z pieprzykami naprawdę jest mi ładnie jeden to mam taki jak meni Monroe tylko mniejszy co ja mam robić nie wiem czy jakieś usuwać czy nie chociaż boję sie bo istnieje ryzyko dermatolog powiedziała mi że jak skończę 18 lat niech wtedy sobie sprawę przemyśle mógłby mi ktoś doradzić proszę

Gość JU JU
Hej Kasgub88! nie podalas maila, wiec pisze do Ciebie tutaj! Czy znalazlas jakas dobra klinike? mam taki sam problem, szukam dobrej i sprawdzonej kliniki w Warszawie i shukam dobrego lekarza! Gdybys' mogla to podaj adres kliniki i nazwisko lekarza! Dziewczyny, gdyby ktos mogl polecic dobra klinike, to prosze o pomoc! z gory dziekuje Julka moj mail: juli_anna@o2.pl

Gość Katashka
obecnie mam ok 21 malych pieprzykow na twarzy.3 sredniej wielkosci,ale wypukle usunelam laserowo w CENTRUM TERAPII LASEROWEJ we Wroclawiu.po usunieciu nie mam nawet blizn. planuje usunac kolejne niedlugo.w zyciu nie zdecydowalabym sie na usowanie chirurgiczne bo zostaja po tym widoczne blizny na dluuugie lata.po terapii laserowej,jak dba sie i pielegnuje ranki to blizny nie zostaja.ewentualnie przy duzych znamionach maga zostac minimalne blizny,ktorych pod pudrem nawet nie widac.cena jednego znamiona -od 100 do 300 zlotych(w zaleznosci od wielkosci),fachowa i mila obsluga.polecam:)

Gość kubon
widze ze duzo osob ma problemy z tymi pieprzykami;/ ja to samo. Mam na głowie troche pieprzykow do tego pod włosami tez. Chciałem sie teraz ściąć na łyso ale w jednym miejscu w polu gdzies 7 na 7cm mam 5 pieprzykow w tym jeden taki wiekszy chciałbym tego sie jakos pozbyć tylko jak? z tym na brodawki preparatem ciekawa spawa tylko pytanie czy to nie pogorszy zdrowia jeszcze bardziej hmm a usuwanie przez wycinanie samemu to tez troche niebezpieczne. Moglby ktos wyprodukwac jakąś maść na pieprzyki ze wystarczy smarowac pare dni i one znikaja juz na stałe bez blizn itd... jak ma ktos jakies inne propozycje usuniecia bez zabiegu prosze pisać;)

Gość kinga26*
a czy można wyustające pieprztki usuwać kriochirurgią

Gość kinga26*
bo ja mam bardzo duzy czarny wystający pieprzyk na twarzy i chodzi mi tylko na usunięcie go że wzgledów estetycznych? i czy taki zabieg wykonują na nfz

Gość Gomes
mam pieprzyki i zauwazylem ze pojawia mi sie ich coraz wiecej , co to moze znaczy, kiedys mialem jeden duzy i ikilka malych , po wycieciu tego jednego pojaiwlo mi sie kilka mniejszych nowych, co to moze znaczyc???

Gość karollo190
1) Czy ktoś może napisac więcej o metodzie krioterapii?na czym polega i ile kosztuje?, rejon Warszawa albo sprawdzony w okolicy. Po chirurgu wiadomo znamienia pozostaną bez zastosowania kremu wspomagającego nie ma szans.Ryzyko, Laserówka jest droga 100-300zł za szt! Jeżeli są małe pozostawcie je w spokoju, podejrzane -do lekarza tak mi on powiedział.Wyskakują mi cały czas, mam kilka małych i zwykłych w okolicy skroni i ucha czy ktoś usuwał je z tej okolicy nie laserowo???? (są blizny??) Czy ktoś jeszcze próbował Brodacidu albo Drual Forte? na ciele? Ponoć do 30r życia będą się pojawiać i wytępienie nic nie da po za bliznami na własne życzenie, tak powiedział mi dermatolog. 2) Drogie kobiety jestem facetem ale bez kompleksów. Pytam bo mam kilka zwykłych małych na twarzy pozbył bym się ale blizn już więcej nie potrzebuję mam po trądziku jak się przyjrzeć kilka jest-( niektóre kosm. na i po goleni i -wygładzają cerę). Ponoć jest sposób u kosmetyczki terapią robiona na wczesną wiosnę lub jesień. Nazwy nie pamiętam.kilka razy korzystałem z oczyszczania w trakcie gdy miałem, pomagało.Mam tendencje do zanieczyszczania porów i cerę mieszaną. pozdrawiam i dziękuję Ktoś przy okazji robił taki zabieg??(pytanie do pań) Nie chcę narażać dalej cery na niepowodzenia.

Gość dna
Ja usuwałam laserowo,dwa znamiona czyli takie obce ciało.Miałam to pod pachą i ostrzegam nie róbcie tego latem ,bo taka rana długo się goi,a szczególnie tam gdzie się pocisz najbardziej.Wtedy były straszne upały i trochę mi sie to babrało,ale zostały mi dwie malutkie blizny.Mam jeszcze kilka i postaram się je usunąć też laserowo-więc polecam.Chwila strachu i po wszystkim.

Gość spieprzona /
Ja również mam ten problem. Mam pieprzyki na rekach ogolnie na ciele i przede wszyskim na twarzy!malutkie ale to widac takie czarne kropy ;(( z wiekiem widze ze zaczynają sie mnożyc ;/ okropnie wydladam z tym na twarzy, czy nikt w swiecie nie moze wynalesc glupiej masci ktora bedzie to z czasem likwidowala ?? Co ja mam zrobić?

Gość Joasia21Q
Ja też niestety mam cała mase pieprzyków!na twarzy mam 2 wypukłe!jeden obok ucha a 2 w brwi!tego w brwi prawie nie widac ale caly czas chce usunac myszke obok ucha !juz kilkaktotnie miała konsultacje z lekarzami raz nawet byłam na usunieciu pieprzyka pod biustem chirurgicznie , nie bolało ale pozostala mi paskudna blizna!chciala bym go usunac bo jest duzy i czesto go urazam!ale lekarze powiedzieli ze bedzie duza blizna!czy wie ktos czy duze znamiona sa usowane laserowo!i czy mogłby mi ktos polecic konkretnego lekarza w Krakowie!?

joasia 21q .nie wszystkie pieprzyki mozna usunąć laserem albo wyciąć sam pieprz trzeba czasami rownież wyciąć go z marginesem dla bezpieczeństwa, grozi to powikłaniami.sama mam czerniaka złośliwego wycietego 2 lata temu-taki mały pieprzyk i prosze- dramat.trzeba uważać na takie rzeczy .najlepszym dr.chirurgii dermatologiem jest dr. Kanas przyjmuje na Lirycznej 7 tel 012 411 81 43 dzwon o okolo 22ej .przyjmuje prywatnie.wizyta ok.100zl. do szpitala gdzie pracuje nie przyjmuje pierwszorazowych poniewaz jest mnóstwo ludzi w tym i zeszlam roku ze nie nadąża przyjmować dlatego idz prywatnie. on ci powie co to moze być a jesli zdecyduje ze trzeba wyciąć to sie nie zastanawiaj czy ci zostanie ślad po wycięciu czy nie, zdrowie i czasami zycie jest ważniejsze od szramy 4cm-ej.przychodzi do niego duzo mlodych dziewczyn same solary i później tragedia bo okazuje sie ze rak sama bylam swiadkiem takiej sutuacji.nie zwlekaj zadzwon.

Gość WerciaD
Ja mam pieprzyka na nosie i wy piszecie o zabiegach a mam pytanie czy one są bezpłatne? I czy nie są szkodliwe? Proszę powiedzcie! Mam straszny problem z tym pieprzykiem i to jeszcze na nosie pomóżcie!

Gość karolina23Wawa
Ja po usunięciu kilku odpłatnie mam nowe w miejscach obok a blizny białe plamki na skórze pozostały, są już dwa lata, nie polecam za duże ryzyko, dajcie spokój, chyba że na twarzy albo dośc żle wyglądającym.

Gość maxior
Pieprzyk pieprzykowi nierówny, ja radzę zasiegnąć opini najlepiej 2 lekarzy, niestety lekarzom niewierze, kilka razy sam sie naciołem, a z pieprzykami zartów niema, moja siostra niezyje juz 15 lat, miala pieprzyka na plecach zaswędziało ją i zdrapala go nieswiadomie, niestety okazalo sie ze to czerniak złośliwy, 3 lata leczenia nie przyniosło skutku, i zmarłą, i tak sobvie mysle co byłoby gdyby poszla wczesniej do dermatologa albo onkologa, może teraz jeszcze by żyła, nie lekceważcie ich, słonce i solarium , jest ok, o ile sie nie przesadza

Gość Klaudi.
hej. ja mam na twarzy ok 20 pieprzyków :/ w tym 4 takie dośc duże i chce sie dowiedziec czy moge je usunąc. boje sie ze ktores to czerniak bedzie. jak go rozpoznac? wie ktos moze? z mojego jednego na twarzy (najwiekszego) włosy wychodzą :/ i boje sie go xD jak zapobiec powstawaniu nowych pieprzykow? i zmniejszyc lub uniewidocznic powstałe już?

Gość Mayyy
jak wygląda metoda usuwania pieprzykow matodą koagulacji?

Gość Kacper 1
Ja mam na plecach około 45 a z przodu na klatce piersiowej i na brzuchu okolo 30 i na ręcach mam jeszcze troche i nie wiem jak sie tego pozbyc pomożecie mieszkam 60 km od wrocławia czy ktoś zna jakąś klinike zeby dało to rade usunąć ?? prosze bede wdzieczny jak ktos mi pomoże , ale zeby to bylo na kase chorych ;)

Gość blaneczka0
cześć dziewczyny ;) poczytałam trochę tego co piszecie.. ;) ja się chciałam zapytać.. ile to mniej więcej kosztuje? mam na twarzy takiego pieprzyka. i ostatnio coraz więcej myślę nad jego usunięciem.. pewnie jak pójdę do dermatologa to tam mi wszystko powiedzą ale czy wy tez mogłybyście coś więcej o względach finansowych? ;) z góry dziękuje :)

Gość elza002
Mam pytanie co mi radzicie? Mam bardzo dużo znamion nie tylko na całym ciele ale także na twarzy, zawsze mie to krępowało i do tej pory tak jest, są różnej wielkości duże i małe. Ale nie w tym problem mam szczególne dwa , jeden koło kręgosłupa który urażam przy zakładaniu biustonosza a drugie to spore znamie podobno centymetrowej średnicy i bezbarwne, które też mi przeszkadza bo znajduje się na głowie we włosach i za każdym razem kiedy jestem u fryzjera muszę mówić o nim ! Co mam z tym zrobić? Co o tym myślicie?

Gość wiki m1
Witam. Mam na twarzy okrągły wypukły pieprzyk wielkośći 5 mm. Jest taki ciemnonrązowy. Od pewnego czasu myślę, żeby go usunąć. Tylko się zastanawiam jakie mogą być powikłania, nie chciałabym żeby została mi widoczna blizna bo przecież to jednak twarz :/ Słyszy się też o wypadkach, w których człowiek zmarł po usunięciu pieprzyka... brrr... Czy można być pewnym opinii dermatologa, że pieprzyk można bezpiecznie usunąć?? Bo różne rzeczy się zdarzają...Nie jestem jeszcze pełnoletnia dlatego i tak muszę poczekać jeszcze kilka miesięcy gdybym nawet się zedcydowała więc wolę to trochę przemyśleć bo przecież zdrowie jest ważniejsze od urody. Czy ma znaczenie czy ktoś w rodzinie chorował na nowotwór? U mnie nie akurat ale tak pytam. Jaka metoda usunięcia pieprzyka pozostawia największe blizny? I Czy pieprzyk wielkości 0,5 cm można usunąć laserowo? Bardzo bardzo poszę o odpowiedzi na te wszystkie pytania:) Pozdrawiam.

Gość phabia
podobnie jak wy mam kilka znamion, które chciałabym usunąć.zna ktos jakąś dobrą klinikę albo chirurga w okolicy Opola? PO wizycie u dermatologa odechciało mi się zupełnie lekarzy, zero rozmowy, pytań, zerknął tylko i stweirdził do usunięcia.Potem wizyta u kolejngo dermatologa i ten znowu wizyta trwała miniutkę tylko zdążył zapytac czy poprzedn lekarz kazał mi zbadać te znamiona.I na tym się skończyło, nawet sama nie raczyła tego obejrzeć tylko stwierdziła że nie do usunięcia.I tym sposobem mam dwie skrajne odpowiedzi, a problem pozostał.Znamiona sa na plecach pod zapięciem od stanika i na głowie.jedno na twarzy ale tego to już wogóle boję sie ruszać. Moze ktoś poradzi, coś pomoże.Szukam Opole albo Wrocław.Ewentualnie coś na ślasku

Gość klasssssss
A ja mam do was takie pytanie...Jezeli pieprzyk a najdokladniej znamie moze wywolac czerniaka to powiedzcie czy wplywu na to nie ma tkrze nasz styl zycia np palenie papierosow zle odzywianie...

Gość Anny15
Ja mam też straszny problem z piepszykami . One dają mi ogromny kompleks. Od małego miałam tylko jednego po lewej stronie zaraz koło nosa. Pokilku nastu latach pojawił się drugi po prawej stronie troche dalej od nosa. A po 2 miesiącach nagle zaczeły mi się pojawiać ich coraz wiecej i wiecej . Razem mam ok 5. ;/ Uważam ( niechwaląc się ) że mam ładną buśkę ( teoria na podstawie komplementow różnych osób ;P ) ale one strasznie przeszkadzają . Prosze, ja chce sie jakoś je pozbyć . Czy jest jakaś metoda ? Może inna oprócz operacji . ? Niech ktoś z odpowiedzią lub jakimiś małymi informacjami napisze na mojego maila : VELLI @ BUZIACZEK. PL Dalsze pytania potem . Z góry dziekuje ;(