Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

terminatriX

retinoidy - kilka pytań HELP!!!

Polecane posty

Hej Dziewczyny Zaczęłam trochę czytać o retinoidach i mam niezły mętlik w głowie, pomocy - czy istnieje coś takiego jak Retin-A 0,1%? - czy można stosować Retin-A na zmianę z kwasami AHA, (mam krem 30% AHA) (jak?) - jakiego filtru p/słonecznego używacie? potrzebny mi jest jakiś kompakt albo fluid z blokerem o maksymalnie beżowym a minimalnie różowym odcieniu. Jaki kolor ma kompakt Avene z PFS 50?

Gość ciekawa jak diabli
Znowu mam okazje Ci odpowiedziec ;), co nieco wiem na temat retinoidow. 1. Z tego co wiem Retin zostal zostal wycofany ze sprzedazy. Wiem ze istnial na 100% Retin-a 0,05% bo sama go uzywalam ;). 2. Jesli bedziesz dobrze reagowac na retinoidy, tzn nie bedzie nadmiernego podraznienia, luszczenia, to mozesz laczyc je z kwasami. Np. jeden dzien retinoid, a drugi kwas badz dwa dni pod rzad retinoid i dwa kwas. Mysle ze najpierw powinnas ( jesli sie zdecydujesz) smarowac sie tylko retinoidami, poniewaz przy ich uzyciu powinno sie wyeliminowac wszelkie substancje drazniace, w tym rowniez te perfumowane, a kwas jak wiadomo, rowniez podraznia. 3.Uwazam, ze najlepszy jest bloker La roche posay Anthelios dla dzieci, filtr 60. Wchlania sie, nie tlusci, i idealnie chroni, nie zatyka porow! Naprawde rewelacyjny! Pamietaj ze musisz nakladac 2,5ml na twarz i szyje, to jest konieczne wiec najlepiej odmierzac miarka, bo w przeciwnym wypadku nie bedzie zapewniona wystarczajaca ochrona! Kompaktu Avene nie uzywalam, ale slyszalam ze jest tlusty, swieci sie i jest dosc ciemny. Poza tym taki kompakt to tylko dodatek, bo na pewno nie moze zastapic blokera, wiec nie wiem czy warto w to inwestowac. Pozdrawiam

Gość ciekawa jak diabli
Przeczytalam jeszcze to co napisalas w watku o bliznach, od razu tu odpowiem. Ja nie czuje w Diacnealu alkoholu, jednak troche obawialabym sie smarowania nim pod oczami. Bo zawiera takze ten kwas, a kwas + oczy ( moje cholernie wrazliwe) moze byc maly horrorek ;). Poza tym nigdy nie obilo mi sie o uszy, aby w ogole kwas nadawal sie pod oczy. Nie umiem porownac Retinu z Diacnealem, po nie jestem specjalista, nie wiem co sie dzieje "tam" pod skora, po jednym i pod drugim wystapilo luszczenie. Jednak generalnie z tego co wiem to dla cery tradzikowej lepszy jest Zorac, ma postac zelowa, latwiej sie wchlania, na pewno nie zapycha, Retin moze wlasnie troche zatykac pory. Nie wiem jak jest z receptami, bo ja mam ciotke lekarke ;). Jednak nie zaczynaj od Zoracu 0,1 % ! Jest zdecydowanie za silny, skora jest po nim potwornie wrazliwa, zreszta to najsilniejszy retinoid dostepny w Polsce, jesli juz to wlasnie od Zoracu 0,05 i to tez nie codziennie.

Gość ciekawa jak diabli
Jeszcze jedno. Sluchaj moja geba juz wiele przezyla ;) . Rozniste zluszczania i maltretowania, kwasy, peelingi ziolowe...I mysle ze nie poznalabys ze mialam cokolwiek robione, zaszkowalo mnie to co napisalas o plamach, jakis zaczerwienieniach, zgrubialej skorze...U mnie nic takiego nie wystapilo, wrecz przeciwnie skora jest o wiele ciensza i gladka. Takze przypadki ktore opisalas, lekko mnie zdziwily...

Hej. Kusi mnie ten laser jak diabli, pisałaś, że można to robić punktowo, tzn wypalał ci tylko same blizenki?. A powiedz jak się goisz, jest płyciej? to juz będą jakieś 2 tyg. Po jakim czasie od zabiegu można się tapetować? tymczasem ...retinoidy pogrubiają skórę pod oczami, likwidują cienie, (ale ponoć na początku wygląda to nieciekawie i dodaje lat). Już rozwiązałam zagadkę retinuA. jest 0,025; 0,05. A 0,1% to micro i jest dostępny tylko w USA. Pytałam o kompakt Avene bo i używam kompaktu. Kurcze nigdzie nie mogę znaleźć tego odcienia, mam ciemną karnację ale żółtą i każdy różowy wygląda na mnie źle. Jakby któraś z Was dziewczyny używała Avene Extreme Tense 50 to proszę o słówko! Na razie z retinoidami czekam na zalamanie pogody, wtedy może diacneal, może Retn0,5 (wiem jak zdobyć), z Zorackiem dopiero będę kombinować, bo tego to mi nawet blisko zaprzyjazniona aptekarka nie chce wydać, że ponoć dla łuszczyków i takie tam. Myślisz, że w pochmurną pogodę też trzeba przestrzegać tych legendarnych 2,5ml blokera?

*retinoidy likwidują cienie pod oczami (=prześwitujące przez skórę naczyńka krwionośne), ponieważ pogrubiają skórę wokół oczu

Gość retinol i...
czy kremy z duza zawartoscia wit C to juz kwasy? i czy mozna je laczyc z kermami z retinolem? Jesli tak to jake sa efekty? Dziekuje za odp

Gość ciekawa jak diabli
"Retinol i..." mozesz laczyc retinol z wit.C. Tylko zacznij na poczatku od uzywania jednego i drugiego osobno, jesli bedzie ok, to mozesz polaczyc jedno z drugim, np. wit C na dzien, na noc retinoidy. I koniecznie BLOKER!! Terminatrix, jest lepiej, ciezko mi ocenic, bede czekac 3 miesiace, wtedy opowiem o efektach, bo ja przeciez widze swoja twarz codziennie i ciezko mi zauwazyc kazda najmniejsza zmiane, ale z pewnoscia jest plycej. Mozna sie tapetowac po odpadnieciu tej skory, tak jak pisalam zabieg mialam w srode w niedziele juz bylo bardzo ok :). Bloker jest konieczny.

Ciekawa, a powiedz mi, pisałaś że miałaś wypalane pojedyncze blizenki, z jak dużym zapasem zdrowej skóry wokół są przypalane? 5 mm? 10? Tak sobie pomyślałam, żeby przypalić sobie tylko te głębsze ślady, a resztę \"zrobię\" sobie retinoidami, bo i tak mi się przydadzą. A słyszałaś o czymś takim, że nie można mieszać flirów różnych firm? (kupuje sobie ten anthelios i chciałam jeszcze ten kompakt z filtrem Avene, a tu klapa?). Miałaś kiedyś jakiś bloker Avene?

Gość ciekawa jak diabli
Mialam kiedys Avene ale filtr 25, powiem Ci tragedia, nie dalo sie tego rozsmarowac, mialam bialo-rozowa twarz ( bo on wlasnie wpadal w lekki roz), za nic w swiecie nie dalo rady nalozyc tych 2,5ml. Okropny. Choc nie wykluczone ze maja tez dobre filtry, ale ja nie uzywalam. Dla mnie wlasnie najlepszy jest ten Anthelios Dermo-pediatrics Lait Ecran SPF60, super, kupilam go "na ciezkie" warunki, testowalam go w wysokich temperaturach i duzym naslonecznieniu i sprawdzil sie w 100%. Poza tym jest mozliwie lekki, tzn nie zostawia na twarzy tej bialej powloki, ktora wyglada okrutnie. Tak slyszalam ze nie powinno sie laczyc filtrow roznych firm. Jednak to nie jest regula, chodzi tutaj o zaleznosci skladnikowe, tzn. w jednym kremie z filtrem moze byc jakis skladnik ktory bedzie oslabial ten drugi bloker. Np. mowi sie zeby nie nakladac podkladu na filtr bo moze byc w nim cos co oslabi ochrone blokera. Jednak z tym to juz nie do mnie, nie znam sie specjalnie na tych wszystkich skladach itp ;). Powiem Ci tak, sadze ze nie zrobisz sobie sama nawet tych mniejszych sladow, moze uda sie je splycic ale na pewno nie usuniesz calkowicie. Jesli juz zdecydujesz sie na laser, to rob od razu wszystko! Wtedy mozesz wlasnie wspomagajaco uzywac kwasow i retinoidow. Lekarz robil mi cale policzki, nie tylko blizny, tzn zaczynalo sie to przy nosie a konczylo ok. 2-3cm przed linia wlosow, czyli wszedzie tam gdzie byly slady. Punktowo zrobil mi tylko jedno miejsce na czole i dwa pod nosem.

mam iść dzisiaj odebrać ten Anthelios z apteki ale się zastanawiam, Ty już niczym się po tym filtrze nie paćkasz? tylko tą skrobią? Nie używasz żadnego fluidu? czytam na biochemii że podkłady warzą się na filtrach no i nie wiem co robić, nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez kompaktu Czy nakładasz ten filtr kilka razy dziennie (niezależnie od pogody? w zimie też?)

i nie czaję jeszcze jednego, wszędzie na biochemii BK jest napisane żeby te 2,5ml kłaść na twarz i _szyję_ nie mogę wyczaić czy chodzi tu tylko o ochronę przed UV czy raczej należy to rozumieć tak, że jeśli smaruję samą twarz filtrem to na szyi też mi mogą wyskoczyć jakieś przebarwienia od retinoidów wiem że pytanie może być śmieszne, ale na wizażu o easy pealu - dziewczyna robiła sobie twarz, a skóra łuszczyła jej się również na szyi i tak mi się skojarzyło w sumie zastanawiam się nad smarowaniem samych miejsc z bliznami i stąd to pytanie Przepraszam, że tak cię męczę ale czytam i czytam tą biochemię do mdłości i nie na wszystkie odpowiedzi znajduje tam pytania a widzę że orientujesz sie w temacie. Pozdrawiam

Gość ciekawa jak diabli
Nie meczysz :) . Ja normalnie nakladam na filtr podklad ( mam True Match L'oreal ) i na to skrobia badz puder sypki. Tylko trzeba troche odczekac, zeby ten filtr mial szanse sie wchlonac. Ja wlasnie nie za bardzo wiem jak to jest z ta szyja, ale skoro te retinoidy badz kwasy gdzies tam sie gromadza w skorze, to moze dlatego?! Ale mysle, ze jesli przy obecnej pogodzie ma sie zakryta szyje, to nie trzeba juz sie tam packac...Przynajmniej u mnie juz zimno ;). Ja sie smarowalam po kazdym umyciu twarzy, poza tym w ciagu dnia nie ma sie zawsze czasu, zeby to kilkakrotnie zrobic, a tak byloby najlepiej, ale nie mozna tez popadac w paranoje ;). Pozdrawiam

no skoro tak;) a jakim kremem się nawilżasz? Na biochemii BK zachwalany jest krem Stiefel Physiogel. Ale on z ceramidami jest a ja słyszałam że ceramidy są bee. pozdrawiam

Gość ciekawa jak diabli
Ja uzywam Avene odżywczego, dla mnie jest super, ale to tez zalezy od skory, mimo iz mam mieszano-tlusta on mnie nie zapycha, lagodzi i w ogole uwielbiam go :). Tylko to juz bardziej tresciwy, uzywalam go tez latem, juz kilka sloiczkow i jestem mu wierna, bo naprawde nie moglam znalezc fajnego nawilzacza. Tak jak mowie, mnie pasuje, ale moze kogos innego zapchac, zawiera Paraffine i generalnie jest dla skory suchej i bardzo suchej. Minia 3 miesiace i wypowiem sie na temat stanu mojej twarzy, nadal teraz ciezko mi to ocenic. Pozdrawiam!

Gość ciekawa jak diabli
A dlaczego ceramidy sa Bee ? Bo ja nie wiem ? :) Ten krem ma bardzo prosty sklad, mozliwie maja ilosc tych szkodliwych rzeczy, dodatkowo nie podraznia tych ktorzy stosuja retinoidy i kwasy. Ja kiedys go mialam, ale wrazenia szczegolnego na mnie nie zrobil .

Hej Chodzi o to, że osłonki po ceramidach i innych nanosomach nie ulegają rozkładowi w skórze, tylko zostają takie wrako-szkielety, dlatego to raczej dopiero dla starszych kobitek. Chociaż patrząc z boku na te nasze kwasy, mikrodermabrazje i retinoidy to przecież też już hardkor No a ja wreszcie zdecydowałam się ostatecznie Zamówiłam 3op. retinA 0,05, Diacneal i ten Anthelios, o którym pisałaś i o 200 pln jestem lżejsza. Na krem nawilżający jeszcze się nie zdecydowałam, Ten Twój Avene mocno chwalą na wizażu ale dla mnie może być za tłusty, zresztą sama nie wiem, najpierw zobaczę jakie będą straty. Na razie po oblukaniu Wizazu napaliłam się na Iris Weledy (wg tej strony ze związkami komedogennymi nie zawiera ich, choć z drugiej strony ponoć olejek jojoba jest komedogenny!) ale na BK piszą że nie wart swojej ceny -45pln/30ml No nic na razie uzywam advanced30 i jakoś specjalnie mnie nie \"suszy\", hmm smaruję sobie mocniej \"dziurki\", ładnie się w środku złuszczają i tak jakby lekko zarastają... ale może złudzenie, ehh

No to jedziemy Właśnie nasmarowałam się retinem. Ładnie się wchłania. Jutro pewnie przyjdzie paczka z Diacneal. Jak do piątku nic się nie stanie z moją cenną skórą -a pewnie tak będzie, bo po tym Advanced 30 nawet krem nawilżający mi nie był potrzebny- to będę się smarować 2x w tygodniu retinem a w pozostałe Diacnealem.

Gość OLLA 24
Mam na sprzedaż Retin A 0,025 i 0,5 % Moje gg 5685290 Jest super

Gość ja mam 21 lat

Gość upuupup

Gość upupupu

Olu, retinoidów raczej nie powinno się stosować latem, więc podbijanie wątku nie ma sensu... spróbuj go sprzedać jesienią.

Gość a co powiecie
to jest na zmarszczki?

Gość dziewczyny a ja mam
podbijam