Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneczka---

plodnosc a dlugi brak okresu

Polecane posty

Gość aneczka---

hej, czy to prawda, ze jesli bedac nastolatka nie mialo sie dluzszy czas okresu mozna w pozniekjszym wieu miec problemy z zajsciem w ciaze? majac 19lat malo wazylam i przez prawie rok nie mialam okresu, potem sie pojawil i potem znow znikl na 4msce kiedy przytylam wszystko prawie wrocilo do normy, teraz biore anty i jest wszystko OK prosze o rzeczowa odpowiedz!!!

Gość miki25
no wiec jesli sie odchudzalas to prawdopodobnie nie mialas okresu wlasnie z tego powodu, ale jest rowniez mozliwe ze masz zaburzenia hormonalne, tzn ktorys hormonek nie jest w normie i z tego byl twoj pozniejszy problem. z tego co pamietam brak okresu badz wystepujacy okres rzadko jest spowodowany za wysokim poziomem prolaktyny (hormon wytwarzany przez przysadke mozgowa). jesli twoj ginek przepisal Ci pigulki bez zbadania hormonkow a ty go wczesniej poinformowalas o tym ze z twoim okresem roznie bywa to nie zrobil dobrze poniewaz jesli rzeczywiscie masz z tym problem to on moze wrocic po odstawieniu pigulek. radze Ci przy najblizszej wizycie o to spytac lekarza i ewentualnie powinnien Ci zleci badanka hormonow :-) jesli chodzi o zachodzenie w ciaze to czytalam ze moze byc potem z tym problem ale nie musi wiec glowa do gory i po prostu idz do lekarza

Gość aneczka...
dzieki za odpowiedz, majac te 19 lat, zaniepokoil mnie brak okresu, nawet bylam u lekarza a ten wyslal mnie do kliniki, tylko ze spanikowalam i nie poszlam... teraz mam 25lat od 3 lat bioore anty, ale szczerze mowiac gdy lekarz zapisywal mi tabletki wcale mu o tym nie poweidzialam, nawet nie robil mi zadnych testow :( mam tylko nadzieje, ze jak za kilka lat zdecydujemy sie na dziecko nie bede miala problemow z zajsciem...

ja sie nigdy nie odchudzałam a również mam problemyz nieregularnym okresem. mam okres od 9lat, przez pierwsze 7milam co 3,4 miesiace czasem 2. Ostatni rok juz prawioe zawsze 28-31dni, czasem tylko sie spoznia. Wiem ze robie straszna glupote ze nie ide do lekarza. musze się zmobilizowac. teraz mam 22lata za ok4 chcialabym zostac mamusia, ale chyba przez taki nieregularny okres mogę mieć problem

Gość aneczka---
zabiezre ktos jeszcze glos w dyskujsi?

Aneczko -----> czym prędzej odstaw tableti anty !! następnie JESCZE PRĘDZEJ ZMIEŃ LEKARZA ....co za kretyn wypisał Ci tabletki anty po tym jak przez odchudzanie nie miałaś OKRESU !Te dwie sprawy WYKLUCZAJĄ sie wzajemnie ! zanik miesiączki przez odchudzanie JEST jednym z GŁÓWNYCH PRZYCZYN BEZPŁODNOŚCI kobiet NA ŚWIECIE ! każda dojrzała kobieta wie że bez odpowiedniej wki tłusczu testosteron i progesteron konieczne do wytworzenia miesiączki one te hormony sie nie pojawią .. Jeśli brak tych hormonów co za tym idzie miesiączki utrzymuja sie kilka mscy ( jak u ciebie ponad rok) ORGANIZM NIE NADGONI JUŻ NIGDY ZMIAN E POWRÓC IDO SWEJ NORMALNEJ FUNKCJI ROZRODCZEJ! apropo twoich anty!! jak sie odchudzałas sam DOBROWOLNIE wstrzymałas sobie na ponad rok owulacje (ktora bez miesiaczk iniemożliwa) .Potem niby miałas okres po przytyciu i myślałaś ze jest OK ? wzięłaś anty i co?znów DOBROWOLNIE wstrzymałas SOBIE OWULACJE i zafundowałaś sobie potężną dawke szkodlwych hormonów .SZKODLIWYCH bardzo dla kobiet które nigdy nie MIAŁY ZANIKU OKRESU ! ale one odstawią anty i mają szanse na dziecko .Twój ginekolog to chyba kupił sobie dyplom na targu! powiedz mu że tabletk i ANTY są dla KOBIET ZDROWYCH JA K KOŃ .zaden LEKARZ ! NIE PRZEPISZE TABLETEK dziewczynie KTÓRA MIALA ZANIK OKRESU CHOCBY PRZEZ kilka mscy !! to tak jakbyś ten zanik okresu przez odchudzanie pomnożyła razy 10 = taką szkode wyrządzasz sama sobie BNIORĄC ANTY ... mam tylko nadziej ze nie bierzesz tych świństw KILKA LAT ! bo takiego lekarza to bym CHYBA ZLINCZOWAŁA! moim osobistym zdaniem bedziesz miec Spore kłopoty z ciąza .Mówie to nie tylko jako studentka 4 roku medycyny ale także jako osoba która też chciała mieć IDEALNĄ FIGURE i przypłaciła to zdrowiem= anoreksjaBogu trafiłam do cudnej pani prof. która ZABRONIŁA MI KIEDYKOLWIEK BRAĆ ANTY ! nie wiem i NIGDY NIE BĘDE WIEDZIEĆ JAK TO JEST ŁYKAĆ TE CHEMIKALIA .. przepraszam za mój ostry ton ale dziewuchy które BLOKUJĄ SOBIE droge do macierzyństwa przez ANTY albo DIETY sa ŻAŁOSNE! mimo iz musze godzic studia z wychowaniem rocznego Łukaszka z mężem w akademiku ...codzien dziekuje Bogu ...nie ma nic cudniejszego niż dziecko! Zycze C i Aneczko byś miała tyle troche wiecej rozumu niz masz(biorąc anty ) i byś kiedyś nie musiała powiedziec mezowi ,narzeczonemu że NIGDY NIE BEDZIECIE MIEĆ DZIECI BO CHCIAŁAŚ MIEĆ SZCZUPŁE BIODRA! czego Ci gorąco życze

I po cholerę ją straszysz? Niech idzie do DOBREGO LEKARZA, który jej wszystko naprostuje. Spokojnie. Poza tym dzisiaj rozsądni lekarze mówią o okresowej niepłodności, a nie o bezpłodności. Spokojnie, jak będziesz miała dobrego lekarza, wszystko będzie ok. Zresztą niekktóre dziewczyny mają tak nachrzanione z hormonami, że wydaje się, że na zdrowy rozum nie mają szans na dziecko, a tu nagle.. wpadka! Przede wszystkim nie panikować. I nie gadać o takich sprawach na forum, tylko ze specjalistą. Acha, czasem po odstawieniu anty zachodzi się w ciążę od razu.. i to jeszcze mnogą...

Gość aneczka---
bobo20, matko, nastraszylas mie i to pozadnie... nigdy z tej rocznej tajemnicy nikomu sie nie zwierzalam poza ta jedna wizyta u gina... biore Anty bo na razie nie chce zostac mama, choc czuje ze byloby mi lepiej bez nich pod wzgledem psychy... tylko ze jak nie bede ich brala, co dzien bede z utesknieniem czekala na @ ... bledne kolo po prostu... :( ALe WIEKIE DZIEKI za opinie, przy nastepnej wizycie u mojego nowego lekarza powiem o zdarzeniu sporzed 6 lat...

Gość aneczka---
moze jeszcze cos dodam obecnie biore ostatni listek MARVELONU -to sa podobno niskohormonowe tabletki, moja nowa ginekolog przepisala mi NOVIAL- tabletki z trzema roznymi dawkami hormonow, po to by wyeliminowac plamienia przed okresem (zdazaly sie tak 3-4razy w roku) -z drugiej strony nie chce za duzo oowiadac lekarzowi, bo mieszkam za granica i jeszce nie jestem 100% pewna tego lekarza, zdazaja sie tacy medycy, ze jak cos znajda to beda wnawiac rozne rzeczy po to tylko by wiecej wyciagnac z pacjeta... naprawde zagmatwane to...

Gość wpieniłam się
Ankeczko , nie bierz wypowiedzi bobo tak poważnie , bo w tekście jest tyle nieścisłości albo rzeczy kompletnie wykluczających sięnawzajem , że widać bardzo emocjonalne nastawienie i częściowy zanik umiejętności jasnego myslenia w momencie pisania. Najpierw pisze , że jużmasz przesrane , bo Twój organizm tej szkody , która powstała przy odchudzaniu , już nie nadgoni , za chwilę karci Cię , że rujnujesz swoją szansę na dziecko , przyjmując tabletki antykoncepcyjne (przed chwiląjeszcze takiej szansy podobno w ogóle nie miałaś). Poza tym nie wiem , dlaczego laska próbuje Ci wcisnąć poczucie winy , które pewnie i tak sama masz , bo to taka choroba - chyba lubi sprawiac ludziom przykrość. Niby sama przeszła , a nie rozumie , na czym polega anoreksja. Nie tylko na pragnieniu posiadania szczupłych bioder , to jest tylko mały element tego , o co chodzi. Jak taka mądra i uczona jesteś, koleżanko "bobo" , to powinnaśo tym wiedzieć. Zastanów się , zanim nazwiesz kogoś"żałosnym" . Znam osoby , które chorowały na anoreksjąi na bank okresu nie miały dłużej niż rok , a dzieci im sięudało urodzić