Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Danika9

ROZWÓD-do rozwiedzionych

Polecane posty

Gość Danika9

Mam prośbę do osób które niedawno się rozwiodły. Jaki jest koszt który uiszcza się przy składaniu pozwu w sądzie. Jak mocne dowody muszą być potrzebne aby uzyskac rzowód z orzekaniem o winie współmałżonka. Czy jeżeli małżonek poprostu zwiał i nie znam adresu mogę uzyskać rozwód. Pytam Was o to na forum bo nie stać mnie na prawnika.

Gość joca
nie wiem czy nie za późno ale mam nadzieję, że zdążyłam. koszt wpisu przy składaniu pozwu to od 30 do 600 zł. wszystko zależy do Twojej aktualnej sytuacji finansowej. możesz ubiegać się o zwolnienie od wpisu lub nawet kosztów w całości, ale jak męża nie ma to wsystarczy wniosek o zwolnienie od wpisu. wypełniasz oświadczenie o stanie majątkowym, które otrzymujesz z sądu, bądź sam ci przyśle jeśli złożysz w pozwie taki wniosek bądź możesz go dostać w sądzie i złozyć wypełniony wraz z pozwem i wnioskiem o zwolnienie. jeżeli nie znasz adresu męża, nie wiesz gdzie on przebywa, jego rodzina nie chce Ci nic poiwedzieć krótko mówiąc ukrywa się przed Tobą dość skutecznie, możesz wnieść o ustanowienie kuratora dla pozwanego nieznanego z miejsca pobytu. sprawa wtedy trwa dość krótko, kończy się na 1,2 rozprawach. przy okazji, w pozwie wnieś o zaniechanie posiedzenia pojednawczego. koszt kuratora to opłata do 180 zł, chyba, że ktoś z jego rodziny zgodziłby się być takim kuratorem. powodzenia

Gość abolicja
ja zapłacilam wpisowego 200zl i przy ostatniej rozprawie zlożyłam wniosek o umorzenie kosztów,wiec to 200zl bylo potraktowane jako koszty przy czym mój współmałżonek musiał mi polowę zwrócić

Gość Flamenco
Witam, jestem studentką V-go roku Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie i obecnie piszę pracę magisterską na temat sposobów radzenia sobie kobiet w sytuacji rozwodu. Poszukuję kobiet, które doświadczają obecnie albo doświadczyły rozwodu i które zechciałyby wziąć udział w moim badaniu. Badanie jest anonimowe i nie zajmuje dużo czasu, można przez nie przejść również przez internet. Osoby chętne proszę o kontakt na e-mail: badanieasi3@wp.pl Pozdrawiam wszystkich ciepło Asia