Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiulinka

Pogotowie laktacyjne

Polecane posty

Gość kasiulinka

Jestem szczęśliwą mamą 5 tygodniwej Nadii. Za sobą już mamy ciężkie chwile początków karmienia - niedrożne kanaliki, nawał mleczny, baby blues, nieporadność i krzyczące z głodu dziecko -to było najgorsze:( . Pomogła mi w tamtych chwilach cudowna położna jakich już chyba niewiele na naszej planecie, ogromna determinacja (BĘDĘ KARMIĆ CYCEM I JUŻ!!!), mąż oraz najlepszy laktator na świecie czyli WŁASNE DZIECKO:). Choć ten sklepowy marki Avent też zrobił swoje w tym temacie. Pomyślałam o założeniu tego forum aby podzielić się tym co już wiem na temat pokonywania kłopotów z karmieniem, ale także mam jeszcze wiele pytań do bardziej doświadczonych mam. Pierwsze z nich dotyczy diety karmiącej. Ponoć po miesiącu wcinania jałowych jarzynek można zacząć urozmaicać dietę. Ale które z produktów będą bezpieczne dla maluszka (aby nie miał bóli brzuszka, kolek ani uczuleń). I jak to jest z tym mlekiem. Czy na prawdę trzeba się go tak wystrzegać. Ja osobiście je uwielbiam i ograniczanie go jest dla mnie sporym poświęceniem. Może te całe uczulenia to jakaś przesada? A jeśli już się pojawi to jak je rozpoznać? I jak objawia się skaza białkowa? Oczekuję rad i pytań. I gorąco pozdrawiam wszystkie wytrwałe serwujące najlepszy pokarm pod słońcem dla swoich Skarbików :) To ciężka, całodobowa praca ale wierzę, że opłacalna :) No bo jaka może być lepsza zapłata niż zdrowy i szczęśliwy dzieciszek??! :)

co to znaczy: \"po miesiacu wcinania jalowych jarzynek\" ??? !!! chcesz sie pozbyc wlasnych zebow, dziewczyno??? co z koscmi twojego dziecka?? ja juz mam duze dziecko, karmilam piersia z ogromna determinacja, dieta?? unikaj smazonego, cytrusow (co nie oznacza, ze od czasu do czasu herbata z cytryna zaszkodzi...), czekolady (zaparcia, uczulenia), ostroznie z serem zoltym, plesniowym (najlepiej w ogole), takze z rybami (szczegolnie jak nie wiadomo z jakiego zrodla, mozesz jesc nietluste rosoly (\"jalowe jarzynowki\"!!!, no nie!!!), obierasz mieso z tlustych kawalkow i gotujesz na tym zupe....w ogole jedz raczej gotowane (mieso koniecznie), surowe jarzyny i owoce wprowadzaj powoli, pojedynczymi sztukami....jablka, marchew itp unikaj wzdymajacych: kapusta, fasola, groch, kalafior, brokuly, itp (co tez nie oznacza, ze kawalek brokula w zupie zabija!!!) codziennie wypijalam kilka (3-4) herbatek z kopru wloskiego lub anyzu (dziecko sie przyzwyczaja do smaku mleka po koprze, w samym mleku juz jest antidotum na wzdecia u dziecka, pomaga na wdecia takze tobie) tylko, ze ja zaczelam pic te herbatki w 9 miesiacu ciazy i moje dziecko znalo ten smak od samego poczatku...nigdy nie musialam podawac dodatkowej butli z koprem, maly nie mial kolek ani wzdec.... jedynym problemem bylo utrzymanie samej laktacji...bylam pierwsza babka w rodzinie, ktorej sie udalo karmic \"cycem\" bez dokarmiania...sukces!!! a jesli chodzi o skaze bialkowa to nie jestem \"ekspertem\"...ale z tego co pamietam u bratowej, mala miala taka czerwona i wysuszona buzie i czeste zaparcia, ale nawet wtedy pediatra poradzil, picie naturalnych jogurtow ( ale zero mleka, kawy z mlekiem, sera bialego itp), ze wzgledu na to, ze uda sie skaze szybciej pokonac, a pokarm z piersi i tak jest lepszy od sojowego bebika, na ktore i tak wiele dzieci jest uczulonych...dzis mala ma 4 lata (karmiona do 1 roku zycia) a po skazie bialkowej ani sladu...nigdy nie musiala byc na dodatkowej diecie... zycze powodzenia, a diete skonsultuj z pediatra i wlasnym internista, chyba ze ta polozna jest na poziomie (mam nadzieje, ze to nie ona polecala \"jalowe jarzynowe zupki\".....) :)) :)) :))

Popieram moja przedmowczynie:) Jalowe jarzynki !!!!! Ludzie, bez wariactwa.Rozumiem, jesli pojawilyby sie kolki czy inne problemy, ale jesli nie - to jedz wszystko. Ja karmie ponad dwa miesiace i jem absolutnie wszystko - poza ewidentnie wdymajacymi - jem i smazone i gotowane, pije duzo mleka - w roznych formach, jadam wszelkie owoce od sliwek, przez brzoskwinie, skonczywszy na malinach .Naet pozwalam sobie na mala czarna raniutko - i nic sie nie dzieje. Malutki rozwija sie pieknie, nie ma kolek, ladnie przybira na wadze. Co do skazy bialkowej - nie mam pojecia jak ona wyglada, wiem,ze musi byc zdiagnozowana przez pediatre, nie zas sposobami domowymi czyli \"na oko\". No i wiem,ze na pewno nie dowiesz sie, czy Twoje dziecko ma skaze odmawiajac sobie mleka i przetworow.Po prostu pij je, jedz bialy ser, i zobaczysz.Jesli pojawi sie wysypka i zaparcia, duze ulewania - wtedy skontaktuj sie z lekarzem ...A na razie nie masz sie co martwic. Co do produktow bezpiecznych inie...znam osobe, ktora wcinala bob i dziecku nie bylo nic, znam osobe, ktora jadla bigos i fasole po bretonsku i tez dziecku nie bylo nic.Znam tez osoby, ktore jadaly jedynie tzw \"bezpieczne produkty\" czyli przyslowiowe jalowe jarzynki i byl koszmar...kolki kolki kolki....Po prostu musisz sie nauczyc swojego dziecka, zobaczyc, co dla niego dobre. P.S. Mimo wszystko nie polecam tych bigosow i fasolek....bo doroslego zdyma i nie raz po nich boli brzuch...a co dopiero takiego maluszka... Powodzenia, ciesze sie,ze wierzysz, to jest najwazniejsze... I nie zapominaj pic ...jak smok wawelski... Pozdrawiam - drugi smok wawelski;););)

Gość kasiulinka
No cóż.. Położna była niczym anioł z nieba w chwili gdy miałam nawał pokarmu. Rozmasowała moje obolałe 'kamory' i pokazała jak odciągać pokarm. Za to dozgonna wdzięczność. Ale fakt, że jeść za dużo nie pozwoliła... Stwierdziła, że "krowa wcina tylko trawę, a jakie mleko daje..." ;) Może trochę była przewrażliwiona na punkcie tych alergii :/ Dzięki za wypowiedź, w której odpowiedziałaś na wszystkie niejasności:) Teraz już nie będę czuć się jak zbrodniarz nieumiejąc się oprzeć czemuś innemu niż rozgotowana marchewka, blee. Pozdrawiam :)

Gość kasiulinka
I za drugą wypowiedz również dzięki. No a do tego picia to od czasów ciąży namawiać mnie nie trzeba.. ;) Pozdrówki!

nic sie nie martw, a przede wszystkim ...nie umartwiaj :D uczymy sie swojego dziecka od podstaw, ale nie nalezy byc przewrazliwionym.... ....wyobraz sobie, ze przez okres karmienia bedziesz sobie konsekwentnie odmawiac jakiegos produktu, a potem przyjdzie pora podac go dziecku...niech to bedzie np: serek, jogurt czy banan...i co?? brzuszek maluszka nie bedzie go znal w ogole...i to mu moze dopiero zaszkodzic... jedz wszystko, nowosci wprowadzaj na zasadzie 1 produkt na 3 dni lub 1 raz w tygodniu i obserwuj :)) powodzenia

Ja karmilam piersia 7 miesiecy... NA diecie bezmlecznej. Jesli nie ma potrzeby, oczywiscie nie stosowac. Padły już tutaj uwagi, na co uważać, wiec nie będę tego pisała. Moim zdaniem trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy - DUZO PIC. Gdy się karmi, to jest po prostu podstawa... Ja piłam napoje uznawane za mlekopędne, tzn. odpowiednie herbatki hippa, herbapolu, bawarkę, ale najlepiej działał - kompot z jablek. Przepis prosty jak drut :) Przy każdym karmieniu jedna szklanka do picia, między - oczywiście też. Zresztą wtedy chce się pić... W efekcie dziecko chyba polubilo smak owoców (jablek), bo teraz wciaz i niezmiennie je uwielbia (jablka, oczywiscie :D A ma już prawie 2 latka. powodzenia dla wszystkich karmiących mam 🌻

Gość kasiulinka
Dzięki Osi za wypowiedź. A co do tej powyższej to fakt, że ty lubisz takie smaczki nie oznacza, że moja córka też będzie. Póki co do buzi bierze jedynie maminego cycusia i przez najbliższy czas tak właśnie będzie. I właśnie ten czas się dla mnie teraz liczy. Z resztą jak będziesz mieć własne dzieci to podejrzewam, że zmienisz swoje mało inteligentne spojrzenie na tą sprawę. Bo myślę, że w tej chwili ich nie masz... Jeśli jest inaczej to gorąco im współczuję...

Gość kili
unikaj cytrusów miodu nabialu szczególnie mleka owoców drobnopestkowych np.truskawek dzieciątko jest malutkie i po co ma się uczulić jeśli do tego dojdzie do już trudniej leczyć zaistnialą alergię. jedząc dużo warzyw mięsa napewno dostarcztsz organizmowi odpowiednią ilość wapnia i zęby ci nie polecą jak radzila poprzedniczka pa!

Gość kili
jak chcesz slużę radą pisz na meila (milab27@wp.pl) mam synka 6lat i córeczę 8 miesięcy.

Gość joszi
CZy warto kupować laktator canpol babies,jeżeli sporadycznie niemowlę jest karmione z butelki? Używam laktatora lakta plus i czasem mam wrażenie,że jest mało skutezcny ,gdyż leci mało mleka i co chwilę muszę go na nowo przystawiać.POnadto dziecko(ma obecnie 9 tygodni) już parę dni po urodzeniu zaczęło ciagnąć smoczka uspakającego(anatomiczny canpol babies,do usypiania i w nocy do uciszenia) i z tego względu obawiam się wcześniejszego zaniku laktacji.

Gość tez
Ja sobie podjadam na sucho mleko dla dzieci NAN.... z warzywami krucho bo oprócz marchwi to nie wiem jakie jeszcze mozna... te chemiczne nowalijki malo mnie przekonują

Gość joszi
ta, ktora pisala o tych dydkotekach, drahach itd. -bez obrazy pewnei sama daje na dysjkach i sie szmaci...

Gość sowello
mam 38 lat. 8 lutego urodziłam ślicznego chłopca siłami natury. to moje 3 dziecko. od pierwszej doby przystawiam do piersi i do tej pory nie mam wystarczającej ilości pokarmu. laktatorem udaje mi się odciągnąć z dwóch piersi ok. 20 ml, a synuś potem dojada ok 50 ml NaNHa1. pije herbatki laktacyjne i przystawiam do pirsi przed każdą butelka. mija tydzień od porodu i jestem powoli zrezygnowana. czzy można jeszcze jakoś pomóc moim piersia i mnie aby karmić tylko piersią? marta

Staraj sie bardzo duzo pic i taka zasada najpierw laktator potem dizecko to pobudzi piersi do wytwarzania pokarmu.Mysl tez o karmieniu to ponoc pomaga. Od naroddzin coreczki jadlam wszystkiego po troszeczku oprucz rzeczy wzdymajacych. Coreczka nie miala kolek. Teraz ma 4 miesiace i borykamy sie z AZS przez 2 miesiece jadlam tylko wieprzowine chleb i papryke czerwona marchew i jablka gruszki rowniez przez to Milenka za malo przybrala , na wadze nie zeszly jej czerwone plamy tylko sie nasilily a malo tego okazalo sie ze to nie jest od tego co jem. Cala ta paplanina lekarzy o diecie eliminacyjnej mnie oslabia po prostu KONOWALY i tyle.

Gość monikazaba
5 miesiecy temu urodzilam sliczniutka mala dziwczynke, myslalam ze sobie nie poradze a teraz jestem ekspertem od mojego malenstwa. Od urodzenia malej nie jadlam tylko oliwek, orzechow ,fasoli i grochu a tak to jem wszystko. jak moje malenstwo mialo kolke to kupilam w aptece "wode koperkowa" rewelacja. a co do karmienia warto przed zrobic sobie cieply oklad na piersi to wzmoze produkcje pokarmu, a jak mamy z duzo pokarmu to przed i po karmieniu warto zrobic zimny oklad. naprawde pomaga

Z tego co wiem, mozna jesc wszystko, co nie szkodzi - w Anglii np hitem dla matek karmiacych jest fasolka na toscie, i pieczone krewetki. A w sloiczkach dla dzieci (kilkumiesiecznych) jest lasagne, curry i kurczak tikka masala :) Wiec na pewno nie ma sensu sie umartwiac. Synek jest uczulony na nabial, niezmiennie od dwoch lat, wiec na wszelki wypadek jestem na diecie bezmlecznej, ale jesli u dziecka nie ma objawow, to mozna jesc nabial, zwlaszcza jogurty i ser bialy. Co do wapnia w jarzynach - cholernie ciezko jest dostarczyc organizmowi tyle wapnia, zeby wystarczylo tylko z warzyw, wiem cos o tym, bo wlasnie uzeram sie z tym przy diecie dwulatka, wiec jak sie tylko da - jedz nabial!!!!

Gość iloonnna
Ja urodziłam Wiktorie 15.09.2010 i bardzo ciezko na poczatku było z karmieniem wszyscy wmawiali mi ze nie mam pokarmi ze jest go mało i w szpitalu juz zaczeło sie dokarmianie butelka... Mała apetyt miała za dwóch ale nie rezygnowałam, CIĄGLE PRZYSTAWIAŁAM do piersi. Mała potrafiła ssac po 1,5 godz wiec sie nie poddawałam. W drugiej dobie wypisali nas do domu.... Dalej wydawało mi sie ze nie mam pokarmu ale dalej sie nie poddawała i zaczeło sie od 3-4 butelek mleka nan na dobe ale przed kazda dostawiała do piersi... w 3 dobie zaczeły mnie bolec piersi i... pojawił sie pokarm przez 2 tygodnie mała była dokarmiana butelka 1 o 12:00 i jedna o 0:00; (lecz zawsze przed butelka dawałam pierś) i obecnie ma 3 tygodnie i 5 dni i... nie chce juz butelki od 5 dni jestem szczesliwa. Mała przy piersi spedza ok 20 min i jest najedzona spi po 4 godziny a wczoraj w nocy spała 6 godzin. Byle tak dalej.... Nie poddawajcie sie ... i słuchajcie swojego serca a nie innych doradców zwłaszcza tych co mówia ze mało pokarmu macie to bzdury z czasem Mała nauczy sie piersi a one jej...

Gość Bolące brodawki ratunku
Od urodzenia dziecka (od 6 tygodni) karmienie piersią nie jest komfortowe. Wydaje się, że dziecko w miarę dobrze przystawiam do piersi (drugie dziecko) ale to nadal nie jest to.. W każdym razie było to do wytrzymania do wczoraj. Od wczoraj mam dwukolorowe brodawki. Otoczka "sutka" na ok 1 cm szerokości jest krwistoczerwona a dalej otoczka jest normalna- brązowawa. Boli przekropne nawet bez przystawiania. Nie mogę nosić stanika, bluzki- bo piecze. Karmienie dziecka to łzy.. Nie wiem co się dzieje, co to takiego??..:( Proszę o pomoc!....

Gość gość
Hej. O diecie mamy karmiącej poczytaj sobie np na femaltiker.pl tam czesto o tym mowia. no i nie radze spożywać herbatek tylko produkt na zasadzie słodu jeczmiennego wlasnie (bez Karmi bo to alkohol) ;)

Gość kaskap
A ja proponuje femaltiker na bazie slodu i to z cala odpowiedzialnościa. Herbatki mi nie smakowały, poza tym zbytnio nie widzialam też efektów. Dzisiaj karmie 10 miesiac i jest git - mam nadzieje, ze bedzie tak jak najdluzej :)

Gość Bumbolla
Mi pomogła Herbatka Holle - ekologiczna . Nie wiem czy to kwestia eko, czy innej rzeczy, ale inne herbatki na mnie nie działała, właśnie tylko ta...