Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Osi

ZAPIEKANKI - co dobrego proponujecie?

Polecane posty

Proszę o taką, żeby były ziemniaczki i kukurydza, także inne warzywa (jakie?)... Jaki dorobić sos?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gadziewna ta stopka
God :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
god, dzieki, fajny przepis, czy ktoś ma jeszcze jakies propozycje? Z ziemniaczkami? pozdrowienia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robilam do tej pory tylko jedna zapiekanke - makaronową. Skladniki: -makaron swiderki -papryka czerwona -szynka -cebula -pieczarki -szczypiorek No i jajko i smietana. Pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nacelle- dzieki :) Napisz tylko prosze troche wiecej - jak ukladac, ile czasu zapiekac, jaki sos? W zapiekankach niestety jestem zimna jak lod, stad moje pytania...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość parafka
osi - cos z ziemniaczkami:) mielone miesko zesmazyc na patelni z cebulka i czosnkiem, wylozyc na spod naczynia do zapiekania, na to pare plastrow pomidorow, pozniej ugotowany kalafior lub brokulki, calosc mozesz posypac kukurydza jak lubisz i na to sos: cale jaja dokladnie roztrzepac (np 4 jaja) dodac 2 lyzki kwasnej smietany, dosmaczyc sola, pieprzem i papryka, zalac, a na sama gorke (juz na sos) poloz warstwe ugotowanych i ubitych na puree ziemniaczkow... ja daje je na sama gore dlatego zeby fajnie sie przypiekly:):) ale mozesz tez dac je pod wartwe sosiku:) Aha i zapiecz przez pol godzinki, smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZAPIEKANKA makaron kokardki 1 op. sos bolonski 25dkg.mięsa mielonego ser złoty--Gouda ok 30dkg. makaron obgotować (4 min)z odrobina oleju,odcedzic ,wsypać do naczynia żaroodpornego. Mięso mileone obsmazyc ,dodas sos bolonski,gotowy sos wlać na makaron,lekko przemieszac ,zeby sos dotarł wszedzie.Na wierzch posypać starty ser. Włozyć do piekarnika na ok.25min.,ser powinien sie roztopic! SMACZNEGO!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość parafka
zapiekanka z kalafiora: ugotowac kalafior. Wlozyc do naczynia do zapiekania, zesmazyc cebulke z pieczarkami, polozyc pod i na kalafiorka, zesmazyc kilbaske, znowu pod i na kalafiorka, zalac sosem jajeczno-smietankowym doprawionym papryczka, sola i pieprzem... Zamiast kalafiora mozna uzyc brokulki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość parafka
...i jescze pyszna zapiekanka z mieska:) Obsmazyc na wysokim ogniu pokrojone w kostke miesko (ja uzywam karkowki bo jest soczysta) z czosnkiem, doprawione papryka i sola. Pozniej na tym samym tluszczu, dodajac troche nowego (ja uzywam smalcu bo rewelacyjnie dodaje smaczku) obasmazyc ziemniaczki (tak samo przyprawione jak miesko). Do naczynia do zapiekania wlozyc obsmazone miesko, posypa rozmarynem, na to obsmazone ziemniaczki i rowniez posypac rozmarynem... Do tegoz naczynia dac caly pozostaly z obsmazania tluszczyk. Zapiekac z godzinke z hakiem (1 godz 20 min) pozniej zdjac pokrywke i zapiec jeszcze przez 20 minutek... Calosc jest palce lizac! :) Jak mi sie jescze cos przypomni to wpisze:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nagonka
a ja uwielbiam zapiekanki z naleśników lub placków ziemniaczanych. w naczyniu przekłądam naleśniki bądź plackim farszem warzywnym (obojętnie jakim, tzn co kto lubie, ja akurat robie taki "to co mam w domu") a na koniec polewam pomidorami, przecierem własnoręcznie zrobionym :) i zapiekam, polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nacelle mozesz powiedziec jak duzo tych składników i w jakich proporcjach układac oraz co zrobic z tym jajkiem i smietana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja się podzielę swoim przepisem(proporcji nie podaję,bo to zależy od upodobań i tego co akurat mamy) pieczarki - obrać,umyć,pokroić,poddusić z cebulką lub bez brokuły - podzielić na różyczki ugotować(żeby nie były zbyt miękkie) ziemniaki - ugotować(najsmaczniej wychodzą jak sie gotuje w mundurkach) - potem obrac i pokroić w talarki niezbyt cienkie sos - mój najbardziej ukochany sosik - śmietana(ja kupuje śmietane Ramy, taką płynną do gotowania - ok 2zł),czosnek(przeciśniętyprzez praskę),sól, pieprz => wszystko wymieszać i polać zapiekanką(zawsze polewam po wyjęciu z piekarnika) Na dno naczynia żaroodpornego odrobinkę tłuszczu, na to talarki ziemniaków, pieczarki, brokuły, ser .... i sos na końcu.Gotowe jest, gdy ser się rozpuści a ziemniaki się trochę zarumienią. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zapraszam na mojego bloga :-) www.kuchniaipodroze.blogspot.com

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×