Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilka19

Jest coraz więcej zwolenników aborcji!!

Polecane posty

pozwolę sobie także udzielić się w tej dyskusji co do aborcji, jestem za jej legalizacją, ale nie może ona stać się środkiem antykoncepcyjnym, moim zdaniem powinno się w Polsce bardziej stawiać na \"prewencję\" większe uświadomienie, refundacja=mniej skrobanek, mniej dzieci na śmietnikach po drugie, co do referendum, powinno być, ale moim zdaniem równe prawo w takim głosowaniu powinni mieć mężczyżni, którzy przecież będą również ojcami tych dzieci, powinno się jednak z takiej dyskusji wyłączyć osoby w \"wieku nierozrodczym\" oraz kościół. To na tyle. ps. ja nigdy nie usunęłabym ciąży /z wyłączeniem dwóch przypadków: gwałt, poważne wady płodu/, ale nie zabronię tego żadnej kobiecie, bo to kwestia jej sumienia, nie mojego... pozdrawiam serdecznie :)

Gość lalala
Puer piszesz, ze "dziś w nowoczesnym świecie ratuje się każdego - na równi matkę i dziecko", a ja Ci napisze, ze to jest gowno prawda, lekarze boja sie przeprowadzac aborcje nawet w przypadkach gdy prawo na to zezwala, jednym z nich jest zagrozenie zycia matki, ja juz wiele razy czytalam o tym, ze kobieta zmarla, bo nie chciano przeprowadzic aborcji, zycia kobiety w ogole sie nie szanuje, tak jakby nowy poczety czlowiek byl od niej wazniejszy, a najlepsze jest to, ze najczesciej w takich przypadkach umieraja 2 osoby - matka i dziecko - to jest etyczne? moralne?

Gość buziaczek25
Tak sobie myślę, że takie referendum powinno zostać zwołane, ale przy obecnych rządach nie ma na to najmniejszych szans:( i dalej lekarze z podziemia będą kasę nabijać na zdesperowanych kobietach:(

Gość nanananana
Ale tak jak ktos napisal...referendum powinno byc tylko dla kobiet- BO TO KOBIECE CIALO !!! mezczyzni- zwlaszcza Ci pokroju naszych obecnych rzadzacych byliby zapewne na nie:( Szkoda, ze nie ma jakiejs kobiecej partii, ktora moglaby sie wybic w wyborach ...Echhhh marzenie :O

Ja również jestem ZA!!! Nie będę już się powtarzać dlaczego, bo poprzedniczki dokładnie to opisały. Zastanawia mnie natomiast postawa przeciwników. Czego się tak boicie?? Przecież Polska to podobno kraj katolików, więc tym wszystkim porządnym katoliczkom nawet do głowy nie przyjdzie, żeby skożystać :D. A tak poważnie, sami nie skorzystacie, to pewne, dlaczego w takim razie zabraniacie innym. Dlaczego tak trudno wam przyjąć do wiadomości, że są ludzie o odmiennych poglądach. Jak mnie denerwuje gdy nie mogę decydować. Jakim prawem ktoś ma mi wytyczać granice moralności, zwłaszcza, że zazwyczaj robią to złodzieje i kombinatorzy zasiadający w poselskich ławach, że już nie wspomnę o obłudnuch księżach (z góry przepraszam za uogulnienie) A w tym kraju o wielu rzeczach nie mogę sama decydować.... Czy ja jestem zwierzęciem, którego trzeba trzymać na smyczy, bo inaczej wyżądzi sobie lub komuś innemu krzywdę???

Uogólniać, uogólniać, uogólniać. :D :D :D :D :D :D :D :D

- o co Ci chodzi? piszesz \"lekarze boja sie przeprowadzac aborcje nawet w przypadkach gdy prawo na to zezwala, jednym z nich jest zagrozenie zycia matki\" a później \"zycia kobiety w ogole sie nie szanuje\" - sama sobie zaprzeczasz ale i dowodzisz o wadze życia kobiety. Co do referendum na tematy moralne - myślę (z przekorą), że jest to dobry sposób, by przyjąć \"ustalić\" prawo że wolno kraść - biorąc pod uwagę ostatnie zaangażowanie w wyborach, będzie to łatwe do przeprowadzenia.

A ja jestem za aborcją tylko w 3 wypadkach: - ciażą po gwałcie - stwierdzenie poważnych wad, choroby u dziecka - zagrożenie dla życia matki W innych wypadkach jestem przeciw aborcji. Jeżeli ktoś współżyje, to niech się zabezpiecza, a jak wpadnie, to niech ponosi konsekwencje.

Gość ale jazda hehehehehe
ciekawa ta dyskusja bo wlasnie przypomnialem sobie ze vczytalem ksiazke bodajze Kinga gdzie poruszano ten temat. Niee \pamietam tytulu ale chodzi o to KTO BEDZIE decydowal OD KIEDY jest dziecko ???????? widze ze mamy tutaj wielki profesjonalistki ktore wiedza ze iles tam miesiecy to nie jest dziecko :) no coz. zero wiedzy z biologii to raz a dwa to niestety zero poczucia morlanosci jakijs. zabawny ten nasz kraj. Wy katolicy jestescie zabwni. opsss sorry pomylilem sie :) ale sadzilem ze skoro ponad 90 % katolikow w polsce to na forum tez podobne proporcje :) allah ak bar bracia :)

Gość aborcja
powinna być legalna. Jeśli nie będzie, to dziewczyny i tak będą sięgać albo po specjalne leki dzięki którym mogą poronić, albo będą rodziły gdzieś w ukryciu i zostawiały potem dzieci na śmietniku.

- obecnie na świecie niedobór dzieci jest tak wielki, że z tego śmietnika szybko to dziecko zabiorą i ukochają jak należy.

Gość Puer ma racje
ja jestem za tym zeby zrobic referendum czy gwalt jest dopuszczalny. :P mysle ze kobietki zgodza sie ze kjazdy chce miec prawo do decydowania o czyims losie :)

Gość Vilja
Jestem ZA aborcja. Kobieta powinna miec prawo decydowac o swoim zyciu i ciele.Niby aborcja teraz tez jest w pewnych sytuacjach dopuszczalna, ale tak na prawde to fikcja. Lekarze czesto sie nie zgadzaja usunac ciazy, mimo iz byla wynikiem gwaltu, czy stanowi zagrozenie dla zycia matki i ma powazne wady rozwojowe. Niestety prawo jest pozwala dr odmowic usuniecia ciazy nawet w takich przypadkach. Wiem, bo studiuje prawo i nie raz spotykalam sie w kancelarii z takimi przpadkami.

Gość lilka19
Myślę, że pisanie o tym, że 19-latki są niedojrzałe jest jakimś chorym zabobonem, zdaję sobie sprawę, że nie mam takich doświadczeń jak kobieta która rzeczywiście znalazła się w takiej sytuacji, ale można sobie to wyobrazić prawda?? Dyskusja w trakcie lekcji stała się bardzo ożywiona, wymienię nasze główne argumenty: -wpadka, konsekwencja lekkomyślności, para 17-latków po prostu wpada dziewczyna płacze i krzyczy, że nie chce tego dziecka, jest opętana nienawiścią, chłopak ją zostawia czy można ją zmusić do tego by urodziła dziecko które napawa ją obrzydzeniem?? - trudna sytuacja materialna, gdy ludzie żyjący w skrajnym ubóstwie nie mogą sobie pozwolić na kolejne dziecko -gwałt, kazirodztwo to wiadomo -choroba zagrażająca życiu matki] -badania wykazały ciężko wadę rozwojową argumentów za aborcją było mnóstwo. Może pozwólmy kobiecie decydować o jej dziecku, dziecko to cząstka dwojga ludzi, połączenie komórek kobiety i mężczyzny, to część ich ciała więc dlaczego Wy decydujecie o czyimś ciele, życiu??

Cyt: \"Może pozwólmy kobiecie decydować o jej dziecku, dziecko to cząstka dwojga ludzi, połączenie komórek kobiety i mężczyzny, to część ich ciała więc dlaczego Wy decydujecie o czyimś ciele, życiu??\" Jak słusznie zauważyłaś, dziecko to połączenie komórek kobiety i mężczyzny. Więc dlaczego tylko kobieta ma decydować i dlaczego to tylko jej dziecko? Dopiero jak trzeba alimenty płacić to nagle dziecko jest też mężczyzny, ale jak kobieta chce je zamordować, to wtedy dziecko jest tylko jej. Dziwne trochę.

Dikson----->>> popieram!!, oby wiecej takich męskich głosów!!! Jestem absolutnie przeciwna aborcji!! Wg. mnie to morderstwo. W Japonii dzień urodzin=dzień poczęcia (przyblizony) , to ucina dyskusje na temat kiedy powstaje zycie.. Niestety prawda jest taka, ze w 90 przypadkach na 100 aborcja to lekarstwo na niechcianą ciążę z wpadki....

Gość do diksona
a gdzie zgwałcona kobieta ma szukać tego śmiecia, który ją skrzywdził i którego ma niby zapytać o zgodę na usunięcie? Zgwałcona też powinna zapytać pana mężczyznę? Poza tym o czym ty w ogóle mówisz, na ogół to mężczyzna namawia kobietę do usunięcia ciąży! i jeszcze ta wypowiedź: Puer - o co Ci chodzi? piszesz "lekarze boja sie przeprowadzac aborcje nawet w przypadkach gdy prawo na to zezwala, jednym z nich jest zagrozenie zycia matki" a później "zycia kobiety w ogole sie nie szanuje" - sama sobie zaprzeczasz ale i dowodzisz o wadze życia kobiety. O czym ty mówisz? Dobrze dziewczyna napisała. W tym kraju nie szanuję się życia kobiety i nawet w przypadku zagrożenia tego życia nie zezwala się często na przeprowadzenie zabiegu.

Gość do przeciwników
Ja też jestem ZA, najgłośniej zawsze krzyczą dewoty, które wolą uśmiercić matkę niż pozolić, by przerwała życie - obrońcy poczętych:/ Najwyraźniej gwałt też nie budzi waszego sprzeciwu, tu nie Bóg dał tylko jakiś cham.

Gość czy ktoś się jeszcze wypowie

Gość a co z płodami poczętymi
w wyniku gwałtu małżeńskiego? Wolno czy nie? Takie zakładanie opcji kiedy wolno a kiedy nie wolno to bez sensu. Aborcja powinna być legalna. Jeżeli to grzech to Bóg kiedyś osądzi.

Gość jestem bylam i będę
ZA aborcją.

Gość iwetka
Gwałt to gwałt, w takiej sytuacji aborcja powinna być dopuszczalna. W ogóle opowiadam się za legalizacją. Prawda jest taka, że jak ktoś chce pozbyć się dziecka, zrobi to i taka śmieszna dewocka ustawa go nie powstrzyma.

Gość kobieta w wieku
reprodukcyjnym jestem, bo mam lat 30 - i jestem stanowczo PRZECIW - dla mnie zacofaniem jest właśnie aborcja w XXI wieku - a do wszystkich kobiet, które tak wiele mówią o decydowaniu o własnym ciele - no to decydujcie tak i rozporządzajcie swoim ciałem tak, żeby później nie było potrzeby mówić o aborcji, zgadzam się absolutnie z osobą, która wcześniej napisała, że w obecnych czasach, przy takich możliwościach nauki i medycyny..... - właśnie ciemnotą jest doprowadzenie do niechcianej ciąży

Gość M........
Problem polega na tym że aborcja jest teraz dostępna tylko dla bogatych. Te biedne rodzą i wyrzucają dzieci do śmietnika!! A taki urodzony noworodek czuje w odróżnieniu do płodu, który dopiero w 4mscu ciąży odczuwa ból!!!!!! Wydaje mi się że lepiej by aborcja była zalegalizowana byłoby mniej tragedii i porzuconych maleństw.

Gość jasne i na aborcję
by się zapisywało jak na wyrwanie zęba??? a może jeszcze byście chcieli, żeby to refundowane było!!! ale świat! a jacy ludzcy jesteśmy, załamać się można