Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilka19

Jest coraz więcej zwolenników aborcji!!

Polecane posty

Gość lilka19

Jestem w 3 klasie LO wczoraj na lekcji WOS-u zaczęła się debata, od słowa do słowa przeszliśmy do tematu aborcji. Nauczyciel nakazał osobom które są za legalizacją zająć rząd pod ścianą, natomiast przeciwnicy mieli zająć miejsca pod oknem, na 35 osób tylko jedna osoba była przeciw!!...... facet przypomniał sobie, że w poprzednich klasach było dokładnie tak samo, jedna dziewczyna nawet z uśmiechem na ustach stwierdziła, że ona ma już to za sobą!! Jak myślicie czy aborcja będzie zalegalizowana??

aborcja z naszym kraju nie będzie zalegalizowana ponieważ polacy są konserwatywnymi katolikami za sprawą panieża i to się nie zmieni przynajmniej ja w to nie wierze. Poza tym w rządzie nadal za nas kobiety decydyją faceci bo to oni wiedzą co jest dla nas najlepsze i to oni noszą macice. Ja jestem za legalizacją aborcji ponieważ uważam że każda kobieta ma swoje sumienie i to jej prywatna sprawa co zrobi. Polityk z rządu nie pomorze jej wychować dziecka a tymbardziej Bóg - sama modlitwa nie wystarczy żeby dziecko nakarmić ubrać i wychować. Ale jak widać zacofanie w naszym kraju istnieje głęboko zakorzenione....

Gość padlinka
OBY NIGDY NIE ZALEGALIZOWANO! TAKIE JEST MOJE ZDANIE.

Dobrze by było gdyby przeprowadzono coś w rodzaju ogólnopolskiego referendum na ten temat, wyłącznie wśród KOBIET w wieku reprodukcyjnym. No... i żeby w wynikach nie grzebały żadne partie ani \"strażnicy moralności\". Później przedstawić wynik w parlamencie, jaki by nie był. Oczywiście teraz legalizacja nie przejdzie (w razie wyniku na \"TAK\"), ale przynajmniej społeczeństwo się dowie jakie jest zdanie osób, których bezpośrednio dotyczy kwestia prawa do aborcji.

Gość te jestem ZA

Gość z całym szacunkiem
ale grupa wiekowa 17-19 lat nie jest zeprezentatywna :O

Gość myszeczek
Jak będzie referendum w tej sprawie, albo w sprawie eutanazji czy kary śmierci ( też jestem ZA) to pójde na nie o wiele chętniej niż na wybory:)

Gość myszeczek
Ja mam 24lata, bardziej reprezentatywna grupa:)

Gość a ja się Was
pytam!!!! Kto z Was widział Niemy krzyk?

Gość myszeczek
Pewnie film przeciw aborcji? Nikt mnie nie musi atakować obrazami filmowymi, czy bilbordami na ulicach, jestem ZA prawem decydowania kobiety. Chcę mieć prawo zdecydowania czy urodzę dziecko pochodzące z gwałtu, albo roślinkę (moja koleżanka urodziła dziecko które miało poważne wady, zmarło zaraz po urodzeniu. Musiała urodzić, bo lekarze nie chcieli dać zgody na aborcję) To jest chory kraj!

Gość To barzdo przykre
co spotkało koleżankę, ale jak nie wiesz o czym mówisz to się nie wypowiadaj!!!! Uważasz, że jak dziecko jest rozrywane na części to nic nie czuje???

Gość ja osobiscie jestem za
ale nie wiem czy zauwazylyscie ze jak ktoras kobieta chce dokonac aborcji to i tak to zrobi(tylko w lepszych warunkach)....a patrzac z drugiej strony, jak aborcja bedzie legalna to jesli ktos nie chce to i tak tego nie zrobi i zmuszac go nikt nie bedzie wiec dla mnie ejst nonsensem zakaz aborcji...jest to po prostu szkodzenie zdrowiu kobiet a tak nota bene to takich tematow byly juz setki...

Gość myszeczek
wiem o czym mówię, mówię o swoim prawie decydowania. Szczerze myślę, że zarodek i kilka dzielących się komórek to jeszcze nie dziecko. Zresztą przedmówczyni ma rację jak ktoś chce dokonać aborcji i tak to zrobi. Niech się dewoty nie cieszą, że w naszym kraju spadła liczba aborcji, bo w podziemiu aborcyjnym dokonuję się rocznie kilkaset takich zabiegów. Myślisz,że moja koleżanka chciała urodzić dziecko, wiedząc,że to umrze? Nie, ale nie było ją stać na nielegalny zabieg.

lilka19 - no widzisz, w trzeciej klasie ludzie jeszcze tak myślą - tak jak to przedstawiłaś - czyli jednym słowem nie są to ludzie dojrzali do macierzyństwa, bo niewiele jest 18-19 latków dojrzałych do macierzyństwa czy ojcostwa. a co za tym idzie zabawy w tatusia i mamusię czyli w seks, powinny być przeznaczone dla osób dojrzałych - nie tylko fizycznie :) , ponieważ dojrzałość psychoseksualna jest w tym momencie ważniejsza. Uważam, że znacznie wcześniej niż w liceum powinno się zacząć poważnie mówić na temat antykoncepcji - bo o zbyt wczesnej inicjacji seksualnej już chyba nawet nie ma sensu mówić :O - aby nie dopuszczać do takiej sytuacji, w której trzeba rozważać możliwość aborcji. Do macierzyństwa trzeba dojrzeć - tak samo jak do wielu innych rzeczy - ale nie oznacza to, że aborcja ma być antidotum przeciw niechcianej ciąży. Nie chcecie mieć dzieci , pomyślcie o właściwym zabezpieczeniu - wstrzemięźliwości nawet nie śmiem proponować tak wyemancypowanym (?) :O, współczesnym 19-latkom :) pozdrawiam

Gość hmmm.. tak sie zastanawiam
Czemu na wazne państwowe stanowiska (również uczelniane oraz w innych instytucjach) kandyduja tylko i wyłącznie osoby DOJRZAŁE... ładnie by ta nasza Polska wygladała, gdyby wazne decyzje mogly podejmowac, na wpół wyrosniętę dzieciaki, które myśla , że skrobanki to sietne lekarstwo na bezmyslne bzykanie.....:O

Jestem za prawem do decydowania o sobie, ale trzeba pamiętać i uświadamiać, że aborcja to ostateczność, a nie środek antykoncepcyjny. Odpowiadając na pytanie o ten cały propagandowy katolski film - dziecko, któremu nie wykształcił się jeszcze układ nerwowy nie czuje. Dziecko, któremu wykształcił się układ nerwowy - czuje. Idąc Twoim tropem myślenia to pewnie pleminik \"gnieżdżący się\" np. niecałą godzinę w komórce odczuwa identycznie jak my....:[ Tak czy siak trzeba pamiętać, że mamy XXI wiek i aborcja powinna byc ostatecznością absolutną, bo w dobie tylu dostępnych środków antykoncepcyjnych to wstyd, żeby było tyle niechcianych ciąż. Przede wszystkim antykoncepcja, potem ewentualnie aborcja.

Gość Chciałam Cie
tylko uświadomic, ze układ nerwowy rozwija sięw 3 tygodniu życia. A ciąże usuwa się przeważnie w dużo poźniej!!!!! I dziecko wtedy czuje!!!

Gość Dokladnie
i od 3 tyg. (od jak to nazywasz zagnieżdżenia sie plemnika) BIJE SERDUCHO....

Gość nananananana
Tu przede wszystkim chodzi o to, ze chcemy same decydowac o sobie jak juz wiele poprzedniczek napisalo. To dziecko ma sie rozwijac w naszym ciele i mamy prawo wyboru czy tego chcemy czy nie. Nasze cialo i nasze sumienie!!! Co do niemego krzyku - ogladalam (nawet swego czasu - w liceum jeszcze ksiadz nam go puscil na religii:O )... Drastyczny- ale tworcy zapomnieli o jeszcze jednej kwestii- o tych dzieciach, ktore urodzily sie niechciane- ktore matki porzucaja na smietnikach, oddaja do domu dziecka...

Gość hehehhhez
wiecej zwollenikow aborcji = mniej zwolennikow Chrystusa na szczescie juz w biblii napisane ze wiernych nie musi byc wielu a wrecz napisano ze bedzie to MALA ilosc :)

Gość ja osobiscie jestem za
jak juz wspomnialam wyzej czy aborcja bedzie legalna czy nielegalna i tak bedzie istniec(i to pewie mniej wiecej w takich samych ilosciach) a co do tego 3 tygodnia to ja proponuje zastanowic sie czemu lekarze w krajach gdzie aborcja jest legalna jako prog stawiaja 3 miesiace a nie 3 tygodnie... a tak a propos morderstwa...moze nie ejst to zbyt moralny czyn, ale moim zdaniem morderstwem nie jest-3 miesiecznemu plodowi na prawde daleko do dziecka poza tym argument o wadach genetycznych...jak ktos ma wade genetyczna to juz nie jest czlowiekiem i mozna go zabic a jak nei ma wady to nie mozna?dla mnie to raczej pokretne myslenie... antykoncepcja to zupelnie inna historia...przeciez kazdem moze zdarzyc sie wpadka prawda?nawet jak bardzo dba o bezpieczenstwo a co do cudu, ja akurat nie widze w tym nic cudownego....

Kościól jest przeciw aborcji bo biedni ludzie sa najwierniejsi. Biedny czlowiek nie znajdzie kasy na aborcje, bo nielegalna jest za droga. Bedzie wiec rodzil dzieci - bedzie coraz biedniejszy- i co mu zostanie? Modlic sie o kawalek chleba i wtedy koscioly beda pelne. Tak! napychajmy ginekologom portfele a ksiezom koscioly i tace!!!

Gość w Polsce NIE dokonuje
się aborcji wysokich ciąż, tak że gadanie o bólu płodu mija się z celem.W naszym kraju ciążę usuwa się do 12 ryg.Mózg płodu jest jeszcze niewykształcony , a więc o odczuwaniu bólu nie ma mowy. Czy jest zalegalizowana, czy nie.. aborcja w Polsce to zjawisko nagminne, tyle , że podziemne.Jestem ZA legalizacją. Może to absurd, ale wielu kobiet NIE STAĆ na środki antykoncepcyjne i dopóki będą drogie - dopóty będą niepożądane ciąże.Żyjemy w głęboko zacofanym ciemnogrodzie.Nienawidzę poskiego zakłamania i hipokryzji.Ninawidzę.

Ja jestem za. Uważam, że Polska to ciemnogród, mamy jedno z najbardziej restyrykcyjnych w Europie praw dotyczących aborcji. Jeśli ktoś będzie chciał dokonać takiego zabiegu, zrobi to, tylko że w warunkach często zagrażających zdrowiu i życiu kobiety. Zgadzam się, że aborcja to ostateczność, ale ja nie chciałabym urodzić np dziecka pochodzącego z gwałtu, czy mającego takie wady genetyczne, które uniemożliwiają mu po przyjściu na świat w miarę normalne funkcjonowanie. A w przypadku 3-miesięcznego płodu trudno według mnie już mówić o dziecku.

Gość żyletka
Dobrze gadasz dziewczyno, ja też jestem za aborcją.

to powiedz od kiedy można mówić - że już jest dziecko [Do wielu wyżej] Ja mam zupełnie inne skojarzenia - to w średniowieczu zabijali tak po prostu - dziś w nowoczesnym świecie ratuje się każdego - na równi matkę i dziecko

Gość nananananana
Niedlugo nawet srodki antykoncepyjne beda zakazane...jak sie rozpanosza PiS-y :O jestesmy krajem, ktory nazywa sie demokratycznym- a jakos zapominaja wszyscy o tym- ze demokracja daje nam prawo do wolnosci- i przekonan i czynow. Sama wzielabym odpowiedzialnosc za ewentualna aborcje- nie mowie, ze bym sie na nia zdecydowala, ale chce miec wybor jesli zajde w niechciana ciaze... Zgadzam sie- Polska to ciemnogrod :(

do Puer Nie jesteśmy w średniowieczu, nie mówię, że aborcja ma być lekarstwem na niechcianą ciąże, nie mówię o wpadkach wynikających z nieodpowiedzialnego sexu, bo trzeba myśleć i się zabezpieczyć. Mówię o konkretnych sytuacjach na które nie ma się wpływu. Co z kobietą, która zaszła w ciąże w wyniku gwałtu? Co z taką, która wie, że urodzi dziecko skazane właściwie na śmierć, bo ma poważne wady, które uniemożliwią mu normalne funkcjonowanie? W naszym światłym kraju kobieta nawet w takich okolicznościach nie ma możliwości przeprowadzenia legalnej aborcji.