Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leczenie tarczycy

jak sie leczy tarczyce???

Polecane posty

Gość leczenie tarczycy

Zależy od typu schorzenia, a sposób leczenia wybiera lekarz. Ja mam trochę powiększoną tarczycę, i jedyne co mam robić, to brać jod :)

Gość leczenie tarczycy
wlasnie... bo moja znajoma tez bierze jod, jezdzi codziennie do szpitala po tabletke, a potem maja ja zatrzymac na kilka dni w szpitalu, czy wiesz na ten temat cos wiecej, bo slyszalam o jakims promieniowaniu, ze nie wolno w tym czasie utrzymywac kontaktow, a po tym promieniowaniu ze trzeba wszystkie ubrania spalic.. jak to jest?

Gość malinkar
a co masz niedoczynnosc czy nadczynnosc? bo ja to drugie i biore thyrozol

Gość leczenie tarczycy
podnoszę

Gość poinformowana
przy niedoczynnośći ( ja ją mam ) łykam eutrox ( albo letrox) - to zależnie jak lekarz zaleci, no i oczywiście dodatkowo jodid. Niedoczynnośc zwykle objawia się wolem na szyi. Do " leczenie tarczycy" tak, jest szczególny przypadek, kiedy działanie farmakologiczne nie przynosi pożądanych efektów wówczas stosuje się tzw. bombę jodową, która jest swego rodzaju napromieniowaniem pacjenta. Po otrzymaniu takiej bomby trzeba do 1 miesiąca przebywać w odizolowaniu od innych osób, bo z organizmu sa uwalniane substancje szkodliwe dla zdrowych osób. Co do spalania ubrań to nic o tym nie słyszałam, natomiast jeszcze jeden, ale myślę bardzo ważny minus bomby, to taki, że przez dwa lata po jej otrzymaniu nie można starac się o dziecko, bo ciąża może być zagrożona, a ponadto może być zagrożeniem dla życia matki.