Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość indianka21

tarczyca-nie moge w ogóle przytyc-

Polecane posty

Gość indianka21

jestem chora na niedoczynnosc tarczycy....niesie ona za soba w 85%szczupla figure....tak tak-za chjwile bedzieci pisac to sie ciesz....ale tak na prawde chcialabym troche przytyc(177cm,60kg-chudzina)-jem jem jem i nic....marza mi sie troszke bardziej okraglejsze ksztalty....ma ktos moze taki sam problem???moze wiecie-czy endokrynolog(lekarz tarczy.)moze przepisac jakies leki hormonalne,pomagajace zwolnic ta przemiane materi???????

Gość zając w trolejbusie
Chyba nadczynność. Przy niedoczynności się tyje. A poza tym, jak to? Zdiagnozowali u Ciebie nadczynność tarczycy i zostawili bez leczenia?!

Gość kola tez chora
no nadczynnosc to sie przewaznie tyje.............ja mam nadczynnosc i normalnie jestem tlusta:-(

Gość cosdc
A macie wyłupiaste oczy??To jest jedna z objaw niedoczynności tarczycy.Serio się pytam i nie gniewajcie się za to pytanie.

ja juz jestem chora 10lat,mam niedoczynnosc i uwierz-napewno sie nie tyje!!!!!!a moze sa wyjatki.....jasne ze sie lecze,musze brac euthyrox i jod codziennie rano-i tak do konca zycia.....tak ostatnio sobie pomyslalam-ze moze sa jakies leki hormonalne na to...wizyte mam dopiero za 4miesiace.

wylupiaste oczy sie ma wtedy-gdy jest zle leczona albo w ogole.....jak bylam w szpitalu,to taka pani miala takie oczyyyyy-ale byla nie leczona no i na wycinanie przyszla....ja nie ma wylupistych,mi nawet na szyi nieznac zgrubienia....

Gość eugienia wadimo
o wlasnie-ja tez mam niedoczynnosc i jestem szkielet-macie sposob na zgrubniecie??????

Gość tez tak mam....
tez brałam jod i hormony by znormalizowac prace tarczycy:-) potem poszłam do innego lekarza profesora z akademii medycznej i stwierdził ze jestem zdrowa w szpitalu dwa dni badali moja tarczycę ale wykryli jakies guzki wiec moze od tego ja nie moge przytyc?...zreszta juz sama nie wiem jakiego lekarza mam słuchać

Gość limitor
co tu za glupoty piszecie?Poczytajcie sobie lepiej o tych chorobach tarczycy bo wszystko mylicie i wprowadzacie niepotrzebanie w bląd innych.

Gość co wy gadacie
???????? przecież wszędzie pisze, że przy NADCZYNNOŚĆI sie tyje, a przy NIEDOCZYNNOŚCI - chudnie pokażcie mi choć jedo źródło, które podaje inaczej

Gość co wy gadacie
wróc;) na odwrót: nadczynność - chudnięcie niedoczynność - tycie sorki

Gość cati82
a prosze powiedzcie mi czy przy nadczynnosci ma sie podwyzszona temp.?? ja mam od 2 mc 37,4 codziennie i robie badania na tarczyce za kilka dni, lekarka podejrzewa ze to to.. Czy utrudnia wam ta choroba zycie codzienne.. ? ja jeszcze nie mam wynikow, w sob ide na badania, ale juz sie martwie..

Gość monka140485
witam was co niektorzy naprawde pisza blednie widzialam jedna kolezanka poprawila ze przy nadczynnosci tarczycy sie chudnie a przy niedoczynnosci tarczyy sie tyje ja mam nadczynnosc tarczycy jestem chudaaaaa moje jedno oko jest troszke wiekrze niz drugie objawem tej choroby tez jest nerwowosc szybkie kolotanie sercaa ciagle uczucie ciepla nawet zima oblewajace poty oslabienia no i wytrzeszc oczu po tym wlasnie zwrocilam sie do lekarza bo zaniepokoilo mnie jedno oko wiekrze od drugiego no i poszlam do lekarza powiedzialam o co chodzi lekarz wykluczyl niedoczynnosc ale powiedzial ze musimy zbadac krew zeby stwierdzic czy to nadczynnosc no i potygodniu okazalo sie ze mam naczynnosc wiem to dopiero od tygodnia czasu lekarz przepisal proparnolnol i thiamazol20mg ale powiedzial zeto tylko narazie teraz mam skierowanie do radiologa na rentgen jak to tam wyglada i po dwoch tygoniah znowu o mojego lekarza si emusze zglosic i powie o dalej pozdrawiam

Hej ja nie wiem jak tam z moja tarczyca tez muszę iść na badanie ale robione miałam w 2002 roku TSH i rok temu wynik 1,5 tak wiec bez zmian .... co do wagi pomimo ze mam 22 lata to od urodzenia wagę i wzrost mam poniżej 3 centyli wzrost153 a waga 37 mówią mi żebym się nie przejmowała bo tak źle nie wyglądam jak na swój wzrost i inni mi zazdroszczą ale tez chciała bym przytyć a tu nic fakt mam dobra przemianę materii ale przecież przytyć tez bym mogla nawet te 6 kg od 4 lat ważę 37/ 38 zależy od pory dnia ... co do oczu mam lekko wyłupiaste ale czy to spowodowane jest tarczyca nie sadze bo ludzie już się rodzą z takimi i są zdrowi.

Gość musztarda
miska>>> możesz mieć TSH w porządku, co nie wyklucza np. choroby Gravesa-Basedowa, dla której charakterystyczny jest wytrzeszcza na przykład. Samo TSH to mało, zrób przeciwciała.

Gość musztarda
*wytrzeszcz indianka21 jestem chora na niedoczynnosc tarczycy....niesie ona za soba w 85%szczupla figure....tak tak-za chjwile bedzieci pisac to sie ciesz....ale tak na prawde chcialabym troche W 85%, to się raczej tyje przy niedoczynności...

Do musztarda - zrobię zrobię bo nawet moja mama ma od dawna chora tarczyce nawet jak mnie rodziła już miała tyle ze ja się niedawno dowiedziałam o tym a ona jej w ogole nie leczyła i nie leczy trochę się boje choć na innym forum dziewczyna pisała ze prawidłowe TSH jest właśnie w granicach od 1 do 2 wtedy jest najmniejsze ryzyko ze jesteś chora jeśli ma się poniżej i powyżej wtedy może już świadczyć o chorobie... Ogólnie czuje się dobrze nie mam nie wiadomo jakich objawów a szczupła byłam od dziecka przy mojej wadze i wzroście poniżej trzech centyli osoby z reguły są drobnej postury ale dla pewności zrobię będę miała pewność jak tam jest na prawdę ... Mogla bym szukać wiele przyczyn tego ale jeśli na prawdę jestem na coś chora nie chce o tym wiedzieć i tak wcześniej czy później każdy skończy swój żywot na tej ziemi.

hej byłam dzis u endo co nie co mnie zbadala zapytala sie czy cos mi dolega pokazalam jej sam wynik TSH 1,19 i stwierdzila ze jest wporzadku i male szanse zebym miala tarczyce chora ale dala mi skierowanie na badanie kortyzolu, potasu i sodu jesli z tym bedzie ok to podobno nie mam czym sie przejmowac sama nie wiem co o tym myslec za wizyte dalam 100zl czy powinnam zmienic lekarza niby ten z Warszawy przyjezdza prywatnie ale czy to wystarczy zeby stwierdzic czy jest ok czy nie jakies to wszystko dziwne...

Gość no więc ja mam chorobę
Hashimoto, niedoczynność tarczycy i jestem chuda - 55 kg przy 179 cm. Zawsze byłam chuda, wręcz posądzano mnie o anoreksję. Trzy lata temu wykryto mi bardzo wczesne Hashimoto, biorę euthyrox ale dopiero od pół roku i na razie nie zauważyłam ani tycia ani chudnięcia. Mam też ograniczać jod (np. lekarze - dwóch różnych - odradzają mi wyjazdy nad polskie morze, podobno bardzo silnie "ujodowane"), przyjmować selen. Co jakiś czas też wykrywają mi guzki na tarczycy w usg, ale po jakimś czasie one znikają, są bardzo małe. Ja akurat nie martwię się wagą - był czas, w liceum, że ważyłam 48 kg, więc teraz jestem naprawdę zadowolona. te kilka kg przybyło mi w ciągu ok. 5 lat i tak się od ajkiegoś czasu trzyma. Nie byłam nigdy na żadnej diecie - ani odchudzającej (bo po co) ani na tuczącej (wierzę, że w swoim czasie wszystko przyjdzie - kilogramy też).

Gość inna chora
ja tez mam chora tarczyce, mam wilczy apettt cioagle jestem glodna, nie najadam sie, ale juz 20min po posilku wydalam wszystko w pon ide na badania bo osttanio bylam jako dziecko, zaniedlama to a chyba przez to mam takie problemy poza tym zle sie czuje z taka chuda sylwetka, w pracy jeszcze wszyscy sie smieja ze mnie ze pewnie nie mam co jesc albo sie odchudzam itd a co do jodu radze zmiej lekarza bo jod wlasnie dziala korzystnie i jest zalecany ja jak mieskzalam2 lata nad morzem przytylam 8 kg! a

ja nie bylam nigdy nad morzem waga tez mi nie przeszkadza chodz chciala bym tak z 6 kg przytyć chudnac nie chudne od 4 lat taka juz mam i szczerze czuje sie nawet dobrze czasem jestem osłabiona przy przeziębieniu czy cos ale tak ogólnie nie jest zle... miesiączkuje nawet regularnie fakt z 5 - 6 dni mam ale tak od pierwszej miesiączki mam... zreszta po badaniach mi moze cos powie i zaleci dalsze badania a nie tylko te podstawowe.

inna chora ---- moj lekarz rodzinny by Ci powiedzial tak " to bardzo dobrze to znaczy ze masz bardzo dobra przemiane materii i tym sie ciesz bo w przyszlosci bedziesz sie martwila jak schudnac a nie jedna by tak chciala wiec w ogole sie tym nie przejmuj ze taka jaeste juz taka Twoja uroda" to uslyszalam od niego ...

Gość inna chora
to fajnego masz lekarza;p co innego byc szczuplym a co innego chudym przy wilczym apetycie nie wiem czy ktos chcialby wygladac jak wieszak i miec wystajace kosci biodrowe w tym nie ma nic do pozazdroszczenia i nie wyglada to wcale dobrze poza tym otylosc jak i nadmierna chudosc to sa komplikacje w przemianie materii...ja mam za szybko widze bo do toalety chodze 3 razy dziennie ... dziwny lekarz a przy chorobach tarczycy pleca sie lasnie morze ja niestey nie mam juz takiej mozliwosci wiec licze ze wpon dostane juz jakies leki bo mam dosc juz swego wygladu jem za 2 a rezultatow wcale poza tym w pracy sie ze mnie smieja czuje sie jak kretynka

No tak jak każdy lekarz ... :) Endo to samo mi powiedziała ze mam fajna figurę fakt biustu tez troszkę mam ale jak do mnie pasuje i tyle co tu dalej robić... ja aż takiego wilczego apetytu nie mam fakt potrafię zjeść dużo zwłaszcza przed okresem kilka dni ale ogólnie jem normalnie co tez zależy po jakim posiłku za niedługo muszę iść do łazienki i tyle z mojego jedzenia jestem strasznym stresulcem byle czym przejmuje się tak wiec mogę i cały dzień nic nie zjeść dopóki albo nie rozwiąże się problem albo nie przejdzie mi... ale ciężko jest a nie chce się tez doszukiwać nie wiadomo czego bo jeśli jestem poważnie na coś chora to wole o tym nie wiedzieć ... mamusia była ze mną w ciąży jak wybuch ten Czarnobyl głowie nad tym ze to mi teraz wychodzi bo mama dość późno wypiła ten jod a jeszcze się w tym czasie opalała i na mnie się teraz to odbija bo moje rodzeństwo jest młodsze a wygląda na starsze i one nie maja takiego problemu jak ja. :((

Gość inna chora
miska to mzoe zmien lekarzabo widac ten twoj nie podchodzi powaznie do problemu ja jutro mam wizyte i sie okaze wszytsko co mi jest...kiedys jako dziecko mialam chora tarczyce pozniej przestalam leczyc i teraz wracam bo sie nie wyleczylam a zamiast tyc to ja chudne mimo iz ciagle jestem glodna, nie najadam sie wcale, po posilku 15min i wszytsko wydalam wiec nic mi sie nie odklada, wnioskuje ze mam nadcznnosc zobacze co mi jutro lekarz powie

Tyle ze to jedyny lekarz ktory przyjezdza do tego malego miasteczka ... musiala bym az do Wawy jechac .. zobacze jak to bedzie po wynikach ktore mam zrobic wtedy pomysle. Ja TSH mialam tez od dziecka robione i caly czas mialam takie samo czyli 1,5 w tym roku zrobilam wyszlo 1,19 a rok temu jeszcze bylo 1,5... czyli w normie i lekarz nie widzial potrzeby kierowania mnie na dalsze badania tak samo i ten endo wiec z jakimi wynikami przychodza do niej ludzie chyba na prawde musza miec ponizej normy jak i powyzej ze u mnie jest norma!

Gość miska samo tsh to mało
ja miałam tsh zawsze w normie, ok.1,5, ale na usg wyszły guzki w tarczycy, zrobili mi przeciwciała i okazało się, że mimo tsh w normie, mam chorobę Hashimoto, która prowadzi w prostej drodze do niedoczynności, w którą weszłam właśnie pół roku temu i biorę euthyrox najmniejszą dawkę póki co. Z tym jodem to już dwóch lekarzy mi odradzało, oczywiście bez przesady, mogę jeść sól jodowaną i morskie ryby (ale nie za dużo), ale już tych wyjazdów nie polecają. To czy jest jod zalecany czy odradzany zależy chyba od schorzenia... W moim schorzeniu tarczyca ulega zniszczeniu,a jej nadmierna aktywność jeszcze to przyspiesza - jak rozumiem mój organizm produkuje przeciwciała przeciwko aktywnym komórkom tarczycy z przyłączonym jodem (czy jakoś tak)- więc jod u mnie jest niewskazany. To ja sobie tak to tłumaczę, bo lekarza zawsze zapominam zapytać.

Gość inna chora
a czy ktos tutaj wie czy po lekach sie tyje? mam na mysli leki na ndczynnosc

Dzięki i tez tak mysle ze moge miec chora wiec nie wiem czemu tylko dala mi skierowanie na zbadanie sodu potasu i kortyzolu we krwi moze tu cos nie bedzie sie zgadzalo i wtedy powie mi cos wiecej. Pytala sie czy lubie potrawy solne ja jej odpowiedzialam ze niekoniecznie ale w potrawach to normalne ze ona jest hmm pytala sie tez czy mam zawroty głowy ja jej na to ze nie mam czegos takiego ogolnie dobrze sie czuje jedynie to to ze mam czasami przyspieszone tetno serca to stwierdzila tak ja to odczulam ze na tle nerwowym tak mam gdyz sie duzo stresuje i denerwije moja wada to tez sucha skora i niskie cisnienie ale to ona juz zauwazyla ... z tym niskim cisnieniem to juz nie jeden lekarz mi powiedzial ze mam.

Gość inna chora
a ja amrze o tym aby przytyc ostatnio schudlam 8 kg, ciagle jem, po posiliku szybko ide do toalety, i zaraz znowu robie sie glodna a waga spada, czuje sie wiecznie zmeczona senna, mam niskie cisnienie w dodatku ciagle ktos mi ubliza na temat mojego wygladu co mnie dobija bardziej jeszcze , ale moze jutro juz bede wiedziec cos wiecej po wizycie, denerwuje sie strasznie chce wygladac jak dawniej a nie jak chodzaca smierc sama nie wiem co mi jest😭