Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość indianka21

tarczyca-nie moge w ogóle przytyc-

Polecane posty

ja rowniez chce chociaz 5 kilo nadrobic, a pytalyscie lekarza o te specyfiki na przyrost masy, odzywki typu mega mass itp.?? bo ja chyba z tego skorzystam

inna chora- ja tak samo..najbardziej mnie stresuja te głupie teksty, i pytania czy cos jem, no qurwa mam dosc

Gość inna chora
mi nic nie pomaga zadne specyfiki, jem 5 razy dziennie ale co z tego jak po 20min wszytsko wydalam w toalecie a docinki w pracy sa straszne czy ty cos jesz? oszczedzasz na jedzeniu? itd osttanio uslyszlama ze jak jedna babka pow ze nie chcialaby wygladac jak ja bo zaden facet by jej nie dotknal:O siasc i plakac osttanio trafilam na dobra lekarke rodzinna ktora mi pow ze moge to miec od chorej tarczycy jutro mam 1 wizyte u endo, ale pamietam ze jako dzieckoleczylam sie u endopozniej jako dorosla zaniedbalam to ...

inna jakbym czytała o sobie..ja rowniez w dziecinstwie mialam wykryta chora tarczyce, zaniedbałam to, bylam teraz u lekarza rodzinnego, dal mi skierowanie na badanie tsh, i okazało sie, ze mam zdrowa, a problem z waga nadal:(

Gość inna chora
ja sie jutro dowiem czy ma nadsl chora ale odejzrewam ze tak bo nie wyleczylam jej jako dziecko ost z pracy wrocilam z placzem nmam disc tych durnych tekstow,

Gość Miiisssssssss
ja tez mam problem z przytyciem. Waze 46kg przy 166cm. Jedzenie nie pomaga, a jestem prawdziwym obzartuchem. Co prawda ja nie chudne tylko - nie tyje-. poza tym ciagle jest mi zimno, nie goraco jak przy chorej tarczycy... ps. jedno oko tez mam jakby wieksze, ale duzo ludzi tak ma.

Gość inna chora i jak
? Daj znać co z Twoją tarczycą!

Gość inna chora
ja juz jetsem po wizycie, na usg lekarz nic nie wykryl, tarczyce mam wykeczona, podejrzewa ze moje problemy z jedzeniem a raczej wiecznym glodem i ciaglym chodzeniem do toalety po posilku to zaburzenia trawienia..mam zrobic badania krwi bardzo szczegolowe, cukier, hormony, ob, i szereg innych samo badanie krwi mnie wyniesie ponad 150zl 😭 ide jutro

Inna chora... Widzisz laska to ze nie przybywa Ci na wadze jak zarowno i mi to nie oznacza ze musisz juz miec chora tarczyce jest szereg innych powod dlaczego tak sie dzieje dlatego nie mam pewnosci jesli lekarz mowi tak czy siak ...warto czasem sprawdzic cos innego poczytaj na innych forach albo stronach o niedowadze tam powinno byc napisane co moze byc przyczyna tej niedowagi...

Gość tyroksynka
Dziewczyny za spadek wagi przy chorobach tarczycy jest odpowiedzialny metabolizm.Niestety przy zabuzreniach hormonalnych wszystko w tym temacie stoi na glowie zupelnie i chocby sie jadlo przyslowiowego konia z kopytami 4 razy dziennie to i tak nic nam sie nie przytyje. Wazne jest oznaczenie poziomu zelaza w organizmie,wapnia ,potasu bo te pierwiastki miedzy innymi zazwyczaj sa ponizej normy a co sie z tym wiaze przyswajanie wartosci odzywczych z pokarmow bedzie zachwiane.Zaleca sie takze zazywanie witamin z grupy B zeby wyciszyc uklad nerwowy ktory przy tarczycy zupelnie szwankuje,nie mowiac juz o wypadajacych wlosach,szarej i suchej cerze z wypryskami.Tarczyca jesli chora potrafi bardzo dac w kosc o czym sama sie przekonallam.Obserwuujcie siebie zazywajac tyroksyne i zobazccie po jakich dawkach czujecie sie najlepiej bo te ktore ustala nam lekarz nie zawsze sa odpowiednie. Poza tym nie odpuszczajcie endokrynologom i nalegajcie zeby robili wam kompleksowe badania pozostalych hormonow zwlaszcza jesli miewacie zawroty glowy,omdlenia,mdlosci,zaburzenia nastroju,skurcze miesni.! Niekiedy nie tylko tarczyca wplywa na zabuzrenia hormonalne.Zdarza sie ze mozna miec guzki na przysadce mozgowej co z kolei wplywa na podwyzszenie poziomu prolaktyny tak waznej w donoszeniu bezproblemowo ciazy.Badajcie poziom testosteronu,kortyzol,hormon Dhea aby wykluczyc ze nie dzieje sie nic zlego w organizmie oprocz tarczycy.Ja pzreszlam dluga droge walki z niedoczynnoscia,odwiedzilam wielu lepszych i gorszych endokrynologow i zrobilam setki kosztownych badan.Trzymam wiec kciuki za wszytskie dziewczyny ktore mecza sie z tarczyca zyczac Wam zdrowia i cierpliwosci w walce z ta choroba.Pozytywne mysli,dobrze dobrane leki i systematyczne kontrole pozwalaja jakos zyc z ta przypadloscia.

dziewczyny nie tuczcie się na siłę nie przyjtyjecie a zrobicie sobie większą krzywdę. Od nadmiaru kalorii może się wam wątroba otłuścić a to nic dobrego. Ustawcie sobie conajmniej 5 posiłków dziennie odżywczych nie kalorycznych. Proponuję wizytę u dietetyka aby ułozył wam diete. I trzymam kciuki oby przybyło parę kilo dla dobrego samopoczucia i zdrowia.

Gość inna chora
latwo ci mowic bo zciebie pewnie sie nie smieja ze wygladasz jak anorektyczka a ze mnie tak i czuje sie okropnie przez swoj wyglad wyniki mam dobre dzis odebralam wszystko w normie

Moja endo stwierdzila ze jesli nie tarczyca to moge miec problemy z kora nadnercza dlatego dala mi to skierowanie na kortyzol sod i potas podobno moge miec ich nadmiar lub niedobor co prowadzi do roznych przyczyn zdrowotnych po wynikach okaze sie choc juz wyczytalam niektore objawy dotyczace braku lub nadmiaru i to ze mam niskie cisnienie, wypadanie włosow, czeste skurcze, przyspieszone bicie serca, stres to u mnie normalne co nie powinno sie objawiac wiec cos czuje ze z tymi hormonami nadnerczymi jest nie tak :(

hej bylam po te wyniki i wszystko bylo w porzadku zarowno sod jak i potas a takze kortyzol wszystko w normie wiec juz darowalam sobie endo bo bez sensu i jestem jak zwykle w tym samym miejscu jak bylo tak jest. eh

Gość mastamsagu
czesc,mam koleżankę,ona też ma NIEDOCZYNNOŚC tarczycy,i też jest badzroo chuda,owszem tyje się od niedoczynności,ale są wyjątki,gdzie osoby są szczupłe,a wręcz chude. tak chodze po forach,bo J. ma 164cm wzrostu i 42 kg wazy! je normalnie,i tluste rzeczy i inne,i nie tyje;/ i nie wiem jak mam jej pomoc,zeby przytyla,bo naprawde strasznie wyglada. ona tez chce przytyc a nie potrafi. ehhh

Ja rowniez mam stwierdzona niedoczynność i chorobe Haschimoto, Tsh na poziome 5,8. Przy takim wyniku powinnam tyc. Moja waga nie przekracza 42 kg jem bardzo duzo, nawet bylam u dietetyka mialam przepisana diete na przytycie i nic nie ruszylo. Waga spada mi nawet do 38 kg. Mam 158cm, wygladam jak dziecko, a mam 24 lata. Najbardziej dziwi mnie to ze mam spowolniona przemiane materii bo pomimo wielkiego apetytu chodze do toalety raz na 3-4 dni... wiec skoro tak rzadko to wszysko powinno mi sie tak kumulowac i powinnam obrastac tluszczem, a chudne bardzo szybko. Obecnie jestem na leczeniu najmniejsza dawka Euthyroxu, boje sie ze jeszcze bardziej schudne, wstydze sie tego jak wygladam.

Gość gość
Też na to choruję :( Nadczynność. 12 lat i mam 32kg a gdy miałam 10 - 11 to ważyłam tylko 25- 28 kg .Niedawno odkryto u mnie to . Nie mogłam spać, nie miałam apetytu i szybko się męczyłam np. na w-f. Mam tylko 130 wzrostu :( . Cały czas bym mogła spać .... Byłam u lekarza ( jechałam aż 60 km bo u nas nie ma takiego) i leki mi zapisał . Teraz jest tylko troszkę lepiej (: . Próbuję przytyć jem dużo warzyw , owoców . Poczytaj sobie jak przytyć . Mi to pomaga :) .

Gość gość
Mam niedoczynność. I tez jestem strasznie chuda Wybaczcie, ale ledwo 44 kg przy 155 cm wzrostu ? Rozmiar 34 czasami jest za duży. I to jest niedoczynność moje TSH jest podwyższone.

Gość gość
I tez wiem, jak to jest gdy setki pytań dziennie, jakieś głupie odcinki 'Ty cos jesz? " aż ma się ochotę odpowiedzieć " nie, ja wpierd*alam" To bardzo irytujące. Nie dość ze jestem niska to strasznie chuda. I to niby osoby z nadwagą są dręczone? Jak można po wyglądzie kogoś nazwać anorektyczka ? Anoreksja to jest choroba PSYCHICZNA, a jej nie mam. Może nie lubię wszystkiego jeść, ale to nie znaczy, że wymiotuje tylko jak widzę albo słyszę o jedzeniu, nie chowam jedzenia do szamykania, pod łóżko czy gdzie tam one chowają, nie trzeba mnie zmuszać do jedzenia. Wręcz przeciwnie ja lubię jeść Może to przez ten stres, wieczne docinki ?

Gość DDD

Ja mam niedoczynność i hashimoto i tyje z 55 mam już 70 a jem cały czas tak samo ...