Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamma miaa

Jaka metode antykonc. stosujecie po urodzeniu dziecka???

Polecane posty

Gość Mamma miaa

Od kiedy mozna zacząc brać pigułki?? urodziłam dziecko i juz więcej nie chcę mieć, wiec z tąd pytanie jak długo można łykać tabletki z przerwami??? Kilka lat??? spiralki nie chcę!

Gość Mamma miaa
żadna z was nie zabezpiecz aie i nie ma zamiaru?????

Gość karrrolinkkka
bno ja bede rodzić w październiku i zadecydowaliśmy z mężem że spirala bedzie najlepsza.Na kilka lat masz spokój a zrezygnować możesz w każdej chwili

Gość cola light
co to jest evra???

Gość mamma miaa
nie wiem jak wy, ale ja jakoś plastrom nie wierze, jak łykne pigułke to jest ok :)

Gość Mamma miaa
oprócz tabletek lubię też łykać spermę mojego starego fiuta :D lubię też wylizywać jego odbyt z owsików i kału :D

Gość omleczko
Prezerwatywa jest najlepsza i najbezpieczniejsza.

Gość najbezpieczniejsze to
są raczej pigułki!!!!!!!!!!!!

Gość a ja wzięłam zastrzyk

Jeśli karmisz piersią, to nie powinnaś łykać zwykłych pigułek, gdyż zawierają dużą dawkę estrogenu, który mógłby przeniknąć do pokarmu i niekorzystnie wpłynąć na Twoje dziecko. Jeśli nie chcesz spiralki, to zdecyduj się na tzw. minipigułkę, nazywa się cerazette (nie wiem jak się tą nazwę pisze). Z tym, że musisz pamiętać, by łykać ją codziennie o tej samej porze i nie robić siedmiodniowych przerw, tak jak przy zwykłych pigułkach. Poradź się jeszcze jednak swojego ginekologa, który najlepiej będzie wiedział, która metoda antykoncepcyjna jest dla Ciebie najlepsza. Pozdrawiam serdecznie.

Gość do ona-bi
tylko czemu nie uprzedzisz dziewczyny, że po tym cerazette tyję się i to nawet sporo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! moja koleżanka przytyła po tym gównie 15 kilo a druga około 10kilo, jak ona chce przytyć to niech bierze :)

Gość omleczko
Moim zdaniem najbezpieczniejsza dla zdrowia kobiety jest prezerwatywa. Po niej się nie tyje, nie ma żadnych skutków ubocznych, nie są to żadne hormony, które nieraz szkodzą.

do - \"do ona-bi\" -----> nie sądzę, żeby przytyły akurat po tych tabletkach. Już nie te czasy :) Z resztą to zależy od indywidualnych predyspozycji i uwarunkowań. Dlatego napisałam jej, żeby poradziła się swojego ginekologa.) Myślę, że lekarz najlepiej jest w stanie dobrać najwłaściwszą metodę, bo to on zna jej stan zdrowia najlepiej - jeśli prowadził jej ciążę, to zna jej wyniki badań itp. Z resztą są jeszcze inne metody, jak np właśnie prezerwatywa, globulki dopochwowe itp, z tym, że jeśli chodzi o skuteczność, to najbardziej pewne są właśnie spirala (której nasza pytająca nie chce) albo pigułki. Pozdrawiam.

Gość opamiętajcie się
Spirala niejest środkiem antykoncepcyjnym!!!! To środek wczesnoporonny! ! Jak ktos kto dal już jedno życie może je później notorycznie odbierać??

Gadka jak w kosciele na naukach przedmalzenskich Napiszcie cos madrego! cerazette ma jakies skutki uboczne jak wszystkie antykoncepty wszystko ma jakis na nas wpływ mam ten sma problem z tym ze mam uczulenie na lateks chyba nie na kazdego dzialaja tabletki tak samo nie wiem jeszcze co zastosowac lekarz radził cerazette ale ja zawsze zapominam o pigulkach i sie boje ich ubocznych skutkow nigdy nie stosowałam pojde sie zapytac o zastrzyki beda wygodniejsze w uzyciu

dlaczego to Wy martwicie sie o antykoncepcje ??? Niech facetec o tym wreszcie pomysli-sa zastrzyki dla mezczyzn i itd..Niech nie wszystko bedzie na Waszych głowach🌼

do opamiętajcie się - Ty pewnie zalecasz tak zwaną ruletę watykańską, czyli kalendarzyk przedmałżeński? Albo stosunek przerywany? :D

Gość żabol
do ONA-BI:a masz cos do tych metod???jak wolisz sie truc to twoj problem a jak ktos chce to niech sobie stosuje kalendarzyk.ja to robie niezawodnie od 5 lat i jest oki...a ty mozesz sobie miec pozniej problemy ze sama soba wiec nie dogryzaj innym.........

Gość opamiętajcie się
do ona-bi Nie... używałam i tabletek i plasterków ;) a tak na margineie w dupie mam nauki kościoła...chodzi o zwykłą ludzką moralność... dziecka nie zamirzam po porodzie faszerować hormonami.... wszelkie ścierwiaste gumki odpadaja bo psują zabawę.... stosunek przerywany tym bardziej.... a metoda kalendarzyka...cóż jak sie zna swoje ciało i ma się terchę oleju w głowie - jest tak samo skuteczna jak jednoskładnikowe hormony :D A przez te 5-6 dni w miesiącu bedziemy się zabawiac inaczej :)

Po pierwsze, te pigułki cerazette są na tyle bezpieczne, że nie mają wpływu na dziecko - mają nieco inny skład niż zwykłe pigułki. Jeśli byście nieco poczytały na ten temat, to byście wiedziały. Po drugie - owszem, mam coś do metod typu kalendarzyk i stosunek przerywany, bo: a) to drugie to nie jest metoda antykoncepcyjna i powoduje jedynie stres u obojga partnerów, poza tym wcale nie musi dojść u mężczyzny do wytrysku, żeby zapłodnić kobietę, gdyż jeszcze przedtem wydziela się z członka tak zwany płyn ejakulacyjny, w którym mogą znaleźć się plemniki zdolne do zapłodnienia b) kalendarzyk nadaje się dla kobiet, które mają regularne cykle i mogą polegać na swoim ciele jak na zegarku. Ja niestety do tych szczęściar nie należę. Poza tym po porodzie przez pewien czas nie ma się miesiączki, co wcale nie oznacza, że nie ma owulacji i tak naprawdę, nie wiadomo dokładnie kiedy ona nastąpi. Z resztą jakieś niecałe 9 miesięcy temu próbowałam stosować ten wspaniały kalendarzyk. Rezultat jest taki, że właśnie niecierpliwie czekam na przyjście na świat mojego maluszka ;P A nadal uważam - i nic tego nie zmieni - że najlepiej metodę dobierze lekarz ginekolog, który zna organizm pacjentki i wie co robi...

Gość opamiętajcie się
no masz rację - kalendarzyk przy nieregularnych miesiaczkach to koszmar, jak sie nie ma cierpliwości. Ja nalerze do tych szczęściar tkóre maja problem z głowy. Ktoś wspominał o metodach dla facetów... a może powie coś więcej?? Chętnie się czegos dowiem

Gość BetaB
Dla facetów?Podwiazanie nasieniowodów-nielegalne ,ale można to zrobić za 3tys.Mały, krótkotrwały zabieg-no i w dużym procencie nieodwracalny

Gość Mamma miaa
Witajcie! po tych wszystkich wypowiedziach - chyba pigułki!!!! Kalendazyk to stres na maxa, własnie z tego wzieło sie moje dziecko, które pokrzyżowały, wiele cudownych planów, nie chce aby to sie powtórzyło i szukam dobrej metody, którą moze juz niektóre mamy sprawdziły na sobie :) Pozdrawiam!