Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Milka27

Jaki PREPARAT WITAMINOWY w ciąży?

Polecane posty

Gość Milka27

Dziewczyny podzielcie się swoimi opiniami nt. preparatów witaminowych w ciąży. Od którego miesiąca ciąży je przyjmujecie?Czy są to witaminy polecone przez lekarza, czy Wasz własny wybór i dlaczego?

Mnie lekarka kazala od 4 miesiaca brac Elevit.Niestety wycofali go i lykam Feminatal N.

Ja odkąd moja ciąża została potwierdzona przez ginekologa zażywam FEMINATAL :) Są całkiem w rozsądnej cenie ok. 30zł za 60tabletek (staracza na dwa miesiące) Lekarz odradzał mi MAternę albo Prenatal. Nie pamiętam któy....:O Ale wiem , że nie zawierał jodu i dlatego.Więc można to sprawdzić 🌼

Gość prenatal i materna
Ja najpierw brałam Prenatal i to już przed zajściem w ciążę a później Maternę i to przez cały okres ciąży. Nie miałam żadnej anemii i super się po nich czułam.

Gość Milka27
Czyli w zasadzie to są 3 takie preparaty na rynku: Feminatal, Prenatal i Materna. Pewnie maja podobne składy, tylko pochodzą z róznych firm. Dziś coś muszę wybrac, zobacze jeszcze co mi w aptece doradzą. Dzięki dziewczyny za Wasze opinie :) 🌻

Gość IWKA26
ja brałam witrum prenatal dobrze cała ciąże się czułam żadnych mdłości zgag i.t.p

Gość niebieskookaa22
Materna ma 150 jednostek jodu, więc zapewne mówiłaś(mandzia) o Prenatalu :]

Gość przeminiki
Cześć dziewczynki ja zdecydowalam sie na feminatal n ma przystępną cene i duzo witaminek w skladzie prawie tyle co materna prenatal natomiast nie ma jodu magnezu ma najubozszy sklad

Ja kupiłam sobie Prenatal ale lekarz powiedział żebym jeszcze nie brała( 6 tydzien ciąży) biorę tylko kwas foliowy. Chyba jednak go zmienie .,..

Gość przeminiki
ja w pierwszym trymestrze brałam tylko kwas foliowy a teraz 24 tydzien feminatal

Gość Kerstin
najlepsza jest materna do 7 mieś miałam anemie po miesiącu brania materny wyniki znacznie się poprawiły za tydzien rodzę i mam duzo sił i energii przed porodem a pozatym zauważyłam jak podskoczył mi brzuch urósł na moich oczach bo przedtem to prawie niue było ciąży widać!

JA POLECAM FEMINATAL,KOSZTUJE 30ZL ALE JEST TAM 60TABLETEK. JA CZULAM SIE PO NIM DOBRZE A PRZEDEWSZYSTKIM SA TAM WSZYSTKIE NIEZBEDNE WITAMINY DLA MAMY I FASOLKI.

Gość renacia
Ja biore Feminatal od samego poczatku ciazy i kwas foliowy. Tak zalecił lekarz wiec stosuje sie do jego rad. Najlepiej poradzic sie lekarza, ktory prowadzi ciążę.Pozdrawiam.

Przede wszystkim to dzialka lekarza zadecydowac o odpowiednim dla danej kobiety preparacie witamnowym... Moj dobral mi go na podstawie wynikow badan, biore Feminatal lub Feminatal N.

Gość Milka27
Asienko, no wlaśnie różnie to z tymi lekarzami bywa, czasem przepisują ten preparat, w zalezsności nie od wyników badań, ale od tego, jaki przedstawciel handlowy bywa u nich najczęściej :P

Ja już pisałam, że biorę faminatal N. Chciałabym dodać, że bardzo dobrze się po nim czuję, nie mam anemii - jestem w 6 miesiącu ciąży. Nie zgodzę się tylko z tym co napisała któraś z dziewczyn, że po Prenatalu czy też maternie urósł jej brzuch. Brzuch rośnie bo musi i czasami jego nagły wzrost następuję w ostatniej fazie ciąży. Ale nie po witaminkach...

Gość Milka27
Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Zdecydowałam się na Feminetal N. Materna za droga, Prenatal za ubogi w witaminy. Dzieki :)

Gość nurmi
a ja uważam, że cena nie gra tu aż takiej roli, ale jakość. I biorę Elevit, ie jest masakrycznie drogi, ale super się po nim czuję, nie mam mdłości itp. :))

Gość kasia p
ja biorę od samego początku Prenatal Complex i bardzo dobrze się po nim czuję bo ma imbir przeciw nudnościom, dobra cena i chyba najważniejsze że ma kwas foliowy, polecam :)

Gość katarinaaa
ja też jak moja poprzedniczka biorę Prenatal Complex. jestem w 7 miesiącu - dzidziuś rozwija się wzorowo. polecam

Gość Rene25
Czesc Dziewczyny! Jestem w 28 tyg ciazy i nie biore zadnych witaminek, tylko zelazo, a na poczatku ciazy bralam tez kwas foliowy. Moj lekarz nie zalecil mi brania zadnych witamin, mimo to ze mam caly czas anemie. Czy witaminki pomagaja lepiej w wyjsciu z anemii?

Gość Axaa
Po co łykać coć, jeśli nie ma stwierdzonych niedoborów? Nie lepiej się zdrowo odżywiać?

Gość niestety o rety
W ciąży nie jestes w stanie dziennie zdobyć poprzez pokarm zapotrzebowania na wszystki niezbędne witaminki i minerały. Musialabys jeśc wszystkko, ciekawe jak byś dała radę to zrobić ;) A jeśli odrzuca cię od miesa, to żelazo szlag trafi, no dobra wciągniesz jakiegoś zielonego warzywka, ale tak się nie da :) Dieta + witaminki= zaspokojenie potrzeb mamy i dziecka :)

Gość mgr farmacji
Dla mojej żony najlepszy jest Prenatal Complex, otoczka tabletki jest bezsmakowa i przezroczysta, daweka dzienna jest podzielona na kapsułkę rano i wieczorem, co nie obciąża przewodu pokarmowego, zawiera oprócz witamin dużo składników mineralnych, w tym wapnia, potasu, magnezu i żelaza oraz przede wszystkim zawiera przydatne ziółka, takie jak żurawina, b. przydatna w profilaktyce zakażeń dróg moczowych, imbir - przeciwwymiotny i olejek miętowy, przeciwzdęciowy, pomagający w trawieniu. Żona farmaceutka wypróbowała wiele witamin dla kobiet w ciąży, ale ten preparat wydaje się jej najlepszy.